Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Kassadin, Wędrowiec Pustki

ProEloGamer3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kassadin

kassadin_by_tortuegfx-d31hu8o.png

Historia bohatera

Między wymiarami i między światami istnieje pewne miejsce. Jedni znają je jako Zewnętrze, inni zaś mówią na nie Nieznane. Jednakże większość nazywa je Pustką. Pomimo swojej nazwy wcale nie jest ono pustym miejscem., lecz domem dla niewypowiedzianych rzeczy, zbyt straszliwych dla umysłów zwykłych ludzi. Chociaż wiedza o tym zaginęła, istnieją tacy, którzy przez przypadek odkryli, co znajduje się za jej granicą i nie są w stanie odwrócić wzroku. Kassadin jest jedną z takich istot. Był człowiekiem, który musiał spojrzeć w oblicze Pustki. To, co zobaczył, odmieniło go. Niegdyś poszukiwacz zakazanej wiedzy, odkrył, że to, czego poszukiwał, jest czymś kompletnie innym. Jest jednym z nielicznych, którzy dzięki niewielu wskazówkom ze starożytnych tekstów odnaleźli drogę do zapomnianej Icathii i przeżyli, by o tym opowiadać.

W niszczejącym mieście cyklopów, Kassadin odnalazł sekrety, którymi nigdy nie podzieli się z nikim innym. Tajemnice, które sprawiają, że drży na myśl o wizjach przyszłości, które ujrzał. Moc tego miejsca niemal go pożarła, jednak Kassadin zdołał zrobić to, co musiał uczynić, by przetrwać - wpuścił Pustkę do swego wnętrza. Cudem udało mu się pokonać obce pragnienia, które jej towarzyszyły i wyszedł z tego kimś więcej niż człowiekiem. Pomimo tego, że utracił część swojego człowieczeństwa, wie, że musi chronić Valoran przed rzeczami czającymi się po drugiej stronie. Znajdują się już blisko swojego celu, na co dowodem jest pojawienie się koszmaru znanego jako Cho'Gath.

'Jeżeli spojrzysz w Pustkę, nie będziesz w stanie zostawić jej za sobą. Jeżeli spojrzysz na Kassadina, on już prawdopodobnie się tam znajduje.'

Umiejętności postaci

38-1.pngSfera Nicości - Kassadin ciska nieziemskim pociskiem z energii Pustki, zadając obrażenia i na pewien czas uciszając cel.

Kassadin wystrzeliwuje Pocisk Pustki, zadający 80/130/180/230/280 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych oraz uciszający cel na 1/1.4/1.8/2.2/2.6 sek.

38-2.pngPiekielne Ostrze - Biernie: Ataki podstawowe Kassadina przywracają mu manę. Jeśli atakuje wrogich bohaterów, ilość przywróconej many jest potrajana. Użycie: Ataki podstawowe Kassadina zadają dodatkowe obrażenia magiczne.

Biernie: Ataki podstawowe Kassadina czerpią energię z Pustki, przywracając mu z każdym trafieniem 8/11/14/17/20 pkt. many. Jeśli trafiony wróg to bohater, ilość many zostaje potrojona, do 24/33/42/51/60 pkt.

Użycie: Kassadin ładuje swoje piekielne ostrze na 5 sek., dzięki czemu jego podstawowe ataki zadają dodatkowe 30/45/60/75/90 (+0.15) pkt. obrażeń magicznych.

38-3.pngPuls Mocy - Kassadin pochłania energię ze wszystkich czarów rzuconych w jego pobliżu. Po naładowaniu, Kassadin może użyć Puls Mocy, aby zranić i spowolnić wszystkich wrogów na obszarze w kształcie stożka znajdującym się przed nim.

Kassadin pochłania energię czarów, rzucanych w jego pobliżu, za każdym razem zyskując ładunek. Po uzyskaniu 6 ładunków, może użyć Pulsu Mocy, by zadać 80/130/180/230/280 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych oraz spowolnić o 30/35/40/45/50% na 3 sekundy wrogów na obszarze w kształcie stożka przed nim.

38-4.pngKrok przez Wymiary - Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając obrażenia pobliskim celom. Ponadto, każde kolejne użycie Kroku przez Wymiary sprawia, że kosztuje on więcej many i zadaje dodatkowe obrażenia.

Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając 60/70/80 (+0.8) pkt. obrażeń otaczającym go wrogom. Ponadto każdy następny Krok przez Wymiary w przeciągu 8 sek. kosztuje o 100 pkt. many więcej i zadaje o 60/70/80 więcej obrażeń, kumuluje się do 10 razy.

