Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słowniczek określeń i skrótów w LoLu

Gryfek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Z tego co wiem to na forum nie ma takiego słowniczka, a w głównym dziale często userzy pytają się o oznaczenia i skróty dlatego właśnie go piszę.

Rodzaje championów:

• Bruiser - champion charakteryzujący się dużą wytrzymałością i sporymi obrażeniami. Zazwyczaj Bruiserzy idą na Solo Topa lub do jungli.
  • Offtank - to samo co Bruiser.
  • Jungler - champion grający w jungli, jego zadaniem jest wspomaganie linii gankami
  • AD Carry - champion, którego robi się pod AD, z reguły posiada ataki dystansowe i jest głównym ,,zadawaczem obrażeń'' w teamie. Charakteryzuje się potężnymi obrażeniami i słabą wytrzymałością. Z reguły AD Carry jest słaby w początkowej fazie gry, ale z czasem jego siła rośnie. To AD Carry powinien być najbardziej nafeedowany.
  • Support - postać wspomagająca. Zazwyczaj idzie na bota z AD Carry. Support posiada skille odnawiające manę, życie, dające tarcze, przyśpieszające sojusznika, zwalniające przeciwnika itp.
  • Tank - alternatywa dla supporta. Tank to bardzo wytrzymała postać, która przyjmuje na siebie większość obrażeń, pozwalając drużynie przeżyć. Każdy team powinien mieć jednego tanka, lub dwóch offtanków (Bruiser i Jungler)
  • AP Caster - postać zadająca wyłącznie obrażenia magiczne za pomocą umiejętności, każdy team powinien mieć jednego AP Castera.

Ogólne:

