Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[KUPNO]Karty graficznej jakiej?

vegeta95pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wymienić części w moim zestawie, mam do przeznaczenia 400-450 zł. Aktualnie mam:

Procesor: AMD Athlon™ II X3 455 Processor

Płyta Główna: gygabyte m68m-s2p

Pamięć RAM: DDR2 2 gb

Dysk Twardy: Seagate ST3160212A ATA

Karta Graficzna: Zintegrowana

Nagrywarka: LG SATA

Zasilacz: logic-420w

Chcę Kupić: karte graficzną

b1265302b780b0258a9bb8939adc6ecf.JPG
Opublikowano

Musisz pierw wymienić zasilacz na np. ten

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-atx-smart-530w-120mm-80-apfc-sp-530pcweu-442655/

Twój jest z czarnej listy:

www.mpcforum.pl/topic/779806-tut-czarna-lista-zasilaczy

Za 250 zł to co Flap polecił kup.

Flap - Deus 600W to 230 zł na morele.net

Opublikowano

Musisz pierw wymienić zasilacz na np. ten

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-atx-smart-530w-120mm-80-apfc-sp-530pcweu-442655/

Twój jest z czarnej listy:

www.mpcforum.pl/topic/779806-tut-czarna-lista-zasilaczy

Nie lepiej Silentiuma? Większy zapas mocy za taką samą cene

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

to było w komputroniku i jeszcze się koleś pytał czy coś będę dokładał i mówiłem mu że karte graficzną. Już nigdy do nich nie pójdę.

Opublikowano

Nie kupuje sie podzespolow komputerowych w sklepach komputerowych, bo jak sprzedawca wyczuje tylko ze sie nie znasz (a uwierz mi czekaja jak sepy na takiego kogos) kupisz lezak magazynowy o najnizszej mozliwej jakosci z bardzo ladnie wygladajacymi naklejkami :]

Do tego zestaw starczy Silientiompc deus 500w, chyba ze bedziesz dokupywal druga karte graficzna. Za 250zl mozesz znalezc nawet HD4870 ktory jest troche lepszy od HD4850.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Wy za to jesteście informatycy.Komputer warty z 400 zł ,a wy zasilacz do niego za prawie 300 zł chcecie wjebać ...

Ile te PC może maxymalnie pobierać prądu ? z Nawet nie 300 W,a Wy mu proponujecie zasilacz do Kombajna jakiegoś.

Zostaw Sobie ten zasilacz.Tą ich czarną listą zasilaczy można Sobie dupę podetrzeć .Wszystko zależy jak się trafi.Jak używałem jeszcze PC to spalił mi się w nim zasilacz.Kupiłem jakieś gówno za 60 zł i nadal wszystko działa ,a pracuje to już z 3 lata.Komputer ma podobne parametry do Twojego

//

Tym razem ostrzeżenie bez %, ale następnym razem będzie 5%

@DOWN

Pierdol się.Jakim prawem edytujesz moje posty i za co niby mam dostać %? Za to że wyraziłem moje zdanie to nie jest spam.

Nie strasz mnie warnami bo jesteś puki co zwykłym murzynem nie modem.

Opublikowano

Wy za to jesteście informatycy.Komputer warty z 400 zł ,a wy zasilacz do niego za prawie 300 zł chcecie wjebać ...

Ile te PC może maxymalnie pobierać prądu ? z Nawet nie 300 W,a Wy mu proponujecie zasilacz do Kombajna jakiegoś.

Zostaw Sobie ten zasilacz.Tą ich czarną listą zasilaczy można Sobie dupę podetrzeć .Wszystko zależy jak się trafi.Jak używałem jeszcze PC to spalił mi się w nim zasilacz.Kupiłem jakieś gówno za 60 zł i nadal wszystko działa ,a pracuje to już z 3 lata.Komputer ma podobne parametry do Twojego

//

Tym razem ostrzeżenie bez %, ale następnym razem będzie 5%

Nie wiem po co takie głupoty piszesz komputer warty 400zł? Chyba twój. Ty możesz ryzykować z jakimś gównem jak chcesz, ale autor tematu na pewno nie chce.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Flap guzik się znasz.. Może od razu wpakuj do tego zestawu zasilacz 1200w, bęęęędzie zapas! :D

glinka ma rację, tutaj nawet 350w zasilacz będzie miał zapas. Jeśli koniecznie chcesz możesz kupić takiego Aerocoola: http://www.morele.ne...svp-450-359408/ i do tego radka 4850.

Kolejny.... Mi chodziło o to, że glinka poleca zasilacze z czarnej listy, nie stabilne, ze słabymi napięciami i gównianą jakość produkcji.

A zawsze lepiej jest mieć zapas mocy na późniejszą rozbudowę. Po co ma tracić nie potrzebnie pieniądze na wymianę zasilacza przy następnej modernizacji komputera? Pomyśl czasem przyszłościowo, a nie tylko na daną chwile

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Rozumiem o co Ci chodzi, ale w tym wypadku nie ma sensu myśleć przyszłościowo i przepłacać na tą chwilę.. Za rok, dwa będą lepsze podzespoły, lepsze zasilacze więc jak już wymieniać wtedy to całą platformę.

