Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]AFK w drużynie, czyli problem, który trzeba rozwiązać - burza mózgów.

Gość ArronBaDo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będąc na forum znalazłem fajny temat - dyskusję o AFKerach, jak się ich pozbyć, co Riot by mógł wprowadzić, by nie było AFK.

http://eune.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=501101

Bardzo ciekawe pomysły tam mają ludzie, może macie jakiś swój ciekawy.

Wiadomo, że taki Riot nie weźmie tego pod uwagę, ale fajnie jest podyskutować, może jakiś naprawdę dobry i realny pomysł tutaj się znajdzie, to się napisze do Riotu :P

Opublikowano

Nie ma na to rozwiązania .. ;( kazdy afker powiemy dostawac jakas kare blokada 1 dzień etc.

w docie jest nawet fajne że mozna przejąć postaci afka ale 2 nie bd grał :P

Opublikowano

Nie da się tego rozwiązać można dodać bota czy coś ale to nie to samo, ew. taka opcja w wybieraniu gry "Dołącz do istniejącej gry" i zastąpił by afk.

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

jak dla mnie powinni zrobic boty wersja extra tak zeby za gracza afk byl uruchamiany ten bot. Za zabojstwo tego bota polowa golda jak za zabicie normalnego gracza.

Opublikowano

Zwiększyć kary, bądźmy poważni jeśli chodzi o rozgrywki rankingowe.

-50elo + Ban 1 dzień i za każdym kolejnym rośnie 2x.

Opublikowano

Jak nie chce wam sie czytać tego tematu, to wkleję tu najciekawszy pomysł :P

Już dawno pisałem o systemie, który wpadł mi do głowy. Po wprowadzeniu honoru, działałby jeszcze lepiej. O co chodzi?

Jest afk w drużynie. Po 5ciu minutach nieprzerwanego afkowania, niekompletna drużyna automatycznie podejmuje głosowanie, czy zablokować całkowicie możliwość powrotu afkera (potrzebne minimum 3 głosy na tak aby głosowanie przeszło). Po zablokowaniu dostępu afkerowi, gracze z przeciwnej drużyny mają dobrowolną możliwość tzw. "fair leave'a". Jak to działa? Ano, fair leaver wychodzi, aby wyrównać szansę w walce. Za przykładowe zachowanie fair play, fair leaver otrzymywałby:

- brak możliwości go zraportowania przez kogokolwiek z tej gry.

- 50% elo gain'u za wygraną.

- podwojona waga/ilość przyznanego honoru przez współtowarzyszy oraz przeciwników.

W razie jakby nikt nie wyszedł dobrowolnie, rozpoczyna się votekick, gdzie drużyna przeciwna głosuje, kogo wyrzucić, aby gra była równa. Jeśli votekick nikogo nie wyłoni, system wyrzuca losowo, spośród tych, którzy otrzymali najwięcej punktów. Osoba która dostanie votekicka ma zapewnione tylko 50% elo za wygraną.

Co do leavera - 200% utraty elo za przegraną i brak możliwości honorowania. Wtedy ludzie by się MOCNO zastanowili, zanim by afczyli. Rozumiem, net może paść - ale jak raz się dostanie taką karę, to dwa razy się pomyśli przed podjęciem kolejnej gry, bez zidentyfikowania i naprawy problemu. Wg mnie jest to dużo lepsze niż niepewny ban z trybunału, z uwagi na doraźność kary.

Jedyną wadą systemu są chyba liczne modyfikacje w grze, ale myślę, że RIOT ma do tego wystarczające środki. Jak dla mnie same plusy - daleko idąca faworyzacja fairplay, system nie może zostać wypaczony, z uwagi na to, że gry 5v4 zazwyczaj się wygrywa, więc nie ma mowy o farmieniu elo. Nikt też specjalnie nie będzie afczył z premedytacją, bo będzie wolał już dograć do końca i przegrać, niż stracić 2x więcej elo niż za normalną porażkę.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jest inny problem. Uczciwi gracze wyrzucani z gry przez nieuczciwych AFKerów? Gdzie tu sprawiedliwość. Ja tam bym się wkurzył jakby mnie team wywalił, albo gra za to, że u przeciwników jest AFK. Poza tym to też daje możliwości oszustw. Jeżeli przeciwnicy są za silni to jeden wychodzi i być może jeden z lepszych przeciwników odpadnie.

