Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Po wymiana kondensatorów

Monia5151

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wymieniłem kondensatory na całej lini w płycie głównej. Są one takie same jak oryginalne, jest poprawna biegunowość, ale komputer wgl nie chce się włączyć. (znaczy wentylatory startują i nic wiecej) wgl nie startuje bios.

I teraz pytanie co może być przyczyną.

Dodam iż komputer działał ale z uwagi że 4 na 5 kondensatorów z lini było wypukłych postanowiłem wymienić wszystkie.

W tej lini jest jeszcze jedno miejsce na kondensator, ale nie był on założony od samego początku wiem nie wiem czy warto zakładać.

Proszę o pomoc.

(To jest konto siostry bo akurat na jej komputerze jestem a nie chce mi się przlogowywać na swoje.)

Płyta główna

GIGABYTE GA-M55S-S3 rev1

Opublikowano

Zabawa z elekrtoniką powinnaś zostawić dla osób które sie na tym znają. To ze jest napisane gdzieś na jakiejś stronie ze można wymienić samemu podzespoły to jedno, zawsze jest dopisek "na własną odpowiedzialność" Skoro już sie za to wzięłaś to sprawdź czy biegunowosć wlutowanych kondensatorów jest poprawna. Trzeba było rownież mieć na uwadze na samym początku ze musisz posiadać odpowiednie kondensatory. W komputerach montuje sie kondensatory wytrzymałe do 105 stopni Celsjusza i o takiej samej wytrzymałości prądowej nie mówiąc już o pojemności . Jak dalej nie chce nic zaskoczyć sprawdź czy nie zrobiłaś tzw zimnych lutów, w tym celu ponownie nagrzej powierzenie lutowaną ( nóżkę nie ścierzkę !! ) i poczekaj aż cyna rozprowadzi sie równomiernie. Jak to nie pomoże to napisz o tym, dalej będziemy kombinować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...