Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD vs Intel

EvedooPL

AMD VS INTEL  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki Procesor wybra???

• AMD X8 FX-8120 3.1 GHz BOX (AM3+) (125W,16MB)
      9
    • Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX
      21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam poważny problem nie wiem co wybrać Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX lub AMD X8 FX-8120 3.1 GHz BOX (AM3+) (125W,16MB) który mi doradził sprzedawca w sklepie bardzo miły i pomocny.Pomóżcie mi w tym trudnym wyborze.

amd_vs_intel_2-1346067289.jpeg

22s.png

Opublikowano

1_long_22367.jpg

FX - tańszy, podobnie wydajny, w nowych grach różnica wynosi 5-6 FPS. Obydwa zajebiście się podkręcają, jednak rekord świata należy do FX'a 8150. A ty chcesz kupić FX-8120, sam go mam, w 2 minuty zrobisz z niego FX-8150.

@edit

Dokładnie jak napisał groky, ale jakby co to do i7 2600k troszkę mu brakuje jeszcze.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Szczerze - poczytaj testy, zobacz recki - po czym kup Intela. FX jest dobry do pracy, w grach nie ma szans z i5. Ja przy mniejszym budżecie bym brał i5 2300/2400 i płykę pod H61. Choć jak masz płytę pod AM3+ już to możesz brać FX'a, za kase, którą musiałbys dołozyć nie uzyskasz satysfakcjonującej różnicy. Jak składasz od podstaw do gier to tylko Intel. I nie jestem fanboyem, sam mam AMD.

Opublikowano

@Up

TO się zmieni jak gry zaczną wykorzystywać wiele rdzeni a taki Win8 ma podwyższyć wydajność AMD o 40% ( choć sam w to nie wierze)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Patrząc na obecną sytuację - i5. jak ktoś lubi ryzyko i liczy na to, że W8 będzie go wspomagał albo że FX II Gen. będą lepsze - mozna ryzykować AM3+. Jednak jako przeciętny, nie szastający kasa obywatel brałbym pewnego na dziś Intela.

Opublikowano

Kolejny usrany monolog

Jakby ciężko było ruszyć dupę i wpisać w wyszukiwarce albo w google frazę AMD vs INTEL

http://www.mpcforum.pl/topic/456257-jaka-firma-leprza-amd-vs-intel/page__st__20__hl__+amd%20+vs%20+intel#entry3267012

http://www.mpcforum.pl/topic/632460-intel-vs-amd-gry/page__st__30__hl__+amd%20+vs%20+intel#entry4555166

Proszę burzuazjo

Opublikowano

Kolego złe forum wybrałeś do takich decyzji ;)

Na komputerświat jakuba pogoniliśmy ale tutaj jest taki jakby Fan Klub FX'a. Polecam udać się na bardziej specjalistyczne forum w dziedzinie komputerów czyli PCLab/PCformat to tam Ci to dokładniej wytłumaczą niż tylko zasłanianie się "rzekomo" ma być lepiej, "rzekomo" kolejna generacja będzie lepsza i tak dalej. Głos na i5.

Opublikowano
Na komputerświat jakuba pogoniliśmy ale tutaj jest taki jakby Fan Klub FX'a. Polecam udać się na bardziej specjalistyczne forum w dziedzinie komputerów czyli PCLab/PCformat to tam Ci to dokładniej wytłumaczą

O kolejny gość, który poleca pclaga i resztę dennych for. Nie chcesz tutaj być to po co tu wchodzisz? :) Na tym twoim pclagu są znaffcy, jak chuj.

"rzekomo" ma być lepiej, "rzekomo" kolejna generacja będzie lepsza i tak dalej

Jakie "rzekomo"? To jest fakt. Windows 8 ma poprawiony multithreading, czyli po polsku WIELORDZENIOWOŚĆ. Ludzie, którzy mają FX'a widzą nawet 30-35% skok wydajności, ale to nic, bo przecież Intel daję w łapę, żeby programy były pisane na instrukcje intelowskie niż bardzo dobre AMD'owskie.

Piwosz:

Jednak jako przeciętny, nie szastający kasa obywatel brałbym pewnego na dziś Intela.

Sam sobie przeczysz. 2500k kosztuję mniej więcej 870-900zł, a 8120 kosztuję 580zł. 300zł różnicy dla przeciętnego Kowalskiego to jest kolosalna różnica.

