Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Twórca Gier

Web Kam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

up@

Są localhosty ^.- ?

@eXu

,, co z tego że będziesz wiedział co , do czego służy , jak w miejsce sprzęgła dasz hamulec ? ''

To się nazywa oryginalny pomysl :-)

@Scolari :

To są podstawy.Wiadomo,od czegoś trzeba zacząć.

Ja zaczynałem od kopiowania kodu. I co ?

Kopiując jeden kod nauczyłem się robić 3 pozostałe.

Kolejne.Po co odkrywać coś na nowo skoro to już zostało odkryte ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

To są podstawy.Wiadomo,od czegoś trzeba zacząć.

Ja zaczynałem od kopiowania kodu. I co ?

Kopiując jeden kod nauczyłem się robić 3 pozostałe.

Kolejne.Po co odkrywać coś na nowo skoro to już zostało odkryte ?

Jest pewna różnica między nauczeniem się pisania, przetwarzania i dokumentacji kodu a kopii czyjegoś strukturalnego stylu by popełniać jeszcze więcej błędów. Uwierz, teraz, że by się przestawić na choćby takie podstawy FW jak np CodeIgniter będziesz musiał myśleć zupełnie inaczej.

Ale co ja tu będę tłumaczył IMO zadowala Cię to co "potrafisz" i dopiero za jakiś czas uświadomisz sobie, że niestety się mylisz.

JS jest specyficznym językiem, ale jak go ogarniesz to masz władzę w ręku + inne fremworki

Pełna zgoda, jeszcze spojrzeć na node bądź APE.

C# powiadasz ? No nie jest to złe , ale już bardziej bym jave polecał ;)

Java na początek? Bez przesady, prędzej python / ruby.

Opublikowano

@eXu - no tu się nie do końca z tobą zgodzę.

W lutym 2011 roku zaczynałem naukę HTML na lekcji Informatyki ,a miesiąc później na zaliczenie udało mi się zrobić taką stronkę (jedną bo na zaliczenie) ,że byłem z siebie w huj dumny.

7 Marca 2011 roku - zaczynam pisać swoją pierwszą stronę w HTML ( http://metin2iseasy.cba.pl/ )

23 Czerwca 2011 roku - Zacząłem naukę PHP.

Końcówka Czerwca/Lipiec - nauka MySQL, obsługa PMA, trochę więcej PHP

ok. 10 lipca 2011 roku - zaczynam pisać swoją 1 grę (jedyny nieukończony projekt)

Początek Września/Października - piszę stronę do zarządzania serwerem Metin2

11 Grudnia 2011 roku - zaczynam pisać World Of Villages

Styczeń/Grudzień 2012/2011 roku - uczę się CSS

23 Stycznia 2012 roku - Zaczynam pisać Eternal Sun

Marzec 2012 (+/- miesiąc) - zaczynam naukę Javascript

Kwiecień 2012 - napisałem Eternal Sun

Czerwiec 2012 - rozpoczynam pisanie Ninja World

Sierpień 2012 - napisałem World Of Villages

Tak wyglądał mój cykl "edukacji" i nigdzie nie uczyłem się czegoś super niepotrzebnego. Tylko tego co potrzebowałem, nic więcej, nic mniej.

Uważam się za takiego średnio/dobrego programistę i nie piszę wszystkiego obiektowo co pewnie Scolariego zdziwi/oburzy ( Sorki ,ale nie znam cię dobrze :P).

Jestem ciekaw jak by funkcjonowała gra 2D pisana obiektowo bo napewno nie wydajnie.

Opublikowano

@Scolari

Widocznie inaczej niż ja zrozumiałeś kopiowanie kodu.

Ja np. nie wiedziałem jak zrobić system newsów.Od gapiłem kod i czego się dzięki temu nauczyłem ?

Wyświetlanie wszystkiego z tabeli

Podstawy sprawdzania formularza (pusty itp )

I to wszystko pchneło mnie dalej.

Ja poprzez kopiowanie kodu rozumiałem jego kopię poszczególnych części by złożyć coś w całość.

A pro po czytelności kodu .Niby w obiektówce jest łatwiej wczytać się w kod.

A komentarze po coś zostały wymyślone.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Uważam się za takiego średnio/dobrego programistę i nie piszę wszystkiego obiektowo co pewnie Scolariego zdziwi/oburzy ( Sorki ,ale nie znam cię dobrze :P).

Jestem ciekaw jak by funkcjonowała gra 2D pisana obiektowo bo napewno nie wydajnie.

Przy jakimkolwiek projekcie jest jedna zasada taniej jest ulepszyć maszynę niż wyedukować programistę. Nie mam nic przeciwko strukturze, proste systemy, pojedyncze strony, owszem można pisać, bo po co ciągnąc w to framework, jeżeli robimy sam newsletter itp.

W przypadku gry, gdzie masz ogrom funkcji, udostępniasz API i pracujesz sam / w grupie ludzi nie ma możliwości napisania inaczej niż obiektowo, dlaczego? Wzorce projektowe budują za Ciebie układ całego projektu, dzięki czemu nawet za XXX miesięcy będziesz wiedział gdzie renderujesz widoki a który widget odpowiada Ci choćby za generowanie kalendarza. Do tego wymuszasz od siebie dokumentację (choćby udostępniane funkcje) i komentarze przy funkcjach (jaki format wchodzi). Zresztą, nie będę wymieniał wszystkich zalet, poczytaj. :)

Abstrahując od tego tematu, pisanie gry 2d/3d w pehapie woła o pomstę do nieba kwestią wydajności niezależnie od stylu, nie po to jest node, APE.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...