Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]FPS

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krótko mówiąc terraria mi laguje. Chodzi płynnie tylko na ustawieniu tego gównianego oświetlenia a wtedy wygląda gównianie. O co chodzi? Przecież nawet Half-Life 2 mi chodzi płynnie to czemu gra 2D mi laguje?

Opublikowano

Mam to samo. HL2 chodzi mi płynnie na full detalach, a Terraria na full screenie laguje.

Jeśli masz Win7 to moim zdaniem kompozycja aero bardzo utrudnia płynność. Jak gram po prostu ją wyłączam i śmiga elegancko. ;)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

No to jedynie płynnie będzie Ci działać przy dostosowanym okienku, nie na full screenie. Musisz sam sobie zmienić wielkość.

Miałem to samo. Widać optymalizacja gry jest kiepska. Nawet teraz na Win7 przy kompie z AMD Athlon X2 3.00GHz , 2GB RAM , grafa 1GB i włączonej kompozycji Aero na full screenie przy normalnym oświetleniu w grze zacina mi się. Dopiero jak wyłączę Aero w miarę płynnie chodzi, choć nie do końca, bo czasami się zatnie... ;C

Gdzie Dead Space 2 przy średnich bardzo płynnie śmiga, Dead Island na full płynnie chodzi...

A gra 2D... Też mnie to dziwi i nie mam pojęcia czemu tak jest. ;C

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Zauważyłem poprawę przy ustawieniu okna ale nie wiem jak dostosować rozmiary.

Musisz po prostu na w dolnym rogu ekranu z grą kliknąć i zmienić wielkość okienka. Zrób większe i zobacz jak działa.

Jak kiepsko to zmniejsz trochę i popróbuj tak póki dojdziesz do zadowalającego efektu.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Hym hym zobaczę. Dzięki ale jeszcze nie zamykaj. Lajki potem bo limit.

Edit

No dobra ale nie mogę ustawiać rozmiarów okna bo to sięga po boki ekranu tylko pasek zadań widać.

Opublikowano

Start-> Panel sterowania-> System i zabezpieczenia-> System-> Zaawansowane ustawienia systemu-> Kliknij wydajność ustawienia-> Dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności -> Zastosuj

Może wydawać się śmieszne ale powinno pomóc

Opublikowano

Masa layoutów i skryptów :P Po prostu zrób to i odpal gierke jak nei pomoże to wrócisz do poprzedniego wyglądu. :-)

Opublikowano

Opcja przywrócenia polega na przestawieniu na poprzednia opcje to nie jest jakaś zaawansowana zmiana rejestru. Więcej ci nie pomagam bo nie mam siły.

Opublikowano

Tu nie chodzi o to, że jest coś w stylu przywracania.

Po prostu ustaw opcję, którą miałeś przed zmianą, jeśli to nic nie pomoże.

Spróbuj także zmienić priorytet Terrarii na wyższy.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Przy okazji na zapas pytam czy instalowałeś platformy programistyczne chociaż bez nich gra nawet nie powinna się włączyć jak chcesz to możesz je poszukać w google a jak chcesz to możesz pobrać moje linki. Ewentualnie możesz zaktualizować.

https://dl.dropbox.c..._Full_setup.exe

https://dl.dropbox.c...ull_x86_x64.exe

https://dl.dropbox.c...fx40_redist.msi

http://virusscan.jotti.org/pl/scanresult/6580ead706f8f205db70597f8bf0ea94a61da629

Opublikowano
1. Terraria lags / Low FPS: This seems to be a problem with the new 1.1 update. The first thing you want to do is make sure frame skipping is turned ON. Without frame skipping, Terraria runs like a snail.
  • Terraria will lag and get low FPS if you don't have the latest version of the .Net Framework and XNA, so check that those things are updated. (Make sure you install the .Net framework first, and then the XNA framework.)

• Try changing the lighting settings by hitting F9. Some lighting settings may make the game run slower.

• If you're running the game full screen and getting lag, try running it in windowed mode.

• Make sure you're not running any programs in the background while playing Terraria. (Even an internet browser with a video open could cause Terraria to lag on some computers.)

• According to a post on the Terraria forums, on a 1.6ghz dual core, ATI Radeon X1300 PC, changing lighting to retro, quality to low, and frameskip to "on" reverted to pre-1.1 framerate.

• Some people have confirmed that turning frameskip off and forcing V-sync through their video card utilities will correct framerate issues. Possibly a difference in video card drivers.

• Adjusting parallax may increase framerate. Particularly one user has reported that raising parallax to 100% will increase framerate.

• Turning the quality to Auto intead of High may also help with the framerate.

• Something else that worked for me, which is sort of an odd fix, is to Alt+Tab out of the game back to your desktop, then Alt+Tab back in, this seems to fix the lag for me. (If you can't alt tab for some reason, hit Ctrl + Alt + Delete which should bring you back to the desktop and open the task manager. Then just close the task manager open Terraria again from the taskbar.)

Coś, co znalazłem na pewnej stronie. Jak widać, od 1.1, wiele osób ma takie problemy, więc być może znajdziesz tu coś, co Ci pomoże. Powodzenia ;)

1352970251-U713459.png

By Maxiu

Opublikowano

Tego Frameworka już pewnie masz zainstalowanego, inaczej gra by w ogóle nie zadziałała ;)

1352970251-U713459.png

By Maxiu

Opublikowano

Kostke wsadz 1 Gb dodatkową :D

//Niepotrzebny post.

Autor sam zaznaczył, że ma słaby komputer,

a gdyby chciał kupić lepszy, na pewno nie pisałby tego tematu ;)

Na razie ostrzeżenie.

~Suchy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...