Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od Zera do Bohatera - Sura WP cz.1 - Old Style

MrPiotrek122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema !

Wazne. Poradniki sa pisane dla graczy , ktorzy nie maja wiekszych doswiadczen z ta gra lub postacia !

Czy jest ktos taki bardzo bardzo stary kto pamieta moje poradniki o wojowniku i ninjy z 2010 r ? Tak wiem tylko ja o nich pamietam

:D . Dzisiaj z nudow postanowilem powrocic do robienia poradnikow bo dalej chcialbym sie dzielic moim prawie 5 letnim doswiadczeniem gry w metina. Co wazne mozna powiedziec , ze obchodze taki maly tutorialowy jubileusz gdyz bedzie to 70 poradnik napisy dla MPCforum przez mnie ( rekordzista jestem chyba :D ). Dobra ale bez zbednego gadania... :)

Tutaj macie poradniki z tej serii , ktore pisalem bardzo bardzo dawno temu :

Pozostale o wojowniku mentalnym / ninjy dagger gdzies mi zaginely ;/

1. Co to za postac ?

Sura WP ( Weapon czyli bron ) znana jest glownie z kosiary do expa a nikt nie patrzy na nia pod katem PVP. Grajac ta postacia na roznych serwerach zaczynajac od PL'a ( 2x 75 lv i 81 ) konczac na roznych privach , ta postac wydawala mi sie na poczatku bardzo slaba gdyz przegrywalem PVP z wojownikami , ninjami i mialem bardzo wolny atak. Jednak grajac , grajac , kupujac nowe itemki i probowalem dowiadywac się jak rozwijac ta postac od innych graczy ( wtedy jeszcze jakis wiekszych poradnikow nie bylo ) szlo mi coraz lepiej. Expilo sie bardzo milo a w PVP powoli bylo coraz lepiej. Konczac ten maly wstep Sura WP na pewno jest postacia na dluzsza mete , ktora w tzw. early game ( erli gejmie ) nie bedzie zbytnio przekonujaca jednak po wbiciu 55 lv + i zrobienia odpowiedniego EQ bedzie to jedna z lepszych postac w swiecie metina.

2. Expienie

Generalnie w starych poradnikach umieszczalem wam zdjecia potworow itp ale mysle , ze na obecne czasy bedzie to troche bezsensu dlatego opisze wam mniej wiecej w postaci dni jak powinno wygladac expienie. ( wszystko zalezy od tego ile poswiecicie czasu )

1.Pierwszy tydzien :

Jezeli zaczynacie gre z czystym kontem bez eq , yangow itd to wiadomo , ze trzeba bedzie sie skupic na wykonywaniu wszystkich questow oraz expieniu w m1 na dzikich psach ( max do 5 lv) potem przejsciu na dziki , wilki ( max do 9 lv ) a do potem niedzwiedzie , tygrysy ( max 15lv ). Wiadomo trzeba wykonac wiekszosc dostepnych questow aby zdobyc minimalne eq do expa w m2 , czyli :

Sejmitar/Stozkowy Miecz +4-9

Zalobna Zbroja +6-9

Bojowa tarcza +4-9

Krwawy Helm +4-9

Oraz buty +3-9

Reszta obecnie nam nie bedzie potrzebna oczywiscie mile widziane bylyby itemki z hp ( moze bedziecie mieli tyle szczescia , ze wam dropna

:D )

Chcialbym podkreslic , ze to co opisalem w pierwszym tygodniu mozna nawet zrobic w 1/2 dni ale oczywiscie nie robmy z nikogo nolife'a.

2.Drugi/Trzeci Tydzien :

Mamy 15 lv , mamy jakies w miare eq , zestaw 400 potek srednich oraz 200 malych niebieskich wiec mozemy ruszac na poczatek miasta nr2. Tam znajdziemy troche zaprzysiezonych zolniezy , a idac dalej , dalej ujrzymy dzikusow o ktorych porozmawiamy pozniej.

Skupmy sie na tych pierwszych czyli zaprzysiezonych zolniezach gdyz bedziemy musieli dobic na nich minimum 18 lv ( skill M1 ) a troche czasu moze nam to zabrac. Nie sa to zbyt wymagajace potworki wiec wydaje mi sie , ze po 5-6 grupek spokojnie bedziecie mogli brac nie patrzac na stan hp oraz pe. Nie mozna na nich wydropic nic ciekawego nie liczac itemkow jakis slabych ( byc moze trafi wam sie jakis ciekawy bonus ).

