Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Poważna decyzja

Aceman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!. Dziś sobie tak myślałem że nie wchodzi mi pandora wg nic się nie dzieje itd i inne metki i postanowiłem iż zrobie Reinstal systemu windows. Ale nie wiem czy to jest dobry pomysł bo gdy zrobię reinstal wszystko mi przepadnie gry itd. To znaczy że wirusy też przepadną?. I druga sprawa czy to będzie słuszne ? ten reinstal ?

1374104818-U732898.png

Użytkownik MPCforum

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wirusy - Jeżeli masz podzielony dysk na daną ilość partycji i będzie zawirusowany dany dysk to musisz sformatować daną zawirusowaną partycję, dlatego polecam przeskanować programem antywirusem (avast itp.) Ale gdy masz cały dysk poświęcony jednej partycji i masz problemy z Windowsem, nie wahaj się tylko reinstaluj.

Gry których nie posiadasz na płycie itp najlepiej nagrać na dyski zewnętrzne, pendriva itp.

Natomiast nie rozumiem o co chodzi z tymi "Metkami" wklej ss (screenshot) co ci wyskakuje, postaram ci się pomóc w miarę możliwości.

Opublikowano

Nie chce się połączyć ?

Sprawdź czy omyłkowo nie zaznaczyłeś żeby nie łączyło się i nie jest zablokowane to połączenie w zaporze

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wirusy - Jeżeli masz podzielony dysk na daną ilość partycji i będzie zawirusowany dany dysk to musisz sformatować daną zawirusowaną partycję, dlatego polecam przeskanować programem antywirusem (avast itp.) Ale gdy masz cały dysk poświęcony jednej partycji i masz problemy z Windowsem, nie wahaj się tylko reinstaluj.

Gry których nie posiadasz na płycie itp najlepiej nagrać na dyski zewnętrzne, pendriva itp.

Natomiast nie rozumiem o co chodzi z tymi "Metkami" wklej ss (screenshot) co ci wyskakuje, postaram ci się pomóc w miarę możliwości.

Właśnie nic mi nie wyskakuje np na Pandorze klikam ten luncher nic sie nie pokazuje diamondmt2 tak samo nic sie nie dzieje gdy klikam ten diamencik. wg nie reaguje.

1374104818-U732898.png

Użytkownik MPCforum

Opublikowano

Jeżeli tylko z klikoma programami masz problem i to taki który może występować przez coderów to skąd pewność, że to wirus? Jakbyś miał zwolnione działanie kompa, przekierowane strony czy coś to by było zrozumiałe.

Swoją drogą to włącz sobie pokazywanie ukrytych plików i folderów (ja mam tak od zawsze) i jedna kobitka chciała żebym jej zgrał muzykę na telefon czy tam jakiegoś .docx-a (nie pamiętam) i sprawa wyszła na jaw od razu. :D Tak naprawdę to ona miała nawet telefon zawirusowany bo syf się przeniósł z kompa na telefon (ale telefonowi nie zaszkodził). Najciekawsze było to, że ona tak naprawdę nie wchodziła od razu do folderu z muzyką tylko przez "skrót" do folderu z muzyką, który przy okazji odpalał wirusa, tak aby coraz bardziej wysypywał system.

Mam kilka propozycji co do działania.

1. Jak chcesz uratować komputer a masz wirusy to ściągnij malwarebytes anti malware i przeskanuj pełnym skanowaniem cały komputer. Jak nic nie wykryje to możliwe, że masz czysty komputer.

a) Ściągnij http://www.freedrweb.../livecd/?lng=en Dr web cure it live CD i wypal obraz iso na płytę. (może być nawet CD bo zajmuje tylko niecałe 200 MB

b ) Włóż płytę do napędu w kompie, wejdź do (zazwyczaj klawiszem DEL na klawiaturze w trakcie włączania komputera (NIE SYSTEMU!) i przestaw "boot" na CD/DVD czy co ty tam masz za napęd.

c) przeskanuj tym programem znowu pełnym skanowaniem komputer i jak nawet to wykryje, że nic nie masz to jesteś bezpieczny na 99% (bo zawsze może być taki wirus którego nic nie wykryje dlatego nie 100%)

d) Jeśli coś wykryło to to usuń (obviously) i ciesz się po resecie czyściutkim systemem (ale możliwe, że już tak go popsuł, że nic innego nie pomoże niż reinstall, ale to rzadkie przypadki)

JEŚLI NIE MOŻESZ WEJSĆ NA STRONY Z ANTYWIRUSAMI - to odwiedź kolegę i wypal live CD od razu :)

2. Jeśli jednak chcesz koniecznie zrobić reinstall to zrób to ale usuwając całkowicie wszystkie dane z dysku!!!

a) Jak już to zrobisz to zainstaluj jakiegoś antywirusa jak tylko uruchomisz komputer (ważne, bo inaczej może ci coś wejść z telefonu/płyty/pendrive czy co ty tam masz)

b ) Skanuj to co podłączasz a czego nie jesteś pewien.

Ale się rozpisałem :D Jakbyś miał jakieś pytania jeszcze to pisz na GG - 13122835.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...