Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Spadanie taktowania

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Podkręcam swojego FX'a 8120 i mam problem, bo jak testuję w OCCT to takty ciągle się zmieniają -------> nie mam pewności czy wszystko jest dobrze. Jakie opcje wyłączyć w BIOSie? C1E i C'n'Q już jest wyłączone!

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

już ci pisałem : to program TESTUJE czyli musi przestawiać parametry by to zrobić, do tego jest stworzony a nie jak inne do monitorowania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja pierdzielę, już nie wiem co się dzieje. Na prawdę powinno być 3700MHZ i FSB 200. OCCT tak sobie robi - albo 3,7ghz albo 1,4ghz. CPU-Z zaś pokazuje, że FSB ma 217 i taktowanie to 4GHz. Komu wierzyć? Biosowi, OCCT'owi czy CPU-Z?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

no ja też pierdzielę że ty nie rozumiesz, uruchomiłeś TEST który zmienia parametry komputera ( FSB ) a nie ma za zadanie monitorowanie ich

przecież po to uruchamiasz program a nie żeby sę patrzeć w jego okienko jak cielę

OCCT (OverClock Checking Tool) to bardzo cenione wśród tzw. oveclockerów narzędzie do testowania bazowych komponentów komputera, które zostały "podkręcone" w celu osiągnięcia jak najwyższej wydajności. Dostarcza ono także szczegółowych informacji m.in. na temat posiadanego procesora.

Program podczas swojego działania poddaje komputer pod duże obciążenie, dając przy tym możliwość monitorowania podstawowych właściwości pracy podstawowych jego komponentów - tj. poziom użycia CPU i pamięci RAM, napięcie oraz temperatura poszczególnych rdzeni i jednostki GPU (o ile sprzęt wyposażony został w odpowiednie sensory). Do dyspozycji użytkownika pozostają 4 rodzaje testów: autorski oraz wykorzystujący bibliotekę LINPACK Intela do badania procesora, a także benchmarki sprawdzające kartę graficzną pod kątem renderowania obiektów 3D oraz zasilacz. W przypadku tego ostatniego obciążeniu poddawany jest zarówno procesor, jak również GPU. Wszystkie z dostępnych benchmarków w większym lub mniejszym stopniu mogą być konfigurowane.

Po zakończeniu testów OCCT generuje zestaw kilku wykresów, które zapisywane są na dysku w postaci plików PNG. Obrazują one użycie w czasie procesora i karty graficznej, temperaturę poszczególnych rdzeni CPU i jednostki GPU, a także napięcie.

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Zapytam przy okazji - na starym komputerze jak testowałem OCCT i był błąd to albo wywalał BlueScreena albo error w programie. A teraz, to albo error albo wszystko się stopuje (odmierzanie czasu, system nie reaguje na mysz). Czy tu chodzi o to, że mam zwiększyć napięcie jak takie coś występuje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...