Zasilacze z czarnej listy są przeważnie ( ale niekoniecznie ) niestabilne przy większym obciążeniu, a tutaj nie ma co go obciążyć ( procesor max 100w, reszta niewiele, dokupi grafikę i niech będzie te 250w ). Ja ze względów bezpieczeństwa bym wymienił, ale na zwykłą tańszą firmówkę.

EMPTY :C

Opublikowano

Rozumiem o co Ci chodzi, ale w tym wypadku nie ma sensu myśleć przyszłościowo i przepłacać na tą chwilę.. Za rok, dwa będą lepsze podzespoły, lepsze zasilacze więc jak już wymieniać wtedy to całą platformę.

Zasilacze z czarnej listy są przeważnie ( ale niekoniecznie ) niestabilne przy większym obciążeniu, a tutaj nie ma co go obciążyć ( procesor max 100w, reszta niewiele, dokupi grafikę i niech będzie te 250w ). Ja ze względów bezpieczeństwa bym wymienił, ale na zwykłą tańszą firmówkę.

Nie zasilacze z czarnej listy mają tak, że napięcia na lini 12A są nie stabilne i wahają się co jest bardzo szkodliwe dla komputera, bo włączy jakąś gierkę która jest bardzo wymagająca zestaw będzie pobierał full mocy, a napięcia na lini 12A w tej chwili będą niskie, bo tak czasem bywa u zasilaczy z czarnej listy.

A co za tym idzie? Pyk i zasilacz zdechł i duża szansa przy tym jest, że GPU i MOBO spalone

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

To może zrobię tak jak mówił Xinquoa kupię na jakiś czas karte graficzną a później zasilacz oraz będę starał się oszczędzać ją żeby się nic nie spaliło.

Opublikowano

Flap dobrze gada lepiej brać coś zaufanego ja przez modecom feel straciłem mobo ram i dysk twardy :( Od tamtego momentu mówię sobie że na zasilaczu nie powinno się oszczędzać oczywiście w granicach rozsądku.

Opublikowano

No dobrze rozumiem ale nie uśmiecha mi się znów wymieniać zasilacz a jeśli pochodzi na tym 3-4 miechy to nic takiego się nie stanie. A co do tej karty Radeona HD 4850 Vertex poczytałem trochę w necie i widziałem problemy z wysoką temperaturą i hałasem czy to prawda?

Opublikowano

No dobrze rozumiem ale nie uśmiecha mi się znów wymieniać zasilacz a jeśli pochodzi na tym 3-4 miechy to nic takiego się nie stanie. A co do tej karty Radeona HD 4850 Vertex poczytałem trochę w necie i widziałem problemy z wysoką temperaturą i hałasem czy to prawda?

Prawda, ale taka jest seria 4xxx głośna i gorąca.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

HD4xxxx SIĘ JUŻ NIE POLECA !!!! SĄ PROBLEMY ZE STEROWNIKAMI, BO NOWE OBNIŻAJĄ WYDAJNOŚĆ PARĘ RAZY A NA STARYCH NAJNOWSZE GRY SIĘ TNĄ. Już nie opłaca się brać kart poniżej HD5xxx bo AMD ich juz KURWA NIE WSPIERA -.- Dołóż do HD7750/HD6670/HD6770. Zasilacz Aerocool VP-450 80+ (bardzo dobry zasilacz, miałem kryzyz i ciągnał mojego i5 2500k @4,0GHz i HD7870 bez problemu).

PMK3yt4.png

Opublikowano

lolo194 - gówno prawda, instalujesz bety 11.12 które są w miarę świeże i masz kilka/naście % wydajności więcej i żadna gra nie ścina. Dokładanie do HD7770 - mądre, ale nie do HD7750 który ma nie dość ze 128 bit to DDR3. Najlepiej tak jak mówisz do 6770 doplacic (chociaz wydajnosc znikomie wieksza, jednak mniej pradu je i sie tak nie grzeje)

Opublikowano

HD4xxxx SIĘ JUŻ NIE POLECA !!!! SĄ PROBLEMY ZE STEROWNIKAMI, BO NOWE OBNIŻAJĄ WYDAJNOŚĆ PARĘ RAZY A NA STARYCH NAJNOWSZE GRY SIĘ TNĄ. Już nie opłaca się brać kart poniżej HD5xxx bo AMD ich juz KURWA NIE WSPIERA -.- Dołóż do HD7750/HD6670/HD6770. Zasilacz Aerocool VP-450 80+ (bardzo dobry zasilacz, miałem kryzyz i ciągnał mojego i5 2500k @4,0GHz i HD7870 bez problemu).

Już ci coś powiedziałem wyjdź z tego działu, bo jebne ci blokade na 24h.

