Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Router 2,4GHz a 5GHz

MeM aka KaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedźcie mi czym się różni ?

Aktualnie mam 2,4GHz, a myślałem o wymianie na 5GHz. Stacja bazowa obsługuje i moja antena też jest do tego przystosowana.

Internet mam 4MB, a w godzinach nocnych dochodzi do 8MB.

Aktualny router to TP-Link TL-WR340G - >KLIK<

Mieszkam na wiosce, a stacja bazowa jest kilka kilometrów ode mnie.

Korzystam z łącza poprzez WiFi tak jak wszyscy u mnie w domu.

Doradźcie czy opłaca się wymieniać czy nie.

Jeśli coś muszę jeszcze podać to piszcie, bo ja się nie znam na tych sprawach, dlatego pytam się Was.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Ogólnie zależy też jaki model, ale z tego co pamiętam to będzie się i tak opłacało, ponieważ te co pracują na częstotliwości 2,4ghz są zakłócane przez telefony, mikrofalówki itd.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Ok dzięki. No u mnie telefonów jest sporo w domu. :P

Też tak gdzieś wyczytałem, ale podobno te 5GHz są wiele droższe. Polecasz coś taniego i dobrego ?

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Mój kuzyn ma już od dłuższego czasu takie coś, jak na razie jest zadowolony:

http://allegro.pl/router-d-link-dir-825-usb-2-4-i-5ghz-300mb-s-nowy-i2740765656.html

Recka tego sprzętu:

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Internet_bez_kabli,_czyli_recenzja_Routera_Wi-Fi__D-Link_DIR-825-2196.html

Jak coś to jestem też na GG, Kamas ;)

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Jednak te ceny mnie przeraziły jak obadałem sporo tych 5GHz. :O

Doszedłem do wniosku, że jednak zostanę przy 2,4GHz. Gdybym jeszcze miał jakieś super ekstra szybkie łącze to bym się skusił,

ale przy moim marnym 4MB to raczej nie ma sensu. No jakiś sens tam może i ma, ale jak dla mnie bezsensu.

A jakie polecicie mi 2,4GHz dobre i tanie ? (nie ukrywam, że chce jak najmniejszy koszt ponieść)

@Suchy113

Sorki, ale tak jakoś wyszło. ;< następnym razem będę pamiętał. ;)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Przy internecie 4-8Mb/s wystarczy ci w zupelnosci router z pasmem 2,4GHz (b(transfer max 11Mb/s) lub g(transfer max 54Mb/s)).

Jak bedziesz mial internet szybszy od 54Mb/s to wtedy mozesz pomyslec o zmianie rutera na cos z technologia n (150-300Mb/s).

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Przy internecie 4-8Mb/s wystarczy ci w zupelnosci router z pasmem 2,4GHz (b(transfer max 11Mb/s) lub g(transfer max 54Mb/s)).

Jak bedziesz mial internet szybszy od 54Mb/s to wtedy mozesz pomyslec o zmianie rutera na cos z technologia n (150-300Mb/s).

Ok dzięki. Też tak właśnie wyczytałem i stwierdziłem, że to nie ma sensu. Zostaje przy 2,4GHz.

Teraz muszę się za jakimś dobrym rozejrzeć. Polecacie coś ?

Co myślicie o tym :

http://pl.airlive.com/product/WMM-3000AP

?

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Ja moge polecic routery cisco, nawet takie domowe, nieduze sa porzadnie zbudowane i posluza przez wiele dlugich lat.

Kolegi linksys (cisco) WRT54G sluzyl prawie 10 lat.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Ja moge polecic routery cisco, nawet takie domowe, nieduze sa porzadnie zbudowane i posluza przez wiele dlugich lat.

Kolegi linksys (cisco) WRT54G sluzyl prawie 10 lat.

No ciekawy, ciekawy. Zastanowię się nad nim. ;)

Dzięki wielkie za pomoc, więcej pytań nie mam. :)

Do zamknięcia.

xKaMaSx

exMod

Memory

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...