Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Irelia ,Władczyni Topa

ProEloGamer3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Irelia

ee989f0a1bb9af48b1351d94.jpg

Historia

Ionianie opracowali najbardziej zdumiewające i śmiertelnie niebezpieczne sztuki walki w całej Runeterrze - co było tylko jednym z przejawów ich dążenia do oświecenia. Najbardziej godny uwagi styl korzystający z ostrzy, jaki się pojawił, był jednak produktem ubocznym obcej interwencji. Mistrz Lito doskonale władał mieczem, a jego nauk poszukiwali członkowie klasy rządzącej z niemal każdego miasta-państwa. Jego sztuka była pilnie strzeżoną tajemnicą, ale mówiono, że miecze w jego ręku mogły oddychać. Zmarł nieoczekiwanie na tajemniczą chorobę, która zadziwiła najświatlejszych spośród runeterrańskich lekarzy. Gdy umarł, pozostawił po sobie Zelosa i Irelię, syna i córkę, oraz naprawdę niezwykłą broń. Zelos został sierżantem w armii Ionii i wyruszył prosić o pomoc Demacię tuż przed zaatakowaniem Ionii przez Noxus. Irelia, na której barkach spoczęła obrona domu do powrotu Zelosa, była sama, gdy uderzyły siły Noxus.

Ioniańczycy walczyli dzielnie, ale wkrótce ich krew znaczyła ziemię, na której stanęli obcy. Na wielkim placu Placidium Ionianie szykowali się do zaprzestania walki, lecz do dalszej obrony zachęciła ich młoda Irelia, która wzniósłszy wielkie ostrze swojego ojca, przysięgła walczyć aż do powrotu brata. W chaosie walki, która nastąpiła potem, na Irelię rzucono mroczną klątwę noxiańskiej nekromancji. Gdy jej życie zaczęło słabnąć, Soraka, Gwiezdne Dziecko, podjęła ostatnią próbę zatrzymania jej uchodzącej duszy. Nie chcąc opuścić swego domu, będąca na skraju śmierci Irelia podniosła się, a miecz jej ojca uniósł się w powietrzu obok niej. Irelia wróciła na front walki, niespeszona nagłym ożywieniem miecza. Broń bez wysiłku tańczyła wokół niej, tnąc Noxian gapiących się w przerażeniu. Zdziesiątkowani najeźdźcy musieli wycofać się z Placidium. Irelia została mianowana kapitanem straży Ionii, a gdy obrona jej ojczyzny przesunęła się na Fields of Justice, zrobiła to także i ona.

„Miecz ciął, jakby malując krwią.”

-- Z noxiańskiego raportu polowego

Statystyki bazowe

Obrażenia 56 (+3.3 / na poziom)

Zdrowie 456 (+90 / na poziom)

Mana 230 (+35 / na poziom)

Prędkość ruchu 320

Pancerz 15 (+3.75 / na poziom)

Blokowanie zaklęć 30 (+1.25 / na poziom)

Regeneracja zdrowia 7.5 (+0.65 / na poziom)

Regeneracja many 7 (+0.65 / na poziom)

Umiejętności

q.pngFala Ostrzy - Irelia rzuca się do przodu, by uderzyć w cel. Jeśli powoduje to śmierć celu, czas odnowienia Fali Ostrzy liczony jest od nowa, a Irelia otrzymuje z powrotem 35 punktów many.

Irelia rzuca się do przodu, by uderzyć w cel i zadaje 20/50/80/110/140 (+1) pkt. obrażeń fizycznych.

Jeśli powoduje to śmierć celu, Fala Ostrzy odnawia się, a Irelia otrzymuje z powrotem 35 pkt. many.

Cena

60/65/70/75/80 pkt. many

Zasięg

650

w.pngStyl Hiten - Irelia jest mistrzynią Hiten, dzięki temu jej ataki odnawiają jej zdrowie. Aktywacja Stylu Hiten sprawia, że przez jakiś czas jej podstawowe ataki zadają nieuchronne obrażenia.

Biernie: Ataki podstawowe przywracają 5/7/9/11/13 pkt. zdrowia.

Użycie: Fizyczne ataki Irelii przez 6 sekund zadają 15/30/45/60/75 pkt. nieuchronnych obrażeń i przywracają dwa razy więcej zdrowia.