• Survi - przeżywalność. W zwrocie ,,itemy na survi'' chodzi o przedmioty które zwiększają przeżywalność postaci
  • Teamfight - walki drużynowe 5v5, 4v4, 3v3, 2v2.
  • AD - attack damage, obrażenia od ataku ulegają zwiększeniu
  • AP - ability power, obrażenia od magii ulegają zwiększeniu
  • Mov Speed - movement speed, szybkość ruchu
  • AS - attack speed, szybkość ataku
  • CC - crowd control, skille z efektami dającymi kontrolę tłumu takie jak stun, silence, slow itp.
  • Stun - ogłuszenie, efekt CC, przeciwnik nie może wykonać ŻADNEJ czynności z wyjątkiem takich, które zdejmują efekty CC
  • Silence - uciszenie, efekt CC, przeciwnik nie może użyć ŻADNEGO zaklęcia, z wyjątkiem takich, które zdejmują efekty CC
  • Slow - spowolnienie, efekt CC, prędkość ruchu przeciwnika zostaje zmniejszona
  • Snare - unieruchomienie, efekt CC, przeciwnik nie może się poruszyć, lecz może używać zaklęć i atakować
  • Turret - wieża na linii, atakuje nas po zbliżeniu się do niej.
  • Minion/Creep - potwór występujący w grupach. Miniony mogą atakować z bliska lub z dystansu.
  • Super Minion - potwór, posiadający większe obrażenia i zwiększona ilość punktów życia od zwykłego miniona. Super Miniony zaczynają się tworzyć po zniszczeniu inhibitora i w każdej grupie nie ma ich więcej niż 1 super minion.
  • Nexus - budowle występujące na dwóch końcach mapy. W grze występują 2 Nexusy, po jednym dla każdej drużyny, po zniszczeniu Nexusa, gra zostaje zakończona, a właściciele zniszczonego Nexusa przegrywają grę.
  • Pushowanie - przepychanie linii, jak najszybsze zabijanie potworów i wież.
  • Last hitowanie - jeden z najważniejszych elementów rozgrywki, polega na dobijaniu minionów, a nie ich stałym biciu. Last hitowanie jest wykonywane w celu zdobycia złota, głównie we wczesnej fazie rozgrywki.
  • Feeder - gracz, który często ginie przez co wróg zdobywa dużo złota i staje się silniejszy.
  • Early game - wczesna faza gry, tak do 15 minuty.
  • Mid game - środkowa faza gry, tak do 30 minuty. Nie mylić z Mid Lane!
  • Late game - późna, ostatnia faza gry.
  • Top lane - górna linia, z reguły przeznaczona dla Bruisera/Offtanka.
  • Mid Lane - środkowa linia, z reguły przeznaczona dla AP Castera.
  • Bot lane - dolna linia, z reguły przeznaczona dla AD carry i Tanka/Supporta.
  • GG - dobra gra (Good Game), skrót stosowany na koniec gry.
  • BG - słaba gra (Bad Game), skrót stosowany na koniec gry.
  • Surrend - skrót od surrender, oznacza poddanie. Poddać można się dopiero po 20 minucie gry na 5v5, a w 15 minucie na 3v3, w tym celu przeprowadzane jest głosowanie.
  • Leaver - gracz, który opuszcza grę (wychodzi z niej) przeważnie skazując drużynę na przegraną. Leaverzy są banowani więc lepiej dograć grę do końca niż potem nie zagrać przez tydzien.
  • Afker - gracz, który jest obecny w grze, lecz (prosto mówiąc) nic nie robi. Cały czas stoi w określonym miejscu, prawdopodobnie nie ma go przy komputerze, lub robi na nim w tym czasie co innego. Po kilku minutach gry afker nie reaguje, zostaje automatycznie wyrzucony z gry. Słowo ,,afker'' pochodzi od angielskiego skrótu ,,AFK'' - away from keyboard, co znaczy ,,zdala od klawiatury''. Afkerzy, podobnie jak leaverzy ponoszą konsekwencje w postaci blokady konta na określony czas.
  • Flame - wyzywanie innego gracza.
  • Harass - nękanie przeciwnika na linii (nie słowne!!!). Chodzi tutaj o atakowanie go skillami i auto-atakami gdy tylko się zbliży. Harass jest wykonywany w celu outfarmienia przeciwnika (patrz niżej).
  • Outfarmienie - utrudnianie przeciwnikowi farmy, czyli last hitowania.
  • Wolfy, Wraithy, Blue golem, Red Lizard, Baron, Dragon, małe golemy - potwory w jungli.
  • Gank - zasadzka (zazwyczaj z zarośli) przeprowadzana na linię z reguły przez junglera.
  • Buff - efekt wzmacniający championa lub miniona.
  • AA - auto-atak, podstawowe ataki które nasz champion wykonuje gdy klikniemy na przeciwnika prawym przyciskiem myszy.
  • Red buff - czar wzmacniający, który otrzymujemy po zabiciu Jaszczura (potwór w jungli). Dodaje on obrażenia w czasie przy każdym auto-ataku oraz każdy auto-atak spowalnia przeciwnika.
  • Blue buff - czar wzmacniający, który otrzymujemy po zabiciu Golema (potwór w jungli, nie mylić z małymi golemami). Zmniejsza on czasy odnowienia skilli oraz zwiększa regenerację many.
  • Invade - gank, przeprowadzany w pięć osób na Golema/Jaszczura przeciwnika we wczesnej fazie gry (zanim zaczną się tworzyć miniony).
  • QQ - płacz, płacz :) Skrót używany, gdy przeciwnik płacze, że go zabiliśmy :D
  • WP - well played, dobrze zagrane.
  • GJ - good job, dobra robota.
  • Baron nashor - potwór w jungli, znajduje się przy rzece między Mid lanem, a Top lanem, zabicie go daje całej drużynie 300 sztuk złota, oraz buff zwiększający regenerację zdrowia i many a także AD i AP.
  • Dragon - potwór w jungli, znajduje się przy rzece między Mid lanem, a Bot lanem, zabicie go daje całej drużynie 150 sztuk złota.
  • Backdoor - rozwalanie budynków bez osłony w postaci minionków. Zazwyczaj z tankiem na czele.
  • KS - kill steal, kradzież killa. KS jest wtedy, jeśli walczymy z jakimś graczem, on nie daje rady a my nie mamy problemów, a nasz sojusznik podleci i zada ostatni cios. Wtedy killa zalicza jemu i on dostaje najwięcej kasy. Kill steala nie ma wtedy, gdy przez cały czas bijemy wroga w 2+ osoby i któraś go zabije (bo któraś musi zabić, ale często piszą wtedy KS co jest wkurzające -.-).
  • GL&HF - Good Luck & Have fun - powodzenia i baw się dobrze. Skrót używany na początku gry, moim zdaniem mający na celu stworzenia dobrych stosunków między dwoma drużynami :) O wiele lepiej się gra gdy przeciwny team zachowuje się normalnie i nie wyzywa kogo popadnie.
  • Melee - atak z bliska (w zwrocie ,,melee champ'' - champion walczący w zwarciu)
  • Range - zasięg (w zwrocie ,,ranged champ'' - champion atakujący z dystansu)
  • W8 - wait, oznacza to ,,czekaj''
  • TY - thank you, dziękuje
  • Recall - skill, dzięk któremu możemu powrócić na miejce spawnu z dowolnego miejsca na mapie. Teleport trwa kilka sekund i zostaje przerwany jeśli zostaniemy zaatakowani.
  • OP ( overpowered ) - tak nazywane są championy, które według graczy miażdżą większość.
  • MIA - missing in action - skrót używany gdy przeciwnik zniknie z naszej linii. Jest to informacja dla innych linii, że przeciwnik może się szykować do ganku. Skrót używany na serwerze amerykańskim.
  • SS - to samo co MIA, używane na serwerach europejskich.
  • Ultimate - w skrócie ,,ulti'', jest to superumiejętność domyślnie przypisana do klawisza ,,R''. Każda postać posiada superumiejętność, zazwyczaj jest ona silniejsza od reszty skilli i ma dużo dłuższy czas odnowienia.

