Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Od zera do Junglera !

Sweetasny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do Wszystkich Solo Toperów :

" Jungler też człowiek i nie będzie Gankowal co 1 Minute TOP'a są też inne Linie ! "

baron_nashor_by_nikivandermosten-d5bw04v.png

Od zera do Junglera !

Spis Treści:

1. Przedmowa

2.Co to jungler

3.Buffy oraz mapa

4.Bossy

5.Pull

6.Ganki

7.Jungle Timer

8.Runy

9.Masterki

10.Counterjungle

11.Invade

12.Postacie do Junglowania

13.Itemy

14.Leash

1.Przedmowa

Witam jest to poradnik dla nowych graczy ale także ci którzy graja już troszkę w LoL'a coś tutaj znajda !

2. Co to Jungler ?

Jungler to postać która zamiast walczyć na linii zabija stwory w Jungli.

3. Buffy oraz mapa z potworami

Ancient Golem : Skrócone CD oraz zwiększony mana/energy regen. Pojawia się w 1:55

Elder Lizard : Slow + zwiększony dmg(true dmg) . Pojawia się w 1:55

Baron Nashor : 40 AP 40 AD zwiększony hp i mana/energy regen . Pojawia się w 15:00

8b81ae79b5ba0.png

4. Bossy

Dragon : Drużynie która go zabiła dodaje 190 Golda . Jego kontrola jest bardzo ważna Support/Jungler powinien trzymać kolo niego warda . Pojawia się w 2:30 i respi co 6 minut .

Baron Nashor : Drużyna która go zabiła dostaje 300 Golda oraz Buff'a o którym napisałem wyżej . Wardy przy nim to podstawa jeśli nie będziecie go pilnować mogą być problemy .

5. Pull

Prosta sprawa jednak i tak są duże problemy. Midlaner atakuje jako pierwszy a potem wraca na swoją linie Jungler dobija dostaje buff'a sprawa prosta lecz bardzo ważna.

3f5f779b405f8.png

6. Ganki

b2fae4dc9edfe.jpg

Czyli tak mamy Ganki latwe (dla poczatkujących) , średnie (po poradniku możesz spokojnie próbować , trudne (dla starych wyjadaczy).

7. Jungletimer

Bardzo ważna sprawa otóż każdy jungler powinien mieć to w zakładkach .

Pokazuje czas respawnu bossów , buffów itp.

Oraz dmg ze Smite na określonym lvl .

http://ertu.de/jungle/

8. Runy

Attack speed/Movement speed :

ce087fd812979.png

Attack Speed/Attack Speed :

762eaf576b469.png

Attack Speed/Armor :

360b15d52ad61.png

Attack DMG/Armor Pene :

df8019f40bd88.png

9.Masterki

Najbardziej Uniwersalna strona :

f49f4918fc35c.png

Strona bardzo defensywna :

3a9ddb81b5a99.png

Pół defensywna :

c7dc8ddb59ee5.png

Ofensywna :

7dec69930c375.png

10.Counterjungle

Często dostaje pytania co to jest Counterjungle .

Otóż już o tym mówię :

Counterjungle jest to zabijanie potworów w jungli przeciwnika odbieranie mu expa oraz golda.

Jak się przed tym bronić :

Poprostu wardować swoje buffy i być szybszym .

Szybsza Jungla=Wygrana proste !

11.Invade

23j0uc5.jpg

Jak ktoś się nie doczyta proszę pisać na pw

12.Postacie do Junglowania

Tier1:

Lee Sin , Fiora , Dr.Mundo , Udyr , Nocturne , Trundle , Maokai , Nunu , Amumu , Cho Gath , Malphite , Shen , Olaf , Riven , Shyvana , Alistar , Skarner , Nautilus , Jarvan IV , Rengar , Shaco , Fiddlestick

Tier2 :

Warwick , Jax , Gangplank , Hecarim , Master Yi , Darius , Sejuani , Tryndamere , Volibear , Rammus , Xin Zhao , Kayle , Wukong , Jayce , Renekton , Yorick

Tier3:

Gragas , Singed , Twitch , Galio , Fizz , Pantheon , Rumble , Blitzcrank , Kennen , Taric , Sion , Ezreal , Ziggs , Leona , Soraka , Janna , Lulu , Evelynn , Mordekaiser , Brand

Tier 1 - Aktualne OP

Tier 2 - Postacie do zadań specjalnych(gdy znamy swego przeciwnika). Nie są z tieru 1 ale to nie znaczy że są slabe !

Tier 3 - Tylko dla zabawy

13.Itemy !

lekka%20szata.png-->3106.png-->3154.png

Ze względu na szansę zadania potworom sporej ilości dodatkowych obrażeń, bardzo często wybierany item jako 1 na junglerze. Spisuje się przez wszystkim na junglerach takich jak Lee Sin czy Jax, którzy przede wszystkim zabijają creepy z autoataku. Latarnia daje również możliwość postawienia za darmo warda co 3 minuty. Oczywiście to bardzo przydatny bonus.

