Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Server [700] slotów pytanie?

LCPGM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serwer 700 slotowy pewnie byłby fajny, ale drogi i wymaga wiele dopracowań. Na około 700 osób mósi być nie tylko 2 - 3 admini, ale owiele więcej. Poza tym wyobraźcie sobie jak wygladał by chat, gdyby tak wszyscy pisali 5 zdan za minute, to serwer bylby 102% zaspamowany, admini nawet wielu nieogarneli by wszystkich ludzi grających na czitach i spamujących. Myślę, że najlepsze rozwiązanie jest takie: robisz około 20/40 miast z oddzielny czatem, nie wiem jak to zrobisz :) . Jakieś tartaki wybudować, stadjon, kopalnie i oczywiście arene. Osobiście wolę serwery survival z gildiami, i sądzę, że nie tylko ja tak uważam. Możesz też zroić tak jak serwer '' ghastcraft ''. On ma oddzielny serwer: skyblock, fb, surv itd.

Opublikowano

Widziałem w życiu tylko raz taki serw- w Rosji.

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

700 slotów z 24Gb ramu ? Chyba żart. Po pierwsze przy takiej ilości graczy , sam system by przetworzyć dane i nie zawiesić się będzie potrzebował około około 2Gb ramu - minimum. Procesor przynajmniej 16 rdzeniowy , na mniejszym nie ma szans. 700 slotów x przynajmniej 100mb na gracza , policz sobie ile Ci potrzeba Ramu . Na VPS-ie nie postawisz takie serwera. Gdyby w tym samym czasie napisało wiadomość 80% graczy co jest prawdopodobne , na odlagowanie czekał byś dwa dni.

Na taki projekt jedynie dedyk u dobrego dostawcy . Teraz dysk twardy. 700 graczy i 240GB dysku , pomyśl w jakim czasie 700 graczy zapełni dysk generując mapę ? Miesiąc czasu i dysk wyczerpany . Jeśli masz zamiar postawić serwer na 700 graczy , to koszt rzędu 1000zł miesięcznie . No chyba że kupisz u jakieś dostawcy drugorzędnego tak jak wspomniałeś o Sored.pl . Poza tym pamiętaj że jest to VPS a więc maszyna dzielona a nie dedyk , to wielka różnica .

„Każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa”

Rudy Krasnolud z Wiedźmina

Opublikowano

Nie pomyślałem o tym, ale up ma rację, a co jeśli wpadnie ktoś kto powie: Kto napisze 123 to dostanie gift code. I co wtedy się stanie? :)

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Po co 700 slotow?

Chyba ze zagra tam kazdy youtuber w jednym czasie i beda grali z graczami.. Ale to tez watpie..

2. Juz iwdzialem taki tematy nawet 2000 slotow mial byc serwer jak na razie go nie widac :).

Cześć.

Opublikowano

Przesadziłeś :D Popatrz :)

100mb=1slot

23500mb=235 slotów :)

Ponadto wliczamy stronę forum i inne takie i... jeżeli utrzyma Ci 200 slotów to dobrze :)

Ponadto autor pisał o dojrzałości, która (jak on to stwierdził) ma być oceniana na podstawie ilości slotów. Ja mam 14 lat, jestem typowym gimbusem, ale kupuję serwer 32RAMowy... Czy to oznacza, że jestem dojrzały? Polemizowałbym :D

Opublikowano

Ramu sie tak nie obliczaa...

U mnie bylo kiedys 3000 Ramu a graczy 50 wiec powinny byc lagi a bylo jedynie 1500 Ramu zuzytego..

Cześć.

Opublikowano

LCPGM, Na takich parametrach z 300 slotów max z lagami, wiem to z doświadczenia, przy 400/400 online było ponad 300mb/s , kolejna sprawa to ram 24 gb to za mało na 700 slotów a CB utrzyma nawet 1000 jeśli będą odpowiednie parametry, ale problem jest już z Javą przy większych obliczeniach działa po prostu słabo :)

jeśli masz jakieś pytania pisz gg: 929016

Opublikowano

Powiem tak... maszyna może i uciągnęła by uciągnęła 700 slotów, ale craftbukkit już nie. Nie jest on przystosowany do tak dużych ilości graczy. Po prostu by nie wyrabiał.

Druga rzecz, na przykładzie:

Z grą na komputerze jest tak, że odpalasz, zużycie ramu z 500mb wzrasta do 4000, wyłączasz gre, znowu jest 500.

Na serwerze minecraft (java), jest tak, że zużycie ramu początkowe to około 1200mb, gdy gracze wejdą, itd.

powiększy się ona do 12000, gracze wyjdą - ta wartość zostanie taka sama (12000mb)

Także radzę uważać, jeśli masz zamiar robić tak ogromny projekt. :)

Ja bym taką maszynę podzielił na 3-4 oddzielne serwery.

achtunga.jpg

Opublikowano

@bilon

Jak 100mb na 1 slot? 1 slot to 64mb...

@Topic

700 slotów bez modyfikacji bukkita? No way. Twój bukkit nie utrzymałby 700 slotów. Crashowałoby serwer.

Opublikowano

Czemu wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia a wiec tak co do mapy ! SERWER MINECRAFT GLOWNIE CZERPIE Z DYSKU CZYLI SSD CONAJMNIEJ 520 GB Bukkit z tego co wiem daje do 200 slotow rade potem sie wiesza Polecam Spigota naluzie po 2k by uciagnol lecimy dalej .. Pluginy .. essential pamietaj ze essential kazdego gracza zapisuje jako od nowa czyli 700 x1 mb 700 mb czyli wyobraz sobie ze to tez duzo jest .. lecimy dalej ram? 23 gb ? 700 slotow? ; | zostawie to bez komentarza ..

1 Slot = 48/64 mb ram 48 daje rade z ssd dyskiem co do maszyny polecam jakas 64 gb z raidem 20 gb ;) Procesor AMD tak zjedziecie mnie :) ale Amd niestety lepiej wychodzi u mnie ;) 1 Rdzen naluzie wystarczy

Opublikowano

@bilon

Jak 100mb na 1 slot? 1 slot to 64mb...

Ale przy tak dużym serwerze wliczałeś mapkę? Ja wiem, że nie ma konkretnej ilości slotów na mb, ale zawsze stosuję się do 1slot=100mb :) Ja nie mam dużej mapy, a jeżeli dałbym więcej slotów to ponad tą ilość mb wywala mi serwer :) Do tego 700slotów... Liczyłbym nawet 150mb na jednego gracza, aby nie było lagów :)

Opublikowano

Tu nie chodzi o ram czy pojemność dysku SSD, największym problemem jest przepustowość 100mb/s , procesor oraz sama java.

100mb/s up/down na pewno nie wystarczy ci na 700 slotów , według mnie max 250 online.

następnie procesor który przy większych obliczeniach rzędu kilkaset tysięcy pakietów na sek, po prostu nie wyrobi, i java czyli blokada sama w sobie, strasznie wymagająca jest i przy większych obliczeniach posypią się crashe.

Więc rozdzielenie go na 2-4 serwerów to bd najlepsze wyjście. :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma szans 700 slotów.

Ludzi i tak nie będą w takich ilościach wchodzić, pozatym Craftbukkit nie wytrzyma takiej ilości.

Lepiej postawić więcej ,mniej slotowych, serwerów na jednej maszynie

jak nie znam server ktory ma podobnie chyba 700 slotow i tam dziennie przecietnie gra od 500 do 600 osob

wiec ja w to wierze :P mc.majkrafci.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...