Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór dysku zewnętrznego

szczupak30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno kuzyn zrzucił mi z biurka dysk Seagate FreeAgent GoFlex DESK 1 tb i jest nie do naprawy sad.gif

Zaproponował mi więc, że odkupi mi taki sam.

Posiadałem dysk jak z tej wstawki http://allegro.pl/no...2833627320.html

On proponuje mi ten http://allegro.pl/dy...2848189771.html

(wygląd dysku różni sie na górze aukcji na pudełku od tego na dole przy opisie, ale obstawiam że to ten z góry)

Prędkość obrotowa silnika wynosi 5900 obr./min usb 2.0 + 3.0

znalazłem jeszcze taką ofertę http://allegro.pl/dy...2792712939.html

w której prędkość obrotowa silnika wynosi 7200 obr./min ale usb 2.0

Z góry zaznaczam,że nie posiadam USB 3.0 w komputerze, wiec raczej obecny wybór pomija ten parametr chociaż GoFlex jest bardziej "przyszłościowy".

Zastanawiam sie teraz nad wyborem, cena jest bardzo zbliżona więc nie gra roli.

Z góry proszę o nie proponowanie mi dysków innych firm w innych cenach, bo to nie ja kupuje dysk, to raczej taki "prezent" od kuzyna.

Z zepsutym dyskiem pracowało mi się bardzo dobrze, brak realokowanych sektorów itd.

Pytałem sprzedawcę Expansiona o bebechy a mianowicie serię dysku 7200.11 czy 7200.12 , ale nie potrafił mi odpowiedzieć bez skanu dysku, brak danych na pudełku

Proszę o fachową opinię i pomoc w wyborze

P.S Dla ciekawskich w starym dysku zaparkowały głowice i 800 GB danych stracono, brak możliwości odzyskania danych xD

Przepraszam, jeśli nie odpiszę zaraz na posty, no ale ta nauka....

Opublikowano

czy to ważne czy USB 2 czy 3 po cholerę się przejmujesz i szukasz dziury w całym , przecież to niczego kompletnie nie zmienia jak kupisz z USB 3, a zawsze mieć lepiej możliwość szybszego podłączenia dysku

wcześniej miałeś dysk typowo przenośny , teraz masz jako opcje dyski 3,5 cala typowo stacjonarne do komputerów ( uzależnione od zasilania )

z doświadczenia wiadomo, bardziej większe narażone na uszkodzenia mimo że szybsze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

kolego robem. z twojego postu nic nie wynika. moj poprzedni dysk byl 3,5 cala i tez uzalezniony on zasilania. zamiescilem chyba wstawke wiec nie wiem czemu mial sluzyc twok post.

Opublikowano

kolego robem. z twojego postu nic nie wynika. moj poprzedni dysk byl 3,5 cala i tez uzalezniony on zasilania. zamiescilem chyba wstawke wiec nie wiem czemu mial sluzyc twok post.

Te dyski które pokazałeś nie są 3,5 cala...

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

a jakie, oświeć mnie mistrzu???

przecież 3,5 cala w specyfikacji jest napisane a poza tym 3,5 to 1 USB + zasilacz czyli sie zgadza a 2,5 to 2 X USB bez zasilacza o czym my tutaj rozmawiamy????

Opublikowano

a jakie, oświeć mnie mistrzu???

przecież 3,5 cala w specyfikacji jest napisane a poza tym 3,5 to 1 USB + zasilacz czyli sie zgadza a 2,5 to 2 X USB bez zasilacza o czym my tutaj rozmawiamy????

Tak wygląda dysk 3,5cala:

Seagate-Barracuda-XT-2TB-SATA3-Hard-Drive_06.jpg

Mnie te dyski które podałeś wyglądają bardziej na przenośne

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

prosilem o pomoc w wyborze a nie wmawianie mi kompletnych głupot, weź człowieku poczytaj troche. Mialem dysk ponad rok i jakoś do kieszeni go nie zmieścilem nigdy co znaczy ze troszke duzy byl...

