Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak nauczyc sie grac?

Baggios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko jestem po pierwszej partyjce w lol i gra mi sie bardzo spodobala.

Mam pytanko sa jakies poradniki do gry czy poprostu w trakcie gryr sie uczysz?

Czy staty 5 killi 4 zgony i 5 assyst sa dobre jak na pierwsza partyjke?

Opublikowano

Tak, sa dobre. Graj na botach na poziomie początkujący, potem gracze, potem boty zaawansowany i gracze, potem drafty. xD

Opublikowano

Staty złe nie są. Uczysz się podczas gry. Zagraj jedną walkę treningową, potem pograj na boty i jak mniej więcej ogarniesz całą (2/3dni) grę to przejdź na normala.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Te staty są bardzo dobre ja w 1 grze to padałem pod wierze i było z 1/15 xD

Możesz jakieś poradniki na Youtube ogarnąc nauczyc sie last hitowac dobierac itemy do postaci ogolem uczysz sie samemu ale takie filmiki na yt pomagaja ;)

@up's ale synchro :D

1355767597-U713459.png

Ex-Moderator / Ex-MpcChampion / Ex-Postwriter

Opublikowano

Nie są złe, lepiej jakbyś miał mniej dedów, ale stosunek prawie 1:1.

Nauka na grę? Poczytaj o postaciach jakimi grasz, co potrafią, oglądaj streamy - dużo pomagają, tutaj na forum w dziale tutorial, jest wiele poradników, także możesz przejrzeć, wg. mnie najważniejsze byś się nauczył mechaniki gry, co i jak się robi, gdzie się wardy stawia, pisanie ss, farmienie - lasthitowanie to jest bardzo ważne, by zbytnio nie zepchać przeciwnika pod jego wieżę, bo wtedy jesteśmy łatwi do zgankowania (łatwi do ataku przez ich junglera) chyba, że nie mają junglera, wtedy jedynie ward jakby ktoś ss nie napisał z mida.

Last hittowanie - Zabicie ostatnim hitem miniona, wtedy równo przychodzą potworki i możemy bez większego ryzyka spokojnie farmić, jak last hitować? chodź ciągle bądź trzymaj "s" wtedy nie będzie autoattacku.

Zawsze pamiętaj o napisaniu SS ew. ping, najlepiej to jedno i drugie, pomaga bardzo, a i nikt wtedy nie będzie miał do Ciebie wyrzutów sumienia, że przez Ciebie padł.

Jeżeli grasz ADC (postaciami które atakują z dystansu, są robione pod AD (ataki fizyczne) ) staraj się nei wchodzić w środek TeamFightu (w środek walki) tylko trzymać zdaleka i zdejmować odpowiednio przeciwników, jesteś miekki także uważaj.

Nie spinaj, to najwazniejsze, podchodź z luźnym podejściem do gry.

Na YT możesz pooglądać różne poradniki - także są.

Opublikowano

Nie ucz się na botach. Moim zdaniem jest to najwieksze gówno na czym możesz grać.

Uczysz się od 0 jako iż początkowi gracze są również nie są jacyś najlepsi.

Polecam Ci zacząć od Ashe albo Mastera YI. Są to jedne z najlepszych postaci na początek.

To tyle.

Opublikowano

Postacie z czasem ogarniesz sobie sam (ewentualnie polecam jakieś streamy graczy czy turnieje oglądać) najważniejsze jest to żeby nie dedać i pamiętać o tym ,że kille to nie wszystko lepiej nie zabić i nie dednąć niż zabić i dednąć i ucz się farmić metodą last hitów.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Jakie boty ? Boty sa dla ciot jedz odrazu normale po rozegranych tutorialach. Staty sa dobre jak na poczatek + jest duzo poradnikow dla danej postaci na YT itp. wiec obczaj sobie :)

