Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[zapowiedź]Crannot- Tworzenie Nowego Świata [1.4.2][dedyk][unikalny serwer][pierwszy w Polsce][rp]

ziomusCZW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

31598071172328175529.jpg

grafika by : Murshtin

W świecie Crannot istniały kiedyś wielkie doliny i góry. Ocieplanie się klimatu sprowadziło wielką powódź. Dziś doliny to głębiny oceanu a pozostałości po górach, to niewielkie wzniesienia. Woda przyprowadziła tony ziemi i piasku, które zasypały całą krainę. Zalane zostały wszystkie jaskinie. Surowce takie jak : węgiel, żelazo, złoto itp. połączyły się w skupiska występujące na 16 wyspach. Ważną zmianą w świecie Crannot są trzęsienia ziemi, które nastąpiły po ruchach płyt tektonicznych. Powstało kilka wulkanów, które są ciągle czynne. Ostatnim kataklizmem, który miał miejsce w Crannocie był wybuch wulkanu, który tak oszołomił mieszkańców, że wszyscy stracili pamięć. Na nowo muszą odkryć np. jak wydobywać surowce, jak budować porty, aby prowadzić handel z innymi wyspami, jak zarządzać społecznością itp. (w OOC napiszę o co dokładnie chodzi).

Etap 1 - Zakwaterowanie

Jeśli jesteś w stanie prowadzić własną działalność, zarządzać pracownikami, handlować z innymi, zakup jedną z 16 wysp.

Jeśli jednak wolisz zostać na neutralnej wyspie, lub dołączyć do innej zrób to jak najszybciej i zarabiaj w inny sposób (praca, rolnictwo itp.)

Etap 2 - Zacznij zarabiać

Masz własną wyspę? Jeśli tak to prędko szukaj złoża surowca, które występuje na twojej wyspie (dla bardziej urozmaiconego handlu został wprowadzony system : 1 surowiec na 1 wyspę, dlatego np. na jednej wyspie kupisz materiały na dom, a na innej narzędzia itp.)

Twoja wyspa nie musi jednak zarabiać z kopalni. Możesz również zająć się hodowlą zwierząt, czy roślin.

Etap 3 - Zawieraj sojusze, bądź na szczycie.

Dla przykładu : normalnie wyspa z węglem sprzedaje sztukę węgla za 10(jeszcze nie wymyśliłem waluty). Dlaczego jednak masz tyle płacić, skoro ty tej wyspie sprzedajesz złoto? Dogadaj się i prowadź produkcje różnych przedmiotów tańszymi kosztami.

Kieruj swoją wyspę do najwyższego miejsca w rankingu...Handluj mądrze (w tym świecie nawet piasek ma dużą wartóść, ponieważ np. występuje na 2 wyspach, a jest duże zapotrzebowanie na szyby.

Etap 4 - Wybierz dogodne szlaki handlowe

Umieszczam mapkę z wyspami, aby gracze łatwiej mogli poruszać się po świecie.

20591682098207793855.jpg

Dodam, że każda wyspa ma specjalnie dodaną zatokę, aby budować tam porty.

Etap 5 - OOC

Główne aspekty gry:

- handel z innymi wyspami

- bogactwo ekonomiczne

- przypomnienie, odkrycie nowych wynalazków itp. (Administracja będzie dodawała co jakiś czas pewne pluginy. Zadaniem graczy będzie odkrycie tych modyfikacji. Na pewno urozmaici to rozgrywkę, ponieważ będzie widać rozwinięcie danych wysp, jedna będzie używała nowoczesnej technologi a inna będzie ''daleko za murzynami'' )

- kontakt wszystkich graczy (najczęsciej handel)

- każda wyspa dostaje złoże jednego surowca

Etap 6 - Zakończenie

Co mogę dodać? Pewien plugin umożliwił ponowne respienie surowców co jakiś czas. Bedzie to ważne dla ekonomi, ponieważ każda wyspa będzie musiała mądrze obchodzić się z magazynami. Nie będzie tak, że całe podziemia będą w danym surowcu, tylko np. 10x 10x 10x, gdzie surowiec respi się co godzinę. Jestem pewny, że to wydłuży rozgrywkę.