38-5.pngKamień Pustki - Kassadin redukuje otrzymane obrażenia magiczne o 15% i zamienia je na dodatkową szybkość ataku.

Statystyki bazowe

Obrażenia 52.3 (+3.9 / na poziom)

Zdrowie 433 (+78 / na poziom)

Mana 230 (+45 / na poziom)

Prędkość ruchu 315

Pancerz 14 (+3.2 / na poziom)

Blokowanie zaklęć 30 (+1.25 / na poziom)

Regeneracja zdrowia 6.95 (+0.5 / na poziom)

Regeneracja many 6.9 (+0.6 / na poziom)

Plusy i minusy :

+ krótkie cd

+ AoE ult

+ escape

+ combo

+cc

- papier

- banowany

Specjalizacje :

flash.pngignite.png

Klasycznie na ap carry. Można też wybrać post-6-0-88134400-1329646346.png na trudniejszych liniach ,pozwoli nam to też na szybki atak z naszego ultimate .

Rozdawanie skilli :

vwry.jpg

Maksujemy E ,ponieważ zadaje on dość mocne obrażenia,stackuje się i spowalnia przeciwnika,jest AoE i dobrze się nim farmi.Z Q zaś możemy ładnie lasthitować i uciszać wroga.

Masterki :

wydj.jpg

Runy :

pwvi.jpg

Dają nam sporo ap ,MR,trochę many (przyda się przy ultowaniu ) .Można zamiast MR wziąść magic penetration.

Build

sorcerers-shoes.pngrod-of-ages.pngrabadons-deathcap.pngvoid-staff.pngzhonyas-hourglass.pngabyssal-scepter.png

Startujemy z boots-of-speed.pnghealth-potion3.png (pozwoli to nam na dłuższe utrzymanie się na linii ).Następnie zakupujemy RoA - trochę hp ,ap i many co pozwoli nam na większe ilości używania ulti.Potem spokojnie możemy już kupić rabona ,dzięki któremy bardziej zaszkodzimy naszym wrogom.Void Staff oferuje nam ap + magic penetration co jest ważna u Kassadina.Zhonya da nam armor i ap ,a dzięki jej pasywowi dłużej otrzymamy się w tf.

Sytuacyjne :

frozen-heart.png - przeciwko ad na linii (np. talon)

guardian-angel.png - survi ,fajny pasyw pozwalający nam na odrodzenie się

archangels-staff.png - w łatwiejszych grach

banshees-veil.png - w trudniejszych grach ,większy harras z ult

3116.png - trudniejsza gra/jesteśmy focusowani

Opis faz gry :

Early - spokojnie lasthitujemy ,jeśli przeciwnik podejdzie w zasięg naszych skilli uderzamy,musimy uważać na champów z ostrym harrasem np. vladimira.Dopiero po 6 lvl to my będziemy prowadzić.

Mid - farmimy , stackujemy ulti , wchodzimy ostatni w tf ,jeśli szybko uporamy się z naszym wrogiem możemy spróbować gankować inne linie. O ile mamy ogarniętego junglera to zbieramy sobie blue.

Late - jeśli wszystko poszło zgodnie z planem to mamy dość spory feed , a przeciwnicy nas się boją ,staramy się nadal wchodzić ostatni w tf ,ponieważ szybki focus z mocnym cc kończy się dla nas zgonem.Razem z teamem robimy dragona i barona.

Counter Pick's :

91_Web_0.jpg - mamy strasznie trudną linię ,jeden z wymagających przeciwników , cc ,AoE skille, doskok ,sprawiają że może nas zjeść

14_Web_0.jpg - nie lubimy jego stuna i tarczy

82_Web_0.jpg - wytrzymały ap bez many i z mocnym harrasem ,dominuje nad nami

105_Web_0.jpg - doskok ,escape ;x łatwo nie jest

74_Web_0.jpg -obstawi się dobrze robocikami i nawet z ult gówno mu zrobimy

50_Web_0.jpg - snear,podskoczymy do niego z ult on włączy swoje i wygra ;x

55_Web_0.jpg - mocny pick ,ale po 6 lvl niszczymy ją

30_Web_0.jpg - straszny papier,ma mały zasięg skilli ,po 6 lvl łatwy win

34_Web_0.jpg - do 6 poziomy z powodu jej zasięgu skilli będzie trudno nam ją dorwać ,potem będzie padała

