Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] z kompem , czy to wina zasilacza ?

Shadowwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem , niedawno (wczoraj) złożyłem sobie nowego kompa wszystko poprawnie podłączyłem ale jak chcę go odpalić to wiatraki na CPU i GPU raz zakręcą , diody na ramie migną i to tyle , następne kliknięcia POWER nic nie dają , trzeba wył zasilacz i włączyc i za pierwszym wciśnięciem power dzieje się tak jak pisałem ^ ^. Czy tego powodem może być zbyt słaby zasilacz ? Jeśli nie to co może być tego powodem ??

i5 2500k

Asus P8P67 Pro

nVidia gf 550 Ti

Modecom feel 520w (no wiem modecom :/)

dysk, napęd....

2x4GB DDR3 1600MHz

PS Jak ktoś napisze coś nie w temacie to ....powiesze za jaja !!

Opublikowano

Jest jeszcze coś co nie daje mi spokoju kiedy zamiast mojej karty podłącze starego już Radeona X1600 to komputer się włącza ale nie ma obrazu na monitorze , czy to nadal problem zasilacza np ma dość mocy żeby się włączyć ale nie dość żeby działać , to możliwe ?

Albo procek ma za mało mocy i nic nie wyświetla .....

Opublikowano

Czy coś takiego jak kalkulator poboru mocy zasilacza , pokazuje rzeczywiste wielkości ??? , bo jak wstukałem swoje dane to wyszło coś ponad 600w

Opublikowano
Jest jeszcze coś co nie daje mi spokoju kiedy zamiast mojej karty podłącze starego już Radeona X1600 to komputer się włącza ale nie ma obrazu na monitorze , czy to nadal problem zasilacza np ma dość mocy żeby się włączyć ale nie dość żeby działać , to możliwe ?

Albo procek ma za mało mocy i nic nie wyświetla .....

Jakby ktoś znalazł czego to wina to może zawsze, śmiało pisać :D

Opublikowano

Jasne że to wina zasilacza, 520W a na 12V (grafika, procek itd.) ma moc 310W. Wymień na np. SilentiuMPC Deus 600W lub Thermaltake 530W:

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-atx-smart-530w-120mm-80-apfc-sp-530pcweu-442655/

Nie wiadomo czy ten zasilacz już nie popalił Ci podzespołów.

Opublikowano

Czyli wszystko jasne , co do modelu zasilacza pomyślimy , teraz jeszcze takie pytanko , najlepszy dysk twardy 1 TB do 300 PLN i dlaczego ...

Opublikowano

hmmm 630w za ok 220 PLN , to jaką największą moc (oczywiście 80+) miałbym za 300 PLN ?

PS Dlaczego OCZ są takie drogie skoro inne markowe zasilacze 80+ z tą samą mocą są tańsze ?

Opublikowano

ZT to droga i bardzo dobra seria (coś jak be quiet) która tobie jest niepotrzebna.

Weź Thermaltake ATX SMART 630W lub XFX Core 550W lub SilentiumPC Deus 600W

Jak chcesz ciszę to Fortron Aurum GOLD 500W/600W (jeden z cichszych i lepszych zasilaczy ale 600W to 4 stówy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...