Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Popularne zagadnienia

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1)Zapytanie?

2)Program a raczej sieć programów, za pośrednictwem których zarządzamy bazami danych?

3)Dif jest to wygenerowany plik, który nadaje wybrane zmiany w pliku(tutaj mogę się pomylić.)

4)Do uaktualnienia pliku?

5)Plik, a można to tak nazwać jądro gry.

6)Algorytm, za pośrednictwem którego możemy połączyć się z ssh/sftp(Zależy od konfiguracji)

Python - Nie tylko w nim głupasie.

Lua - Tutaj mnie rozbroiłeś. Jak w lua się pisze tylko questy, to ja jestem Janusz Maj. Toć to zmodyfikowane lua jest z kilkoma modułami. W takim lua napiszesz np stronę internetową.

Cmdchat - Funkcja działająca przez quest serwer-client.

Channel - Jaja sobie robisz? Folder z plikiem konfiguracyjnym, symlinkiem do pliku gry/locale/data i kilkoma innymi rzeczami. Jeśli się informacje zgadzają i nie ma żadnych błędów, można się normalnie połączyć z serwerem.

wow, napisałeś to samo, co ja tylko bardziej naukowo, normalnie jesteś bossem, umiesz tak zajebiście dużo, że ja pierdolę :wow:

1) Skąd nowicjusz ma wiedzieć, co to jest zapytanie, jak wygląda i do czego służy?

2) bez zastrzeżeń, ale są też inne skrótowce. Przykład użycia: na renthorze GMi sprzedają eq z navi ;)

3) Plik do którego wpisane są adresy, bajty stare i bajty nowe. Nazwa jest skrótowcem od słowa "difference" (ang. różnica), więc można by powiedzieć, że jest to plik różnicowy.

4) Do ułatwienia wgrywania difów do określonych plików. Zasada działania programu jest prosta: czyta adres, odczytuje bajt, po czym podmienia go z nowym.

5) bez zastrzeżeń, ale skąd nowicjusz ma wiedzieć, co to jest JĄDRO GRY? Temat jest tworzony dla NOWICJUSZY, a nie dla starych wyg, które zajmują się tym od początków.

6) bez zastrzeżeń, ale skąd nowicjusz ma wiedzieć jak skonfigurować ten algorytm?

Python - nie napisałem nigdzie, że tylko w nim, głuptasie

Lua - ty też mnie rozbroiłeś, bo jedynie przepisałeś to co ja :) poza tym, nigdzie nie napisałem, że jest to język programowania tylko questów. Czytanie ze zrozumieniem, 3 klasa SP.

cmdchat - przepisałeś dokładnie to samo, co ja, tylko innymi słowami

channel - nie, nie muszę robić sobie jaj, mam jedną parę od urodzenia, a co najciekawsze - nigdy ich nie zmieniałem na inny model! Zaskakujące, prawda? Tak samo jak to, że napisałeś to samo, co ja, tylko językiem technicznym. Twierdzisz, że mnie poprawiłeś. Skoro wszystko napisane było poprawnie, co było do poprawiania?

57199140501148694665.png

Opublikowano

mógłbyś dodać coś o dungeonach, czemu nie działa czasami d.join, bo do teraz nie wiem, a widziałem ostatnio kolejny temat o tym ;)

Co tu mówić d.join działa jedynie na channelu na którym obecnie jesteśmy.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

ID > 50 działa poprawnie na dungeonach, poniżej są przedziały dotyczące danych królestw (nie jestem pewny na 100% co do 50 :) )

umarł

Opublikowano

ID > 50 działa poprawnie na dungeonach, poniżej są przedziały dotyczące danych królestw (nie jestem pewny na 100% co do 50 :) )

Może chodzi o to że 0-20 to indexy shinsoo, 21-40 chunjo, 41-60 jinno. Nie znam się na tym ale może właśnie muszą być neutralne tzn >60?

sygnatura2.png

Opublikowano

Może chodzi o to że 0-20 to indexy shinsoo, 21-40 chunjo, 41-60 jinno. Nie znam się na tym ale może właśnie muszą być neutralne tzn >60?

Bardzo możliwe. ;)

@Top. Bardzo pomocne dla laików. ;]

Opublikowano

60-66 od tego przedziału są neutralne.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Mam dungeon na indexie 207 i npc na mapie są neutralnii, i co teraz? :(

kupiłeś fake licencję od badara, a ja ci tyle powtarzałem, nie kupuj bo fake. sprawdź, czy game nie zeżarło ci questów, bo może być problem.

@TOP: dodaj definicję zapytania

zapytanie (ang. query) - polecenie lub zestaw poleceń służących do operacji na określonych bazach/tabelach. Za pomocą zapytań możemy dodawać, usuwać, zmieniać lub przenosić zawartość kolumn lub tabel. W metinie do obsługi wystarczy znajomość trzech podstawowych zapytań:

Insert Into... - zapytanie dodaje nowy wpis do tabeli "tabela" z wartościami "wartość 1", "wartość 2" i "wartość 3".

INSERT INTO `tabela` VALUES ("wartość 1", "wartość 2", "wartość 3");

Update... - zapytanie modyfikuje zawartość wybranej kolumny lub tabeli. Poniższe zapytanie zmniejsza dwukrotnie min i max drop yang z każdego potwora.

UPDATE player.mob_proto SET gold_min=gold_min/2 , gold_max=gold_max/2;

Select... - zapytanie pobiera ciąg danych (jeśli jest bez żadnego zastrzeżenia, zapytanie z * + brak warunku WHERE), określone dane dot. np. przedmiotu (zapytanie z *) lub zawartość określonej komórki (wtedy gwiazdka zostaje zastąpiona nazwą kolumny). Poniższe zapytanie pobierze zawartość kolumny locale_name dot. wpisu, gdzie vnum jest równe 250. Dane zostaną pobrane z tabeli item_proto należącej do bazy player.

"SELECT locale_name FROM player.item_proto WHERE vnum=250;

57199140501148694665.png

Opublikowano

Mam dungeon na indexie 207 i npc na mapie są neutralnii, i co teraz? :(

Czytać nie umiesz? Od 60 czy 66 (nie jestem pewien) itd są neutralni.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Czytać nie umiesz? Od 60 czy 66 (nie jestem pewien) itd są neutralni.

Neutralne są z tego co wiem WSZYSTKIE id =! 1-59 (60?) czyli wszystkie > (>=?) 60

Nie wiem jak z indexem 60, dlatego napisałem w nawiasach.

sygnatura2.png

Opublikowano

Neutralne są z tego co wiem WSZYSTKIE id =! 1-59 (60?) czyli wszystkie > (>=?) 60

Nie wiem jak z indexem 60, dlatego napisałem w nawiasach.

No dokładnie o to mi chodziło.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Wydaje mi się że taki temat byłoby dobrze podpiąć. Może nie ograniczyło by to spamu do 0, ale na pewno mniej by tego było.

Sam się dowiedziałem kilku przydatnych ciekawostek :O.

Temat super ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...