Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gimp

Impression.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gimp.png

GIMP jest wieloplatformowym narzędziem do obróbki zdjęć. GIMP to skrót od GNU Image Manipulation Program. GIMP nadaje się do różnych zadań związanych z przetwarzaniem obrazów, w tym retusz zdjęć, kompozycja obrazu i tworzenie obrazu.

GIMP ma wiele możliwości. Może być używany jako prosty program do rysowania, jest ekspertem w retuszowaniu zdjęć, masowej produkcji renderów, konwertacji formatu obrazu, itp.

GIMP jest elastyczny i rozszerzalny. Jest zaprojektowany, aby byś mógł dodać do niego więcej rozszerzeń. Zaawansowany interfejs skryptowy umożliwia wszystko od najprostszych zadań do najbardziej skomplikowanych procedur manipulacji obrazem.

Jednym jego atutów jest dostępność za darmo z wielu źródeł dla wielu systemów operacyjnych.

Funkcje !

Nie wiem czemu kurwa obrazka nie dało się załączyć...

Pełny zestaw narzędzi malarskich tym pędzle, ołówek, airbrush, klonowania, itp.

Rozmiar dachówka-zarządzanie pamięcią, więc obraz jest ograniczony tylko do wolnego miejsca na dysku
Subpiksel próbkowania dla wszystkich narzędzi malarskich w wysokiej jakości antyaliasing
Pełna obsługa kanału alfa dla pracy z przejrzystością
Warstwy i kanały
Zaawansowane możliwości skryptowe
Wielokrotne cofanie / powtarzanie (ograniczone tylko przez miejsce na dysku)
Narzędzia transformacji w tym obracanie, skalowanie, ścinanie itd.
Wsparcie dla szerokiej gamy formatów plików, w tym GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP i wielu innych
Narzędzia wyboru, w tym prostokąt, elipsa, darmowe, rozmyte, krzywe Beziera i inteligentne nożyczki
Wtyczki, które pozwalają na łatwe dodawanie nowych formatów i nowych filtrów, efektów.

pytania.png

Czy program Gimp 2.6 jest darmowy ?- Tak.

Czy będą nowe wersje programu ?- Tak.
Czy program ma wbudowaną aktualizację ?- Niestety nie. Ale "waży" na prawdę mało więc nie jest problemem pobranie nowej wersji.
Czy istnieje możliwość wgrania czcionek, pędzli i pluginów ?- Jak najbardziej.

Czy program Gimp może służyć do celów komercyjnych ?- Oczywiście. Jest wolnym programem, ale autor nie ponosi odpowiedzialności za stworzone w nim prace.

dl.png

http://www.softonic.pl/s/gimp-2.6-download

Brak skanu bo z zaufanej strony.

poradniki.png

Skąd pobrać pędzle do Gimp 2.6:

Jak spolszczyć Gimp ?

Jak obracać napisy w Gimp :

Wszystkie dane, grafika zrobione przeze mnie dla MPCforum.pl i zabraniam kopiowania jej na inne strony.

Opublikowano

No cóż program graficzny, a więc było wiadome że w nim wykonasz grafikę do poradnika. Moim zdaniem jeden z lepszych, ale nie zamieściłeś w ogóle żadnych ciekawostek i historii. Nie pobawiłeś się także kolorem czcionki. Dla mnie ważne jest, aby poradniki dobrze się czytało, a niestety nie pobawiłeś się tym. Dla ludzi z wadą wzrokiem na ciemne forum jest lepsze używanie czarną czcionkę ponieważ wzroku się tak nie wysila. Najgorsze są jaskrawe czcionki, a więc nie mam co do tego największych zastrzeżeń.

Tyle z mojej strony.

Opublikowano

Dziękuję. Wiem. Nawet miałem taki zamiar, ale korzystałem z niego 3 dni przed napisaniem tego poradnika i ta nowa wersja to porażka. Nie dość, że nic nie dodali to utrudnili zapisywanie obrazów.

• 2 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...