Cena

40 pkt. many

Zasięg

0

e.pngZrównoważone Uderzenie - Atak Irelii zarówno zadaje celowi obrażenia, jak i go spowalnia. Jeśli jednak poziom zdrowia celu jest wyższy procentowo od zdrowia Irelii, to wówczas cios ten ogłusza go.

Irelia przebija cel, zadając 80/130/180/230/280 (+0.5) pkt. obrażeń magicznych i spowalniając cel o 60% na 1/1.25/1.5/1.75/2 sek.

Jeśli zdrowie celu jest większe (w procentach) od zdrowia Irelii, to zamiast tego ogłusza ona cel.

Cena

50/55/60/65/70 pkt. many

Zasięg

325

r.pngTranscendentalne Ostrza - Irelia przywołuje 4 widmowe ostrza, którymi może ciskać, aby zadać obrażenia fizyczne i wysysać życie z trafionych przeciwników.

Irelia przywołuje 4 widmowe ostrza, którymi może cisnąć, zadając 80/120/160 (+0.6) (+0.5) pkt. obrażeń fizycznych przeciwnikom, przez których przenikną. Przywraca sobie 25% obrażeń zadanych bohaterom i 10% zadanych stworom.

Cena

100 pkt. many

Zasięg

1000

p.pngIoniański Zapał - Skraca czas działania efektów ogłuszenia, spowolnienia, prowokacji, strachu, usidlenia i unieruchomienia za każdego wrogiego bohatera znajdującego się w zasięgu.

1 bohater: 10%

2 bohaterów: 25%

3 bohaterów: 40%

Plusy i minusy

+ true dmg

+ lifesteal

+ łatwa farma z Q i escape

+ tank z mocnym dmg

+ mocna w late

+ carruje gry

+ krótkie cd

- słabe early

- często ją kontrują

Specjalizacje

Flash.pngIgnite.png

Ewentualnie

teleport.png - jeśli widzimy ,że wrogi team wybiera couter picka

Masterki

jaup.jpg

Ofensywne ,łatwy przeciwnik .

istm.jpg

Przeciwko tym trudniejszym

Rozkład Umiejętności

Przeciwko ap carry

hoyg.jpg

gdjt.jpg

Runy

yybo.jpg

Build

ninja-tabi.pngwriggles-lantern.pngtrinity-force.pngguardian-angel.pngwits-end.pngranduins-omen.png

Startujemy z butkami + 3 potki hp .Jako iż irelia musi dobrze wardować swoją linię kupujemy wriggle ,które dadzą nam trochę substainu i free wardy.Następnie kupujemy dość uniwersalny item ,który jest core dla naszej ireli - trinity .Następnie dla lepszego survi zaopatrzamy się w guardian angela.Kolejnym naszym zakupem będzie wit's end ,który również według mnie MUSIMY MIEĆ.Dla większej tankowatości ,armora,hp kupujemy Omena.Na końcu sprzedajemy wriggle i kupujemy Siłę Natury ,która jest kontrą na ap .Build co prawda tankowaty ,ale irelia i tak będzie robiła dmg.

Sytuacyjne

mercurys-treads.png - ap na topie ? ktoś z masą cc? polecam

thornmail.png - master ? fiora ? całkowicie polecam

frozen-heart.png- cd ,mana ,armor ,większy harras z Q ,polecam

warmogs-armor.png - potrzebujecie hp w teamie ? Świetny item ,hp i regen

atmas-impaler.png - świetna współpraca z warmogiem ,razem tworzą atmoga

frozen-mallet.png - hp ,trochę dmg ,nikt nam nie ucieknie

maw-of-malmortius.png - jeśli walczymy przeciwko ap

the-black-cleaver.png - może się fajnie nastackować,pomoże w farmie

the-bloodthirster.png - lepszy lifesteal z W

youmuus-ghostblade.png - kryty ,harras ,lepsze wbicia z Q ,ciekawy przedmiot

last-whisper.png - jeśli wrogi team robi się pod armora

banshees-veil.png - przeciwko ap na topie

Opis Faz Gry

Early - najtrudniejsza faza gry ,nie wdajemy się w pojedynki 1 vs 1 ,spokojnie farmimy z Q

Mid- możemy już inicjować wali ,pamiętamy o wardowaniu linii.Mamy dużego bursta ,jeśli odpowiednio zaatakujemy to przeciwnik nie żyje .Polecam też próbować gankować mida w wolnym czasie i wbijać w środek tf.