3096.png-->3069.png

Świetne na tankowatych/supportowatych junglerach, takich jak Nunu czy Alistar. Daje bardzo przydatną we wczesnej fazie gry regenerację HP i many, a Shurelia użyta w odpowiednim momencie nierzadko odwraca losy teamfightu.

3132.png-->3143.png

To samo co wyżej. Świetny wybór w połączeniu z Shurelią, lub osobno, co dobrze sprawdza się na junglerach bez many (np. Shen).

3105.png

Dobry item na każdą postać. Daje bonusy nie tylko nam ale i sojusznikom. Potrafi bardzo dużo zmienić w earlymid game.

2042.png

Bardzo ważny item. Zwykle jest składany przez junglera lub supporta. Umożliwia dostrzeganie niewidzialnych postaci/przedmiotów w zasięgu wzroku. Wykorzystywane jest to do niszczenia wrogich wardów. Dogadaj się z supportem, kto ma go złożyć.

14. Leash

Leash to po prostu sojusznik który zaatakuje blue raz albo więcej, żebyś mógł wbić troszkę dmg w golema bez dostawania od niego łomotu. Dobry leash to taki, w którym sojusznicy zadadzą tyle dmg, żebyś mógł dobić golema samym smitem, kiedy pójdą. Jeszcze lepszy będzie taki, w którym nawet nie musisz używać czaru smite. Zły leash jest wtedy, kiedy twoi sojusznicy postoją przy buffie za długo i ukradną expa, wtedy masz zepsutą jungle.

mmg7cy.jpg
Wkoncu :D

Opublikowano

A ten jungletimer to fajny stuff. Na pewno się przyda.

Ogólnie poradnik ok, niema się raczej do czego przyczepić. Mogłeś jeszcze napisać, że małe obozy respią się co 50, 60 sekund. I buffy co 5 minut (chociaż to już jest w timerze)

@edit

No i można było wspomnieć o counterjunglowaniu i invade'ach.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ano mówi ja go sobie na lapku odpalam

@Edit Jeśli czegoś nie ma coś dodać śmiało piszcie ja będę ten temat aktualizował dodawał to czego zapomniałem !

mmg7cy.jpg
Wkoncu :D

Opublikowano

Ja używam jungletimera na telefonie ( i love android ).

Do tierów dodaj fidla.

nie będę wypierdalał z tego forum. Nie przeczytalem tresci tematu, leci raport za flame. Mam też twoje ip, wiec spodziewaj się jutro o 18:00 napadu na chate. Jusz stary nie zyjesz. Radze wyjechac do innego kraju, bo cie znajde.

Opublikowano

Bardzo fajny poradnik, nie ma się czego przyczepić.

ps. Takie moje małe pytanko. Nocturne nie jest raczej zapomnianym junglerem? ;p

League of Legends

Opublikowano

Poradnik jak dla samych newbie nie jest zły + ten timer zwiększa wartość ogółu.

Ładnie wszystko wytłumaczone,reszta jest kwestią ogrania,treningu.

@Up

Nocturne'a wybiera się w specjalnych przypadkach ; p

Opublikowano

dodaj jeszcze możliwość ganku tp. Stawiasz warda w krzakach najbardziej wysuniętych pod wieżę enemys teamu i odpalasz teleport ( tylko postacie z dobrym systemem ucieczki, lee sin, shyv itd )

sygnatg.jpg
Opublikowano

Zmieniłbym Hecarima na Tier1. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta, przy wychodzeniu z elohell często spotykałem hecarima w jungli i to z bardzo dobrym skutkiem.

Opublikowano

Nigdy nie korzystałem z jungletimer ale wydaje mi sie że to fajna pomoc , to działa tylko tak że stawiamy warda i musimy alt+tab i kliknąć na "ward dragon" ? jeśli tak to lekki bezsens...

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Opublikowano

Diaz

Można na np telefonie z androidem tam ustawić

Albo jak ktoś ma 2 monitory, to na 2 moze

Jak ktoś ma szybki net to też może alt+tab

Opublikowano

nie chce mi sie tego wszystkiego czytac, dodam tylko od siebie, ze dobry team nie pulluje metoda one-shot i spierdalamy na linie, tylko pomaga po kolei ubic najpierw wilki a potem blue, lub najpierw wraithy a potem red, jeśli tylko chamsko pullniemy takim one-shotem naszemu junglerowi to prawdopodobnie zanim go ubije zostanie mu raptem jakieś 200hp... a zostanie i pomoc naszemu koledze przez jakies 7 sekund to maksymalnie 1 crep straty straty na linii a nasz jungler odrazu w 2;20 ma juz gdzies 2 lvl i moze robic pierwszego ganka zamiast lazic po mapie z low hp.

Opublikowano

http://www.leagueoflegends.pl/forum/showthread.php?tid=77014

3/4 poradnika zostało skopiowane.Jako ,że masz już bana za dwukrotny RIP - nie nadam drugiego.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...