Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak mądrze wykorzystać comand block.

bilon22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Adventure_Mode_Control_Block.png

ID:137

Witajcie.
W tym poradniku pokażę jak mądrze kożystać z Comand Blocku[pol. Blok Poleceń]. Poradnik będzie tworzony z myślą o serwerach i jeżeli wystąpią w nim komendy wybiegające po za komendy wbudowane w Minecraft'a to napiszę nazwę pluginu z jakiego one pochodzą. Pamiętajcie, że można wykorzystywać również inne komendy dostępne na serwerze :).

Zacznijmy od tego, że aby wogóle można było kożystać z tego bloku na serwerze musimy trochę zmienić plik serwer.properties.

#Minecraft server properties
#Wed Dec 05 21:27:12 CET 2012
generator-settings=
allow-nether=true
level-name=Miasto
enable-query=true
allow-flight=false
server-port=25565
query.port=25565
level-type=DEFAULT
enable-rcon=false
hellworld=true
level-seed=
server-ip=
max-build-height=256
spawn-npcs=true
white-list=false
debug=false
spawn-animals=true
texture-pack=
snooper-enabled=true
hardcore=false
online-mode=false
pvp=true
difficulty=2
enable-command-block=true
server-name=Unknown Server
gamemode=0
max-players=100
spawn-monsters=true
generate-structures=true
view-distance=4
spawn-protection=16
motd=\u00A74Modern-City \u00A7eModern.ugu.pl

Dobrze. Jeżeli ten krok za nami to resetujemy serwer i ... tyle :). Jeżeli chcesz zdobyć ComandBlock to na próżno go szukać w eq. Jest dostępny tylko pod komendą /give (gracz) 137. W takim wypadku dostaniemy 64 ComandBlocki.
Ważna uwaga. Blok poleceń działa w układach RedStone. Dobrzę więc robimy prosty układzik z redstone, który doprowadza jeden sygnał do ComandBlocka i niestety nie stanie się nic. Czemu? Bo nie ustawiliśmy żadnej komendy. Kliknijmy ppm na blok. Jeżeli wszystko dobrze zrobiliśmy, powinno się wyświetlić miejsce na wpisanie komendy. Możemy w tym miejscu wpisać dowolną komendę, ale ja wszystkie będę przedstawiał na komendzie tp.

@p (prawdopodobnie skrót od player)

Ten selektor wykonuje komendę na graczu, który znajduje się najbliżej BP(na ogół ten co kliknął).Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @p Bilon22 wtedy blok teleportuje gracza znajdującego się najbliżej ComandBlock do gracza o loginie Bilon22.

@r (prawdopodobnie skrót od random)

Ten selektor wykonuje komendę na losowym graczu zalogowanym na serwerze Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @r Bilon22 wtedy blok teleportuje losowego gracza do użytkownika o loginie Bilon22

@a (prawdopodobnie skrót od all)

Ten selektor wykonuje komendę na wszystkich graczach zalogowanych na serwerze Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @a Bilon22 wtedy blok teleportuje wszystkich graczy do użytkownika o loginie Bilon22

Po za selektorami dostępne są argumenty, które umożliwiają wykonanie akcji o ograniczonej odległości od BP, na konkretnym trybie gry, powtarzając się określoną ilość razy w konkretnym miejscu (nawet daleko odsuniętym od BP)

Argument r

Ten argument określa odległość od miejsca, w którym miała zostać wykonana komenda (domyślnie obok BP) jeżeli nie ma gracza w tym polu to komenda nie jest wykonywana na żadnym użytkowniku. np. tp @p[r=5] Bilon22 teleportuje gracza, który znajduje się 5 kratek od BP do użytkownika Bilon22.

Argument c

Ten argument określa ile razy ma zostać powtórzona komenda. Np. tp @p[c=5] Bilon22 przeniesie 5 najbliższych graczy od BP do użytkownika Bilon22.

Argument m

Ten argument umożliwia kliknięcie BP tylko osobie o danym trybie gry.

• Survival 0
  • Creative 1
  • Adventure 2

Np. tp @p[m=1] Bilon22 teleportuje gracza najbliżej BP do użytkownika Bilon22 jeżeli posiada tryb Creative.

Argument f (prawdopodobnie skrót od far)

Ten selektor wykonuje komendę na graczu, który znajduje się najdalej BP.Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @p Bilon22 wtedy blok teleportuje gracza znajdującego się najdalej ComandBlock do gracza o loginie Bilon22.

Argument miejsca

Ten argument umożliwia wykonanie komendy, na osobie, która znajduje się najbliżej określonego miejsca. Np .tp @p[x=1,y=2,z=3] Bilon22 Teleportuje gracza znajdującego się najbliżej punktu 1, 2, 3

Zamierzam jeszcze troszkę rozwinąć tego TuTa o parę fajnych pomysłów wykożystań BP i innych takich :). Proszę o ściągniećie ostrzeżeń :)

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

ref

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

Jak dla mnie dziwne, że takie samo jak u Minecraft Polska oraz prawie taka sama treść, ale w porządku, bo na forum nie było jeszcze takiego.

Jaka ma być tręść? :) Wszystko jest takie samo więc nic nowego nie wymyślę :D

Opublikowano

Nice :)

Ortografia wykożystać - wykorzystać

Wiem zczaiłem za późno, ale nigdzie nie wspominałem, żeby się nie zbłaźnić :)

Opublikowano

Dodałem argument f

Opublikowano

ref

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ref

Opublikowano

ref

Opublikowano

ref

Opublikowano

Przydatny TuT, wkońcu wiem, jak używać tego "czegoś" : D Like

Posty - 25, 50, 100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, 1300, 1500, 2000.

Opublikowano

jak adminowi się trafi zostawić CB to zrobić szybko źródło prądu, skopiować zawartość(obecną) polecenia, wpisać give @p 137 i wpisać to co było. I uciekać!

A w domu postawić, zrobić se gamemode'a, może opa ale admini mogą sie zorientować.

Opublikowano

ref

Opublikowano

Dla mnie jest to mało wszystko umiem. To jest tylko podstawa a nie rozszerzony poradnik o Comannd Book'u [Nie wiedziałem jak się pisze Book'u :) Poprawcie mnie] Dla mnie jest to mało. Jeśli chcesz stworzyć konkretniejszy mechanizm związany z ów blokiem potrzebujesz więcej informacji. np. Jak zrobić aby gdy wejdziemy w dane miejsce to żeby po prostu nas teleportowało lub też dawało itemek. itp. Chyba sam takie coś stworze ale po prostu dla zawansowanych. Teraz, żeby nie było to czy pozwalasz mi na zrobienie "MultiTematu" Rozszerzającego ów tematu. Nie mam zamiaru w temacie pisać jakich kolwiek "tekstów" z tego tematu.

Opublikowano

Mało opisane poza tym w CMDBlocku można używać komenda : say,msg ... wszystkich tych które można użyć na serwerze standardowym i chyba bukkit.

1379958827-U247153.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kiepsko opisane. Napisałeś tutaj o 1/3 możliwości CMDBlocka :)

Jakie znasz jeszcze możliwości?

Mało opisane poza tym w CMDBlocku można używać komenda : say,msg ... wszystkich tych które można użyć na serwerze standardowym i chyba bukkit.

Zapomniałem o tym napisać już dopisuję :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Refik :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...