Po wbiciu 20 lv , a co wazniejsze dobiciu skilla Czarowane Ostrze na M1 powinnismy udac sie na dzikusy

Uwaga ! Jezeli skill nie wszedl na 17 to trzeba isc do staruszki i resetowac do tej pory az wejdzie.

Dzikusy w porownaniu do zaprzysiezonych sa juz duzo mocniejsze ale za to mozna wydropic duzo ciekawsze itemki i wbic sporo wiekszy level. Co do eq to oczywiscie staramy sie ulepszac wszystkie miecz,tarcze,zbroje oraz helm do +6 , poniewaz pozostale itemki beda zbedne. Wyjatkiem sa oczywiscie buty , bransoletka , Naszyjnik z HP.

Na dzikusach mozemy expic spokojnie do 35 lv jednak trzeba sie liczyc z tym , ze po 30 lv moze zrobic sie naprawde nudno dlatego polecalbym kupic Pierscien Expa z item shopu, Gdy zakupimy taki pierscionek na pewno zyskamy troche na czasie i nerwach. Z jakis ciekawszych itemkow ktore mozemy tam wydropic to : kawalki klejnotu , kawalek zepsutej zbroji , FMS , jelonek.

Jezeli jestesmy juz przy M2 to warto szukac takich mobow jak : Best Maniak , Best Specjalista , Best Kapitan Oraz Best Lucznik z ktorych bedziemy mogli przy odrobinie szczescia wydropic jakas bron na 30 lv i zarobic troszke zlota.

Konczac watek M2 mozna tam spedzic sporo czasu i wydropic naprawde kilka sensownych itemkow z ktorych bedziemy mogli sie wzbogadzic.

3. Dodatki

Na pewno bedzie wam sie troche nudzic wiec mozecie zmienic mape na Loch Malp latwy w ktorym bedziecie mogli troszke podfarmic pod wzgledem medali. Dlaczego akurat medali ? No jak wiadomo medale mozna sprzedawac albo samemu uzywac do ulepszania swojego konia. Ponadto dropia tam tez marmury ktore mozemy sprzedac. W takim lochu mozna spokojnie zarobic na troszke lepsze eq niz te ktore opisalem wczesniej,

Konczac 1 czesc poradnika wydaje mi sie , ze od Sury WP w poczatkowej fazie gry nie mozemy wymagac tyle co od wojownika body , mentala dlatego , ze nie jest to taka latwa postac. Przedstawie wam jeszcze liste co powinniscie posiadac w ciagu jednego miesiaca :

- 35 lv

- Eq +6-9 , mile widziana bizuteria z 1-2k hp.

- Czarowane Ostrze M3 + , 1 pkt w smoczy wir , 1 pkt w uderzenie palcem a reszta pkt w strach.

- Moglibyscie sie postarac wydropic troche medali , kilka sprzedac a za 1 zrobic sobie zwyklego konia na dobry poczatek.

Uwaga ! Pamietaj , ze medale najlepiej dropic w przedziale 18-22 lv !

4. Kilka podpowiedzi

Jak rozkladac skille :

Czarowane Ostrze -> Strach -> Smoczy Wir -> Uderzenie Palcem -> Rozproszenie Magii -> Czarowana Zbroja

o skillach porozmawiamy w 2 czesci poradnika.

Jakie eq warto by bylo posiadac po wbiciu 35 lv :

Fms +5-9 sr 15% + kd +2/3 ( np moba + smierci lub powtorki + moba )

Nieszczesna Zbroje +7-9

Bojowa Tarcze+7-9

Wyzywajacy helm +6-9

Ebonitowe kolczyki +6-9 Lub zlote kolczyki +9

Buty , naszyjnik 1-2k hp

Srebrna bransoletka +6-9

Co 2 czesci ?

