Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od Zera do Bohatera - Sura WP cz.2 - Old Style

MrPiotrek122

Glosowanie nastepny tutorial  

97 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka Postac ma byc "gwiazda" nastepnego poradnika?

• Sura BM
      47
    • Szaman Smok
      19
    • Szaman Healer
      31

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema !

Uwaga. ZAPRASZAM DO GLOSOWANIA W ANKIECIE , JAKA POSTAC MA BYC NASTEPNA ! ( glosowanie do 6 grudnia )

Wazne. Poradniki sa pisane dla graczy , ktorzy nie maja wiekszych doswiadczen z ta gra lub postacia !

Wygrywa Sura BM - Poradnik juz w niedziele 9.12.2012 po godzinie 15

Tutaj macie poradniki z tej serii , ktore pisalem bardzo bardzo dawno temu :

Pozostale o wojowniku mentalnym / ninjy dagger gdzies mi zaginely ;/

Tak jak obiecalem dzisiaj skupimy sie troszke mniej na expie a bardziej na eq/skillach/statach itp

1. Dokonczymy faze expienia

Praktycznie sura expi tak jak wiekszosc postaci jezeli chodzi o expowiska. Po wbiciu 35 lv mozemy udac sie na BO oczywiscie ze zrobionym juz bojowcem potem v1 , v2 , grota v1 , v2 itd itp. Na BO mozemy siedziec do max 45 ! Potem musimy udac sie na szpony lub male pajaczki do lochu pajakow v1. Wazne jest to aby zrobic sobie mala przerwe na drop/skille ja polecam ja zrobic na 55 lv

Zapytacie pewnie dlaczego ? Juz wam mowie chodzi o to , ze trzeba zrobic full biologa przed V2 ( podstawa to skonczenie pamiatek czyli + 60 defa ) oraz wbicia skilli m7 + i ogarniecia jakiegos przyzwoitego eq. Co do wymagan expa w v2 przedstawie je wlasnie teraz :

Statystyki :

INT - Full

WIT - Full

ZRE - Reszta

SIL- Polecam maxowac dopiero na koncu

HP : Minimum 11k

Defa przydaloby sie miec 550 +

Skille :

Czarowane Ostrze m6 - P

Strach m6 - P

Smoczy Wir m6 - P

UWAGA. ! JEZELI ROBISZ SURE FULL EXP TO ZAMIAST SMOCZEGO WIRU MOZNA DAC CZAROWANA ZBROJE ALE POTEM PRZYNIESIE TO NIEZBYT DOBRE SKUTKI

EQ :

Fms +9 sr 30% + ( kd moba smierci +3/4 )

Zbroja na 34/42 +9 ( kd defa speeda +3/4 ) lub na 48/54 +6-9 ( def speed uchylka +3/4 ) , moze byc z bonami pod HP + % do PZ/PE

Wyywajacy helm +9 / Zamkowy Helm +7-9

5katna +9 / Okragla +7-9 , moze byc z NNO i % na blok

Srebrna bransoletka +9 , Biale Zloto +8/9 , moze byc z % na szycie + % do PZ/PE

Kolczkyki z niebianskich lez +7-9 / Kolczyki z Bialego zlota +8/9

Naszyjnik najlepiej z niebianskich lez a jak nie to obojetnie jaki ale zeby mial 1,5 - 2k hp

Buty +7-9 ( zeby miec troszke wiecej speeda ) ale musza miec 1,5 - 2k hp , ewentualnie 5/8% szybkosc ataku

FULL BIOLOG !

Po ogarnieciu podobnego eq i zrobieniu full biologa mozemy ruszyc do V2

:)

2. Skille

Sura WP ma dosc oczywiscie skille podstawa jest Czarowane Ostrze , dlaczego ? Atak + % do PZ , daje to wysmienity efekt , ktory widac podczas expa patrzac na hity oraz czesto na pasek PZ. Potem strach zmniejsze "umiejetnosci" wroga (czyt. Hity/Skille/otrucia itp ) przydatne generalnie do wszystkiego. Nastepnie to juz zalezy od tego jaka chcecie miec ta sure , dlatego teraz opisze kilka fajnych buildow , kazdy byl przez mnie testowany na PL'u/Privach

1. Standardowy

Czarowane -> Strach -> Smoczy Wir -> Uderzenie Palcem -> Rozproszenie Magii -> Czarowana Zbroja

2. Exp

Czarowane -> Czarowana Zbroja -> Strach -> Smoczy Wir -> Uderzenie Palcem -> Rozproszenie Magii