POLECIŁEM JUŻ ZE 100 4850 I NIKT DO TEJ PORY SIĘ NIE SKARŻYŁ WIĘC ODPIERDZIEL SIĘ OD TYCH KART!

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

@up

Ty naprawdę jest bezczelny, chociaż uzytkownik TrueFatih nie pluje tak krwią jak ty i nie sapie się.

Ja widzę same złe opinie na innych forach, HD7750 są sprzedawane w wersji GDDR5 i DDR3. HD4850 to trup na poziomie HD6770 tylko więcej się grzeję, jest głośny jak box'owe chłodzenie AMD oraz nie da się go podkręcić i jest awaryjna (to jest już fakt, w morele.net, ceneo są opinie na ten temat).

11.12 zaniżają wydajność tych kart, nie ma np. panelu CCC itd. Ostatnimi wydanymi OPTYMALNYMI sterownikami są 11.11 ktore są CAŁKIEM ok ale nie do końca.

Cytat :

HD2000 - HD4000 to już LEGACY SUPPORT (od 12.6 oficialnie, a tak faktycznie to na sterach od 11.12 i nowszych jest taki spadek wydajności, że nie ma sensu ich instalować)

Link : http://www.anandtech.com/show/5775/amd-hd-2000-hd-3000-hd-4000-gpus-being-moved-to-legacy-status-in-may

Tematy jak AMD leci w chuja z HD4xxx i niższe :

Na pclabie tych kart się już nie poleca, bo mod daję link do tego tematu:

http://forum.pclab.pl/topic/824918-Sterowniki-do-Radeon%C3%B3w-HD-2xxx-HD-3xxx-i-HD-4xxx-Temat-zbiorczy/

Na starszych sterach jest zaniżona wydajność nowych gier. ;)

@TrueFatih

Może i masz rację, serdecznie Cię pozdrawiam, bo nie pyskujesz do każdego użytkownika który wyraża swe zdanie. Jesteś po prostu spoko gość, czego nie można powiedzieć o Flap_PL :)

PMK3yt4.png

Opublikowano
AMD namieszało w sterownikach wydając wersję 11.12 o czym pisze ogrish666 tutaj w poście 796. No i co z tego można by powiedzieć. A to, że ze sterownikami od 11.12 do 12.6 na kartach HD 2xxx - HD 4xxx mogą być różne problemy, np.: brak samego sterownika, brak głównego panelu CCC lub brak pewnych opcji w nim i najgorszy problem - zaniżona wydajność.

Może to się tyczy modeli konkretnych ? Ja mam PowerColor HD4870 z najnowszym BIOSem i mam panel na 11.12 i wydajność w porównaniu do 12.6 bardzo dużo się zwiększyła (minecraft, nowy nfs, wiedźmin2, innych nie testowałem)

Opublikowano

@up

Może HD4870 nie jest tak na to podatny, ten temat ogólnie jest skierowany do HD4850, bo od tej karty zaczęły się dziać takie cyrki, nowsze stery wychodziłi i zaczęły się sypać HD3850 itd.

PMK3yt4.png

Opublikowano

@up

Ty naprawdę jest bezczelny, chociaż uzytkownik TrueFatih nie pluje tak krwią jak ty i nie sapie się.

Ja widzę same złe opinie na innych forach, HD7750 są sprzedawane w wersji GDDR5 i DDR3. HD4850 to trup na poziomie HD6770 tylko więcej się grzeję, jest głośny jak box'owe chłodzenie AMD oraz nie da się go podkręcić i jest awaryjna (to jest już fakt, w morele.net, ceneo są opinie na ten temat).

11.12 zaniżają wydajność tych kart, nie ma np. panelu CCC itd. Ostatnimi wydanymi OPTYMALNYMI sterownikami są 11.11 ktore są CAŁKIEM ok ale nie do końca.

Cytat :

Link : http://www.anandtech...y-status-in-may

Tematy jak AMD leci w chuja z HD4xxx i niższe :

Na pclabie tych kart się już nie poleca, bo mod daję link do tego tematu:

http://forum.pclab.p...Temat-zbiorczy/

Na starszych sterach jest zaniżona wydajność nowych gier. ;)

@TrueFatih

Może i masz rację, serdecznie Cię pozdrawiam, bo nie pyskujesz do każdego użytkownika który wyraża swe zdanie. Jesteś po prostu spoko gość, czego nie można powiedzieć o Flap_PL :)

Jestem jaki jestem ja tutaj nie mam być super miły tylko twardy jestem tu po to aby zaprowadzać porządek i uciszać fanboyów.

A Daniel po prostu boi się o posadę tak by już dawno dał ci blokade na 24h żebyś się ogarną w sumie, to ja też bym ci dał, ale z tym jeszcze poczekam.

Myślisz, że wbiłeś wczoraj do działu pogadałeś jaki to Intel super i wszyscy cię po lubią?

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...