Jak narazie nic innego mi nie przychodzi do głowy, jak znajdziecie jakąś lukę to pisać w komentarza, dopiszę ją do słownika. Jeśli nie umiesz czegoś znaleźć wciśnij kombinację klawiszy CTRL+F na swojej klawiaturze i wpisz poszukiwane słowo. Nie dodawałem zbyt dużo kolorów, gdyż nie wszyscy je lubią..

Opublikowano

• Bruiser - champion charakteryzujący się dużą wytrzymałością i sporymi obrażeniami. Zazwyczaj Bruiserzy idą na Solo Topa lub do jungli.
  • Offtank - to samo co Bruiser

to po chuj są określenia bruiser i offtank skoro znaczą to samo?

Mov Speed - movement speed, szybkość ruchu

Pierwszy raz widzę taki szit. Zawsze widziałem skrót M.S

Minion - potwór.

aaghagagagagahaahahhahahaa

Mid Lane - środkowa linia, z reguły przeznaczona dla AP Castera.

Odkąd na midzie są sami ap castrzy?

Gdzie są:

TT , TF, WP, GJ, GG, BG ,KS.

Gdzie ją opisane takie rzeczy jak :baron, darg.

Jednym słowem - gówno ,nie poradnik

i był juz znacznie lepszy tut o tym

Opublikowano

To wypierdalaj się jarać tym lepszym zamiast pisać bezsensowne posty.

Nie sami casterzy, napisałem ze Z REGUŁY więc nie rozumiem twoich kompleksów.

Minion - potwór.

aaghagagagagahaahahhahahaa

No z tego co wiem to Minion JEST potworem.

• Offtank - to samo co Bruiser

to po chuj są określenia bruiser i offtank skoro znaczą to samo?