Late- jesteśmy potęgą.Możemy spokojnie inicjować tf ,a potem z nich wyskakiwać i szybka wracać.Jeśli nadarzy się odpowiednia sytuacja to razem z teamem robimy dragona i barona.

Counter Pick's

yorick.png- on nas zjada swoim harrasem ,nie mamy najmniejszych szans 1 vs 1 ,nie radzę go atakować

renekton.png- stun,brak many ,dominuje od początku ,a od 6 lvl nie warto inicjować już nic

garen.png - brak many + pasyw rujnują nam życie

akali.png - każda próba harrasu kończy się użyciem przez nią W ,czyli lipa

kennen.png - energia ,krótkie cd ,escape ,nie many szans ,ucieknie nam albo zaharruje i umrzemy

olaf.png - slow ,true dmg ,źle się dzieje

warwick.png - za mocny heal z Q

126_Web_0.jpg - doskok i koleś nie żyje

8_Web_0.jpg - nawet brak many i substain mu nie pomaga

128_Web_0.jpg - op ,ale nie przy nas

41_Web_0.jpg -ma za długie cd heala ,dzięki Q nie potrzyma nas na dystans

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Bardzo ładny poradnik! naprawde a ja jestem co do tego surowy, wszystko co potrzeba opisane, moglbys tylko zamiast wriggla i omena wstawic atme i warmoga do glownego buildu ale to juz szegol. do tego ja akurat preferuje mercury, nie da sie nas ze stunowac/slowowac, swietnei wspolgra z pasywem poradnik na 9/10 ;]

Opublikowano

Moim zdaniem wits of ends to bardziej early game item, fazy gry śmiesznie opisane, jedna linijka na fazę, popraw obrazki w cp bo niektóre są duże a inne małe

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

UP

W innych mam lepiej opisane.Co do irelii poprostu "Better Nerf Irelia" ,nic więcej nie trzeba.Ona zawsze robi swoje.Wit's End w early ? Serio -_- Brałem z google grafika to tak jest i niech zostanie :)

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

UP

W innych mam lepiej opisane.Co do irelii poprostu "Better Nerf Irelia" ,nic więcej nie trzeba.Ona zawsze robi swoje.Wit's End w early ? Serio -_- Brałem z google grafika to tak jest i niech zostanie :)

500 elo player (tak, znam twoje elo). Wit's end to core early game item jeśli przeciwnika można auto atakować(mooore truee dmg plox)

Opublikowano

500 elo player (tak, znam twoje elo). Wit's end to core early game item jeśli przeciwnika można auto atakować(mooore truee dmg plox)

]

1.aha ?

2.Tu przyznam rację ,mój błąd,przyznaje bez bicia .

3.Dzięki za porady

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Lulz jak ktoś ci napisał że masz 500elo to od razu się przyznajesz że popełniłeś błąd,... może jak popełniłeś błąd to go popraw, proszę zmień te obrazki bo naprawdę nie są przyjemne dla oka

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

Nie ,500 elo nie mam ,ale przyznałem się do błędu,bo wytłumaczył ,a obrazki jak dla mnie nie są oczojebne .

Twój post jest tutaj zbędny ,normalnie był dał raporta ,ale nie będę dla ciebie zbyt wredny xDD

I ja nigdy nie poprawiam poradników.

Typu "wrzuć poradnik ,a userzy go poprawią " to ty sobie rób,twoja sprawa.

Ja przyjmuję krytykę z godnością.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Early - najtrudniejsza faza gry ,nie wdajemy się w pojedynki 1 vs 1 ,spokojnie farmimy z Q

126_Web_0.jpg - doskok i koleś nie żyje

Jayce kontruje Irelia, jedna z lepszych kontr na Irelie, i nie napisałeś przeciw komu jest słaba, a od dawnych czasów można farmić tzw. Auto Atackiem.

Opublikowano

LOL

Wymieniłem olafa,keenena,ww,yoricka,renektona ,akali ,garena z kontr na nas.

W co ty grasz ? Ona go kontruje .Nw nie wierzysz mi to zobacz tabele kontr czy coś .

