Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DotA - System Ekspertowy

TrzyTrzyJeden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym jest system ekspertowy? W DUŻYM skrócie systemem, który będzie szybko podejmował za nas decyzje lub przewidywania. W hiperłączu posta umieszczam taki system stworzony na potrzeby Doty2 i jej fazy pickowania.

Jako, że kiepski ze mnie programista, zamiast stworzyć osobną aplikacje, system wprowadziłem w arkusz Office Excel z obsługą makr (jeśli nie masz zamiaru uruchamiać makr - możesz sobie odpuścić ściąganie pliku). Jest to największa wada mojego pomysłu, ale uważam, że da się z tym żyć.

screen%20eksperta.jpg

Po co to stworzyłem? Czasem zapominam o wszystkich niuansach dotyczących bohaterów. Przykładowo: Uwielbiam Visage i pickuje go dość często. Jednak zdarza mi się przeoczyć, że taki Kunkka może jednym ciachnięciem miecza, dzięki mnie zarobić kupę siana za ptaszki i moje ulti wprowadzić w duży cooldown (lub choć wymusić stoneformy co jest irytujące). W tej sytuacji wolałbym, żeby coś przypomniało mi bym niepickował Visaga, gdy przeciwnicy mają Kunkke. Takich rzeczy w Docie jest mnóstwo!

Jak to działa? Klikasz na portrety bohaterów odpowiadające pickom PRZECIWNIKA, po czym klikasz <sugeruj> i Excel wylicza co powinieneś wybrać, by stać się wrzodem na dupie drużyny przeciwnej, albo chociaż nie stać się free fragiem. Super?

Nie do końca. By system działał trzeba najpierw wprowadzić wartości liczbowe "stopnia kontry" dla każdej pary bohaterów. Na tę chwilę jest to ponad 4 tysiące okien do wypełnienia. Oczywiście można ograniczyć się do bohaterów znanych i lubianych i tylko dla nich wprowadzić dane - wtedy to oni będą najczęściej polecanymi/odradzanymi, a reszta zazwyczaj będzie neutralna.

Udostępniam Wam ten system w stanie czystym i nieużywanym. Każdy, który to ściągnie i tutaj skomentuje, jest przeze mnie traktowany jako betatester. Jeśli lubicie bawić się liczbami to może uznacie to za miły betatest i użyteczne narzędzie.

Uprzedzam pytania:

- Tak. Jest w pełni możliwy do uaktualniania o nowych bohaterów (ale jesteście zdani na moje uaktualnienia).

- Tak. Można bez obaw bawić się w edycje wartości "stopnia kontry" według własnego osądu (i tylko ich) nie psując formuł. Jeśli miałbyś schrzanić system - excel poprosi o hasło, które tylko ja znam.

- Dwie ostatnie karty są w pełni zasłonięte i niedostępne dla nikogo. Nie trzeba z nich korzystać, ale są niezbędne by system działał.

NIE UKRYWAĆ ICH!

- W arkuszu wartości znajdują się bohaterowie, których aktualnie nie ma w D2. Wpisywałem ich dla sprawdzenia, czy system będzie możliwy do uaktualniania. Nie usuwałem - przydadzą się przecież.

Będę stopniowo uaktualniał plik o wartości wynikające z mojego doświadczenia oraz z poradników na Playdota. Prosi mogą liczby w prosty sposób zmienić/skasować, więc nie widzę powodu, by Newbie musieli uzupełniać dla siebie od 0.

DOWNLOAD

https://www.virustotal.com/file/4a587fc65743da869bfbe534939a97afdc6b6c5bb110965e8d9797007690844d/analysis/1349041424/"]https://www.virustotal.com/file/4a587fc65743da869bfbe534939a97afdc6b6c5bb110965e8d9797007690844d/analysis/1349041424

http://forum.dota.pl/index.php?showtopic=20792&pid=423289&st=0entry423289

UWAGA: Żadne liczby nie zastąpią własnego doświadczenia i osądu!

Changelog

04.08.12 (13:30):

- Dodano obie wartości dla Silencer i Nature's Prophet

01.08.12 (22:10):

- Dodano wartości kontry Nyx Assassin i Axe

- Uruchomiono obsługę uwzględniania picków sojuszników! (Tymczasowo brak wprowadzonych wartosci

31.07.12 (00:30):

- Dodano wartości kontry Rubick i Brewmaster

29.07.12 (23:30):

- Dodano arkusz na wartości synergii

- Przystosowano arkusz PICK na funkcje sugerowania na podstawie picków sojuszników. Tymczasowo nie ma to jeszcze zastosowania.

- Dodano wartości kontry Batrider

29.07.12 (01:00):

- Dodano Visage, Nyx Assassin, Kotl

- Zmieniono arkusz sugestii, by naprawić poważny błąd

- Dodano wartości Templar Assassin i Visage

20.07.12 (21:45):

- Dodano wartości Invoker i Zeus

- Naprawiono błąd z utratą spójności między sugerowanymi portretami a wartościami

20.07.12 (15:05):

- Dodano Naga Siren

- Dodano wartości Clockwerk i Undying

- Dodano kolumnę z nazwami bohaterów z prawej strony arkusza wartości

- Lista sugestii poprawnie zaciemnia wybranych przez przeciwnika bohaterów

20.07.12 (00:12):

- Dodano wartości Anti-mage

- Naprawiono brak uwzględniania Alchemika w kolejności sugestii

- Od teraz wybrany przez przeciwnika bohater będzie oznaczony na czarno w liście sugestii

Changelog

04.08.12 (13:30):

- Dodano obie wartości dla Silencer i Nature's Prophet

01.08.12 (00:30):

- Dodano wartości kontry Nyx Assassin i Axe

- Uruchomiono obsługę uwzględniania picków sojuszników!

31.07.12 (00:30):

- Dodano wartości kontry Rubick i Brewmaster

29.07.12 (23:30):

- Dodano arkusz na wartości synergii

- Przystosowano arkusz PICK na funkcje sugerowania na podstawie picków sojuszników. Tymczasowo nie ma to jeszcze zastosowania.

- Dodano wartości kontry Batrider

Changelog

29.09.12 (13:50)

- Dodano Meepo do arkusza <PICK> i <SUGESTION>

- Uzupełniono pojedyncze wartości dla wszystkich bohaterów omówionych dotychczas przez DotaCinema:Dota 2 Guide

- Dodano wartości kontry Windrunner i Broodmother (Mu7trak)

Zaciągniete z Forum Doty

@down, ja tylko posklejałem to w jeden post z pewnego tematu na forum.dota.pl

To nie mój program.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...