Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

język niemiecki

hlz12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc moje pytanie brzmi jak skutecznie uczyć się tego języka?

Uczę się tego od podstawówki, obecnie jestem w 2 klasie liceum, za rok matura, mam bardzo wymagającego nauczyciela, i na chwile obecną nie zdaję. Uczę się tego naprawdę bardzo duużo, jednak nauka jest bezowocna, mam problem z gramatyką, ale chyba jednak najgorzej ze słówkami. Problem polega na tym, ze dość szybko zapominam i nie pomaga utrwalanie tzn wracanie do tego samego kilka dni później. To nic nie daje. A teraz nauki jest coraz więcej i już się nie wyrabiam.

Pytanie brzmi jak efektownie uczyć się słówek? Słyszałem o jakimś kursie 5S . Proszę o pomoc

Ps(ewentualnie skierowanie mnie na inne forum)

Opublikowano

Jak masz kase to w ferie pojedzi do niemiec -szwajcarii na okres 2-4 tygodni

"Jeżeli coś chcesz, to powiedz, i tak tego nie dostaniesz"

Opublikowano

Jezeli uczysz sie tylko w szkole to musisz niestety kuc na pamiec. Ja osobiscie ucze sie Angielskiego w szkole, chodze jeszcze prywatnie na taki dodatkowy Angielski ale nie w formie korkow tylko rozwijania dalszych umiejetnosci. W tym roku bylem w Anglii i musze powiedziec , ze kwestia to przelamanie bariery jezykowej i wszystko jest git. W twoim przypadku polecalbym sie uczyc poprzez pisanie na kartce slowek ktorych sie uczysz albo rozklejac naklejki na rozne przedmioty.

Opublikowano

Na siłę się niczego nie nauczysz. Z niemieckim jest tak samo jak z matmy- większość osób nie lubi (ale jednak ten język wybiera, dziwne..) dlatego podchodzi do nauki tego przedmiotu (niezależnie od tego, ile czasu poświęca) z negatywnym nastawieniem przez co trudniej zapamiętać materiał na dłuższą metę, mimo iż może wydawać Ci się w pierwszej chwili, że zapamiętałeś.

Jeśli nie lubisz tego języka to już go nie polubisz, najlepszą opcją byłaby zmiana (więcej niż 1 język obcy i tak pewnie Ci się nie przyda, a lepiej pisać z angielskiego chociażby dlatego, że jest dużo więcej materiałów w sieci, są lepszej jakości i łatwiej się uczyć ogółem przez codzienną styczność z).

Trolling is a art.

Opublikowano

To co napiszę będzie pewnie dla wielu kontrowersyjne, ale moim zdaniem prawdziwe.Niemiecki to język dla ludzi solidnych i wytrwałych.Jeśli jesteś typem marzyciela lubiącego bujać w obłokach to raczej ciężko Ci się będzie nauczyć tego języka.Druga sprawa to trudny i głupi akcent.Po 3, żeby ogarniać dany język, trzeba uczyć się go dokładnie od początku.Np. ucząc się ang. od przedszkola nie uczymy się go tak dokładnie, dopiero ogarniamy się w 5/6 klasie podstawówki, a wtedy zauważamy, że mamy spore tyły.

Opublikowano

Jeśli uważasz, że w podstawówce się "ogarniasz" z jakiegoś języka to proszę Cie, skończ chociaż tą pierwszą gimnazjum bo się ośmieszasz bardziej niż dordo i reszta syfu.

Trolling is a art.

Opublikowano

Zrób sobie może jakieś karty (albo kup)? Coś w rodzaju fiszek. Takie, które mają z jednej strony słowo po polsku z drugiej po niemiecku. I uczysz się. Jak się nauczysz to odkładasz na bok. Bierzesz kolejną i kolejną. A na końcu wszystkie i powtarzasz. Generalnie współczuję Ci, bo niemiecki to masakryczny język...

Opublikowano

Ja sie niemieckiego w 1 rok nauczylem ale mieszkam w szwajcarii

"Jeżeli coś chcesz, to powiedz, i tak tego nie dostaniesz"

Opublikowano

o jizzas, tylko nie niemiecki .

Proponuje Ci kolego to olać.

Obecnie jestem w 3kl. gimnazjum .

mam Niemiecki od 1kl. Gimnazjum a ma takie wymagania ze głowa mała.

Jedynie sie umiem przedstawic, umialem liczyc do 20 i z tego poszedlem do odpowiedzi, ale juz nie pamietam .

Takze Angielski RLZ

96601481590002969432.jpg

Pursuit Of Happiness

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...