Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]E-75 czy M103

zbigi97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem lepszy jest E-75, jest to jeżdżący bunkier, pancerz po skątowaniu odbija bardzo bardzo wiele, działo 128mm tak zwana "Mausówka" jest zajebista, inaczej nie da się określić tego działa, penetracja 248 jak na ten tier starczy działo jest na tyle celne że można celować w weakspoty, do tego ma najwięcej HP na tym tierze.

Czołg ten jak i jego następcy jest stworzony do typowego zbierania pocisków.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ja bym polecił M103 ponieważ jest to czołg mobilny ma też nie najmniej hp bo 1850 . Dobre działo ponieważ szybkostrzelną 120 która ma świetną penetrację 269mm więc nie jest problemem przebijać pancerze. Jego kolejnym atutem jest pancerz ponieważ 203mm z przodu to sporo . Taka moja opinia a i jeszcze jedno do kolegi Flap'a ,najwięcej hp na 9 tierze ma VK4502B jest to 1950.

Opublikowano

@Up

Każdemu może się pomylić, ale zawsze myślałem że to E-75 ma najwięcej HP.

Nadal polecam E-75, jak chcesz zapytaj się jakiś profesjonalistów w sprawach wot (Np NewMultiShow)

Co do mobilności M103, po co komu mobilność w heavy? Gra heavy polega na tym że masz zbierać pociski (W tym odbijać je ) i strać się zatrzymać nacierającego wroga.

Co do penetracji 269, po co komu aż tyle? 250 starczy w sam raz, przeciętny pancerz czołgów na tierze X to 200 i z penetracją 250 przebije się wszystko w grze. (Oczywiście trzeba wiedzieć gdzie strzelać ;) )

No i droga do E-75 jest bardzo ale to bardzo przyjemna, po drodze jest bardzo dobry Tiger (mój ulubiony czołg średni exp (tak mam w profilu) to 507), potem jest boski KT z działem 105mm czołg jest nieziemski, nie ma konkurencji na tym tierze, pancerz bardzo dobrze się kątuje.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

E-75 bez dwóch zdań. Jak umiesz grać to potrafisz X rozpier*** ;) Możesz mi zaufać ponad 360 bitwe i 3 skill na 99% robią swoje.Jedyny minus tego czołgu ( dla mnie ) to szybkostrzelność. Z dosyłaczem, wentą i załogą 100% ładujesz 13,25 sek. A tak to żadnych innych uwag nie mam, trzeba tylko uważać z pancerzem na ogień td'ków IX i X tieru :P

11cc1be4064edda5addd6e1.png
Opublikowano

M103 FTW! Najlepszy heavy, jakiego posiadam. Skontowany (ok 30 stopni do wroga) odbija strzały IX/X (nie licząc TD bo ich strzały wszędzie wchodzą). Właz górny również ciężko trafić, gdyż tu właśnie przydaje się jego mobilność (ruchy w przód i tył i obroty wieżyczką na boki mogą sprowokować do niecelnego strzału lub do strasznie długiego celowania). 1 wielki minus to artyleria, ponieważ strzały w wieżyczkę (która jest ogromna) odejmują sporą ilość hp, np taki S-51 zadaje 1k+ przy trafieniu). M103 jest bardzo dobry przy objeżdżaniu TD (znowu mobilność daje się we znaki).

Podsumowując: Jeśli to jest Twoje 1wsze drzewko i HT IX weź E-75, lecz jeśli posiadasz doświadczenie polecam M103, gdyż on również jest jeżdżącą ścianą (zaznaczam ścianą, a nie bunkrem bo boki i tył ma papierowe, lecz przód mało co ruszy). Taktyka: nie wolno opuszczać ukrycia i zbyt pokazywać swojego boku- support 1wsza linia; czołg nadaje się również na grę jako med 1wszej linni.

To by był koniec mojego przydługiego wywodu, bo chciałbym pokazać, że M103 jest na prawdę świetnym czołgiem ;)

signature@501527218-Arthei@eu@106@0@1101garage@501527218@eu@0@321000@-1.png

Opublikowano

ja za to polecam m103 (miałem okazję pograć nim na betach testach [nie posiadam go na normalnym serwerze ale powoli do niego brnę])

Bardzo dobry przedni pancerz,szybko strzelne działko.Może i droga do niego nie jest zbyt przyjemna ale od T29 się czuje,że się gra

e-100 niby ok ale bardzo łatwo go objechał i rozwalić w drobny mak

Opublikowano

Jestem za M103. Sam nim niedawno gralem. Ma bardzo szybkie i celne dzialko oraz swietny przedni pancerz. Umiejetnie sie nim ustawiajac mozna sporo odbic . Jest bardzo zwrotny i ma duze przyspieszenie. Mozna nim w pewnych momentach grac jak medem na bliskich odleglosciach np. 1 vs 1 .

