Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie zwiazane z elektryka

BaSia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, przed chwila naszla mnie wena na zrobienie czegos z niczego ;D

wygrzebalem stary głosnik, i chodzi o to , że nie wiem jak go podłaczyć aby grał pod telefonem ;D

Głośnik ma 1.8w 25 omów czy da rade podpiąć go pod jacka 3.5 i do telefonu ?

a i jeszcze cos w kablu jack mam 6 kabli 2 zielone 1 czerwony i 3 zlote, ktore kable są do glosnika ?;P

IDIOT, IDIOT EWRYŁER !!

Opublikowano

No tak galwanicznie to go nie podpinaj bo telefon zepsujesz. Musisz dać jakiś wzmacniacz, do wzmacniacza musisz doprowadzić sygnał z telefonu i zasilanie ( najlepiej osobne z baterii lub akumulatorka ) a jeśli chodzi o przewód to niestety musisz wykąpać sam jakimi przewodami płynie sygnał. PS to nie jest elektryka tylko elektronika. Powodzenia !!!

Opublikowano

nic nie zepsuje bo to niemożliwe jak podepnie , będzie najwyżej cicho grac bo wyjście w telefonach jest wysoko omowe i nie więcej jak 200-300mW

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@UP

No to podłącz tak przeciętny telefon bez wzmacniacza, daj muzykę na opór i zaobserwojesz co się będzie działo. Poza tym jak sie nie znasz to nie wprowadzaj nikogo w błąd. W większości telefony są przystosowane do słuchawek o impedancji 16 ?, Czasami ta wartość jest podawana dla jednej słuchawki wtedy mówi się że telefon obsługuje słuchawki o impedancji 32 ?

Opublikowano

przystosowane tak , do byle badziewi czy zwykłych dotłaczanych do telefonu które jakości w odtwarzanym dźwięku maja tyle co słoń w składzie porcelany . dobre słuchawki maja powyżej 100-300 omów

co do wyjścia w każdym prawie telefonie jest dodany filtr ( wiadomo antena jak masz radio ) i kondensator oddzielający prądowo wpięte urządzenie w gniazdko . nawet zwarcie końcówek nie spali nigdy telefonu bo ma zbyt małą moc wyjściową

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

100-300 omów .... to żeś teraz palnął. Co do sytuacji o jakiej rozmawiamy, dla przykładu jeżeli mamy zarówkę i podłączymy do niej zbyt słabe zasilanie ( takie że będzie tylko się żażyła ) to nie ulegnie uszkodzeniu. Ale jeśli weźmiemy telefon w którym jest dość słaby wzmacniacz i podłączymy do niego głośnik o impedancji większej niż dopuszczalna, to naturalnie podzespoly zaczną się grzać bo nie zostały zaprojektowane do pracy z tak sporym obciążeniem. Pamiętaj że prawie w każdym wzmacniaczu do końcówki mocy jest podpięty radiator odprowadzający ciepło. Prócz wilgoci dla elektroniki szkodliwa jest temperatura w jakiej ona pracuje. Im większa temperatura tym większa rezystancja ścierzek i niektórych elemętów. Temperatura rośnie aż do momentu uszkodzenia jakiegoś elementu. Kolego robem nie szpanuj że wiesz coś na ten temat bo tak naprawdę to nic nie wiesz i niepotrzebnie się spierasz, nie po to uczyłem sie tyle lat żeby się z Tobą kłucić kto ma rację :)

Opublikowano

telefon to nie wzmacniacz o dziesiątkach watów mocy końcowej i zasilania ! jak podałem max w telefonach to ok 200mW na dodatek zasilany napięciem w granicach 3-5 V , moc cieplna oddaną przy zwarciu dla takiego urządzenia można pominąć

dla przykładu podam ci Androida, dla telefonu normalna temperatura układu ( płyty głównej, na radiatorze procesora ) to ok 30 stopni przez cały czas dla procka w granicach 1 GHz

- zwarcie końcówek gniazdka słuchawkowego podnosi temperaturę w ciągu godziny o ok 2-4 stopni , można zignorować

- uruchomienie gry podnosi temperaturę o nawet 10 stopni w ciągu 5-10 minut , po dłuższym czasie telefon zaczyna parzyć kiedy przekracza temperaturę ciała czyli ponad 37 stopni

ty się uczyłeś i wkułeś bezużyteczną wiedzę , ja na odzień mam styczność z elektroniką

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

To zacytuj mnie gdzie napisałem że telefon to wzmacniacz ! Tak jak napisałem opór tego głośnika jest zbyt duży. Twoja styczność z elektroniką zapewne sprowadza się do pracy w komisie telefonów lub sam może trochę majsterkujesz przy telefonach. Bezużyteczną wiedzę to Ty możesz mieć na wyżej wymieniony temat. Proponuję Ci trochę najpierw poczytać zanim coś napiszesz. Jeżeli wspominasz o temperaturze procesora podczas grania i podczas słuchania muzyki to tylko dowodzi że jeszcze mało się znasz. Zdobądź schemat ideowy przeciętnego telefonu i go sobie pooglądaj to może dotrze to do Ciebie że w procesorze nie ma modułu wzmacniacza tylko jest umiejscowiony w innym miejscu na tej płytce. Gra owszem jest obciążeniem dla procesora, w procesie odtwarzania muzyki procesor ma mało do roboty i dlatego się nie grzeje. Pracuje wtedy tak jakby mini karta dźwiękowa ( podobnie jak w komputerze ) i to ona się grzeje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...