Głos na FX, Krzta rozsądku nie pozwala mi kupować czegoś co kosztuję 2x drożej, a do tego zaledwie 10% wydajniejszego. 8120 kupisz za 580zł, a 2500k? Po ostatnich szalejach dolara to za 870-900zł. Każdy ci powie, że FX81xx to luka między 2500k, a 2600k ynteligencie. Jeśli chcesz kupować nazwę intel za dodatkowe 300-600zł proszę bardzo. Tutaj masz test, który pokazuję rzeczywistą różnicę: To jest test po premierze, czyli żadnych łatek, poprawek w systemie.

http://www.benchmark...rona/15700.html

Opublikowano

A w grach? Oj, FX po Oc słabszy od i5? Nieeeeeee!!! To nie może byc. A za i5 2300 zapłacisz jakieś 720zł (cena u mnie na osiedlu, dla braciszka właśnie kompletuję zestawik taki). Syntetyki i kompresja za przeproszeniem gówno obchodzą nastolatka (czyli np. mnie i brata mego) w momencie, kiedy grają oni w gry. A z wykresów w tychże grach wynika, że 2500K bez OC bije fx'a po OC. Dalej nie widzisz różnicy? Wolę dopłacić 100zł do najtańszej i5 zamiast FX'a i mieć pewne 4 rdzenie. W grach pod 2 rdzenie, czyli starszych, i5 poradzi sobie lepiej, w nowszych, pod 4 rdzenie, jak wynika z twojego testu, też. Więc gdzie przewaga FX'a? W lesie.

I tak, jestem przeciętnym Kowalskim, jeden rodzic pracuje, średnią krajową czy nawet mniej zarabia, kieszonkowe symboliczne, na kompa zbieram sam - praca wakacyjna itp. I jako człek światły w dziedzinie komputerów, a przynajmniej wystarczająco oświecony nie widze sensu kupowania dla mnie, jako gracza kompa pod AMD wyższym niż Phenom II.

PS - co ci sie tak nie podoba na labie, że uważasz to forum za gówniane?

Opublikowano
Syntetyki i kompresja za przeproszeniem gówno obchodzą nastolatka (czyli np. mnie i brata mego)

Gówno obchodzą? hahahahahaha. Chyba tylko niedorozwoje tak myślą, ale jeśli się ma 12-14 lat i myśli się tylko o graniu to taki jest tok rozumowania. Pójdziesz do porządnej szkoły(gdzie liczy się np. grafika lub skryptowanie) to zmienisz swoje zdanie.

Wolę dopłacić 100zł do najtańszej i5 zamiast FX'a i mieć pewne 4 rdzenie.

100zł? Minimum 170zł-200zł, a za zestaw 2400+H61 można mieć 8120 + 870-C45 + cooler/ram

, i5 poradzi sobie lepiej, w nowszych, pod 4 rdzenie,

Tak tak :) Wejdą gry na Linuxa, producenci zaczną optymalizować swoje gry(przykład: Unreal Engine 4, Cry Engine 3/4, Frostbite 2. Większość nowszych gier będzie się na tych opierać), a zobaczysz, że twój kochany intelek za którego tak mocno przepłacasz dostaję w dupę.

Opublikowano

A czy ja gdziekolwiek stwierdziłem, że myślę o programowaniu? Nie, wręcz kilka razy podkreśliłem, że chodzi mi o GRY. Więc jeśli jeszcze tego nie rozumiesz, to tak, o to chodzi.Ceny - Wg. ceneo różnica między i5 2300 a FX-8120 wynosi ok. 105zł, płyty tyle samo - więc ktoś zapewne kupi chłodzenie, bo o ile znam AMD to chłodzenie dalej jest suszarką, choć to akurat mogli poprawić. Daj mi proszę jakieś dowody nt. wydajności FX'a na linuxie w porównaniu z Intelem - jak opierasz się na spekulacjach to najlepiej nic nie mów, bo dużo spekulowano nt. FX'ów a po premierze... no właśnie.

Jak sie ktoś w profesjonalne rzeczy bawi to sobie kupi i7, a jak kasy nie ma to Phenoma II. Wiem z doświadczenia, że ludzie te właśnie procki kupują, ew. Xeony, jak ktoś cierpi na przerost portfela. FX'a kupują tylko wtedy, kiedy komp ma coś liczyć, a oni mają na to zlewać - zero gier itp, czysta profeska. I wtedy też jednak zazwyczaj kończy sie na i7/Xeonie, bo jak się chce dobrze zarabiać, to wypada dobrze zainwestować - Buldki dobrą inwestycją nie są, góra przeciętną.