636451494245979649038.gif

Opublikowano

ja za to polecam m103 (miałem okazję pograć nim na betach testach [nie posiadam go na normalnym serwerze ale powoli do niego brnę])

Bardzo dobry przedni pancerz,szybko szczelne działko

WTF? Co oznacza szybko szczelne? Jak już to szybko strzelne.

@Up

Taaa graj heavy jak medem, a ja się dziwie czemu przegrywamy bitwy. Mam odpowiedz, nie którzy nie ludzie tacy jak UP'y nie potrafią grać heavy.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie jako przeciwnika M103 to jest to słaby czołg. W podłogę wchodzi wszystko, pełno weakspotów ma więc proszę nie mówić że po skątowaniu nic go nie przebije.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

w E75 tylko 1 weakspot?? ja znam ich co najmniej 2 (spod i właz na wieżyczce, który jest strasznie łatwo trafić, gdy kierowca E75 myśląc, że jego czołg można przebić tylko w brzuch podjeżdża blisko). M103 ma lepsze kąty niż E75 jeśli chodzi o pancerz przedni, a wieżyczka mimo, że ma mały pancerz jest trudna do przebicia ze względu na jej opływowy kształt. (a jak unikać trafienia we właz i ryjek już pisałem wcześniej).

Grać M103 jako medem można w specjalnych warunkach (i ja tak robię), bo nikt mądry od początku rozgrywki tego nie robi. Chciałbym zobaczyć jak np. E75 radzi sobie z objeżdżaniem TD, bo w bezpośrednim starciu jego pancerz na nic się zdaje.

Opublikowano

Hmm chcesz SS E-75? Czysta blacha może jeden weakspot, a M103? W pizdu tych weakspotów.

tylko,że jego następca ma działko które ma problemy z przebijaniem nawet m103 . -.-

Opublikowano

A czy my mówimy o następcach tych czołgów? Tutaj jest prowadzona rozmowa o E-75 i M103. A co do weakspotów E-75 są 3, dolna płyta w którą wchodzi po z kątowaniu 75% pocisków z dział X tierów ( i dział td'ków IX tieru), właz na wieży który można zasłonić sobie lufą ( podnosząc sobie ją do góry, ostatnio ten trick u przeciwnika w pojedynku zobaczyłem ) a właz sam w sobie bez żadnej pomocy też jest trudny do przebicia, zazwyczaj pociski rykoszetują się od klapy przez włazem ( młodszy brat E-75, KT II cierpiał na tą chorobę że w górną klapę wieży wchodziło wszystko nie mówiąc o włazie ) i dwa małe cycuszki po bokach wieży, gdzie musisz je najpierw trafić, a potem zadać obrażenia po trafieniu ( masz 35% szans że wejdzie ).

11cc1be4064edda5addd6e1.png
Opublikowano

w E75 tylko 1 weakspot?? ja znam ich co najmniej 2 (spod i właz na wieżyczce, który jest strasznie łatwo trafić, gdy kierowca E75 myśląc, że jego czołg można przebić tylko w brzuch podjeżdża blisko). M103 ma lepsze kąty niż E75 jeśli chodzi o pancerz przedni, a wieżyczka mimo, że ma mały pancerz jest trudna do przebicia ze względu na jej opływowy kształt. (a jak unikać trafienia we właz i ryjek już pisałem wcześniej).

Grać M103 jako medem można w specjalnych warunkach (i ja tak robię), bo nikt mądry od początku rozgrywki tego nie robi. Chciałbym zobaczyć jak np. E75 radzi sobie z objeżdżaniem TD, bo w bezpośrednim starciu jego pancerz na nic się zdaje.

