Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego na początku buty?

Selinka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Dlaczego większość osób bierze na początku rozgrywki buty i potki a nie np miecz dorana?

Nie jestem w tej grze zbyt dobry i dlatego sie pytam.

mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?

Pozdrawiam.

deaxy_syg01.png

Dałbym jeszcze UserBara ale max 1 obrazek :x

Opublikowano

To stało się już standardem, ma to swoje plusy, no ale minusy też.

Osobiście wolę brać buty wtedy, gdy support nie ma heala (3 poty + szybkość ruchu), a jeżeli ma owego heala, to biorę dorana, który doda mi i życie i trochę ataku do harrashowania.

Opublikowano

@2up ale wytłumaczyłeś...

Butki + 3 potki bierze sie gdy jesteśmy na lini bez heala lub nie mamy heala w skillach... Gdy jesteś z supportem z healem na lini to mozesz kupić doranka

Opublikowano

Butki bierze się dla sustainu na linii. Z doranem masz tylko +100hp, z potek +450, a to umożliwia zostanie na linii dużo dłużej. A przy okazji masz trochę ms do unikania skillshotów.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Butki dla sustainu? Ty wiesz co to sustain?

Raczej dorany dla sustainu, masz HP czy też HP+mana na mida...

Lepiej mieć butki żeby szybciej uciec // dogonić i dlatego się przydają

Opublikowano

Łatwiejszy CS, większa mobilność, dłużej ustoisz z potami na lini.

Ty masz buty + 3 poty, przeciwnik ma ringa/sworda. Wystarczy mocniejszy harras z twojej strony ,żeby przeciwnik musiał grać defensywnie/wrócić do bazy.

Opublikowano

Serio? Myślisz, że te +100 hp i 3% lifesteala da Ci więcej niż 3 potki?

A na pierwszych lvlach mana regen z dorana jest raczej zbędny. Chyba, ze miotasz tymi skillami jak szatan.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Dlaczego buty ?

-Łatwiej kogoś dogonić lub uciec z ewentualnego ganku

-mi się łatwiej lasthituje jak gram mele

-utrzymujemy się dłużej na lini

Kiedy grałem buty/cloth, ale obecnie tylko i wyłącznie buty...

Nawet jak ide w jungle najtrudniejszym junglerem to biorę buty.

Wychodzę z założenia, że lepiej zrobić mniejszą jungle i mieć 2 udane ganki,

niż całą jungle i mieć 4 nieudane ganki.

Na ECC nawet supportem się brało buty i mniej wardów.

Po prostu te 50 ms to jest bardzo dużo, choćbyś nie wiem jakie runy miał, 50ms nie wyciągniesz.

Opublikowano

Serio? Myślisz, że te +100 hp i 3% lifesteala da Ci więcej niż 3 potki?

A na pierwszych lvlach mana regen z dorana jest raczej zbędny. Chyba, ze miotasz tymi skillami jak szatan.

Proszę, nie komentuj jak się nie znasz.

Doran daje 80HP, a nie 100 ;) (po nerfie).

Butki bierze się do szybszego chodzenia a przy tym uciekania od skill shotów etc. + potki do podleczenia siebie.

Dorana gdy chcemy mieć łatwiejszą farmę creepów

Opublikowano

Zawsze bierze sie butki,na kazda linie.

Jezeli mamy ganka,a przeciwnicy maja buty a ty nie to jak nie masz flesha to Cie zabija,dziala to tez w druga strone,jezeli twoj jungler Ci gankuje,twoj przeciwnik ma buty a ty nie,to jak nie macie slowa/stuna to go nawet nie uderzysz a co dopiero dogonisz.

sstwc.jpg

Opublikowano

Proszę, nie komentuj jak się nie znasz.

Doran daje 80HP, a nie 100 ;) (po nerfie).

Butki bierze się do szybszego chodzenia a przy tym uciekania od skill shotów etc. + potki do podleczenia siebie.

Dorana gdy chcemy mieć łatwiejszą farmę creepów

Serio to Ty nie komentuj jak się nie znasz... Koleś dobrze mówi. Możemy zagrać 1v1 tą samą postacią np. Brandem. Ja wezmę buty+3 poty a ty dorana. Zobaczymy kto się dłużej na linii utrzyma ;)

Opublikowano

A ucieczki od gankow to nikt nie wymienil ^^ jak masz dorana na start jestes najlatwiejszym celem do gankowania, zero speeda i zreo hp regenu, 1 gank i musisz wracac albo padniesz. Do tego poty daja spory regen co pozwala dluzej zostac na linii ale to juz wiekszosc napisala.

Opublikowano

Ja zawsze biore buty i 3 potki, latwiej uciec, dluzej stoi sie na lini i wgl postac jest bardziej mobilna juz na poczatek. To jest chyba najlepsze rozwiazanie bo butow nie bedziesz sprzedawal, a dorany w koncu raczej tak, tyle ze za polowe ceny tracac 238 golda, co jest wazne gdy nie ma sie feeda.

Opublikowano

Ja biore buty dlatego, ze harrasuje sobie goscia np. z Doranem on nie ma hp, ja nie mam hp, ale ja sie lecze a on musi trzymac sie turreta co uniemożliwia mu lasthity.

+ ucieczka od ganków i lepsze poruszanie sie np. po midzie.

Opublikowano

Dlaczego buty ?

-Łatwiej kogoś dogonić lub uciec z ewentualnego ganku

-mi się łatwiej lasthituje jak gram mele

-utrzymujemy się dłużej na lini

Kiedy grałem buty/cloth, ale obecnie tylko i wyłącznie buty...

Nawet jak ide w jungle najtrudniejszym junglerem to biorę buty.

Wychodzę z założenia, że lepiej zrobić mniejszą jungle i mieć 2 udane ganki,

niż całą jungle i mieć 4 nieudane ganki.

Na ECC nawet supportem się brało buty i mniej wardów.

Po prostu te 50 ms to jest bardzo dużo, choćbyś nie wiem jakie runy miał, 50ms nie wyciągniesz.

Bardzo ładnie opisne . Like
SW5tdWZhc29fX19ldW5lX19fNzdfX19OVUxMX19fMl9fXzEwMF9fX1BvbGFuZC5wbmdfX184X19fMl9fXzAwMDAwMF9fX3NvbG8=.png
Opublikowano

Zawsze sie bierze buty 3 poty nawet jak mam supporta z healem to bardzo pomaga buty offensywa jak i defensywa np uciekanie od kulek karthusa poty wyleczenie sie z harasu przeciwnika.

Opublikowano

Wszędzie się kupuje butki i 3 potki bo jeżeli grasz teamem to zawsze można invade na blue zrobić a dzięki butkom szybciej dojdziesz . Butki też są dobre na start do np unikania beczki Gragasa Q W Ezreala i postaci skillshotowych

Opublikowano

Przestańcie filozofować ...

Jedno proste wytłumaczenie :

Buty+3 poty stały się metą LoLa... grasz na linii z Doranem a przeciwnik ma buty i... jesteś wkurwiony bo jak uciekałeś to i tak byłeś za wolny i przeciwnik z butami Cie dogania a ty masz 0/1/0 ...

i tyle.. jak czytam filozofie o sustainie i o dmgu to mnie krew zalewa :)

Co powiecie na to że na moich drużynowych rankedach wszyscy nie ważne od postaci kupujemy doran shieldy i idziemy w krzaki i wtedy jest 3vs3 z tym że my mamy pancerz i więcej HP a wątpie że potki wam wyleczą tyle zdrowia żeby dobrym nukiem uchronić przed FB.

Buty i poty to standard i tyle .

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...