Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Peleos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka:3

Tak z czystej ciekawości chciałem sie zapytać (bo widze że mamy ty dużo fanów anime) czy uczycie sie Japońskiego (niekoniecznie

na kursach) . Ja troche coś podchwytuje z appki (na komorke :P) , z YT i oczywiście z samego oglądania.

Opublikowano

nie nigdy nie miałem potrzeby żeby się japońskiego uczyć i nigdy nie będę bo nie jest on mi do niczego potrzebny.

a z samego oglądania to tylko paręnaście słówek się można nauczyć nic więcej, bo zapisać ich i tak nie będziesz umiał :D

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

Niektóre proste zwroty wchodzą do głowy podczas oglądania, np. gomen, tsumimasen, konichiwa, etc.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

a z samego oglądania to tylko paręnaście słówek się można nauczyć nic więcej, bo zapisać ich i tak nie będziesz umiał :D

no nie wiem mam cały noteśik(cosplay MPCforum :P) z Alfabetami , znakami ,słówkami .A co do nauki to nie chodzi mi o przymus czy cos, tylko o Hobby

Opublikowano

Też uczę się dla sb, chociaż to nie tyle co uczę ale zapamiętuję :D ten język jest po prostu sweetaśny i to na tym się kończy. Do czego się może przydać rozumienie pojedynczych słówek? A no do porównania subów, ostatnimi czasy chyba na Tsubasa Chronicle jednej z serii oglądałem tak zjebane suby polskie, że płakać się chciało tylko hejcić grupę subberską lub już kiedyś tam angielskie suby mi nie spasowały. A przy których anime nauczyłem się słówek tego nie pamietam, ale zdecydowanie najlepsze są na to tasiemce bo w kółko powtarzają się słówka. Rozumiem to na tyle, że jestem w stanie oglądać niektóre anime takie jak np. jeszcze wychodzące hagure yuusha(...) RAW'a zamiast czekać kolejne godziny, a angielski jest za prosty jako sub - tak jak z polskim tylko żarty łapie się trochę z opóźnieniem.

No i, słucham czasami radyjko z Jmusic na necie.

Opublikowano

nie bo to jezyk nie do ogarnieca , te kreski jakies zasrane ;d

To nie kreski tylko Kanji jeśli o to chodzi ,a co do ogarnięcia to zależy od zdolności przyswajana języków np. jeden sie uczy w 1 dzien a 2 wcale .

Opublikowano

To nie kreski tylko Kanji jeśli o to chodzi ,a co do ogarnięcia to zależy od zdolności przyswajana języków np. jeden sie uczy w 1 dzien a 2 wcale .

Co ty pitolisz?Jak można się nauczyć języka w jeden dzień?

kirito_signature_final_by_trayylolz-d6jp

Opublikowano

Co ty pitolisz?Jak można się nauczyć języka w jeden dzień?

To taka przenośnia , powiedzonko , nie wiem jak nie można tego zrozumieć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

paręnaście słówek znam wiem mniej więcej po tonacjach i zwrotach o czym rozmawiają jak np zdarzy mi się nie patrzeć na anime ale nigdy nie uczyłem się chociaż miałem taki pomysł bo w wymowie nie jest taki trudny przynajmniej dla nas , tak mi się wydaje , ale pisownia to już czarna magia ... :D

NJxbd4x.png

Opublikowano

Uczę się dla siebie. Na wakacjach kupiłem książkę + cd z kursem japońskiego i powoli zaczynam ogarniać :]

Opublikowano

Żeby tak na serio się uczyć to raczej nie. Większość zwrotów wpada mi do głowy podczas oglądania anime. Kiedyś próbowałam się nauczyć trochę tego i owego na jakiejś stronce i powiem że ciężko nie było, no ale jednak nie pociąga mnie nauka tego języka tylko sama twórczość japończyków pod postacią mangi i anime ;)

58815786.jpg

Opublikowano

Ja tam nie uczę się japońskiego ale gdybym miał taką możliwość to czemu nie.

Oglądając anime też można się czegoś nauczyć ale gdyby to wzbogacić jakimś kursem czy coś

to byłoby rewelacyjnie ;)

HBV27j.png

Opublikowano

Ja tam nie uczę się japońskiego ale gdybym miał taką możliwość to czemu nie.

Oglądając anime też można się czegoś nauczyć ale gdyby to wzbogacić jakimś kursem czy coś

to byłoby rewelacyjnie ;)

Nie wiem jak u was ale kolo mnie kurs japońskiego u mnie kosztuje 40€ (skupiający sie głównie na części "ustnej") wtedy są jakieś spotkanie 5-7 razy

Opublikowano

Uczyłam się na studiach w PJWSTK ;-) Uczyły mnie same Japonki i jeden Japończyk :P Izumi sensei, Motoko sensei i Toho sensei :P

Zarówno romaji, hiragana, katakana, jak i ideogramy, chociaż nie wszystkie znam ;-)

Niektóre proste zwroty wchodzą do głowy podczas oglądania, np. gomen, tsumimasen, konichiwa, etc.

Chyba sumimasen, a nie tsumimasen :P

Czyli przepraszam w formie pytajnika ;-)

Opublikowano

Uczyłam się na studiach w PJWSTK ;-) Uczyły mnie same Japonki i jeden Japończyk :P Izumi sensei, Motoko sensei i Toho sensei :P

Zarówno romaji, hiragana, katakana, jak i ideogramy, chociaż nie wszystkie znam ;-)

Chyba sumimasen, a nie tsumimasen :P

Czyli przepraszam w formie pytajnika ;-)

Faktycznie, my bad ;]

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Po co ? :D Do Japonii i tak nas nie wpuszczą :D Nie no tak na serio, nigdy mi nie podeszło anime, nie wiem czemu, może zbyt bajkowe (co kto lubi, bez obrazy). Ale gdybym miał darmowe lekcje, albo coś w tym rodzaju to czemu nie :D

Ps. Wbiłem w ten dział z ciekawości :D O czym się w nim pisze i w ogóle.

Opublikowano

Po co ? :D Do Japonii i tak nas nie wpuszczą :D Nie no tak na serio, nigdy mi nie podeszło anime, nie wiem czemu, może zbyt bajkowe (co kto lubi, bez obrazy). Ale gdybym miał darmowe lekcje, albo coś w tym rodzaju to czemu nie :D

Ps. Wbiłem w ten dział z ciekawości :D O czym się w nim pisze i w ogóle.

Hmm... o seriach Anime ? ;) a może kiedyś jaieś anime ci podejdzie wystarczy poszukać :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...