Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Niebianka i zbroja z bety

!sVp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym, że chciałem dodać nieb stale oraz nowe zbroje z bety wszystko ładnie jednak obie zbroje zawsze mają tą samą teksturę. Albo tylko niebianki, albo tylko tej nowej zbroi. Zauważyłem że błąd leży w plikach typu warrior_m.msm i inne dla każdej klasy. (Podam na przykładzie warrior_m).

warrior_5_1 oznacza nową zbroje

warrior_4-1 oznacza nieb stal

Jeśli dodam do pliku takie coś, czyli ShapeIndex będą miały różny od 200 będa ich widział w eq ale na sobie nie będę miał tekstury. Jeśli natomiast ShapeIndex ustawie w niebiance 200, a w nowej zostawie inne to i niebianka będzie miała teksturę niebianki i nowa zbroja będzie miała teksturę nebianki i na odwrót. Jeśli ustawię 200 w nowej zbroi to obie będą miały tekstury nowej zbroi. Na dole fragment z pliku gdzie ShapeIndex są inne niż 200. Na dole zamieszczam screeny kiedy tekstury są złe na poszczególnych zbrojach.

Group ShapeData32

{

SpecialPath "d:/ymir Work/pc/warrior/"

ShapeIndex 31

Model "warrior_5_1.GR2"

SourceSkin "warrior_5_1.dds"

TargetSkin "warrior_5_1.dds"

}

Group ShapeData33

{

SpecialPath "d:/ymir Work/pc/warrior/"

ShapeIndex 32

Model "warrior_4-1.GR2"

SourceSkin "warrior_4-1.dds"

TargetSkin "warrior_4_4.dds"

}

http://fotoo.pl/show.php?img=443125_eee2.jpg.html

http://fotoo.pl/show.php?img=443107_eee.jpg.html

PS: Żeby ktoś nie pisał, że mam poprostu ikony źle ustawione. Zawsze na obu zbrojach jest ta sama tekstura w zależności od tego na której jest ShapeIndex ustawiony na 200.

Opublikowano

Również miałem kiedyś tam z tym problem przez pomyłkę, sprawdź czy masz dobrze w navi wpisany "ShapeIndex" , również sprawdź czy nie pomyliłeś się w ścieżkach pc/pc2. Gdybyś nadal miał z tym problem, napisz na PW'u.

signjpg_swwrens.jpg

Opublikowano

W navicat nie ma takiej rubryki jak ShapeIndex.

Modele zbroi są jako nowe dodatkowe pliki epk i eix, które wkleiłem do pack oraz wpisałem ich nazwy do Index.

Opublikowano

Prawdopodobnie przemieszane index'y w .msm/value3 w item_proto lub tekstury. Sprawdź wszystko bardzo dokładnie.

"Kiedy nie chcesz - szukasz powodów. Gdy chcesz - szukasz sposobów"

Opublikowano

Up o co chodzi z value3?

Każdy rodzaj zbroi musi mieć inne?

Bo w navicacie mam do zbroi z nieb stali value3=26 i do zbroi z bety tez 26.

Opublikowano

Up o co chodzi z value3?

Każdy rodzaj zbroi musi mieć inne?

Bo w navicacie mam do zbroi z nieb stali value3=26 i do zbroi z bety tez 26.

ShapeIndex podajesz przy navi do value3.

Przykład moja zbroja ma ShapeIndex 66 , a więc przy wgrywaniu do bazy do tabeli item_proto w wartości value3 podaje tą samą liczbę którą podałem w ShapeIndex. Pamiętaj aby liczby w ShapeIndex się nie powtarzały (jeżeli np. 34 będzie dwa razy w ShapeIndex nie zadziała ci zbroja).

signjpg_swwrens.jpg

Opublikowano

Mieliście racje, chociaż nie do końca :)

Okazało się, że value3 w item_proto w locale_pl w obu zbrojach był taki sam czyli 200 :)

Właśnie sekundke temu naprawiłem, sprawdziłem i działa :)

Wielkie dzięki za pomoc.

Opublikowano

Kolega ichus źle cię pokierował bo chodziło tutaj właśnie o item_proto w cliencie a nie od strony serwera, ale i tak dobrze, że ci się udało :)

"Kiedy nie chcesz - szukasz powodów. Gdy chcesz - szukasz sposobów"

Opublikowano

Kurde a teraz mam taki problem, że u mnie wszystko gra.

Wysłałem root i locale_pl do kolegi, on zmienił sobie ip żeby mógł wchodzić i on nie widzi zbroi, jak mam jedną założoną to widzi jakbym miał białe tekstury, jak założe drugą to mówi że widzi sam miecz w ziemii (postac znika sam miecz zostaje), a drugi kolega po zmianie mówi że wgl nie widzi, dalej jakbym nie miał zbroi założonej...

O co może chodzić...

Proszę o pomoc :/

Opublikowano

To wyslij mu tez pliki pc i pc2.

W niebiance widzi tylko model, bo nie ma tekstury (model to stalka)

W tej nowej tylko miecz bo nie ma modelu do zbroi

pIOuQ29.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...