Nie do mnie na skargę.

Jak za ten post dostane warna to gratuluję moderatorom.

Opublikowano

Bezimienny

Minion

- potwór.

aaghagagagagahaahahhahahaa - jakbyś ty to sprecyzował ? mały stwór czy jak ? XDD

I ogólnie z tych pojęć co ty wymieniłeś to większość mogłaby nie wiedzieć tylko ks.

Mid Lane - środkowa linia, z reguły przeznaczona dla AP Castera. - tu się zgodzę ,może pójść np. taki talon ,ale wtedy ap musi być na topie .Mógł bardziej sprecyzować.

• Offtank - to samo co Bruiser - a czy 1 lvl według ciebie będzie wiedział ,że to to samo ?

Ogólnie w dziale lola są największe hejty. Mi się tam poradnik podoba,jak oceniasz to jako gówno to napisz lepszy :)

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Gdzie są:

TT , TF, WP, GJ, GG, BG ,KS.

Gdzie ją opisane takie rzeczy jak :baron, darg.

1. Naucz się czytać, napisał że z "reguły" więc zazwyczaj, a ty się czepiasz niczego.

2. Użyj opcji "cytuj"

3. Co to jest jest "darg"? Jak już coś to "drag"/"drake"

4. NIe pisz żę czegoś nie ma, jeżeli tego nawet nie sprawdziłeś, "BG" jest

• Teamfight - walki drużynowe 5v5
  • BG - słaba gra (Bad Game), skrót stosowany na koniec gry.

jest "BG"

Opublikowano

Pare określeń dodanych, zaraz dodam KS.

jest "BG"

Nie napisałem mu tego, bo chciałem go utwierdzić w przekonaniu, że mi ,,pojechał'' :D

Oo, nawet nie dostałem warna za ten post 2 posty wyżej :D Nie mogę uwierzyć xD

//edit Dostałem, nice.

Opublikowano

A ja się znowu doczepie;

Teamfight - walki drużynowe 5v5Na mapie 3v3 też są tf. Czyli z nieba leci czterech Bogów i pomagają, aby był team fight a nie szturchanie 3v3 to też TF!

Opublikowano

1. Naucz się czytać, napisał że z "reguły" więc zazwyczaj, a ty się czepiasz niczego.

2. Użyj opcji "cytuj"

3. Co to jest jest "darg"? Jak już coś to "drag"/"drake"

4. NIe pisz żę czegoś nie ma, jeżeli tego nawet nie sprawdziłeś, "BG" jest

jest "BG"

1.Dobrze, nie zauwazyłem.

2.nie.

3.dragon. Tak trudno się domyślić?

4.Bg nie było, autor dopisał po moim poscie. Brawo inteligencji.

Bezimienny

Minion

- potwór.

aaghagagagagahaahahhahahaa - jakbyś ty to sprecyzował ? mały stwór czy jak ? XDD

I ogólnie z tych pojęć co ty wymieniłeś to większość mogłaby nie wiedzieć tylko ks.

Mid Lane - środkowa linia, z reguły przeznaczona dla AP Castera. - tu się zgodzę ,może pójść np. taki talon ,ale wtedy ap musi być na topie .Mógł bardziej sprecyzować.

• Offtank - to samo co Bruiser - a czy 1 lvl według ciebie będzie wiedział ,że to to samo ?

Ogólnie w dziale lola są największe hejty. Mi się tam poradnik podoba,jak oceniasz to jako gówno to napisz lepszy :)

Minion - potwór?

Nie lepiej napisać tak?

Minion - stwór/potwór respiący się 90 sekund po rozpoczęciu gry, idący w grupach na linię. Za zabicie każdego z nich dostajemy okresloną ilość złota. Z czasem grupy minionów się zwiększają oraz dochodzą minony z armatami posiadające większy DMG.

Według mnie między bruiserem a offtankiem jest jedna różnica.

