Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft FPS

Miko721

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów . I z kolei przepraszam ponieważ nie wiem czy to odpowiednie miejsce na taki wątek ale jestem nowy i nie wiedziałęm gdzie to umieścić.

A więc tak posiadam bardzo słabego blaszaka

AMD semprom 1 Ghz ( który był 1.6Ghz ale mój mądry kolega coś poprzestawiał w BIOSIE i teraz mam 1 i nie moge ustawić go spowrotem do 1.6Ghz jedynie max do 1.3 ale wtedy z niewiadomego powodu komp się wyłącza)

1.5GB ram ddr1

Karta graficzna GeForce FX 5500 (256mb)

Ok podałem parametry to teraz do problemu . Na tym oto blaszaku mogłem spokojnie grać w poprzednie wersje minecrafta tzn do 1.2.5 (na odległości renderowania normal z fps 15-35) przy wersji 1.3.2 i 1.4.2 mam max 5 fps nawet z optifine i wszystkich opcjach na low . Nie wiem w czym tkwi problem bo gdy gram na multi mam normalnie po 30 fps gram na normal i na textur packu i śmiga pięknie ale gdy wchodze na SP to jest masakra. Powiecie że to wina slabego kompa ale jest coś dziwnego na oryginalnym textur packu od MC (16bit) mam te fps 5-10 ale gdy stoje w miejscu bo jak zaczne sie poruszać to spadają drastycznie to na Texutr packu John Smith 32 bit dziala lepiej (nadal nie da się grać) ale widac różnice .

Bardzo prosił bym o jakieś rady jak zwiększyć FPS . Ja osobiście próbowałem optifine bawić się opcjami na wszystkie sposoby . w MCpatcher zmienić ilość ramu dla MC no ale przy ogarniczeniu do 1.5Gb mogłem dać max 1GB co nadal nic nie zmieniało bo minecraft używał z tego może 200 .Nie wiem co zrobić a bardzo chciałbym móc sobie pograć na najnowszej wersji na SP .

Opublikowano

To dziwne bo z tego co widze mam słabszego PC od twojego i jak grałem w MC na multi i singlu miałem po 5-10 fps po zainstalowaniu OPTIVINE i dobrym ustawieniu mam 20-50 fps

lol2

1315741014-U286260.png

Opublikowano

Zainstaluj optifine, Gamebooster, przydziel więcej ram do mc, aktualizuj jave i przeczyść komputer Ccleanerem.

Opublikowano

Zainstaluj optifine, Gamebooster, przydziel więcej ram do mc, aktualizuj jave i przeczyść komputer Ccleanerem.

. A ccleanerem czyściłem ale moge zrobić to znów optifine już mam i ustawiony jest dobrze .

Elitarny no ja do tej pory mialem podobnie do ciebie bez optifine tak 15-20fps z nim o 10 więcej a teraz może mam o 2-3fps wiecej czyli max8-10 a jak sie poruszam to 1fps ;(

sciągnołem gamebooster zaznaczyłem MC i kliknołem przyśpiesz i włącz w sumie nie zmieniło się za wiele ale spróboje jeszcze teraz przeczyścić kompa ccleanerem. Po przeczyszczeniu uruchomieniu przez gameboostera i ponownym baiweniem się opcjami w optifine nadal nic co śmieszne gdy wlączam menu optifine(esc) to fps skacza nawet do 65 ale gdy wkraczam znow do gry do spadaja na 5 no i w grze o czym zapomniałem powiedzieć pojawiają mi się coś w stylu ala lagi tzn fps staja sie normlane po 32 chunki tez ale cala gra staje nie moge nic zrobic tak jak podczas laga i po odlagowaniu sie cofa mnie w ostatnie miejsce gdzie byłem i znó po 5 fps

Opublikowano

Wiesz, z tego co widzę, masz troszeczkę słabą kartę, jak możesz, kup nową kartę graficzną, jeżeli nie robiłeś formata systemu od 2 lat, radzę ci, zrób go. Ccleaner nie wyczyści wszystkich niepotrzebnych rzeczy, folderów itp. Jak zrobisz formata, nie pobieraj niepotrzebnych plików, a jak pobierzesz instalkę, zainstaluj, a potem ją usuń, zainstaluj optifine, opcjonalnie jak gamebooster jak kolega wyżej pisał. Ogólnie to ta karta i format powinny wystarczyć. zbieraj trochę do skarbonki i będziesz mieć na kartę.

"Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,

a potem pokona doświadczeniem..."

Opublikowano

Jest jeszcze jeden dobry sposób, postaw sobie serwer, taki tylko dla siebie, przeznacz na niego 1gb ramu i graj na nim. Wtedy, tak jak pisałeś wcześniej powinieneś mieć na tym serwerze cgociaż te 20FPS.

Daj "Lubię to" to nic nie kosztuje

:)

db907992c1e9c38a.png

Opublikowano

Wiesz, z tego co widzę, masz troszeczkę słabą kartę, jak możesz, kup nową kartę graficzną, jeżeli nie robiłeś formata systemu od 2 lat, radzę ci, zrób go. Ccleaner nie wyczyści wszystkich niepotrzebnych rzeczy, folderów itp. Jak zrobisz formata, nie pobieraj niepotrzebnych plików, a jak pobierzesz instalkę, zainstaluj, a potem ją usuń, zainstaluj optifine, opcjonalnie jak gamebooster jak kolega wyżej pisał. Ogólnie to ta karta i format powinny wystarczyć. zbieraj trochę do skarbonki i będziesz mieć na kartę.

No karta nie jest najlepsza ale nie zapominajmy że minecraft to 16 bitowa gra :D poza tym no nie wiem ja się nie znam i nie chce kogoś urazić ;d ale Karta chyba nie odpowiada za ilość fps ;] . A mam takie pytanie no nie sądze żeby tak było ale czy to może być wina dysku ? A z tym serwerem spórobje może da rade ;]

Opublikowano

@up Karta Graficzna jak sama nazwa wskazuje odpowiada za grafikę ( ilość klatek na sekundę FPS ) ona jest bardzo ważna w grach :)

4455415860.png

lenovo

2.4GHz / 710M / 4GB / 1TB

Opublikowano

No karta nie jest najlepsza ale nie zapominajmy że minecraft to 16 bitowa gra :D poza tym no nie wiem ja się nie znam i nie chce kogoś urazić ;d ale Karta chyba nie odpowiada za ilość fps ;] . A mam takie pytanie no nie sądze żeby tak było ale czy to może być wina dysku ? A z tym serwerem spórobje może da rade ;]

Tak ja up@ pisze, karta jest ważna, pomimo, że wydaje się, że minecraft to kwadratowa gra, to karta jest bardzo ważna, mój kolega ma 1gb ram, miał słabą kartę, mc nawet sie nie uruchomił, doradziłem mu nowe kupno karty,bo możliwe, że ram jie będzie mu potrzebny, i tak się składa, że minecraft na render: normal i dużym ekranie nie tnie mu się, co mnie zaskoczyło. Tak więc, jak widzisz karta ma duże znaczenie :P

"Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,

a potem pokona doświadczeniem..."

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Tak ja up@ pisze, karta jest ważna, pomimo, że wydaje się, że minecraft to kwadratowa gra, to karta jest bardzo ważna, mój kolega ma 1gb ram, miał słabą kartę, mc nawet sie nie uruchomił, doradziłem mu nowe kupno karty,bo możliwe, że ram jie będzie mu potrzebny, i tak się składa, że minecraft na render: normal i dużym ekranie nie tnie mu się, co mnie zaskoczyło. Tak więc, jak widzisz karta ma duże znaczenie :P

No tak ale ja już wcześniej grałem na niej i było dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...