Skocz do zawartości

[Q]Jak podkręcić procesor ?

Koxik02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , chciałbym się dowiedzieć jak dobrze podkręcić procesor .Posiadam procesor Intel Core 2 Duo E6400 2,13 ghz . Założyłem POTĘŻNE pasywne chłodzenie i do tego wentylator . Chciałem się dowiedzieć o ile mogę podkręcić go za 1 razem żeby go nie spalić . Przy Battlefieldzie 3 singleplayer miałem ok.38stopni C na każdym rdzeniu . Posiadam płytę główną GIGABYTE GA-P31-S3G jak to podkręcić żeby nie uszkodzić niczego i mieć dobrą temperaturę . Procesor chciałem podkręcić jak najwyżej żeby nie przekraczać 60 stopni C w stresie , ile zajmie czasu podkręcanie procesora do np.2,50 ghz ? :)

Z góry dziękuję i proszę o szybką odp.

No jeszcze zależy jaki masz zasilacz, a tego już nie podałeś.

PC: AMD Ryzen R5 2600 4.1GHz 1.3V /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 16GB G.SKILL Aegis 3000MHz CL16 /\ Palit RTX 2060 GamingProOC 6GB  /\ IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Seasonic Focus 550W /\ SPC Gladius GD8 TG ARGB /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" /\ Win10 Pro
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 1Ghz 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro
Mobilne: Xiaomi Mi 9T 6/128 Black Snapdragon 730, Konsola: PS3 Super Slim CECH4004A 320GB
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth

Jak przedobrzysz z napieciem na rdzeniu to spalisz.

Podaj szybkosc pamieci ram (chodzi o np. DDR2 533 albo DDR2 667 albo DDR2 800) i zasilacz jaki posiadasz.

Przy pamieciach DDR2 667 powinienes dojsc do 2.9 bez problemow.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Taką pamięć mam :GOOD RAM DDR2 4GB KIT 800MHZ CL6 DIMM DUAL CHANNEL . Ale ile trwało by podkręcanie takiego procesora do np. tej 2,9 ghz ?

Chciałbym żeby dało się podkręcić w jak najkrótszym czasie , jak najwięcej i żeby procesor pracował stabilnie . W razie wypadku posiadam identyczny procesor tylko z taktowaniem 1,86 ghz . Bo gdy podkręcę procesor do np. 3,00 ghz to jeśli dokupię mu grafikę to nie będzie jej tak spowolniał . Jedno pytanie dotyczące grafiki : HD6670 2 gb od GIGABYTE czy HD6770 1024 mb HIS , HD6770 już mi polecono ale nie wiem czy np. nie kupić grafiki z większą pamięcią .

Tak pisze na zasilaczu : ATX 400 PNF FSP GROUP

Najpierw stopniowo skacz o 0.2GHz, na tych pamieciach pojdzie przy dobrej plycie na 3.7GHz przy tych pamieciach.

Jak bedziesz podkrecal to zmien stosunek FSB:DRAM (w biosie to sie nazywa spd) na jak najnizszy, chyba tak bedzie wygladala ta opcja:

p1000470.jpg

Potem kreciesz fsb ile wlezie po ustawieniu wszystkich mozliwych boosterow na normal/auto.

Misiekantos253

Hm ale przecież jak zmienię na najniższy to będę miał mało mhz ;/ Jutro zobaczę jeszcze , mam płytę GIGABYTE GA - P31 - S3G . Ale czy 0,2 ghz to nie za dużo ? Bo przecież on będzie wtedy miał 2,33 ghz ja myślałem o podkręcaniu co np. 0,05 mhz :) Ale jak tak i się nie przegrzeje to super jak go dociągnę do 3,5 ghz :D A co jaki czas mogę go podkręcać ( żeby nie spalić , przestanę kręcić jeśli temperatura w stresie dojdzie do 60 C ) ?

na orginalnym taktowaniu na pamieciach taktowanie pojdzie w dol, ale ak bedziesz zwiekszal taktowanie fsb to wtedy taktowanie pamieci tez bedzie sie zwiekszalo. O 0.2 mozesz spokojnie, u mnie E7200 z miejsca idzie z 2.53 na 3.17 bez zadnych problemow na gigabyte EP35-DS3L. Wiecej nie moge bo pamieci 667 mnie ograniczaja.

jak podkrecisz sprawdzaj temperatury na biezaca, w specyfikacji procesora jest podana max tmp. pracy (bodajrze 72.5 st. C), poczytaj w inetrnecie jakie ludzie daja najwyzsze bezpieczne napiecie dla tego procesora, potem podkrec do tylu az osiagnie max temp. w stresie albo bedzie niestabilny, jak bedzie za wysoka temperatura to bedziesz musial obnizyc napiecie, co moze wiazac sie z utrata stabilnosci.