TwistQ4ever_eune_9_1_logo.png

Jeb*ć brązy XDDDD

Opublikowano

Hmmm to ja się z lekka podepnę pod temat, tylko gram w lol'a od jakichś 3 lat i chciałbym zacząć grać trochę poważniej niż zwykłe 4fun także pytam się jak trenować, co mi będzie potrzebne ? :D

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Jak grasz 3 lata to jak grasz musisz mieć 100% wolny czas skupić sie na grze wykorzystywac buildy które dobrze sprawują sie na przeciwników do poważnego grania wiadomo runy masteriesy w grze skupienie komunikacja i więcej?Więcej od siebie wymagać nie możesz ;)

1355767597-U713459.png

Ex-Moderator / Ex-MpcChampion / Ex-Postwriter

Opublikowano

Nie ucz się na botach. Moim zdaniem jest to najwieksze gówno na czym możesz grać.

Uczysz się od 0 jako iż początkowi gracze są również nie są jacyś najlepsi.

Polecam Ci zacząć od Ashe albo Mastera YI. Są to jedne z najlepszych postaci na początek.

To tyle.

A moim zdaniem powinno się uczyć na botach.

Polecam boty początkujące i staraj się ćwiczyć last hitowanie minionów - może i na wczesnym etapie gry na to nie patrzysz ale jak ogarniesz dobrze last hity to praktycznie od 1 do 20lvl na linii wygrasz :P takie moje zdanie a nawet do 30lvl pociągniesz ostro winy bo bardzo dużo osób tego nie ogarnia :) i to widać nawet u nie których na 30lvl ...

Zaawansowanych nie polecam ci bo przegrasz:P + może byś ogarnął ale co jak trafisz na trolli ? to będą dedy lepiej początkujące a później możesz zaawansowane.

1-20lvl to też nie problem wygrać grę , dużo graczy nie ogarnia poucz się trochę na botach i leć sam wygrywać gry.

http://www.lolking.net - buildy do championów(postaci).

Edit: Polecam ci na początek Ashe lub Tristana , Warwick i Jax - jak ich ogarniesz na low lvl to możesz carrować gry ;P a to serio nie jest trudne na 1-20lvl.

Ja początku grałem ashe , tristana itp później odkryłem jaxa i ww , warwickiem wygrywałem gry po 5 pod rząd z statami 20/5/xx nie pamiętam dokładnie mam screena gdzieś , na prawdę to trudne nie jest :D niby WW dostał nerfa ale i tak jest bardzo dobry.

Edit:

A ja z tych wszystkich streamerów polecam ci tylko http://www.twitch.tv/wingsofdeath

Moim zdaniem gra najlepiej i głową... nie kiedy się dziwie.

Ocelote itd też dobrze ale jakoś wole oglądać wingsofdeath.

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Opublikowano

Najlepiej to od razu uczyć się grać z przeciwnikiem, wtedy uczysz się od razu, jaką taktykę obrać, jak używać skilli, kiedy walnąć combosa i wgl. Na botach zaawansowanych możesz też pograć, dopiero jak ogarniesz kilka lvl'. Pograj może na botach trochę, też coś się nauczysz. Ale runki kupuj dopiero od 30 lvl'a. Niżej nie ma sensu, gdyż kasę tylko tracisz.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Tak, sa dobre. Graj na botach na poziomie początkujący, potem gracze, potem boty zaawansowany i gracze, potem drafty. xD

--- Graj normale , szybciej się nauczysz od lepszych.

--- Oglądaj streamy ( Dyrus , Ocelote , TheRainMan , VMan7 Link :

http://www.solomid.net/streams.php

--- Staraj się mieć jak najwięcej ( potworków ) tzw. Creepów / manionów / minionów

--- Uczęszczaj w team fighcie ( Drużyna walcząca 5 vs 5 )

KANAŁ YOUTUBE KLIK W OBRAZEK

Opublikowano

Zagram jeszcze z 3 mecze z botami ale niewiem czy dac ludzie vs boty czy ja i boty vs boty?