63_Web_0.jpg - uważamy na stuna i tak jak u innych ...po 6 zjadamy

99_Web_0.jpg - nie dajemy złapać się w klatkę i to samo jak up

1_Web_0.jpg- ma dość mały zasięg,a my potrafimy do niej ładnie doskoczyć

45_Web_0.jpg - jeśli nie złapie nas na stuna to po nim

103_Web_0.jpg- tu walka może się różnie potoczyć ,ma taunta ,może uciec z ult ,ale ogarnięty kassadin ją zje

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Więc:

zbędna historia, zbędne opisy skilli, brak masterek (zamiast nich dałeś spelle)

Voiding Staff według mnie powinno się złożyć wiele wcześniej

Nie gram dużo talonem, on ma true dmg? ^^

Kassadin nie jest championem którym dużo gram, także tyle do powiedzenia mam ^^

Opublikowano

UP

Ale masterki są -_-

Spelle też są :)

Wcześniej się nie opłaca , RoA jest obowiązkowe,rabadon na tej postaci składa się dość szybko :)

Nie robi xDD

Nie wiem czemu to napisałem ,może miałem dopisać do ahri ;)

Przykładowe gry (normale ,bo rankedy w większości ban ;x )

fvfy.jpg

fanh.jpg

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Lux nie ma stuna.

Poradnik jest ogólnie okej, ale ja nie polecam składać RoA, według mnie lepsze 2 dorany, gdyż szybciej uzyskamy rabadona i co za tym idzie - damage.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Ja maksuje q potem e, bulid dobry choć ja bym zamiast zyhoni kupił odrazu rylaia bo daje hp no i slow, według mnie country nie potrzebne bo każdy internet ma skoro gra i na jakąś strone z countrami wejść umi

Opublikowano

Kassadinem zaczyna sie z Q, owszem, ale jako drugi spell dodajemy W, poniewaz regeneruje nam on mane za kazdym attackiem. Maxujemy Q nie E.

Masterki zamiast 4 w moce speed to 3 w mana regen, jestesmy przeciez w chuj mobilni a last hitowac jakos w early trzeba.

Jezeli ktos nas kontruje na midzie, to lepiej wziac 0/21/9, lepszy sustain i nie padniemy tak latwo.

A no i jeszcze phylo, dobry item w early, mana to tak naprawde wszystko czego potrzebujemy na niskim poziomie.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

UP

Niestety aż tak dużo many z W nie leci ,a dzięki maksowaniu E mamy mocny AoE skill.

Oczywiście każdy ma inne zdanie ,żeby spiny znowu nie było ^^

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano
Maksujemy E ,ponieważ zadaje on dość mocne obrażenia,stackuje się i spowalnia przeciwnika,jest AoE i dobrze się nim farmi.
z czego nastakujesz te E na early co
Następnie zakupujemy RoA - trochę hp ,ap i many co pozwoli nam na większe ilości używania ulti

rownie dobrze dla samego ulti polecam manumane

Late - jeśli wszystko poszło zgodnie z planem to mamy dość spory feed

a jak nie to co, to farmimy?

rabona

co

Late.Razem z teamem robimy dragona

totally worth it, w early i mid game nie mozna robic dragona bo za wczesnie

Opublikowano

UP

Niestety aż tak dużo many z W nie leci ,a dzięki maksowaniu E mamy mocny AoE skill.

Oczywiście każdy ma inne zdanie ,żeby spiny znowu nie było ^^

Wiesz jak dziala kassadin? To ma zburstowac przeciwnego carry i spierdalac.

Powodzenia w last hitowaniu bez many, skoro ani W, ani masterek na mane. A W wlasnie daje bardzo duzo tej many, wychodzi jakis 25~many za hita w early.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Powodzenia w last hitowaniu bez many

-_- Auto attack ?

A W wlasnie daje bardzo duzo tej many, wychodzi jakis 25~many za hita w early.

Mówisz ,że maksujemy jako drugie ,więc raczej nie w early.

Teraz pytanie dlaczego maksujemy Q ? Przecież E daje tyle samo obrażeń , mocny slow i jest AoE

:)

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Buhaha . TO jeden z gorszych poradników do kassadina ( mam dobre 300 gier wygranych tym oto czampem ) .

Plusy:

+Masterki

+Runy

Minusy

-Zła kojelność kupowania itemków ( buty - r0d-lich bane-czapka-kostur przebicia-whatewer )

-Zła kolejność rozdawania skilli ( według mnie ) - najpierw Q , 1 pkt. w W , potem E , i znow Q i tak dalej..maxujesz najpierw q,e,w,r

-Brak smartcasta na R.

DODATKOWO MORDEKAISER TO NAJWIEKSZY WRÓG-- reszte zjedzie radzej

sygna4.jpg
Opublikowano

Buhaha . TO jeden z gorszych poradników do kassadina ( mam dobre 300 gier wygranych tym oto czampem ) . - maybe screen ?