Ja po niedługim przemyśleniu proponowałbym zastanowienie się nad czymś takim:

Jeżeli ktoś wypada na AFK na dłużej niż 5 minut to blokować go. Jak go zastąpić? W wyborze gier, byłby dodatkowy tryb ,,Zastępstwo''. Taka osoba wpadała by do gry tą samą postacią z odpowiednio dopasowanym lvlem i stanem złota. Np średnie złoto na drużynę minus 1/4(czyli 3/4 średniej). To samo z lvlem. Dzięki temu taki ktoś jest w stanie cokolwiek pomóc drużynie i zawsze są szanse, że jakoś się ten mecz odratuje. Oczywiś cie sprawdzało by się to wyłącznie w wypadku gdy taki AFK wyjdzie w pierwszych 10 minutach. Chyba, że team byłby świetnymi obrońcami:P.

Uczciwi gracze wyrzucani? Sam z własnej woli możesz wyjść i nic na tym nie tracisz. Nie jest to 100% elo, bo wtedy by była walka o to, kto szybciej wyjdzie z chęci szybkiego zysku, miast z chęci gry fair. System sprawdzony, widziałem go na własne oczy, sam także stosowałęm w innej grze (tam wprawdzie nie było przymusu, ale czasami ktoś był tak fair, że po prostu z własnej woli wychodził. Z tą różnicą, że jak kogoś wywaliło, to nie miał możliwości powrotu i miał win/lose w statystykach, w zależności od wyniku gry). Nikt także nie będzie celowo wychodził (czytaj uważnie całość. Ze zrozumieniem!), bo wtedy straci podwójną ilość elo i jeszcze prawdopodobnie oberwie banem na twarz (bo go zraportują). Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym przegrać z godnością.

Co do Twojej propozycji - albo do dopracowania, albo do śmietnika.

Dlaczego? Ano dlatego, że wchodząc w tryb "zastępstwa", możnaby natrafić na mnóstwo problemów, na przykład:

- możesz nie mieć championa którym grał AFK

- jak miałby wyglądać dobór run i masterek?

- bardzo wysokie ryzyko - nie wiesz na jakim etapie jest gra, ile czasu gracz AFKował (i z jakiego powodu), wchodzisz na przegraną grę i tracisz elo.

- tryb przeznaczony dla hardcoreowych graczy, którzy lubią wyciągać randomową drużynę z bagna (patrz wyżej)

- nakłanianie słabych graczy do opuszczenia gry, mając nadzieję, że wejdzie ktoś lepszy

- ogromne zmiany w matchmakingu. Bardzo kosztowne i czasochłonne, z wątpliwym efektem.

- zamieszanie w statystykach końcowych. Jak miałby być tam uwzględniony zastępca i leaver?

Pomysły dwóch użytkowników : Villemann i Alchelor Vetinar

Opublikowano

Ciekawie by bylo gdyby tego afka moglby zastapic ktos z naszej listy przyjaciol do czasu az nie wroci bo mial error/bug czy jakis inny problem lub po prostu wyszedl... po za tym ludzi ktorzy czekaja w fontannie na koniec gry ale nie wychodza to mozna bylo by kickowac ;] ale tylko tych ktorzy w rzaden sposob nie pomagaja druzynie :)

Opublikowano

To jest naprawde najlepszy, sensowny pomysł. Mogli by zrobić jakiś lepszy system sprawdzania graczy, który by automatycznie nakładał blokady.

Opublikowano

afki zastapic botami jakimis , zawsze jakas pomoc

Jeśli ktoś wcześniej grał z tymi botami, to zna ich mechanikę i wykorzysta ją przeciwko nim.

+ boty nigdy nie były i nie będą lepsze od graczy (z wyjątkami na 300 elo)

Opublikowano

Jeżeli ktoś wypada na AFK na dłużej niż 5 minut to blokować go. Jak go zastąpić? W wyborze gier, byłby dodatkowy tryb ,,Zastępstwo''. Taka osoba wpadała by do gry tą samą postacią z odpowiednio dopasowanym lvlem i stanem złota. Np średnie złoto na drużynę minus 1/4(czyli 3/4 średniej). To samo z lvlem. Dzięki temu taki ktoś jest w stanie cokolwiek pomóc drużynie i zawsze są szanse, że jakoś się ten mecz odratuje. Oczywiś cie sprawdzało by się to wyłącznie w wypadku gdy taki AFK wyjdzie w pierwszych 10 minutach. Chyba, że team byłby świetnymi obrońcami:P.

