Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Romet Pony i wał

danielhinz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam składam właśnie silnik od Romet Pony (motorynka) i mam pewien problem. Gdy założę wał na swoje miejsce i połączę całość lewa osłona+prawa po dokręceniu śrub wał przestaje się kręcić. Po wyluzowaniu śrub wszystko wraca do normy wał zaczyna się kręcić. Czy tam przychodzi jakaś podkładka, bo jakaś mi została ale ani z jednej ani z drugiej strony wału nie wchodzi do końca tylko się zatrzymuje.

Opublikowano

Kiedyś bawiłem się z tymi silnikami (stare dobre czasy :D) , dokładnie ob co zapiera wał? byc może zbyt płytko wbiłeś łożysko lub simering

@Jak jesteś na etapie składania i z silnika chcesz wycisnąc więcej mocy poszerz kanał dolotowy i podnieś wydech o około 1-2mm

Jeszcze standardowo polerka kanałów płukających i skrzyni korbowej :D

Liczę na +

18706.png

Opublikowano

To pytanie nie tutaj. Uważasz, że rozwydrzony 12 latek wie, co to motorynka?

(ja na pytanie również ci nie odpowiem, bo nie miałem nigdy takiego sprzętu)

Ale weźcie, nie tak mocno.

Opublikowano
Kiedyś bawiłem się z tymi silnikami (stare dobre czasy :D) , dokładnie ob co zapiera wał? byc może zbyt płytko wbiłeś łożysko lub simering @Jak jesteś na etapie składania i z silnika chcesz wycisnąc więcej mocy poszerz kanał dolotowy i podnieś wydech o około 1-2mm Jeszcze standardowo polerka kanałów płukających i skrzyni korbowej :D

Wał ciasno wlazł w łożyska więc może to jest przyczyną? Wbijamy go do samego końca więc może za mocno? Czy na to przychodzi jakaś podkładka?

Opublikowano

Nie ma tam żadnej podkładki, spróbuj wbic głębiej łożyska, a tak wogle to da się troche wał obrócic czy na stałe się blokuje?

Lepiej zostaw ten silnik w spokoju, polecam silnik od wsk 125 wchodzi do ramy na styk

Z takim silnikiem na 2gim biegu ciśniesz około 70 a na 3cim z ~110

Sam takie coś zrobiłem, jeżdze już tym ponad rok i jestem bardzo zadowolony

Zamieszczam filmik jaką to ma moc :D

@edit Muszą byc mocno dokręcone żeby uszczelnic skrzynie korbową, już nie wiem co może byc przyczyną

Wał jest orginalny czy po regeneracji??

Liczę na +

18706.png

Opublikowano

Coś pewnie źle ustawiłeś Kurczę...Nie pamiętam tego za czasów łepka się w to bawiłem ..

Zaraz dam może edit napisze do kumpla czy pamięta.

Opublikowano

Nie ma tam żadnej podkładki, spróbuj wbic głębiej łożyska, a tak wogle to da się troche wał obrócic czy na stałe się blokuje?

Blokuje się na stałe. Dopiero jak popuszczę śruby to zaczyna się jako tako kręcić. Czy te śruby trzeba dojebać, czy mogą być lekko niedokręcone?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...