Misiekantos253

na orginalnym taktowaniu na pamieciach taktowanie pojdzie w dol, ale ak bedziesz zwiekszal taktowanie fsb to wtedy taktowanie pamieci tez bedzie sie zwiekszalo. O 0.2 mozesz spokojnie, u mnie E7200 z miejsca idzie z 2.53 na 3.17 bez zadnych problemow na gigabyte EP35-DS3L. Wiecej nie moge bo pamieci 667 mnie ograniczaja.

jak podkrecisz sprawdzaj temperatury na biezaca, w specyfikacji procesora jest podana max tmp. pracy (bodajrze 72.5 st. C), poczytaj w inetrnecie jakie ludzie daja najwyzsze bezpieczne napiecie dla tego procesora, potem podkrec do tylu az osiagnie max temp. w stresie albo bedzie niestabilny, jak bedzie za wysoka temperatura to bedziesz musial obnizyc napiecie, co moze wiazac sie z utrata stabilnosci.

Czyli jakie taktowanie na pamięci ustawić żeby mi nie szło w dół ?

Jeśli podkręcę procesor do np. 2,5 ghz to mam takich trzech kandydatów na GPU ;

1.HD4870 1024 mb

2.HD6670 1gb/2gb

3.HD6770 1024 mb HIS ( tego mi polecano )

Który najlepszy ?

haha wiem że 1 użytkownik będzie mi polecał cały czas HD6770 , ale proszę o opinie innych użytkowników .

Żeby nie było...

Tu masz benchmarki tych kart przeczytaj je dokładnie ;)

4870

http://arsnova.za.pl/radeon+hd4870+test+wydajnosci.php

6670

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/AMD_Radeon_HD_6450,_HD_6570,_HD_6670_-_tanie,_ciche_i_oszczedne-3782.html

6770

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Test_Radeonow_HD_6770_-_przeglad_5_modeli_Asus,_Gigabyte,_HIS,_MSI_i_Sapphire-4224.html

I jak wynika z tych testów 6770 HIS jest najlepszą kartą w tej kategorii cenowej, masz tu nie zbite dowody.

1372333810-U137250.jpg

Ok , dzisiaj wieczorem biorę się za kręcenie , podkręcę go do 2,30 jeśli tak radzicie , tylko że jak mam obliczyć mnożnik ? 2133:(taktowanie na procesora na płycie ) tak mam to zrobić ? To taktowanie to chodzi o to że tam w biosie pisze że np. proc ma 333 i to sie mnoży np. x10.

Nie powiedziałem że słabsza tylko że nie opłaca się jej kupić bo jest po 700zł, a za tyle masz o wiele lepszego radeona HD 7850 albo jak dobrze znajdziesz 7870

Ok .

Dobra , dobra my tu się o GPU kłócimy a tu trzeba podkręcić procesor . Proszę o szybką odp. na pytania ;

1.Zostawić na normalnym napięciu jakie jest ustawione czy zmieniać ?

2.Chcę podkręcić procesor do 2,33 ghz czyli o ,020 ghz czy to jest bezpieczne ?

3.Po podkręceniu mam ustawić ram na podobny MHZ do tego przed podkręceniem ?

Ok , odwiedziłem wczoraj bios i mam takie coś :

CPU FREQUENCY 1,60 GHz (266x6 ) - czemu jest tak zamiast 2,13 ghz ?

A system memory multiplier muszę ustawić na 3.00 aby nie zmieniać taktowania pamięci .

Co z tym taktowaniem , dlaczego tak pisze ?

Normalne napięcie to chyba 1,3v ( tak pisze w biosie ) więc takie mu ustawię bo moj proc może mieć od 0,8500v do 1.5v

Jeszcze tak , mój procesor w stresie ma ok.40 C a max może mieć 60 C żeby się nie spalił więc dużo go podkręcę żeby miał 50 C ( wole nie rezykować do 55 C bo zawsze to tylko 5 C ) w stresie ?

Proszę o szybką odp. bo chcę w końcu podkręcić ten procesor do przynajmniej 2,50 ghz :)

Możecie mi przybliżyć na jakich ustawieniach pogram sobie na tej GPU :

Core 2 Duo 2,13ghz e6400 2m

HD4870 1024mb ATI

4 GB RAM

Tu jest test wydajności : http://benchit.pl/ka...n/HD 4870/-/512

Mam pytanie w tym teście jest w grze podany wynik , czy to jest wynik w fps ? Jeśli tak to jestem zadowolony :)

Tu mamy grafikę którą wybrałem : http://allegro.pl/at...2667403252.html

Wezmę tą lub HD6670 1024 mb GIGABYTE muszę się jeszcze zastanowić ;'' DO HD6670 nie muszę wymieniać zasilacza a do HD4870 muszę . Ale powiedziano mi że HD4870 będzie wydajniejsza o jakieś 10 fps w bf3 /

Witam, zrobiłem tak : zmieniłem Cpu frequency ( MHZ ) z 200 na 205 ( nie było zmian w taktowaniu ) to potem zmieniłem na 210 ( taktowanie pamięci wzrosło )

Tylko że wcześniej miałem podane tak ( w systemie ) :

Intel Core 2 cpu 6400 @ 2,13GHz 2,13GHz

a teraz mam :

Intel Core 2 cup 6400 @ 2,13GHz 1,68 GHZ

Czyli co zrobiłem nie tak ?

Zmienić to na jeszcze wyżej np. do 230 ?

Obliczyłem że FPB powinno być ustawione na 355 przy obecnym mnożniku . ( 2130/6(mnożnik)=355(czyli FSB).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum [Q]Jak podkręcić procesor ?   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...