Jak pisałem wyżej jako przeciwnik M103 nie mam problemów z przebiciem go grając np KT (225 penetracji) nawet po skątowaniu, za to grając przeciwko E-75 jak i nim samym mam problemy by przebić E-75 (oczywiście gdy mądrze skątuje)

Wiesz jak kątować niemieckie czołgi aby były nie do przebicia przez wszystko w grze? Ja wiem więc wiem co mówię mówiąc że E-75 to bunkier.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jeśli E75 jest na topie to jest mocny, a jeszcze lepszy był jak różnica MM była większa. Na wyższych tierach 8-10 ten pancerz mu totalnie nic nie daje, bo wszystko jest w stanie go przebić nawet po skątowaniu (może niektóre VIII mogą mieć problem, ale IX już nie). W każdym razie grając IX- X wole spotkać przeciwnika w E75 niż IS-8/ M103, bo one mają większy dps, a moje strzały i tak wchodzą w nich niezależnie czy to jest M103 czy E75 (oczywiście zdażają się dingi, bo rozrzut penetracji pocisków jest spory [biore pod uwage działa z +-240mm penetracji]).

EDIT: pomyłka w 1 miejscu

Opublikowano

Nie doczytałeś co napisałem? Niemieckimi czołgami jest technika kątowania dzięki której nic cię nie przebije. Dlatego nadal dla mnie E-75 to mistrz kątowania na swoim tierze jak i KT.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Niby jaka jest ta genialna taktyka?? Jeśli zbyt mocno przykątujesz to Cię ktoś trzaśnie w 1wsze kółko i się skończy blokowanie. Jeśli dzięki temu sposobowi NIC nie przebija to czemu widzę tak mało tych czołgów? Chyba, że to jest tylko Twój super-hiper-epicki i tajny sposób, którego nikt inny nie zna, bo jakoś na test serverach podczas kątowania Mausem inni byli mnie w stanie przebić (i nie mów, że dlatego, bo nie umiem kątować, tylko że gdybym się obrócił trochę bardziej to już dostałbym serie w bok z 80% szans na penetrację) A nawet jak weźmiesz spory kąt i niemożność trafienia w bok to po to czołgi mają gąsienice, żeby się przemieścić.

Życzę szczęścia w kątowaniu przeciwko TD X tieru, ale chyba nie jest Ci ono potrzebne, bo znasz sposób, dzięki któremu nic nie jest w stanie Cię przebić.

Czekam na zdania innych osób, bo jak widzę my już mamy ukierunkowaną opinię apropo mocy tych czołgów...

Opublikowano

Nie potrzeba kątować mocno, 10 góra 20 stopni, lecz trzeba być w mieście lub za jakimś kamyczkiem.

Jutro gdy będę u sb na kompie to dam ci pare ss i zobaczysz o co mi chodzi.

Tą technikę zna bardzo dużo ludzi.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jeśli chodzi o kątowanie za przeszkodą, to wiem o co Ci chodzi i faktycznie - jeśli nie wystaje 1wsze kółko, to czołg jest nie do przebicia, ale to się również tyczy M103, T110, bo taką taktykę stosuję w mieście śmiejąc z przeciwników. (chyba, że chodzi Ci o lekkie wystawianie skątowanego tyłu, przez co wszystko jeśli już przebija to za 0 dmg i to faktycznie u USA jest trudniejsze do wykonania) Niemcy mają to przewagę, że mają wyższe czołgi co pozwala na większą liczbę miejsc do schowania się. Mi chodziło o kątowanie na takim bardziej otwartym polu, gdzie aby strzelić trzeba osłonić.

Opublikowano

To wtedy też E-75 króluje (oczywiście moim zdaniem) walcząc przeciwko M103 chyba nikt nie umiał kątować bo ja nie miałem problemów z przebiciem.

I tak chodziło mi o taktykę bez wystawiania kółka ;)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

No to faktycznie zależy od umiejętności przeciwnika, bo tak dopiero 10% graczy zna się na rzeczy i np. wie, że nie powinno się jechać przeciwko czołgowi, który znalazł dobrą campę ;). (nawet gdyby jednak Ci to kółko wystawało to 1sec strzał, kolejne 1 sec i nikt nie zdąży przycelować. Tu właśnie chodzi o wyćwieczenie danego typu czołgów, bo ja pewnie już nie byłbym w stanie przerzucić się na niemieckie HT, bo zbyt przyzwyczaiłem się do zwrotności, wielozadaniowości i de facto miększego pancerza USA (bo od arty cholernie mocno obrywa) i ZSRR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...