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Po 1. Jayce kontruje irelke

2. Po W maksujemy E (dłuższy stun)

3. Latarnia jest średnim pomysłem na nim, raczej jak mamy ciężko na linii

4. Przeciwko ap składamy po mercach witsy -> 3nity -> Ga itd

5. Drzewko tylko i wyłącznie defensywne

6. Irelia poza warunkowym stunem nie ma escape (można też zaliczyć do tego ulti, które nieźle leczy przy dobrym wycelowaniu)

Ogólnie poradnik troche ubogi, lekko mógłbyś go poprawić o obrazki, nowsze obrazki, kilka poprawek wprowadzić z tego co wyżej napisałem (o ile wgl. się zgadzasz, bo to tylko moja opinia, każdy ma inny styl gry :P ) ++ leci

Opublikowano

kennen kontruje irelie ? pierwsze slysze. Jest na odwrot.

lantern na ireli? -.- Irelia ma dwie opcje budowania:

1. szybki wits end vs ap top

2. 3force

Lantern tylko opoznia faze gry w ktorej irelia jest najlepsza, czyli mid game.

Zaczynasz lanowanie z W? wt kurwa fak. Jako pierwsze rozwijasz albo E, albo Q. Powiedzmy, ze zaczales z W. Jungler Cie gankuje, a ty co ? padasz, bo nie masz jak uciec. Nawet w walce 1v1 na pierwszym lvlu wiecej da stun z E niz true dmg.

aha i jezeli kupujesz randuina to oplaca sie zrobic early hoga.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Latern ?xD

Nie wiem po jakim to języku.

ROZWIJASZ E LUB Q?

CO KURWA LOL ,WTF?

SUBSTAIN Z W ,MÓZG

Sorry ,ale podstawowe poziomy do escape wystarczą.

Keenen jest łatwy do zabicia jeśli w niego umiejętnie i szybko wbijamy.

Innym razem nas poharrasuje i ucieknie z E.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Wymieniłeś counterpicki - ok, ale opisał byś jak się przeciwko nim zachowywać, co zrobić żeby nie być tak udupianym, jakie itemy rushować przeciw komu, ehh... Build nawet dobry, niektóre sytuacje ostro z dupy. TP jeśli widzimy, że pickują counterpicka - dafuq jak ktoś nie skontruje irelki to ma gg (przy założeniu, że ogarnia choć troszkę). TP raczej jeżeli my kogoś kontrujemy, mamy zamiar szybko spushować lane, roamować dużo i w wypadku gdy nasz lane partner za poczuje się zbyt pewnie z pushowaniem - wtedy używamy TP :) ewentualnie teamfighty na baronie / dragonie

Aha 1 lvl "W", 4 lvl "E" - pozamiatane z takim rozkładem skilli do 4 lvla masz 0/3 jeśli przeciwnik ogarnie, albo tracisz 30 creepów i jesteś 2 lvle do tyłu :)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Skile chujowe jak dla mnie bo po W maxuje sie E dla stuna

w runach lepiej magic resist per lvl a atak to juz zalezy od upodoban ja wole przebicie

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

lantern wyrzuć już lepiej kupic 2 dorans blade >wits/trinity

na dwóch pierwszych lvlach dajesz e i q dzięki czemu nie jesteś taki łatwy do zgankowania

po w maxujesz e

runy za bardzo mi się nie podobają ale każdy gra według własnego uznania

piona

Opublikowano

Oczywistą oczywistością jest to, że skille rozdajemy E, Q, W .....

Lantern to nie item na irelię... zamiast tego bierzesz phage, dużo przydatniejszy item, gdyż latarnie będziesz musiał sprzedawać, a z phage masz slowa + składnik do trinity force.

Dalej... hmm wit's enda zdecydowanie za późno kupujesz.

Jeśli mid game to dla ciebie dalej gra na linii to pozdro... od kiedy 20minuta gry to ciągły laning?

Ogólnie w przeciwnika można spokojnie wskakiwać po 6lvl :)

Osobiście nie przegrałem irelią ani z jayce ani z olafem, dla mnie to nie są kontry...