Uczciwi gracze wyrzucani? Sam z własnej woli możesz wyjść i nic na tym nie tracisz. Nie jest to 100% elo, bo wtedy by była walka o to, kto szybciej wyjdzie z chęci szybkiego zysku, miast z chęci gry fair. System sprawdzony, widziałem go na własne oczy, sam także stosowałęm w innej grze (tam wprawdzie nie było przymusu, ale czasami ktoś był tak fair, że po prostu z własnej woli wychodził. Z tą różnicą, że jak kogoś wywaliło, to nie miał możliwości powrotu i miał win/lose w statystykach, w zależności od wyniku gry). Nikt także nie będzie celowo wychodził (czytaj uważnie całość. Ze zrozumieniem!), bo wtedy straci podwójną ilość elo i jeszcze prawdopodobnie oberwie banem na twarz (bo go zraportują). Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym przegrać z godnością.

Co do Twojej propozycji - albo do dopracowania, albo do śmietnika.

Dlaczego? Ano dlatego, że wchodząc w tryb "zastępstwa", możnaby natrafić na mnóstwo problemów, na przykład:

- możesz nie mieć championa którym grał AFK

- jak miałby wyglądać dobór run i masterek?

- bardzo wysokie ryzyko - nie wiesz na jakim etapie jest gra, ile czasu gracz AFKował (i z jakiego powodu), wchodzisz na przegraną grę i tracisz elo.

- tryb przeznaczony dla hardcoreowych graczy, którzy lubią wyciągać randomową drużynę z bagna (patrz wyżej)

- nakłanianie słabych graczy do opuszczenia gry, mając nadzieję, że wejdzie ktoś lepszy

- ogromne zmiany w matchmakingu. Bardzo kosztowne i czasochłonne, z wątpliwym efektem.

- zamieszanie w statystykach końcowych. Jak miałby być tam uwzględniony zastępca i leaver?

Pomysły dwóch użytkowników : Villemann i Alchelor Vetinar

- możesz nie mieć championa którym grał AFK - no to chyba jak by był taki system, to ci pozwoli zastąpić gracza jeżeli posiadasz tą postać która (nie)gra

- jak miałby wyglądać dobór run i masterek? - akurat można zrobić żeby wybrać: swoje, afkera, czy Riot dodałbym unikalną strone z runami (słabą) która coś by dawała.

- bardzo wysokie ryzyko - nie wiesz na jakim etapie jest gra, ile czasu gracz AFKował (i z jakiego powodu), wchodzisz na przegraną grę i tracisz elo. - było by napisane: twój lv (afka, średni level drużyny, czas afka, czas gry itd. Żeby można było wejść a taką gre za afka, trzeba posiadać określone elo itd. I TY NIE TRACISZ ELO, tylko pomagasz wydostać się drużynie, jeśli wygracie zostaniesz nagrodzony, jeśli przegrasz (no jakaś tam minimalne nagrody za chęci powinny być), i kary za viable feed czy cuś.

- tryb przeznaczony dla hardcoreowych graczy, którzy lubią wyciągać randomową drużynę z bagna (patrz wyżej) - drużyny były by opsiane

- nakłanianie słabych graczy do opuszczenia gry, mając nadzieję, że wejdzie ktoś lepszy - bezsens, skoro za wyjście byłaby jakaś kara to by nikt nie wychodził

- ogromne zmiany w matchmakingu. Bardzo kosztowne i czasochłonne, z wątpliwym efektem. - od tego jest riot

- zamieszanie w statystykach końcowych. Jak miałby być tam uwzględniony zastępca i leaver? w statystykach ty zastępujesz leavera

Opublikowano

Wybuchłem śmiechem...

Co za kary? Dafuq?

Nie raz, nie dwa miałem DC i nie mogłem grać wyłącznie i tylko wyłącznie riot'u...

RADS error, inne błędy...

w83od2.jpg

Opublikowano

Wybuchłem śmiechem...

