Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Command Block: fajne patenty na serwer

umotex12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWAGA!
Poniższy tutorial nie pokazuje, jak używać Command Blocka, tylko różne ciekawe patenty z nim związane!

Po co się męczyć z pluginami? W 1.4 Mojang dorzucił nam świetny blok do gry- jest to Command Block. Możemy do niego wpisywać komendy, a kiedy do bloku doprowadzimy redstone, on je wykona:

Adventure_Mode_Control_Block.png
Rys.1: Command Block

Ok, to może zacznę od podstaw.

Pkt.0: Podstawy dla nieogarniętych!
Oto co musimy zrobić/ posiadać, aby cieszyć się Command Blockiem w ręce na serwerze!
>Nie musimy mieć bukkita
>Musimy w "server.properties" zmienić ustawienie "enable command block" na ON
>Musimy mieć opa/ rangę z działającą komendą /give
>Blocka nie znajdziesz w item menu! Musisz go zdobyć wpisując /give [TWÓJ NICK] 137 1!
>WAŻNE! Jeśli nie chcesz, aby gracze regulowali bloki do własnych potrzeb musisz nałożyć na nie cuboida!
Zdobyty, zacuboidowany? ;) W takim razie- do dzieła!

Pkt.1: Teleporty
Dotychczas, aby móc tworzyć teleporty, potrzeba nam było pluginów albo na warpy, albo na teleporty. Teraz oba stają się niepotrzebne....

Na początku musimy stworzyć podstawę teleportu- w tym celu kładziemy płytkę naciskową na ziemi, a następnie kabelkiem albo po prostu stawiając go obok podpinamy do płytki bloczek:

w6upup.png
Rys.2: Podstawa teleportu

Możemy go ozdobić jak chcemy- ważne jest tylko to aby na płytkę mógł wejść gracz, oraz żeby płytka była połączona z bloczkiem.
Teraz naciskamy F3, i spisujemy gdzieś naszą pozycję.
Spisana? Teraz lecimy do miejsca, gdzie chcemy teleportować graczy, i spisujemy kordy tego miejsca?
Mamy kordy obu? To zawaliście!
Teraz kliknij prawym na blok i wpisz to, co ja w konsoli. Znaczek @p oznacza, że wstawiamy tu najbliższego gracza- ważne jest więc aby command block był jak najbliżej teleportu,a najlepiej tak jak na rysunku, bo inaczej jeszcze tepniemy kogoś innego!

29uzi2w.png
Rys.3: To co mamy wpisać dla udanego teleportu

Kongratulacje! Stworzyłeś teleport! Teraz wystarczy, że gracz wejdzie na płytkę i gra tepnie go do wybranego przez ciebie korda! Bezpluginowość jest cudowna i prosta, czyż nie?

Pkt.2: Infopunkty
Wkurza cię, że masa nobków spamuje na czacie "jak zdopyc diaksy" albo "czemu ta dzialka sie sama nie kopuje??" itd.?
Wkurzają cię dziesiątki tabliczek na spawnie, które go tylko zawalają i trudno się je czyta?
Nie chcesz się babrać z pluginem na klonowanie książek, w których zapisałbyś wszystkie informacje?
Rozwiązaniem są Infopunkty, czyli bezpluginowe bajery umieszczane gdzie tylko chcesz. Po naciśnięciu guzika, poinformują one gracza o tym o czym chcesz ich poinformować!
Podstawa infopunktu jest podobna do tej z teleportu, ale się lekko różni i radzę jej nie modyfikować. Najlepiej zbuduj to identycznie jak ja, ok? Oto jak ma wyglądać podstawa infopunktu:
71016o.png
Rys.4: Podstawa infopunktu. Ma taka być, i jej nie modyfikuj!

Oczywiście to, że samej podstawy nie można zmieniać, nie oznacza że jej nie można obudować!
Ok, ale przejdźmy do rzeczy!
Aby infopunkt poinformował gracza o tym, co chcesz poinformować, wpisz do konsoli bloku coś takiego:

/tell @p [CO MA POWIEDZIEĆ BLOCK]
czyli jak np. chcemy napisać że admini to umotex12 i mycha0 to piszemy:
/tell @p Admin to umotex12 i Mycha0
Zrozumiałe?

I już! ^^
Oto przykład zastosowania infopunktu:
259h5i9.png
Rys.5: Oto jak to można wykorzystać..
n16yj6.png
Rys.6: ...i jaki jest efekt kliknięcia guzika przez gracza

Pkt.3: Paczki startowe!