3. PVP ( def )

Czarowane -> Rozproszenie Magii -> Uderzenie Palcem -> Smoczy Wir -> Strach -> Czarowana Zbroja

4. PVP ( atack )

Czarowane -> Uderzenie Palcem -> Rozproszenie Magii -> Smoczy Wir -> Strach -> Czarowana Zbroja

Wiekszosc starych graczy metina tak 3,4 lata temu nie wyobrazalo sobie expa bez Czarowanej Zbroji , dlaczego tak sie zmienilo ? Ktos madry zauwazyl , ze Strach jest bardziej praktyczny a dzieki temu szybciej "dojdziemy" do M'ki skilli Ofensywnych typu palec , wir lub rozproszenie. Mysle , ze na temat skilli to tyle jezeli beda pytanie mozecie pisac w komentarzach to bede dawal edita.

3. Zarobek

Sura WP jest postacia , ktora do tego jest jedna z najlepszych , ale dlaczego ? Przeciez ma slaby i wolny atak ... BZDURA !!! Po wbiciu 35 lv i ogarnieciu jakiegos fms'a oraz wbicia czarowanego ostrza M6 mozemy osiagnac spokojnie DMG wojownika bodego ze srednim fmem i aura m5+ wiec nie ma czego sie bac. Faktycznie wolny atak moze byc lekka wada na niskich levelach ale zawsze mozna kupic zielone potki lub zdobyc bonusy w itemkach do szybkosc ataku. Podstawowym zarobkiem jest rozbijanie metinow na Dolinie , Gorze Sohan , 7 Pietrze w DT , red lesie ( wszystko zalezy od LV'a ).

Jezeli chodzi o doline to mozna tam siedziec pomiedzy 35-40 lv bo potem wg mnie sie juz nie oplaca i po 40 lv to Gora sohan , tam mozna spokojnie do 56 lv. Po wbiciu 75 lv to juz 7 pietro w DT , poniewaz bedziemy mieli mase ksiazek a czasem wpadnie jakis kamyk duchowy

;). Red las to wiadomo korzysci tylko dla nas bo pierscionki , rekawice , czasami jakis kamyk jako zarobek dla nas ;)

Jezeli chodzi o bossy to na poczatku jak zwykle jest trudno ale potem mozna chodzic , generalnie zarobek jest standardowy jak dla wiekszosci postaci.

Ja osobiscie polecam zostac na 35 lv przez okolo 2 miechy i dropic codziennie minimum po 2h w godzinach 22-6 rano

:) ( najmniej ludzi wiec najwiecej metinow )

4. Dodatkowe "Bajery" ktore moga byc dla nas podstawa !

1. Buff ( minimum 35 lv ) do tego wbic na poziom M-P , Pomoc Smoka oraz Blogoslawienstwo

Uwaga ! Odbicie na PL'u jest zbugowane wiec nie oplaca sie tego maxowac.

2. Zielone Potki , ktore moga przydac sie w expie

3. Kon Bojowy/Militarny ( jezeli konik militarny to jeden punkt dac w fale aby mozna bylo uciec przed mobami gdy wiemy , ze zaraz padniemy )

4. Slub ze swoim Buffem. Przyda sie gdy expimy lub szukamy metinow do szybkiego wybijania/buffowania.

5. Pierscionek expa z IS. Rowniez jak wiadomo szybciej bedziemy expic

6. Rekawica zlodzieja , jezeli mamy zamiar poswiecic sporo czasu na metinach

DZIEKUJE WAM ZA TE 2 CZESCI. JEZELI CHCIELIBYSCIE COS DODAWAC TO PISAC W KOMENTARZACH

JEZELI WSZYSTKO SIE PODOBALO TO PROSZE O LAJKI

Tutorial By MrPiotrek122 dla MPCforum. Wszelkie Prawa Zastrzezone

Opublikowano

Widać że umiesz grać ;D Przyda mi się, bo chcę zrobić wpka do zarobku. Czekam na tutka o healerze, nie gram, ani nie grałem, postać zajebista w pvp, exp podobno nie gorszy niż bmem - a gra nią bardzo mało osób.(Sam gram bmem na plu i wiem coś o expie tą postacią :P - mam 69 i 71 już mi się nie chce wbijać ;d).

Opublikowano

Dobry poradnik jednak uważam że i tak najlepszą postacią jest wojownik body dlaczego? dobry pod exp z ogarniętym eq ,nawet z byle jakim bulidem daje rade w pvp

A wp wiadomo trzeba pomyśleć i wybrać albo exp albo pvp.