Co za kary? Dafuq?

Nie raz, nie dwa miałem DC i nie mogłem grać wyłącznie i tylko wyłącznie riot'u...

To już twój problem, z resztą to nie temat od żalenia się.

Opublikowano

Według mnie powinna być opcja przy wybieraniu postaci na kicka. Tak że 4 osoby muszą sie zgodzić i wtedy kicka kogoś. Czasem już wtedy ktoś trolluje i pisze że będzie afkował czy coś (szczególnie na elo hell :/).

Opublikowano

To już twój problem, z resztą to nie temat od żalenia się.

Mój problem za błędy RIOT'u?

Nie żalę się, tylko mówię jak jest.

Częste DC pokazuję poprawność działania serwerów/clientów.

Do tego jak już dostaniesz DC to masz serwer niedostępny.

Nadal twierdzisz, że to moja/nasza wina? :>

w83od2.jpg

Opublikowano

Właśnie po to stworzyłem taki temat, może jakby znalazła się jakaś perełka to Riot by wprowadził coś takiego.

W końcu, skórki dla wardów i inne pierdoły wprowadzają, może czasem dla odmiany by coś przydatnego dla graczy wprowadzili :P

Opublikowano

Od 2 lat nie miałem dc, z wyjątkiem ddosu na riot.

@top.

po 5 minutach afk lock. Potem koleś o podobnym elo posiadającym tą postać doszukuje gry. Co prawda musiałby dostawać kasę i exp jak na dominionie do czasu powrotu.

Opublikowano

Wybuchłem śmiechem...

Co za kary? Dafuq?

Twój problem, było ogarnąć komputer zanim zaczniesz grać rankedy.

Ja jakoś crashów na całe gry nie łapie, więc chyba w inną gre gramy.

Opublikowano

Ehh czasami poprostu sa bledy i sie nie da polaczyc.. Ostatnio wywalilo mnie 3x , gdy nigdy nie mialem problemow.

To nie jest tak ze ludzie zawsze wychodza specialnie , ostatnio gralem , gra sie zaczela , a koles odrazu poszedl afk C*uj wie czemu.

Poprostu jak dla mnie zbyt duzo bledow w lolu wyskakuje czasami i przez to jest duzo afkerow.

Opublikowano

Twój problem, było ogarnąć komputer zanim zaczniesz grać rankedy.

Ja jakoś crashów na całe gry nie łapie, więc chyba w inną gre gramy.

Kiedyś miałem podobnie jak on RADS error, ale po to są różnego rodzaju programy do czyszczenia komputera żeby z nich korzystać.

Do tego przestarzałe sterowniki i error gwarantowany.

Opublikowano

Można próbować supporta budować pod AP i iść nim na linię która jest afk (jeśli jest afk od początku) chociaż wtedy i tak bot lane ma przesrane

Opublikowano

Można próbować supporta budować pod AP i iść nim na linię która jest afk (jeśli jest afk od początku) chociaż wtedy i tak bot lane ma przesrane

W takich sytacjach zamienia się top>bot (jeśli support ma iść na mida).

Trzeba kombinować, żaden system nie jest potrzebny. No dobra, przydatny byłby system który wykrywa czy ktoś stracił połączenie z winy ich/internetu czy dobrowolnie wyszedł z gry - jeśli to drugie = perma ban, dziękujemy za grę

Opublikowano

Według mnie mogli by albo bota zamiast afka dać, bądź dać jakąś przerwe w trakcie rozgrywki (oczywiście po głosowaniu 10 graczy)

Opublikowano

Według mnie mogli by albo bota zamiast afka dać, bądź dać jakąś przerwe w trakcie rozgrywki (oczywiście po głosowaniu 10 graczy)

Bota którego każdy lepszy idiota zabije bez problemu.

Mamy afka (jest 9 graczy) > odbywa się głosowanie (potrzeba ^10 głosów), jeśli wszyscy są zgodni dostajemy przerwę.

LOL

Opublikowano

Głosowanie o przerwie jest bezsensu bo fakt wszyscy jesteście honorowi ale jakbyście mieli na 1,8k elo taką syt. to cały team z afkiem by dał tak ale przeciwny nie więc przegłosowane. Przerwa jak ktoś by odszedł celowo na całą grę była by bezsensu.

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...