Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie Szpital

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wiem tlen :D

%% nie wiem czego tlenu.?Nigdy nie miałem tlenu w szpitalu mój kumpel miał spytam się i jutro dam edita.

P.s:Pewnie nie wie ale nie zaszkodzi zapytać ; P

Opublikowano (edytowane)

Napewno się w tlenie znajduję 40% Azotu 50% tlenu i 10% nie pamiętam czego ;/

Edytowane przez Darek4
Opublikowano (edytowane)

oj coś mi zdaje się że chyba nie ,,, 99 %

a co sądzicie o tym - Tlen jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na Ziemi – zawartość tlenu w jej skorupie wynosi 46,4%. Stanowi też 20,95% objętości atmosfery ziemskiej (23,25% wagowych). W postaci związków z innymi pierwiastkami wchodzi w skład hydrosfery (gdzie jego zawartość wynosi około 89% – woda) i litosfery jako tlenki (np. krzemionka (piasek) zawiera ok. 53% tlenu). W przyrodzie obieg tlenu odbywa się w cyklu zamkniętym. Rozpuszczalność tlenu w wodzie słodkiej wynosi 8,3 mg/l, a w wodzie słonej (3,5% soli) 6,6 mg/l (25 °C, 1 atm.)[5]. Tlen jest ok. 2× lepiej rozpuszczalny w wodzie niż azot[6]. Rozpuszczalność powietrza w wodzie wynosi 23 mg/l (25 °C, 1 atm.)[7]; powietrze rozpuszczone w wodzie zawiera 35,6% tlenu[5].

Edytowane przez xxerorxx

76561198375594763.png

Opublikowano

I miej tutaj dwa semestry medycyny zaliczone ... ;)

Tutaj pozwolę sobie zacytować kawałek księgi zacnej, którą jeszcze posiadam:

"Do organizmu człowieka dostarczany jest drogą układu oddechowego, a następnie transportowany do tkanek przez krew. Zasadniczym celem tlenoterapii jest przywrócenie prawidłowego ciśnienia tlenu w tkankach. Mitochondria komórkowe wymagają minimum 1,3 kPa ciśnienia cząstkowego tlenu. Wzrost stężenia tlenu we wdychanych gazach podwyższa stężenie tlenu w pęcherzykach płucnych i daje wzrost prężności tlenu we krwi opuszczającej płuca. Tlenoterapia jest najbardziej skuteczna, kiedy prężność tlenu we krwi jest niska (hipoksja hipoksyczna). W hipoksji anemicznej i zastoinowej tlenoterapia nie jest tak skuteczna, ponieważ nie zwiększa w istotny sposób ilości tlenu przenoszonego przez hemoglobinę, chociaż wzrasta ilość tlenu rozpuszczonego fizycznie w osoczu."

Choremu natomiast w zależności od wieku i od sposobu tlenoterapii podaje się mieszankę tego cuda (od 25 do 33%), w zależności od saturacji.

Ale sam tlen który jest w butli jest tlenem "czystym" ;)

f.png

Opublikowano

Generalnie tlen medyczny musi mieć więcej niż 99% tlenu w objętości wewnątrz butli.

Tak jak pisałem wcześniej ten 1%, a raczej 0.6% to mieszanka CO2 i wilgoci :)

f.png