Każdy ma swoich ulubieńców

Poradnik na pewno sie przyda nowym graczom choć jest ich coraz mniej:P

Z tym ostatnim zdaniem sie zgadzam :). Powiem ci tak , ze nie raz widzialem jak poukladana sura WP sklada bodziaka na 2 skille. Wojownik to prosta postac dla osob , ktore zbytnio nie chca sie meczyc. Sura to cos powazniejszego :)

No tak racja

ale żeby wp dobrze radził sobie w pvp to musi z czegoś zrezygnować w tym przypadku strach a on sie przydaje w expie:)

Jak zrobisz surke

Ostrze-Palec-Rozpro-Wir to postać typowo pvp nie bd sie różniła od wojownika.

A żeby sura wp była naprawde dobra w pvp to trzeba jej wbić co najmniej 4skille m+

1354749589-U576612.jpg

By miko213

Opublikowano

Dobry poradnik jednak uważam że i tak najlepszą postacią jest wojownik body dlaczego? dobry pod exp z ogarniętym eq ,nawet z byle jakim bulidem daje rade w pvp

A wp wiadomo trzeba pomyśleć i wybrać albo exp albo pvp.

Każdy ma swoich ulubieńców

Poradnik na pewno sie przyda nowym graczom choć jest ich coraz mniej:P

Z tym ostatnim zdaniem sie zgadzam :). Powiem ci tak , ze nie raz widzialem jak poukladana sura WP sklada bodziaka na 2 skille. Wojownik to prosta postac dla osob , ktore zbytnio nie chca sie meczyc. Sura to cos powazniejszego :)

Opublikowano

Dokładnie. Bodziak, to była moja pierwsza postać na plu, (zaraz po mentalu, noob charze którym wbiłem 17 lvl) i grało się świetnie, aż do 35 lvlu, gdzie potrzebne było lepsze eq niż takie na dzikusy/słabe orki. Bodziak potrzebuje naprawdę dużo defa i hp, żeby ogarniać tak jak mental czy wp. Z drugiej strony bodziakiem można expić po 1 grupce mocniejszych potworków... no ale na 65 lvlu po 1 grupce w v2 to troche wstyd ;pp a wpkiem z podobnym eq pocisniesz napewno pol spota.

Odkrywca
Opublikowano

Poradnik dobry , sam z niego korzystam i dobrze mi to idzie. ;) Dzięki wielkie , like leci. :D

57955958428827956208.png

Opublikowano

Ref , max do 24 bedzie o Surce WP ;)

BM

Grajac dlugo w metka przeczytalem poradnik.

100% prawdy w poradniku, przejrzysty, skorzystam z kilku porad.

oczywiscie like

// dzieki ;) , BM ofc.

Fuck The System

Szukam ziomków do pykania w cs'a. PW

Musi mieć mikro.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poradnik w 100% świetny, lecz nurtuje mnie jedno pytanie, tak już wiesz jakie, co po max int/wit, oczywiście napisałeś, że siłę polecasz maksować na końcu jednak tu:

http://www.mpcforum.pl/topic/373254-pytanie-sila-czy-zrecznosc-sura-wp/

napisałeś, że siłę. Oczywiście koleś chciał postać pod DT/Mapki, ale moje pytanie brzmi czy jeśli dam w zręczność i zachce mi się zrobić stopke na DT/Mapki, to czy z daniem punktów w zręczność nie odczuję tego na niekorzyść?

Z góry dzięki :P

no escape from the mass mind rape

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Brawo za Poradnik czytajac go mam wrazenie ze opisujesz moja psotac i moj styl gry robilem podobnie i wp to kosa i nie jest to psotac dla slabeuszy wp potrzebuje czasu :)

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Nowicjusz
Opublikowano

Poradnik fajny dla początkujących :)

Tylko nic nie napisałeś o krytyku u WP, a to jest u tej postaci moim zdaniem jeden z ważniejszych bonów do expa, hit na krytyku dodaje 2x więcej HP z ostrza.

I ja bym polecał jednak zamiast zręczności dać w siłe, wiadomo siła daje więcej ataku niż zręczność, a im więcej ataku to większe hity i  tym samym więcej HP z ostrza ;D

Opublikowano

Estetyczny, ładny i przydatny.

Istny skarb dla nowych.

Łap plusa za poświęcony czas i efekty.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...