Tak wygląda dysk 3,5cala:

Seagate-Barracuda-XT-2TB-SATA3-Hard-Drive_06.jpg%20

Mnie te dyski które podałeś wyglądają bardziej na przenośne

bo to co pokazales to jest dysk 3,5 ale bez obudowy!!!

polecam ci serdecznie taki dysk jako zewnętrzny , jak cie prąd nie zabije to jestes gosc

fajnie by wygladal kolo myszki ... o.O

Opublikowano

wyraźnie napisałeś Seagate FreeAgent GoFlex 1 tb to dysk 2,5 cala więc przyjąłem że taki posiadałeś, dopiero 3,5 cala to Seagate FreeAgent GoFlex DESK 1 tb o którym nawet nie wspomniałeś , linków na allego nawet nie przegladałem bo po co

Flap_PL , akurat dyski co wskazał to 3,5 cala dlatego myślałem ze chce zmienić przy okazji wielkość dysku

p.s. tak przy okazji jako ciekawostka , do obudowy dysku 3,5 cala bez problemu można włożyć dysk 2,5 cala , tak samo jak do interfejsu dysku 2,5 cale można podpiąć dysk 3,5 cala z zasilaniem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

wyraźnie napisałeś Seagate FreeAgent GoFlex 1 tb to dysk 2,5 cala więc przyjąłem że taki posiadałeś, dopiero 3,5 cala to Seagate FreeAgent GoFlex DESK 1 tb o którym nawet nie wspomniałeś , linków na allego nawet nie przegladałem bo po co

Flap_PL , akurat dyski co wskazał to 3,5 cala dlatego myślałem ze chce zmienić przy okazji wielkość dysku

p.s. tak przy okazji jako ciekawostka , do obudowy dysku 3,5 cala bez problemu można włożyć dysk 2,5 cala , tak samo jak do interfejsu dysku 2,5 cale można podpiąć dysk 3,5 cala z zasilaniem

napisalem tez wyraznie, ze taki jak w linku. moze i moj blad ze nie napisalem desk ale pod spodem jak wol dalem link do niego. po drugie raczej nie wlozysz dysku 2,5 do obudowy 3,5 poniewaz w 90% obudowy te nie sa otwieralne bez uszkodzenia, lub wymagane sa specjlne klucze posiadane przez producenta.

ale nie rozumiem kolegi flapa. ponad 4000 postow i on nie wie jak wyglada dysk 3,5 przenosny, myslac ze 3,5 to tylko wewnetrzny. co za forum ...

Opublikowano

każdą obudowę rozbierze bez problemu, trzeba wiedzieć tylko jak i bez żadnych specjalistycznych kluczy , zwykłe gwiazdkowe ( tzw philips ) klucze akurat do tej

więc jak posiadasz dobrą swoja starą poszukaj tylko dysku który do niej wstawisz, będzie taniej niż kupować nową z dyskiem

zresztą zobacz co masz w środku i jak rozkręcić

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

napisalem tez wyraznie, ze taki jak w linku. moze i moj blad ze nie napisalem desk ale pod spodem jak wol dalem link do niego. po drugie raczej nie wlozysz dysku 2,5 do obudowy 3,5 poniewaz w 90% obudowy te nie sa otwieralne bez uszkodzenia, lub wymagane sa specjlne klucze posiadane przez producenta.

ale nie rozumiem kolegi flapa. ponad 4000 postow i on nie wie jak wyglada dysk 3,5 przenosny, myslac ze 3,5 to tylko wewnetrzny. co za forum ...

Na dyskach znam się tyle, że wiem jakie polecać chciałem ci pomóc, ale mi nie wyszło przepraszam.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

nie zrozumieliście się co do nazewnictwa , dysk przenośny to ogólna nazwa dla całego urządzenia ( obudowa + dysk + zasilacz ) ale w środku to najzwyklejszy dysk 3,5 cala który podłączy normalnie w komputerze i wymieni w dowolnym momencie na inny dysk

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...