Brusier zadaje znacznie więcej obrażen ,ma znacznie mniej survi niż offtank, a z koleji offtank ma nikły w late dmg lecz charakteryzuje się dużą ilością hp, armora oraz magic resistów.

p.s Robiłem lepszy poradnik. Robiłem go godzinę ale oczywiscie forum się zjebało i musieli cofkę zrobić. Możesz zobaczyć w moich statusach jak napisałem jakieś chyba 2 tyg temu ,że mi poradnik wjebało.

nie ma GLHF czyli Good Lags Have Fun

ogolnie może być

y? :D

A nie przypadkiem GL&HF - good lock and have fun?

Opublikowano

Brakuję kilka pojęć... Jeżeli je uzupełnisz, będzie super. I dodaj też coś od Siebie, jakieś zdania które pomogą newbie.

Dzięki, plus za pracę.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Dzięki. Nie bardzo cię rozumiem o jakie zdania ci chodzi? Mógłbyś bardziej sprecyzować?\

@Bezimienny - Nie rób z siebie idioty, BG było od początku. Fajny opis minionka, ale to jest MÓJ słownik, napisz sobie swój jeśli moje opisy ci nie pasują.

p.s Robiłem lepszy poradnik. Robiłem go godzinę ale oczywiscie forum się zjebało i musieli cofkę zrobić. Możesz zobaczyć w moich statusach jak napisałem jakieś chyba 2 tyg temu ,że mi poradnik wjebało.

Ta, ty go napisałeś tak samo jak ja wbilem 31 lvl w LoLu :D nie ośmieszaj się ;] Cofki to najlepsza wymówka nie? :D Mózg ci wjebało, tyle ci powiem ;x

GL&HF uzupełnione.

Opublikowano

Hmm... Co do:

Red Buff

Blue Buff

Mogłeś dopisać co daje dany buff np:

Blue Buff: Czar wzmacniający po zabiciu niebieskiego golema. Zmniejsza on Cooldowny i Zwiększa regeneracje many.

Opublikowano

beznadziejne...

hmmm a może RECALL -powrot do bazy za pomoca przycisku B

173910_100000706609581_4979983_n.jpg

Kto chce zagrac w LoL'a pisać na privie, bądź skype: michalwfn

Opublikowano

Dzięki. Nie bardzo cię rozumiem o jakie zdania ci chodzi? Mógłbyś bardziej sprecyzować?\

@Bezimienny - Nie rób z siebie idioty, BG było od początku. Fajny opis minionka, ale to jest MÓJ słownik, napisz sobie swój jeśli moje opisy ci nie pasują.

Ta, ty go napisałeś tak samo jak ja wbilem 31 lvl w LoLu :D nie ośmieszaj się ;] Cofki to najlepsza wymówka nie? :D Mózg ci wjebało, tyle ci powiem ;x

GL&HF uzupełnione.

tak, tak

Pół tutorialu było dopisane po moim poście więc nie pierdol i nie rób z siebie większego debila niż jesteś.

Na tym forum mam znacznie większy staż niż ty randomie, więc zamknij ten ryj w końcu i o wiele więcej tutów niż ty randomie.

Tak trudno zobaczyć co pisałem w statusie 25 października?

Widzę, że jesteś z tych dzieci co nie ustępują i do swojej winy sie nie przyznają tylko mogą co najwyżej powyzywać innych.

Dobrze, napiszę jakich mi tu skrótów brakuje:

MIA, nerf, AoE, B, DPS, FFS, stfu, stfu, OMW, snore. - tylko po to bo nie chce dostać warna.

Dyskusja z dzieckiem twego poziomu nie ma sensu.

Pierw zniżyłeś mnie do twojego poziomu, potem pokonałeś doświadczeniem, gratulacje.

Opublikowano

OP ( overpowered ) - tak nazywane są championy, które według graczy miażdżą większość.

Dodaj jeśli nie ma.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...