Skocz do zawartości

Wspomnienia z Dzieciństwa

Pan Suavek

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano żulki

:D

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

Chciałbym z wami porozmawiać na temat przecudownego dzieciństwa, które niestety przemija i na temat wspomnień z jego czasów.

Ja można by powiedzieć jestem już prawie jednym z tych co z dzieciaczka przechodzą w dorosłego, tylko że tą drogę dopiero zaczynam :D

Utkwiło mi w pamięci wiele fajnych zabaw, które się teraz rzadko widuje są do między innymi:

- Gra w Klasy, pamiętacie jak się rysowało pole na ziemi i skakało po tym rzucając kamieniem? :D

- Hokej, jak stawek, czy jeziorko zamarzało pół wiochy się zlatywało z kijami i grało się jakimś tam krążkiem...

- Gra w "jedynki" - Grało się w to piłką nożną i można było jej dotknąć tylko raz z tym że później trzeba było podawać, albo pytać bramkarza o pozwolenie na dotknięcie ;DD

Wraz z naszym pokoleniem 1997 właściwie zginą nie tylko takie fajne do niedawna zabawy,

ale i np. muzyka.

Ja wiem że teraz rośnie pokolenie DJ-ów, HardBassowców, Raperów itp..

Ale kojarzycie utwory:

- Stokrotka rosła polna.

- Szła dzieweczka.

I tak dalej, kiedyś śpiewało się to na zjazdach rodzinnych :D

Oczywiście wódeczka i wineczko i od razu rodzinka dostawała weny :D

Powiem wam że zaczynam za tym tęsknić...

I szkoda że przez takie gówno zwane komputerem to wszystko powoli zanika ....

Teraz taką muzykę gra się na weselach lub specjalnych uroczystościach.

Przypuszczam że moje dzieci nie będą już miały tak zajebiście jak ja miałem i wy na pewno też...

Co wy o tym sądzicie?

Ah, chciałbym chociaż na chwilę wrócić do czasów kiedy nie ważne było jaki miałeś telefon, nie byłeś kimś 'lepszym' mając markowe ciuchy, wychodziłeś na boisko zamiast na czat, czy serwer tak jak dzisiaj... Świat idzie do przodu, a postęp technologiczny nie pozwala na stanie w miejscu. Jak tak patrze się na dzisiejsze dzieci, to zastanawiam się, co ja kupię swojemu dziecku na komunie.. Kiedyś dostawało się jakieś rowery czy super zegarki, a jak ktoś dostał komputer to prawdopodobnie był najszczęśliwszym dzieciakiem na ziemi. Dzisiaj jak dziecko dostanie quada i iphona 4 to pewnie zacznie się płacz, bo "przecież chciałem iphona 5 i serwer 200 slotów na 6 miesięcy..". Na szczęście są stare zdjęcia i można czasami usiąść z rodzicami i wspólnie powspominać te piękne chwile. Cieszę się, że miałem takie dzieciństwo, a nie inne.

Pozdrawiam rocznik 96 ! ;>

haMac ML 10.8.3 - Intel Core i3 ; Nvidia 9 Series ; HyperX ; Gigabyte

Pamiętam, jak grało się w piłke przed moim domem na ulicy[ślepa ulica]. Co dzień, albo jak lataliśmy po parku, czy wyścigi rowerami... Teraz nie bawie się w ani jedno z w/w. Czemu? Po prostu nie ma czasu. Jedynie raz po raz wyjdę z cyjanem_97 i mateu5z pojeździć rowerami po mieście. Przemija czas, oj przemija...

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Jazda quadem w wieku 10 lat;] miałem go 3 lata , aż go rozwaliłem ;p tzn sam go szlak trafił ( kingway 150 biegówka )

Druga rzecz to na co dzień grało się w nogę, nie miałem wtedy komputera ( dopiero w 5 klasie , prawie 6 miałem komputer ), codzienne nocne zabawy w chowanego, ahh to były czasy...

Rocznik 96 ;p

nieregulaminowa sygna

pamiętam robienie baz w piaskownicy, boisko własnej roboty przy placu zabaw, zawsze ktoś był ciągle się grało w noge, łażenie z dziadkiem na kasztany, te wszystkie zabawy. Inne czasy były po prostu, lepsze. Szkoda, że to przemija.

Szkoda ze nastała era komputera. Za dzieciaka szło sie z rana na pole wracało sie na obiad o 14 i potem znów jazda na boisko aż do poźnego wieczora. I tak wakacje mijały a teraz co? sam widze po młodszym bracie. Wyjdzie na pole po 2h wraca i siada na kompie. Kiedyś tego nie było i było zajebiście.

1385378412-U477327.png

By Miyoshi

Ta "gra w jedynki" u mnie nazywała się "w dupy" ponieważ osoba przegrana dostawała piłką od każdego w dupsko :D

A co do tematu to taka kolej rzeczy... Rodzice nie opowiadali Ci jak to było kieedyś jak nie było komputerów i jakie wtedy były zabawy...

Z wiekiem wszystko się zmienia : < Bardzo duża różnica jest teraz co do ilości dzieci bawiących się na polu... ahh szkoda...

Ja mam bardzo dobre wspomnienia z dzieciństwa... zawsze było co robić, miałem kilu wspaniałych przyjacieli z którymi utrzymuje kontakt do dzisiaj...

Pamiętam jak to biegaliśmy po garażach, wspinaliśmy się po rusztowaniach, graliśmy w piłę na trawniku z bramką zrobioną z ubrań...

Dzieciństwo to wspaniały czas nieświadomości życia... nie doceniałem go jak chyba każdy...

Jeszcze mi się przypomniała zabawa w "wykopca" :D Jedna osoba wykopywała jak najdalej piłkę kiedy wyłoniona w wyliczance osoba musiała biec po piłkę

w momencie kiedy reszta się chowała... Gdy przyniósł piłkę musiał zaklepać innych do niej albo na odwrót :D

1329848632-U118767.png

by vilax

Siemano, ja jestem z rocznika 1997, i mam dużo wspomnień

np. u mnie ta "gra w jedynyki" nazywa się kapki bo na początku kto zrobił najmniej kapek stał na początku na bramce. Dla osoby dla której nabiliśmy ileś tam goli to albo strzelaliśmy w dupę albo robił pompki albo przezwisko głupie na tydzień czy dwa, albo przysiady

-gra w piłkę nożna to pod blokiem mamy taki kawałek trawnika tam sobie gramy to kiedyś z 10 osób było do grania teraz dobrze jest jak 4 osoby się nazbiera

-zabawa w piaskownicy, to zawsze z kolegami robiliśmy drogi i swoje domki i jeździliśmy tam małymi samochodzikami

-na palcu zabaw to na karuzeli się bawiliśmy w czołg czy coś w tym stylu, na huśtawkach to mieliśmy zabawę taką ze huśtało się do jakiegoś poziomu i rzucaliśmy butem jak najdalej

-zabawa mieczami(patykami) lub pistoletami w wojne

-wycinanie patykami pokrzyw

-zabawa w chowanego to akurat i teraz to robimy tylko że teraz po 22:00

Bym wypisał jeszcze parę ale już mi się nie chce :D

nieregulaminowa sygnatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Wspomnienia z Dzieciństwa   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...