Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie - od jakiego języka zacząć?

Remover

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NOPKĄ PROKRAMOFANIE SABRONIONE

NIE PROGRAMÓJ NICZ

Ciulu tempy, to saper jes melanżu nimo z frajerami nie pijam !

Opublikowano

Ja zaczynałem programowanie od c++ a następnie przerzuciłem się na c# :)

Powiem tak jeśli nauczysz się takiego języka jak c++ to do reszty praktycznie potrzebujesz tylko podstaw :)

Btw:Jako bibliotekę graficzną polecam SDL(Dostępna jest na większość języków)

xX_DevilGoku_Xx.png
Opublikowano

Ja zaczynałem programowanie od c++ a następnie przerzuciłem się na c# :)

Powiem tak jeśli nauczysz się takiego języka jak c++ to do reszty praktycznie potrzebujesz tylko podstaw :)

Btw:Jako bibliotekę graficzną polecam SDL(Dostępna jest na większość języków)

SDL jest fajne, ale wg. mnie SFML jest prostsze w użyciu na .NET. Bardziej obiektowe, klasy ładnie pogrupowanie etc.

Opublikowano

proponuje c# po czym c++ bo od c++ nie opłaca sie od razu zaczynać. nie wiem ale pewnie nie którzy co przeglądają ten temat chcą kodować haxy do gier samym c++ ^^

1337

Opublikowano

AutoIT -> C++ -> JAVA a reszta języków przyjdzie szybciej z czego najciężej będzie na poczatku.

AutoIT - doskonałe wprowadzenie , łatwość zrozumienia pojęć zmienna , tablica, łańcuch itd., do tego intuicyjny i prosty,

potem bierz się za C++ bo z AutoIT juz bedziesz wiedzial co to zmienna itd. a w C++ dojdą Ci typy tych zmiennych czyli string, integer itp.

W C++ możesz lekko szarpnąć obiekty, bedzie latwiej na sam koniec bo na koncu czeka Cię JAVA, jest to C++ wystrzelony w obiektowość bo tam wszystko opiera się na obiektach za co jest bardzo wszechstronnym językiem :) Myślę ,że taka droga najlepsza ;)

Opublikowano

Niektórzy mają ciekawe propozycje. Na pewno kolega ma się zacząć uczyć Pythona czy Asembler. Kilka osób poleciło AutoIT i całkowicie się z tym zgadzam. Nie znajdziesz nic prostszego od tego języka, no chyba że notatnik i .bat na Windowsie. Jak opanujesz AutoIT to spróbuj dziobać w C++, do czego na pewno przyda Ci się książka "Symfonia C++" za około 80 zł. Wtedy, lecz jeszcze niepewnym krokiem możesz podejść do Pythona, ew. Java. Innego rozwiązania Ci nie polecę, ale to wszystko zależy od tego co planujesz robić w przyszłości. Strony internetowe mogą opierać się na zupełnie czymś innym, czyli PHP lub HTML.

Opublikowano

Zacznij od Pythona potem C++, a następnie Asembly

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano
Zacznij od Pythona potem C++, a następnie Asembly

Ma zacząć od Pythona bez znajomości żadnego innego języka? OK, jeżeli ma wyznaczony jakiś konkretny cel, ale tak bez niczego ma jechać z setkami modułów? Nie wydaje mi się.

Opublikowano

Ma zacząć od Pythona bez znajomości żadnego innego języka? OK, jeżeli ma wyznaczony jakiś konkretny cel, ale tak bez niczego ma jechać z setkami modułów? Nie wydaje mi się.

Tak. Lepiej się uczyć pythona niż autoita który się do niczego nie przyda.

Opublikowano

Jak czytam niektóre posty, to nie wiem czy płakać czy śmiać się, tematy były wałkowane miliard razy, nie ma języków nie potrzebnych itp.

pierw zastanawiasz co chcesz pisać, jakie chcesz pisać, czy język ma być interpreterem czy kompilowany, i multiplatformowość.

Pierw wybierasz co chcesz robić np. języki programistyczne tzw. pisanie programów, czy języki webowe, > potem patrzysz np. jak wybrałeś programowanie tak powiem w stylu WinApi, czyli takie zwykłe "windowsowe, okienkowe" > potem patrzysz, i wybierasz sobie składnie, języka i szybkość tworzenia aplikacji(łatwość).

i koniec.

Wracając to waszych "nieprzydatnych" językach

To każdy jest do czegoś innego

Np.

Jeżeli interesujemy się pisaniem lub np. Przerabianiem "Jądra" np takiej gry jak np, metin2, wybieramy Assembler, nie tylko do tego ale to jest najprostszy (dla was)

chociaż ten język ma multum zastosowań.

np. jeżeli interesuję cie pisanie Programów w stylu winApi, i interesuje cię platforma net i szybkość pisania programów wybierasz Visuale (vb,C# lub c++)

Pisanie, np. stron internetowych, też dla miłośników platformy .NET, wybierasz ASP.NET < który nie ma określonej (dokładnie) składni bo można pisać w VB i w C#

i tak dalej i tak dalej ...

PS. python już powoli zaczyna "nabywać" nowych programistów i popularności.

nie służy on tylko do "webów" np. taki client gry metin2 został w nim napisany, oprócz lunchera który też został napisany w c++ :D

Opublikowano

@UP

przy odpowiednim softwarze bez problemow tez na linuchu pojdzie, na macu tylko przez emulacje windowsa

poza tym:

http://www.mpcforum.pl/topic/781357-pytanie-nauka-jezyka-tylko-jakiego/#entry5718017

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

Tak. Lepiej się uczyć pythona niż autoita który się do niczego nie przyda.

Chłopcze, nie obrażaj mnie.

Dobry programista w każdym języku napisze wszystko.

A idę sobie obciąć rękę że AutoIT ma w grom więcej wbudowanych funkcji i więcej możliwości niż Python.

Oraz jest do niego pewnie więcej narzędzi, ułatwiających programowanie.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Chłopcze, nie obrażaj mnie.

Dobry programista w każdym języku napisze wszystko.

A idę sobie obciąć rękę że AutoIT ma w grom więcej wbudowanych funkcji i więcej możliwości niż Python.

Oraz jest do niego pewnie więcej narzędzi, ułatwiających programowanie.

47290901.jpg

@topic

Polecam COBOLa - bardzo przystępny i newbie-friendly język. Będziesz mógł później zbijać na nim dużą kasę rozwijając jakieś dinozaury, które przetrwały do dziś.

mjut.png
Opublikowano

My w szkole zaczęliśmy od pascala. W pierwszej klasie były algorytmy, ale nic się na nich nie dowiedzieliśmy bo babka nie umiała uczyć.

Szczerze... to chuja umiem...

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...