NIE "COUTER PICKS" tylko "COUNTER PICKS"

"jayce - doskok i koleś nie żyje"

to rzeczywiście bardzo ciekawe, lecz jak doskoczysz do niego do cie odrzuci z E "mózgu".

banshees-veil.png

- przeciwko ap na topie

Od tego masz wit's enda i mercury...

I OSTATNIE, JAK KOLEŚ Z 500ELO MOŻE PISAĆ PORADNIK O POSTACI JEŚLI NIE MA POJĘCIA ANI O POSTACI ANI O GRZE! :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Opublikowano

Latern ? xD

Nie wiem po jakim to języku.

ROZWIJASZ E LUB Q?

CO KURWA LOL ,WTF?

SUBSTAIN Z W ,MÓZG

Sorry ,ale podstawowe poziomy do escape wystarczą.

Keenen jest łatwy do zabicia jeśli w niego umiejętnie i szybko wbijamy.

Innym razem nas poharrasuje i ucieknie z E.

masz cos z mozgiem czy z dupa ? chodzilo mi o to, ze pierwsze dodajesz w E lub Q, lepiej z E, bardziej uniwersalne.

countrujemy vlada? oh przeciez on moze nas zaharrasowac z auto atackow ;o nie ma nawet co lanowac z kims na zasieg, zabije nas z aa -.- MÓZG

btw podaj swoj nick, chcialbym zobaczyc twoje win ratio etc.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

wow nie wiedziałem, że można tak pokalać Irelie, core itemy to Tri Force i GA dochodzi do tego jeszcze Wits End, co to ma być za BT i BC? a ten lantern? wtf? masterki 21/9/0 o_O na Irelie 9/21/0 albo 0/21/9 i tak w ogóle do tych wszystkich napinaczy Jayce i Irelia kontrują siebie nawzajem

VG9vZ2VfX19ldW5lX19fMzgwX19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19ub25lLnBuZ19fXzhfX18xX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Jayce i Irelia zależy od skilla i ewentualnie gangów junglera :) czasem od szczęścia ale to rzadziej.

Gold Member

nvm

Opublikowano

wow nie wiedziałem, że można tak pokalać Irelie, core itemy to Tri Force i GA dochodzi do tego jeszcze Wits End, co to ma być za BT i BC? a ten lantern? wtf? masterki 21/9/0 o_O na Irelie 9/21/0 albo 0/21/9 i tak w ogóle do tych wszystkich napinaczy Jayce i Irelia kontrują siebie nawzajem

Były dwie opcje.

oczywistością jest to, że skille rozdajemy E, Q, W ..... - maksować E ? Oo Wytrzymasz 2 min na linii i albo padasz ty albo linia

Lantern to nie item na irelię... zamiast tego bierzesz phage, dużo przydatniejszy item, gdyż latarnie będziesz musiał sprzedawać, a z phage masz slowa + składnik do trinity force. - kto co woli

Dalej... hmm wit's enda zdecydowanie za późno kupujesz. - ehe

Jeśli mid game to dla ciebie dalej gra na linii to pozdro... od kiedy 20minuta gry to ciągły laning? - pisałem ,że jeśli będzie jakiś tf to idziemy

:)

Ogólnie w przeciwnika można spokojnie wskakiwać po 6lvl

:)

Osobiście nie przegrałem irelią ani z jayce ani z olafem, dla mnie to nie są kontry... - pisałem,że my kontrujemy Jayce

NIE "COUTER PICKS" tylko "COU

N

TER PICKS" -ok ,poprawię

"jayce - doskok i koleś nie żyje"

to rzeczywiście bardzo ciekawe, lecz jak doskoczysz do niego do cie odrzuci z E "mózgu". - mózgu ,maybe stun ? Pada na combo

banshees-veil.png - to sytuacyjny

Pisz większymi literami bo ich nie widać hejcie.

Idź graj z tym swoim 500 elo.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Nie spamuj mi w temacie tym lipnym filmikiem .

Scoobany ,co ty wniosłeś do tematu ? Ja się do niego wyrażam tak jak on do mnie :)

Co do tego maksowania skilli ,to nie warto zaczynać z Q czy E ,po co pchać się odrazu w walki ? Mamy słabe early,znowu możemy jednak to zrobić ,jeśli wrogi team już na 2 lvl może ładnie gankować np . taki lee sin .

Dziękuje za rozsądne komentarze,hejty spadać. Bez spiny panowie.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...