Plusy: - są ,cieszę się bardzo

+Masterki - dzięki

+Runy - dzięki

Minusy

-Zła kojelność kupowania itemków ( buty - r0d-lich bane-czapka-kostur przebicia-whatewer ) - lich bane ssie na kassadina ,tak jak na większości postaci i tu się nie zgadzamy ;x

-Zła kolejność rozdawania skilli ( według mnie ) - najpierw Q , 1 pkt. w W , potem E , i znow Q i tak dalej..maxujesz najpierw q,e,w,r - dlaczego najpierw Q ? Słabsze od E ,które jest AoE

-Brak smartcasta na R. - każdy to sobie sam ustawi pod siebie -_-

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Powodzenia w last hitowaniu bez many

-_- Auto attack ?

A W wlasnie daje bardzo duzo tej many, wychodzi jakis 25~many za hita w early.

Mówisz ,że maksujemy jako drugie ,więc raczej nie w early.

Teraz pytanie dlaczego maksujemy Q ? Przecież E daje tyle samo obrażeń , mocny slow i jest AoE

:)

Nigdzie nie napisalem, ze maxujemy W jako drugie, poprostu dodajemy tego skilla na 2lvlu aby miec mane.

Auto attack powiadasz? Ale kto normalny da kassadinowi farmic z auto attackow? logiczne jest, ze przeciwnik bedzie cie harrasowal i po 10 sekundach wyjdziesz z hp i potionow.

E moze i ma porownywalny dmg, jest aoe, ma slowa ale musisz go jakos nastackowac, a to zajmuje dwa razy wiecej czasu niz castowanie x2 Q. Reasumujac zadajesz wiecej dmg z Q w fighcie niz z E. I tak, wiem, ze kazdy skill zalicza sie do stackowania E(rowniez przeciwnikow jak i sojusznikow) ale ktora kassadin stoi w srodku fightu?

Opublikowano

Buhaha . TO jeden z gorszych poradników do kassadina ( mam dobre 300 gier wygranych tym oto czampem ) . - maybe screen ? - Na głównym konice mam 140 reszta po smurfach

Plusy: - są ,cieszę się bardzo

+Masterki - dzięki

+Runy - dzięki

Minusy

-Zła kojelność kupowania itemków ( buty - r0d-lich bane-czapka-kostur przebicia-whatewer ) - lich bane ssie na kassadina ,tak jak na większości postaci i tu się nie zgadzamy ;x- Mając 500 AP i 18 lvl Lichbane może zadać 1000 dmg na bursta.

-Zła kolejność rozdawania skilli ( według mnie ) - najpierw Q , 1 pkt. w W , potem E , i znow Q i tak dalej..maxujesz najpierw q,e,w,r - dlaczego najpierw Q ? Słabsze od E ,które jest AoE- Zanim nastakujesz e to q walniesz 2 razy pozatym dmg jest prawie takie samo + silence .

-Brak smartcasta na R. - każdy to sobie sam ustawi pod siebie -_- Nie każdy potrafi

sygna4.jpg
Opublikowano

Smartcasta był chyba gdzieś poradnik jak ustawić -_-

Nikt nie pisze do jednej postaci tego poszczególnie.

E dość szybko się stackuje .Nie musimy być środku tf -_-

Możemy wbić z ult i walnąć szybko E :)

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

E się szybko nie stackuje, wszystko zależy od enemy picku.

obstawi się dobrze robocikami i nawet z ult gówno mu zrobimy

Dobra beka, szkoda że te robociki najmniej zadją z jego całego comb'a, heimer ciągle będzie nawalał swoim w, i stunował e.

Widziałem lepsze tut'y, do tego nie widzę sensu pokazywania dobrych statów z normali.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

UP

Bo kassadin przejdę przez banowanie raz na 10 gier ^^

Dobra beka, szkoda że te robociki najmniej zadją z jego całego comb'a, heimer ciągle będzie nawalał swoim w, i stunował e.

To już zależy :* Według mnie na heimerze najlepiej maksować W z Q na zmianę i wtedy te "robociki" serio mocno działają.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Kto teraz banuje kassadina na rankedach? ;d

Słyszałem, że na 0-800 elo leci insta ban na morganę, kassadina i shaco.

@down

Od kiedy "słyszałem" oznacza "widziałem"? Nigger detected.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Kto teraz banuje kassadina na rankedach? ;d

UP

Widziałeś ,bo pewnie takie masz ^^

Meta się zmienia cały czas ,rengar i jayce osłabł i wraca się do takich banów :)

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...