Planowane rangi:

Drwal

Może używać topory , ma mały % szans na wypadnięcie dobrych przedmiotów kopiąc drewno lepszym kilofem , może craftować rzeczy z drzewa czyli : deski , patyki , skrzynkę , pół-płytki z desek , płytki naciskowe , drzwi , znaki. ( narzędzia może craftować każdy )

Farmer

Może używać motyki , sadzić nasionka , craftować chleb , zabijając zwierzęta mieczem dostaje więcej mięsa , skór za strzyżenie owiec dostaje więcej wełny , ma szanse na zdobycie czegoś podczas orania ziemi.

Górnik

Może używać kilofów , może craftować rzeczy takie jak: żelazne drzwi , kamienne cegły , kociołek , piec , kamienne pół-płytki , bloki: lapisu , złota , żelaza , diamentów.

Kowal

Może craftować zbroje , kowadło oraz używać kamiennego , drewnianego miecza i kilofa

Myśliwy

Może używać mieczy lepszych niż drewniany ( drewniany miecz może używać każdy ) , dostaje więcej przedmiotów za zabijanie mobów oraz mogą mu wypaść rożne przydatne przedmioty.

Jeśli macie pomysły na rangi , lub co w zmienić w obecnych prosił bym abyście napisali.

Rangi specjalnie zostały tak zrobione , żeby na wyspach była rozwinięta ekonomia , aby np. Drwal mógł mieć zbroje musi o nią poprosić , zapłacić Kowalowi , jeśli kowal chce pochodnie musi poprosić o patyki od Drwala i węgiel od górnika , aby myśliwy zdobył kowadło do naprawiania przedmiotów musi o to poprosić kowala , aby inni mieli jedzenie muszą o nie poprosić farmera. Każda postać jest dobra , tylko jeden woli kopać , inny woli zabijać moby.

Ostatnią rzeczą o jakiej chce powiadomoć, to zbieranie ekipy.

1. Potrzebujemy 1 technika ze znajomością pluginu Towny.

2. Oczywiście sponsor mile widziany.

3. Beta testerzy. (jakiś tydzień przed startem)

W razie pytań o powyższe 3 aspekty proszę pisać na GG : 25739664 lub 2461161

UWAGA !!!

Jeśli okarze się, że będzie dużo chętnych na grę na takim serwerze, to pozwolę powiedzmy max 5 graczom, po napisaniu podania o wyspę z danym surowcem, lub wpłaceniu ustalonej kwoty wejść na serwer przed startem i zająć już wyspę.

W innym przypadku pierwszych 15 graczy zajmie dane wyspy

Serwer będzie opierał się na zasadach RP , dobrze by było jak by każdy mógł napisać historię swojej postaci jaką będzie odgrywał w grze.

Przy okazji prosił bym was o wymyślenie nazw dla 10 wysp , jako nagrodę dam troszkę kasy w iconomy ;]

Czekam na opinię ;d

MILE WIDZIANE LIKE

Pozdrawiam ziomusCZW

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Noo - i to jest serwer.

Wreszcie coś z sensem, przemyślane, a nie - bo mi się zachciało.

Oczywiście fabuła/pomysł jest genialny!

Chętnie zagrałbym już teraz. Jeśli poszukujesz współpracownika odezwij się na PW, podam kontakt.

Mogę pomóc przy wszelakiej konfiguracji/tworzeniu serwera, a także mogę stworzyć portal/forum gdyż jestem webmasterem i mam to w jednym palcu :)

579571423327107377857.png

Opublikowano

Fabuła/pomysł na serwer jest wzięty z gry Anno a dokładnie Anno 1602 Tworzenie Nowego Świata. Kiedyś wiele godzin spędziłem nad tą grą , ostatnio przypomniałem sobie że taka gra istnieje i postanowiłem przenieść ją na minecrafta

Opublikowano

Bardzo fajnie się zapowiada :)

Może skuszę się na jakąś wyspę...

Kiedy oficjalny start?

