Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Aktualizacja własnego serwera

Zozol815

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie aktualizacji swojego własnego serwera. A mianowicie - wiadomo że wersja się zmienia, np. z 1.2.5 na 1.3.1 i co za tym idzie - jest nowy bukkit do pobrania. I teraz tak. Jeśli chcę mieć serwer na najnowszym bukkicie, to czy da się go jakoś zaktualizować razem z pluginami? Czy trzeba robić tak, że folder z plikami serwerowymi idzie do kosza, pobieram nowy bukkit, wgrywam od początku pluginy i ta cała reszta? Bo nie uśmiecha mi się po każdym update od nowa stawiać serwer i edytować te wszystkie rzeczy typu Essentials czy chociaż Jobs z którym miałem problemy i rozwiązałem po 3 dniach. A może jest jakiś plugin który nam aktualizuje wszystko sam razem z konfiguracją tych pluginów? Według mnie to troche denne że musze wyrzucać cały serwer do kosza kiedy mam juz wszystko ładnie zrobione i pisanie tych wszystkich linijek w pluginach od nowa. Proszę o pomoc, bo jak nie dostanę porządnej odpowiedzi, to nie postawię serwera :( :(

Opublikowano

BIGLIL dobrze że ty się znasz i nie offtopuj mi tu.

Dobra mam wgrać najnowsze pliki .jar ale wraz ze zmianą wersji bukkita są też nowe pluginy, ale jak pozamieniam te pliki .jar to pluginy same się zaktualizują? Prosze o odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wyglada , to tak (ja zrobilem tak u siebie i wszystko gra).

1. Zrob kopie calego katalogu plugins

2. Aktualizacja bukkit ,sprawdzenie log'a

3. Podmiana plikow *.jar z pluginami, nie kasowac katalogow, bo tam sa wszystkie ustawienia :-) a wlasciwie w pliku config.yml

4. Czasami moze sie zdarzyc ,ze plugin (u mnie np. AutoMessager) podmienia wlasnie ten plik (ale o tym informuje nas autor pluginu na str. bukkita) i wtedy musimy podejrzec nasze ustawienia w kopii ;-)

p.s.

Praktycznie po samej aktualizacji bukkita ,nie mialem zadnych problemow z pluginami z 1.2.5 :-D

TEKST MIESIĄCA - obecnie na forum jako"Mauurycy":

...WarZ jest troche słabsze i mniej rozwinięte od dayz

Opublikowano

Rozumiem, czyli podmieniać same .jar w pluginach tak? Konfiguracja zostaje ta sama i będzie działać?

I jak robię kopię zapasową pluginów, to reszta może iść do śmietnika? Bo jeśli będę miał pluginy to mogę sobie tego nowego bukkita pobrać :rolleyes:

I jeszcze jedno pytanie 8S Teraz jest wersja bukkita 1.3.1 - R1.0 - i czy opłaca już się robić serwer czy jeszcze poczekać? Bo z tego co wyczytałem to pierwsza wersja i mogą być jeszcze błędy :huh:

Opublikowano

czy się opłaca zależy od tego, czy gracze maja już nowa wersje klienta. skoro nie to niech jeszcze kilka dni na niej pograją a potem zrobisz update (możesz już wcześniej zrobic serwer testowy dostępny tylko dla administracji żeby znaleźć bugi itp to potem tez nie będziesz miał wszystko na raz do zrobienia.)

ogólnie to się opłaca jeszcze trochę poczekać, ponieważ, nawet gdy bukkit ma już najnowsza wersje, pluginy nie wszystkie będą działały czysto (bugi, błędy...) a tez możliwe ze nie wszystkie są już aktualizowane na 1.3.1

logo_0.PNG

Serwer IP: craft-kingdoms.net

Opublikowano

Dobrze w takim razie poczekam :) A może ktoś jeszcze ma jakiś sposób na aktualizację tych plików bez utraty konfiguracji pluginów? Bo dostałem już 1 dobry, ale może są jeszcze jakieś? Czekam na odpowiedzi, możecie napisać też jak wy to robicie ;) Sposobów nigdy dość :rolleyes:

Opublikowano

Zrob tak jak Ci mowilem , "silnik" pluginow, to pliki *.jar reszta ( to w katalogach) to ustawienia do tych pluginow ale masz kopie wiec spoko :-) ... a tak naprawde ,to jest juz wer. bukkit 1.3.1 r2

Pozdr

TEKST MIESIĄCA - obecnie na forum jako"Mauurycy":

...WarZ jest troche słabsze i mniej rozwinięte od dayz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...