Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

N0Mercy - Tworzenie nowego PBFa.

Warmexx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

N0Mercy Play By Forum

Cześć.

Pisząc tutaj, zwracam się do osób kreatywnych. Takich z wyobraźnią, lubiących pisać. Jeśli zraziłeś/aś się już po tym zdaniu, chciałem jeszcze dodać, że nie będzie tu chodziło o wymyślanie długich tekstów, opowiadań czy innych powieści. PBF to z angielskiego Play By Forum (co napisałem w nagłówku), czyli typ gry RPG toczonej w wyznaczonych forach, działach i tematach. Każdy odgrywa swoją postać - jej wygląd czy cechy można wybrać samemu. Posty opisujące aktualnie wykonywaną czynność powinny zawierać kilka linijek tekstu, najczęściej pięć czy cztery. Większa ilość tekstu jest pochwalana, ale oczywiście nikomu nie będzie chciało się czytać postów o długości krótkiej książki ;) W PBF można się fajnie pobawić. Najczęściej nie ma tu atrybutów (punkty siły, szybkości itp.), a nawet jak już są, nie mają znaczącego wpływu na rozgrywkę. PBFy, jak zwykłe gry komputerowe mogą mieć wiele typów - osadzone w świecie fantasy, postapokaliptycznym lub wojennym. To wszystko zależy od wymyślającego.

W wielu PBFach jest Mistrz Gry. Podczas przykładowych starć między graczami decyduje on o pomyślności ruchów, również może prowadzić tematy opisujące przygody graczy.

Do czego zmierzam wstawiając ten post?

Chciałbym stworzyć własnego PBF, który nazywać się będzie N0Mercy (Br4kLitości). Skąd ta nazwa? Może pierw zagłębimy się w klimat i fabułę świata. Nie mam napisanego jeszcze opowiadania opisującego przeszłość, ale rozgrywka będzie się opierać na schemacie apokalipsy mutantów powstałych w wyniku epidemii. Gracz staje się survivalowcem - może przeszukiwać miasta, podróżować, zawierać sojusze czy nawet tworzyć obozy. Chociaż brzmi to trochę jak DayZ w PBFie, nie do końca tak będzie. Przeszukane wcześniej miejsca nie będą zawierać żadnych przedmiotów, świat i możliwości będą o wiele większe, będą choroby, zdarzenia losowe... Dodatkowo przeżycie będzie wyjątkowo trudne, szczególnie podczas napotkania wrogo nastawionego gracza.

Ten temat to nie zapowiedź. Zwracam się z prośbą do ludzi, którzy mają chęć pomóc mi w tym. Aktualnie posiadam domenę 4gamez.pl (która nie pasuje do nazwy, klimatu etc.), a hosting to darmowy serwer od cba.pl. Jeśli ktoś chciałby wspomóc mnie finansowo, a przede wszystkim pomóc mi w projekcie (rozpisanie lokacji, mistrzowie gry, reklama, spisanie poradników i schematów w grze, pomysły na urozmaicenie rozgrywki), piszcie na PW. Przyjmę każdą ofertę godną uwagi (czyli dyslektycy, dysortograferzy (?), debile, nooby etc. odpadają).

Pozdrawiam,

Warmexx

Just kidding.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...