Prowadzisz survival, nie chcesz się pieprzyć z pluginami które po wpisaniu "toolkit" czy czegoś podobnego dają graczowi podstawowe rzeczy?
It`s for you!
Ten punkt pokazuje jak stworzyć miejsce, które po naciśnięciu guzika da ci podstawowe przyrządy!
Klasycznie, musimy zbudować podstawę. Ta jest klonem tej od infopunktów, i również nie należy jej zmieniać. Klasycznie również możesz ją dookoła ozdobić- tylko nie zmieniaj samej podstawy!!!
71016o.jpg
Rys.4: Aby stworzyć taki automat wystarczy zbudować identyczną konstrukcję jak w przypadku infopunktu.
Zbudowane? To fajnie! Teraz otwóz konsolkę i wklep:

/give @p [iD PRZEDMIOTU KTÓRY MA DAĆ] [iLOŚĆ TEGO PRZEDMIOTU]
czyli jak chcemy podarować graczowi stone, wpisujemy
/give @p 1 1

I to właściwie tyle na ten temat! Przykład zastosowania:
2lwxg68.png

Pkt. 5- Loteria wieczorna!

coming soon

To jest już koniec. Mam nadzieję, że tutorial się przyda. Będę się starał go rozbudowywać, gdyż jeszcze parę bajerów mam :) wszystkie pomysły są mojego autorstwa, i za zbieżności przepraszam!

O ile się nie mylę, za tuty można dostawać zdjęcie procentów. Proszę więc o zdjęcie paru procentów ostrzeżeń, a ile to niech wola admina ;)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

a tych bloczków przypadkiem nie mogą edytować gracze ? Że np ja to postawie na spawnie, a zaraz ktoś zmieni i da sobie op i gm ? :P

1377774857-U369478.pngeJyzMNIzNtEzMjbTszDisjC0MOQKTUotci5KTCvhcs9PUfBPUwhPLOIydlFwL0osLuYyMjWFYwDCgA6l.png

Opublikowano

tut bez sensu. przecie każdy szanujący się admin zna te komendy... a użycie command blocka jest jak się kliknie na niego prawym. więc .....

@up

komenda op jest zablokowana. nie można jej użyć. ale fakt każdy gracz może sobie edytować i dać sobie diaxy .... więc koło sny bug tego tuta!

nie czytać go bo sprowadzi katastrofę ekonomicną na wasz serwer !

Opublikowano

@up b. przepraszam, faktycznie blad jest. jutro lub dzis lekko poprawie tuta.. eh i znowu trzeba uploadowac 7 screenow ;<

@down OK, czyli jedyne co zmienic to napisac ze blok ma byc objety cuboidem?

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wielkie dzięki jeszcze się nie bawiłem tymi Command Block jak najszybciej jednak muszę to nadrobić.

Mam jeszcze pytanie do autora, czy będą jeszcze dodawane jakieś nowe triki?

Mam nadzieję, że tak, nie mogę się doczekać!

Opublikowano

@refresh, jedno ostrzeżenie dodane :)

Dziękuję za 10 lubię to :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Działa wszystko pięknie tylko gdy robie tp nie działa lecz przy itemach jest. Proszę o pomoc.

Czas wziąć się do roboty

;)

Opublikowano

Powiem szczerze ze nie wiem do konca czemu tak jest.

Tak wgl. to po redstone update dodam kilka fajnych rzeczy. :)

Opublikowano

Po co robić tut o czymś czego się prawie w ogóle nie ogarnia ? Command blocka może edytować ktoś z GAMEMODE i/lub OP, normalny gracz nie ma MOŻLIWOŚCI edycji tegoż blocka... Dziękuję.

Opublikowano

Kazdy kto napisał że poradnik jest przydatny to tylko spamer który chciał sobie posty nabić, poradnik w ogóle nie przydatny command blocki można używać do gry z kolegami na prywatnym serwerze.

I Technik Serwerów Minecraft I

I Skonfiguruję i wgram pluginy pod serwery Factions, Survival, Freebuild I

Opublikowano

Już gdzieś to widziałem na MPC..

Sorry, ale zaufaj mi- napisałem to zupełnie sam. Jakbym to splagiatował, to chyba na screenie nie byłoby napisu "admini to umotex12 i mycha0", tylko tekst autora tutorialu? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...