Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Baza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż ostatnio bawiłem się w navicacie funkcją "użytkownicy" i całkiem "przypadkowo" wyłączyłem wszystkie funkcje root'@'%' (czy jakoś tak), teraz nie mogę się wgl. zalogować (nawet jeżeli podaje poprawne hasło), jeszcze przedtem mogłem lecz wyskakiwał błąd 1045. Posiadam pliki od taki_niesmiały i widziałem że gdzieś w FTP jest kopia mysql (ale nie pamiętam dokładnie gdzie i jak ją mam wgrać). Za wszelką odpowiedź będę nagradzał +.

signjpg_swwrens.jpg

Opublikowano

Musisz z kopi przywrócić bazę mysql.user, albo cała mysql, nie mówię tutaj o całej twojej bazie MySQL tylko o bazie czyli katalogu mysql który znajduje się w katalogu /var/db/mysql/mysql/*

Opublikowano

zobacz co ci odpowie komenda

mysql

we freebsd albo

mysql -u root

jeśli zadziłaa i pojawi się mysql> to wpisz:

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje_haslo';[Enter]
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION;[Enter]
flush privileges;
quit

zamiast wpisywać [Enter] naciskasz je a w twoje_haslo wpisz swoje haslo, zamiast root możesz podać swoją własną nazwę.

jeśli user root istnieje wystarczy wpisanie samego

GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION;[Enter]
flush privileges;
quit

by nadać mu pozwolenia.

old-metin.jpg
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź, jakoś sobie z tym poradziłem :). Mam bardzo ważne pytanie jak zmienić hasło do mysql do plików taki_nieśmiały??. Próbowałem wpisywać komendy z innych tutków lecz nic to nie dało.

signjpg_swwrens.jpg

Opublikowano

Polacz sie przez navicat, nastepnie wejdz w manage users(duzy przycisk). Tam masz mozliwosc edycji wszystkich uzytkownikow w bazie wraz z ich haslami, pozwoleniami i hostem z jakiego sie moga laczyc. Polskie litery potem poprawie bo cos mi alt nie dziala przez instalacje dzisiejszych aktualizacji w systemie;o

old-metin.jpg
Opublikowano

W ogóle nie pomyślałem o tym co napisał @mahound a tez powinno zadziałać gdy usunąłeś użytkownika User, choć nie wiem czy zadziała gdy nie ma tabelki user?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...