Dokonczymy reszte expowisk , opowiem wiecej o skillach , metodach zarabiania , PVP , jak skutecznie zarobic itd

Dziekuje wam za czesc pierwsza. Zapraszam do lajkowania ( wydaje mi sie , ze 2 czesc pojawi sie w nastepnym tygodniu lub w weekend )

Druga czesc bedzie dluzsza mniej wiecej o 2 , 3 razy ( o bym mial tyle cierpliwosci do Siebie

:D )

2 CZESC JUZ DOSTEPNA POD TYM LINKIEM :

btw. Ciekawe czy jest ktos kto pamieta takie stare poradniki

:)

Poradnik By MrPiotrek122. Zakaz kopiowania na inne fora

Opublikowano

No no ladnie sie zaczyna, czekam na kolejne czesci

O surze beda raczej 3 czesci , chyba , ze zrobie bardzo dluga 2 czesc. Jeszcze sura BM i szaman healer/smok wiec na pewno bedzie duzo. Jak sie bedzie rozkrecac to moze na jakis inny temat.

Opublikowano

Heh ja pamietam Twoje poradniki :D

Oczywiscie rob szybko cz2. Ładnie to opisujesz i przyjemnie sie czyta.

Dzieki wielkie . Jak juz sie bardzo rozpisze to moze na zyczenia userow cos popisze :)

Opublikowano

Bardzo mi się spodobało :). Z poradnika nie skorzystam, ponieważ wiem jak grać sura ale na pewno komuś się przyda :).

@@@@@

A myślałem, że Globale nie piszą nic w działach w których zaczynali :D.

10s7llx.png

By

Maxio!

Opublikowano

Bardzo mi się spodobało :). Z poradnika nie skorzystam, ponieważ wiem jak grać sura ale na pewno komuś się przyda :).

@@@@@

A myślałem, że Globale nie piszą nic w działach w których zaczynali :D.

Jestem inny :) ranga to nie wszystko , sentyment do dzialu zawsze bede mial.

Opublikowano

Poradnik bardzo przejrzysty, przyjemnie się czyta i aż chcę się czytać to dalej. Czekam na 2 część, a przede wszystkim na poradnik o healerze. :)

Może kiedyś będzie ;p

Opublikowano

brakuje mi tutaj tylko jak rozdawać punkty statusu bo raczej takie 0 nie wie jak rozdać :P oraz kilka wersji buildu pvp, pvm z koniem i pvm bez konia a tak to sukces tut ;)

ahm i można by dopisać żeby ułatwić sobie grę użyć tego http://www.mpcforum....super-bonusami/ , za free (pierścień doświadczenia 3h) na te dzikusy :D i (buty wiatru 30h) :rolleyes:

i może dodać tabelkę gdzie expić by pozbyć się głupich pytań :P

czekam na 2 i 3 część :)

1327749533-U104252.png

WOLNOŚĆ DLA KONOPI - KONOPIE DLA WOLNOŚCI !

Opublikowano

Świetny tut, zapewne wielu skorzysta na tym, przede wszystkim nowi.

Ja akurat nie, bo ja jestem nauczony grać surą troszkę inaczej niż ty tu w temacie piszesz

:)

Masz + za trud pisania tego poradnika

Opublikowano

brakuje mi tutaj tylko jak rozdawać punkty statusu bo raczej takie 0 nie wie jak rozdać :P oraz kilka wersji buildu pvp, pvm z koniem i pvm bez konia a tak to sukces tut ;)

ahm i można by dopisać żeby ułatwić sobie grę użyć tego http://www.mpcforum....super-bonusami/ , za free (pierścień doświadczenia 3h) na te dzikusy :D i (buty wiatru 30h) :rolleyes:

i może dodać tabelkę gdzie expić by pozbyć się głupich pytań :P

czekam na 2 i 3 część :)

W 2 czesci ktora dzis bedzie poswiece na to wieksza czesc poradnika :)

Opublikowano

W Metina już gram długo, około 5 lat, tak więc mało co nie wiem o postaciach, lecz jest dużo osób, które nie mają takiej wiedzy, dlatego fenomenalny tutorial :)

2iw0ill.jpg

More than Passion !

Opublikowano

Poradnik bardzo ładnie, zrobiony wszystko jest ładnie opisane. Widać że masz duże doświadczenie w metinie...

Jeżeli masz jakiś problem i będę ci w stanie pomóc zapraszam na PW.   B) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...