Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Shakugan no Shana + Shakugan no Shana Second + Shakugan no Shana Final

RÓWNOKOGZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

230px-Shana_novel01.png

Lata wydawania anime: 2005-2012

Ilość odcinków: 72(3 sezony po 24 epy)

Status: Zakończone

Krótkie nakreślenie akcji:

Przeciętny licealista, Sakai Yuji, pewnego dnia podczas powrotu ze szkoły trafia do dziwnej strefy, w której wszyscy ludzie są nieruchomi, a Rinne sterowane przez Guze no Tomogara zjada ich energie życiową. Jedna z jego koleżanek z klasy zostaje zjedzona na oczach Sakaia. Przekonany o swojej śmierci zostaje w ostatniej chwili wybawiony przez Ognista Mgłę, której w późniejszym czasie nadaje imię Shana. Od Shany dowiaduje się, że nie jest człowiekiem, a pochodnią, czyli szczątkami istnienia, które zostało zjedzone przez Rinne w przeszłości, czyli technicznie rzecz biorąc jest martwy. Pochodnia płonie tylko przez jakiś czas, a po jej wypaleniu ślady po istnieniu danej osoby znikają. Nikt(poza tymi, którzy wiedza o energii życiowej) nie pamięta o istnieniu takiej osoby. jednak Yuji nie jest zwykłą Pochodnią, ponieważ posiada w sobie pewną moc, która nie pozwala się mu wypalić. Gdy Shana odkrywa fakt posiadania tej mocy przez Sakaia, zastępuje miejsce zjedzonej przyjaciółki Yujiego pochłaniając jej resztkę egzystencji. Podczas kolejnych wspólnych walk i kolejnych dni spędzonych razem w szkole zaczyna rozwijać się wątek romansu Yujiego i Shany. Czym jest Guze no Tomogara i Rinne? Jak się dalej potoczą losy Yujiego i Shany? Czy stworzą idealną parę? Tego wszysktiego i wiele więcej dowiecie się oglądając 3 sezony Shakugan no Shana.

Kilka słów ode mnie

3 serie, 72 odcinki pełne akcji z nutką romansu. Genialna fabuła, genialny zestaw bohaterów, do soundtracku nie ma się generalnie co czepiać(jeden z openingów cały czas przewijałem, bo był po prostu chujowy), a połączenie romansu i akcji wyszło po prostu zajebiście. Narzekać można na dość niemrawą pierwszą połowę drugiego sezonu, gdzie przez 12 epów mamy praktycznie sam development postaci i poza 3 króciutkimi walkami, mamy schemat typu "shana sie stara, yoshida(tą to momentami chciałem zajebać ^,^) się stara, a yuji pali janka". Jednak cała reszta napakowana jest akcją i świetną animacją walk. Błędów logicznych się nie dopatrzyłem(no może w 3 sezonie padło za mało wyjaśnień jak do tego doszło, ale błędów rzeczowych ani logicznych nie ma). Moja ocena dla tego anime? 10,5/10. Będzie mi cholernie brakowało Ognistookiej, Płomiennowłosej Łowczyni, Shany.

Do obejrzenia online:

1 sezon: http://www.anime-shinden.info/13839-shakugan-no-shana-online.html

2 sezon: http://www.anime-shinden.info/508-shakugan-no-shana-ii-online.html

3 sezon: http://www.anime-shinden.info/14019-shakugan-no-shana-iii-final-online.html

W pamięci zapadło mi przewijające się przez wszystkie sezony "Urusai! Urusai! Urusai!" Shany.

Pozdrawiam i zapraszam do oglądania.

Opublikowano

Wciągające, dobre, na wysokim poziomie. Szczerze powiem wolałbym shakuganke bez ostatniej serii i mieć nadzieje, że kiedyś zrobią, niż zeby było to coś co zrobili ;( U mnie ma 10/10, tylko tyle, że w SnSFinal skończyłem gdzieś w połowie (i nawet tego nigdzie nie zapisałem więc nie wiem dokadnie gdzie -.-), nie przypadło mi to do gustu, taki obrót o 90 stopni a w końcówce z tego co słyszałem, o kolejne 90.

Opublikowano

Shana to najlepsze anime świata :D. Na ostatniej serii to się popłakałam, z miłości do serii i tego że to koniec. Liczymy na jakieś zacne OAV :)

nowasygnanikolcja.jpg
Opublikowano

Wciągające, dobre, na wysokim poziomie. Szczerze powiem wolałbym shakuganke bez ostatniej serii i mieć nadzieje, że kiedyś zrobią, niż zeby było to coś co zrobili ;( U mnie ma 10/10, tylko tyle, że w SnSFinal skończyłem gdzieś w połowie (i nawet tego nigdzie nie zapisałem więc nie wiem dokadnie gdzie -.-), nie przypadło mi to do gustu, taki obrót o 90 stopni a w końcówce z tego co słyszałem, o kolejne 90.

Trzecia seria różni się trochę konceptem od pierwszych dwóch, jednak po obejrzeniu całości, wszystko się wyjaśnia
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uwielbiam <3 Pierwszy raz anime obejrzałam kupując sobie DVD w empiku, kilka pierwszych odcinków. Później, zaczęłam oglądać na bieżąco w necie. Nigdy nie przywiązywałam wagi, czy też zainteresowania do tytułów, gdzie główne postacie wyglądają jak 11 latki, ale SnS po prostu mnie zachwyciła. Openingi są super, zwłaszcza najbardziej podoba mi się ten z 3 serii. Ogólnie III mocno odróżnia się od pozostałych dwóch. ja osobiście czułam lekki dyskomfort oglądając to, co się w niej dzieje bo nie byłam do tego przyzwyczajona (kto oglądał 2 pierwsze serie, wie o co chodzi), ale i tak smutno mi było, kiedy obejrzałam ostatni odcinek. Bardzo polecam.

Opublikowano

Trzeba podziękować, bo z tytułem spotkałem się już wcześniej, ale opis nie wyglądał zachęcająco. Jednak zobaczyłem te wasze zachwyty nad serią, to musiałem spróbować. Anime świetne, bardzo mi się podobało (oprócz nazewnictwa czarów Daw i jej samej, odcinek o jej przeszłości przewinąłem :P). Film mam nadzieję obejrzeć w drodze na wyciecze szkolnej :D Wszyscy narzekają na 3 sezon, przyznam się, że na taki obrót spraw w czymkolwiek czekałem bardzo długo, a jak zobaczyłem to jakoś się mi smutno zrobiło. Pozostała manga, mam nadzieje, że odstępstwa od fabuły z mangi w anime było dużo, to się będzie miło czytało. 9.5/10 Btw. muzyka gdy pojawia się Pheles jak i pierwszy opening są epickie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Anime calkiem ciekawe u mnie 9/10 troche przeciagane z uczuciami, ciekawe zakonczenie, ogolnie uwielbiam takie anime, dobrze ze 3 sezony :)

Moje AMV:

Arpeggio Of Blue Steel:

https://www.youtube.com/watch?v=tMZDfT2ds4I

5 Centimeres per second:

http://www.youtube.com/watch?v=4UFHW47oIwc

Gun Gale Online// Sword Art Online 2:

https://www.youtube.com/watch?v=fP2gEn28_cY

Postaw +, właśnie plusy motywuja mnie do dalszego działania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...