Opublikowano

Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155

Sam go mam i nie mam problemow polecam i5 :)

jaksiemacie idz sie schowaj fanbot.Ty chodzisz po forum i tylko wciskam te amd produkty gdy np intel w nie których sytuacjach będzie lepszy od amd i tak samo amd w nie których będzie lepszy od intela.moim zdaniem jeśli nowe gry wyjdą które będę potrzebować 4+ rdzenie to intel tez się za to weźmie a teraz nie ma po co produkować procesory z 4+ rdzeniami do gier bo np do photoshopa itp to bardziej będzie amd ci pasował.

ja ci polecam forumpc.pl tam mi pomogli z zestaw moim bardziej ci tam pomogą niż w tym dziale ( dla moda to nie jest reklama te forum jest o komputerach i bardziej mu tam pomogą niż tutaj )

Opublikowano

Poczekajmy do premiery Win8 i na wszystkie łatki optymalizujące, wtedy zobaczy się co jest lepsze AMD czy Intel. Ale jeśli ma być tak jak zapowiadają że Win8 będzie wpierał wielordzeniowość i ma zwiększyć wydajność procesorów AMD, to zdecydowanie AMD wygra ten wyścig.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Różnica mała :P bierz AMD tańszy. Intel łatwiej się grzeje. amd nie ma do ciebie temperatur ale ma słabszy cache wiec... jeżeli nie masz zamiaru za 5 lat grać w najnowsze tytuły na max detalach bierz fx

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

Intel się grzeje? Może IB, ale tu wciąż mowa o SB. A FX też najchłodniejszy nie jest. A za 5 lat oba procki będą... słabe. Tak jak dziś np. E6320 - procek kiedyś zacny, dziś - poniżej 100zł.

A co do Win8 - problem jest taki, że mało komu podoba się jego ergonomia i niby najnowsze gadżety.

Opublikowano

Poczekajmy do premiery Win8 i na wszystkie łatki optymalizujące, wtedy zobaczy się co jest lepsze AMD czy Intel. Ale jeśli ma być tak jak zapowiadają że Win8 będzie wpierał wielordzeniowość i ma zwiększyć wydajność procesorów AMD, to zdecydowanie AMD wygra ten wyścig.

może i tak ale ja np zostane przy moim win 7 :)tak jak i wiele osób
Opublikowano

Intel się grzeje? Może IB, ale tu wciąż mowa o SB. A FX też najchłodniejszy nie jest. A za 5 lat oba procki będą... słabe. Tak jak dziś np. E6320 - procek kiedyś zacny, dziś - poniżej 100zł.

A co do Win8 - problem jest taki, że mało komu podoba się jego ergonomia i niby najnowsze gadżety.

Pokaż mi 2500k, które po o/c ma 45*C full obciążenie OCCT, jak mój 955BE genyuszu.

natan:

wykurwiaj... Na razie Intel ma prockl x6 na S2011 i to się nie zmieni.

Opublikowano

Powiedz mi, jakie masz chłodzenie, jakie obroty wentyla, jakie OC i jakie napięcie. Bez tego nie powiem ci, czy 2500K znajomego, któremu ostatnio składałem też jest równie chłodny na porównywalnym chłodzeniu. Bo tak mogę ci powiedzieć że są 2500K które mają max OC i tempy poniżej zera. I nie skłamię, więc takie puste frazesy zostaw dla kogoś głupszego.

Opublikowano

No nie gadaj. Mam FX-8120 na 3.6ghz i chłodzenie to co w sygnie i w stanie spoczynku temperatura 16 stopni. W stresie to ciężko go nagrzać do 40.

Natan a ty nie dawaj takich rad, bo nie są zbyt wartościowe. Podszkol się trochę, potem dawaj rady.

@down

Syberia :D

Żartuję, bo prostu wiatrak tak zapierdziela. Przy tym jest prawie niesłyszalny. W pokoju mam około 20-24 stopnie.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

To gdzie ty mieszkasz, że masz poniżej 15*C w pokoju?

@JakSieMacie - to nie jest mocne OC, ten proc ma granicę bezpieczeństwa na 1,45V, więc spokojnie 4,1GHz powinieneś wyciągnąć.Kumpel ma Macho, bez OC 39*C stress na 700RPM. Muszę kiedyś sprawdzić OC.

Opublikowano

Zależy od płyty. U mnie mogę do 1,75 voltować :D Na 770-C45 max był 1,55V, więc za dużo nie wyciągnąłem. Zresztą na słabym powietrzu i tak dużo nie pójdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...