Opublikowano

nie graj na botach, lol na twoim lvlu wiekszosc to newbie jak ty i jakas niewielka czesc to smurfy (a duza czesc smurfow to bezmozgi i noobki)

Opublikowano

Pierwsze kilka gier na botach jesli nigdy wczesniej nie grales w lola to bardzo dobry pomysl. Ogarniesz w tym czasie sterowanie, last hit, rozlozenie itemow w sklepie i buildy. Ci ktorzy mowia, zeby isc grac od razu na ludzi to bezmozgi. Trafisz albo na czlowieka ktory gra piersza gre w zyciu i bedzie gral gorzej od bota, albo na prosa na smurfie ktory zrobi na Tobie staty 20/0 i odechce Ci sie grac w lola : )

Opublikowano

Nich gra na boty dopóki ma boosta na IP, potem na innych graczy bo tam najtrudniej. Jak się będziesz już dobrze czuł w grze i ogarniał to gry rankingowe. Oglądanie nic nie daje chyba że ktoś ma zmysł dedukcyjny. Każda gra jest inna, w każdej inna osoba jest dominantem, który zmienia szale gry na czyjąś korzyść. Dlatego wato uczyć się na własnych błędach; korygować je. Ale zgadzam się z jednym żeby "wy-carrować" grę trzeba LastHitować.

Opublikowano

Nich gra na boty dopóki ma boosta na IP, potem na innych graczy bo tam najtrudniej. Jak się będziesz już dobrze czuł w grze i ogarniał to gry rankingowe. Oglądanie nic nie daje chyba że ktoś ma zmysł dedukcyjny. Każda gra jest inna, w każdej inna osoba jest dominantem, który zmienia szale gry na czyjąś korzyść. Dlatego wato uczyć się na własnych błędach; korygować je. Ale zgadzam się z jednym żeby "wy-carrować" grę trzeba LastHitować.

Nie zgodzę się z tym że oglądanie nic nie daje :) bo można zgapić styl że tak to nazwę jakieś dobre combo itd nie wszystko od razu umiesz i warto luknąć kto jak gra i coś zgapić i się tego nauczyć, i na botach każdy powinien pograć najlepiej zaawansowane bo normale na tym lvl to 85% wygrana gra :P.

Ale zgadzam się z jednym żeby "wy-carrować" grę trzeba LastHitować - Jeżeli się nauczy lasthitować bardzo dobrze na low lvl to opanuje to moim zdaniem do 30lvl większość gier sam wygra , Bo tam gracze nie ogarniają tego a większość nawet nie wie co to znaczy i leje na auto ataku całą linie minionów.

edit i radzę się jak najwięcej od początku uczyć ;d bo jak już wbijesz 30lvl i trafisz na noobka w teamie to cię kur*ica minimum raz dziennie trafiać będzie :D dlatego warto uczyć się wyccarowywać gry i ksuj jak najwięcej , jak masz nooba w teamie nie da mu ksuć bo mu to nie potrzebne i tak pada jak ... to lepiej jak killa ty zgarniesz = lepszy itemek.

Ja minimum na 8 gier - 4 gry trafiam na noobków :P którzy nawet nie posłuchają jak coś napiszesz.

Np. dajmy 5vs5 ogarniasz bot wygrywasz a top feeduje takiego talona , olafa itd.. i widzisz po 5 minutach że twoi z top mają staty po 0/5 -.- i jednak zmieniam zdanie da się na 30lvl+ wyccarować grę ale nie zawsze.

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Opublikowano

@up

Magia gry na N/E.

Co do tych gameplay'i to się nie zgodzę, bo to są super ultra teamy na 1800>ELO. Na polskim lolu takich teamów jest bardzo mało, a na 8/10 gier jest ROSJANIN, który jak wszyscy wiedzą w 92% nie umie grać. Raz zdarzyło mi się grać z ogarniętym teamem w którym byli trzej Rosjanie, do tej pory nie wiem jak to zrobiłem. Ale niech patrzy uczy się sposobu grania, metod gankowania itp. itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...