Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer - który zestaw lepszy?

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabijcie mnie, ale zgubiłam swój własny wątek i nie wiem gdzie on zaginął. o.O Ale do rzeczy. Szanowny kolega podesłał mi dwa zestawy komputerowe, które chce kupić (jest to wyjście w jakimś sensie awaryjne, chce dokupić później lepszą grafikę). Prosił mnie abym popytała, który bardziej opłaca się kupić, czy różnica między nimi jest duża oraz czy pójdą na nim lepsze gry jak AC 2/3, BF3 itp. chociaż na medium. Wiem, że można złożyć dużo lepszego kompa, ale proszę nie mówcie mi tego. Ma on określony budżet i chce się w nim zmieścić tylko o rady prosi. :)

Zestaw nr 1:

Procesor z wbudowaną grafą: AMD APU A8-5600k 3.6GHz BOX (FM2) BE (jest to wyjście tymczasowe, będzie dokupiona druga grafika)

Grafika (z procka): ATI Radeon HD7560D

Płyta główna: FM2-A55M-E33 FM2 AM D A55 2DDR3 RAID/GLAN mA

RAM: DDR3 4GB 1333MHz CL9 x2

Dysk: WD Caviar Blue, 3.5', 500GB, SATA/300, 7200RPM, 1

Zasilacz: I-BOX CUBE ATX 500W 12 CM FAN

Ah, ramy tylko 1333MHz, ponieważ porównując do 1866MHz nie ma znacznej różnicy.

Zestaw nr 2:

Procesor z wbudowaną grafą (j/w): AMD APU X4 A8-3870 3.0GHz

Grafika (z procka): Radeon? HD 6550D

Płyta główna: A55M-P33 FM1 AMD A55 2DDR3 GLAN/RAID mATX

RAM: DDR3 4GB 1333MHz CL9 x2

Dysk: WD Caviar Blue, 3.5', 500GB, SATA/300, 7200RPM, 1

Zasilacz: I-BOX CUBE ATX 500W 12 CM FAN (chociaż na ten zestaw 400W chyba by starczyło...)

Z tego, co sama zaobserwowałam różnice nie są wielkie. Właściwie tylko procesor, który pobiera mniej energii i inna płyta.

Opublikowano

A bo ja wiem... ;f Obydwa komputery stoją +/- 1k, więc zapewne więcej nie ma. Jakby miał to by poszalał, ale wiecie bida w kraju. ;x

A jakby inny zasilacz dać? Ja się na tym nie znam.

Opublikowano

Procki do dupy, zasilacze do dupy, grafiki do dupy, a płyty nie przyszłościowe (do dupy)

Podaj budżet i złożymy coś dobrego koledze, bo jemu to nie wychodzi.

Opublikowano

Ma 1000 zł. Tyle mu zostało.

Aczkolwiek powiem Wam, że widziałam pracę komputera na obu prockach i nie chodził źle. BF3 spokojnie na medium leciał, Crysis 2 i Skyrim to samo.

Opublikowano

Bo te procki nie są złe, one są przeciętne jak na swoją cenę. Nie opłaca się brać APU do grania chyba że A10 5800K i grać w Dual-GPU.

Intel Pentium G860 (230+ zł)

MSI H61-P20 (lub każda inna H61) około 150 zł

GoodRam 4 GB lub 2x 4 GB (60 lub 120 zł)

Western Digital Blue 500 GB około 210 zł

Nagrywarka najtańsza z możliwych w sklepie (około 60 zł)

Silentium PC Brutus 410 około 130 zł

Silentium PC Deus 500W około 180 zł

Vertex HD4850 1 GB DDR5 około 200 zł

Tu masz zestaw za 1200 znacząco lepszy od tego z APU, jednak trzeba dołożyć te 2 stówki. Jak budżet to ścisłe 1000 zł można brać Phenoma 965 i jechać na integrze jak na APU, potem zainwestować w grafikę.

Opublikowano

Nie mam go jak teraz zapytać, ale wiem już napewno, że nagrywarka odpada, bo on ma. To mam prośbę. Złóż mi jeszcze taki do 1000. Aczkolwiek z tego, co wiem uparł się na ten APU z grafą od Radka. A tylko dlatego, że nie ma kasy na złożenie kompa z tym prockiem A10 5800K. Ah i od razu piszę, co potrzebuje: procek, grafę (no najlepiej integrę na razie...), zasilacz, dysk twardy, ram (8gb minimum). I tak jak pisałam. Gry nie muszą chodzić na pełnych detalach, medium wystarczy. ;f

Opublikowano

Obudowe ma ? Próbowałem z AMD ale to wydatek 1600 zł więc odpada

Intel Pentium G860 (230+ zł)

MSI H61-P20 (lub każda inna H61) około 150 zł

Crucial balistic 2x4GB 1600 MHZ 120 zł

Western Digital Blue 500 GB około 210 zł

Silentium PC Brutus 410 około 130 zł

Silentium PC Deus 600W około 200 zł

Wychodzi 1040 zł, a w przyszłości dokupuje sobie HD4890 za 300 zł z allegro i ma dobry sprzęt. Jednak zamiast kombinować lepiej żeby nazbierał kasę (1500 zł) i się kupi porządniejszy zestaw z prockiem AMD.

Opublikowano

No dobra, dzięki śliczne. Napiszę jak zadecydował.

A jeszcze jedno pytanie. W 80% jestem pewna, że wybierze zestaw 1. Strasznie się na niego nakręcił. Jaki zasilacz pod takie coś? Bo podobno te w/w są do dupy...

Opublikowano

Jak się nakręcił to niech się odkręci. Napisz mu że jak chce do dupy kompa to niech bierze. Najlepiej to niech wejdzie w ten temat i poczyta.

Zasilacz SilentiumPC Deus 600W

Opublikowano

Jeśli chcę brać APU to RAM'y koniecznie taktowane częstotliwością 1866MHz. W np. CPU na LGA1155/AM3+ nie ma żadnej różnicy między 1333, a 1866. W APU jest odwrotnie. Im wyższe takty memek tym lepiej.

random.jpg

Opublikowano

Co za uparty tłuk. Nie rozumie że jak się nie zna to niech sam nie decyduje... Zresztą niech robi co chce, RAM jakiś Kingston, GoodRAM, Patriot, koniecznie 1866 MHz, zasilacz SilentiumPC Deus 500W (lub 600W, to dopłata 20 zł)

Opublikowano

Nie stresuj się tak... po prostu nasz znajomy złożył sobie ostatnio takiego kompa i mu wszystko śmiga, więc stwierdził, że skoro nie ma to narazie kupi taki. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...