Opublikowano

Bardzo fajnie się zapowiada :)

Może skuszę się na jakąś wyspę...

Kiedy oficjalny start?

Tego jeszcze nie wiem , potrzeba zrobić stronę i forum a także pliki

Opublikowano

Co do rang to może lepiej by było dodać jakąś ścieżkę awansu.

Np.

1. Kopacz: Może kopać żelazo i węgiel, za pomocą kamiennego kilofa.

(Tutaj urozmaicenie, którego wg. mnie zawsze brakowało na tego typu serwerach, czyli wybór klasy pobocznej)

2 -a. Górnik: Może kopać wszystkie surowce za pomocą żelaznego kilofa.

2 -b. Kamieniarz: Może tworzyć piec, przetapiać kamień oraz glinę. Może wytwarzać murki, schodki, oraz półbloki z bruku.

3 -a. Doświadczony Górnik (heh, skónczyły mi się pomysły na nazwy): Może kopać wszystkie surowce, w tym obsydian za pomocą diamentowego kilofa.

3 -b1. Murarz: Może wytwarzać glinane, oraz kamienne cegły, może formować piaskowiec z bloków piachu, może wytwarzać ceglane schodki oraz półbloki.

3 -b2. Szklarz: Może przetapiać piasek na szkło. Może wydobywać glowstone, a następnie przerabiać go na pełne bloki, może wytwarzać szyby.

Opublikowano

Co do rang to może lepiej by było dodać jakąś ścieżkę awansu.

Np.

1. Kopacz: Może kopać żelazo i węgiel, za pomocą kamiennego kilofa.

(Tutaj urozmaicenie, którego wg. mnie zawsze brakowało na tego typu serwerach, czyli wybór klasy pobocznej)

2 -a. Górnik: Może kopać wszystkie surowce za pomocą żelaznego kilofa.

2 -b. Kamieniarz: Może tworzyć piec, przetapiać kamień oraz glinę. Może wytwarzać murki, schodki, oraz półbloki z bruku.

3 -a. Doświadczony Górnik (heh, skónczyły mi się pomysły na nazwy): Może kopać wszystkie surowce, w tym obsydian za pomocą diamentowego kilofa.

3 -b1. Murarz: Może wytwarzać glinane, oraz kamienne cegły, może formować piaskowiec z bloków piachu, może wytwarzać ceglane schodki oraz półbloki.

3 -b2. Szklarz: Może przetapiać piasek na szkło. Może wydobywać glowstone, a następnie przerabiać go na pełne bloki, może wytwarzać szyby.

Świetny pomysł , wprowadzę to ^^

Opublikowano

Super! Fajny pomysł, ciekawe tylko czy wypali. Było już pełno podobnych serwów. Czekam na otwarcie

Zgłaszam się do beta testów!:D

17abys.png              

"Haters gonna hate hate hate hate"

Opublikowano

Heh, to może ja od razu wystartuję z tymi nazwami:

1-Valence

2-Loretum

3-Centa

4-Hillesia

5-Creglingen

6-Calmora

7-Rhade

8-Ekenis

9-Elmshom

10-Osdorf

Można już składać podania na właściciela wyspy?

Aha, jeszcze jedno: Najlepiej by było, gdybyś pozwolił właścicielom wysp opisać charakterystykę, tradycje oraz historię ich "posiadłości". :P

Opublikowano

Ja bym dodal klasy Wojowników np. Obrońca,Szermierz,lucznik i ewolucje obrońca zmienia się w Tarczownika Szermierz w mistrza ostrzy a lucznik w strzelca :)

nie obrazilbym sie gdybym mogl testowac bete :)

Opublikowano

Jeszcze nie wszedłem na serwer ale Co z opisu wywnioskowałem to Powinien byc fajny :)

Like:)

Opublikowano

Serwer bardzo fajnie się prezentuje. Zupełna odmienność ;)

Ładnie opisane i wszystko mi się podoba.

Oczywiście jakbym dostał dostęp do serwera jako Beta Tester też bym się nie pogniewał xD

Nazwa dla wyspy

Może Sulios ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...