Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Metin2.SG Gra szamanem jako główną postacią.

Crasher001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. ;)

Z dniem pierwszego września, a raczej trzeciego, bo wtedy zaczyna się rok szkolny. Postanowiłem zacząć grać na globalu. Do PL'a nie mam zamiaru powracać póki co, więc idę na dobry i stabilny SG. Nie chcę grać Wojem ani Surą. Mam chęć na spróbowanie czegoś nowego. Chcę grać Szamanem jako główną postacią, ew. drop Body 35 do m2, ale to szaman ma być tą rasową postacią do expa. Widziałem nie raz dobrych Szamanów 86 którzy na wojnach po prostu kosili innych. :P

W grze szamanem mam małe doświadczenie, mimo 4 letniego stażu w tej grze.

Podstawowe pytanie.

Heller czy Smok ? - Z mojego punktu widzenia to smok raczej będzie lepszy.

Czy jest szansa albo inaczej. Czy opłaca się w ogóle podejmować ryzyka expienia solo tego szamana ?

Nie miałby kto mnie podexpiać a też nie mam zamiaru tracić tyle czasu na grę aby wyrobić woja 65 i podexpiać szamana, szczególnie na globalu grając od zera.

Kolejne pytanie.

Buffowanie w PT to już przeżytek i stara bajka. A jak jest na SG, bierze ktoś jeszcze czy taki sposób odpada, bo z reguły każdy ma swojego buffa? - Myślę, że to jednak słaby pomysł, ale nie wiem jak z tym expem solo.

Hmm... na SG jest dużo ewentów, praktycznie w każdy weekend więc z expem bym nie miał problemu.

Shinno czy Jinno ? - Które królestwo przeważnie zdobywa pierwsze miejsce w evencie na bonusowy exp ? No i oczywiście w którym jest więcej sklepów i Polaków ?

Może jakiś poradnik by ktoś podrzucił, bo nie widziałem na razie a przydałby się. Nie taki jak rozwijać szamana, bo to akurat wiem. Ale jak dać sobie radę grając solo, czyli mając tylko tego szamana.

Czekam też głównie na odpowiedzi czy w ogóle warto się podejmować wyzwania aby grać od zera i expić szamanem. :)

Ile czasu zajmie mi wyexpienie 75 lvl ? - Czasu na grę mam sporo. Mogę poświęcać na exp na prawdę bardzo dużo. Kasę na IS mam odłożoną, nie jest potwierdzone, że to na Item Shop, ale jeśli by się coś przydało to chętnie skorzystam.

Bez IS dam radę ? - Jeśli już podejmę się tego expienia samym szamanem to czy bez IS dam radę ? Nie wiem jakie wydatki będą mnie czekały w najbliższym czasie więc nie obiecuję, że wydam dużo na IS. Może to być tylko sam PD albo Auto Potki.

No cóż, to chyba na tyle. Czekam na wasze wsparcie w odpowiedziach. :)

E9mwj60.png
Opublikowano

Napisałeś, że masz małe doświadczenie w graniu szamanem, więc wybierz smoka. Polecam Ci wybrać królestwo Jinno. Dużo jest tam polaków. Jeżeli masz dużo wolnego czasu i chęci do gry to pewnie, że wybieraj smoka. Nawet nie musisz robić dropa 35 lvl Bodego. Wystarczy, że wbijesz szamanem 35 lvl + bojowiec i stoisz na tym lvlu do tąd, aż nie zrobisz jakiegoś dobrego eq ;)

Tak jak pisałeś, wystarczy dobry ABS i jesteś królem :D

Pewnie, że dasz radę wbić 75 bez IS'u tylko musisz się napracować ;)

Pozdro ;>

Opublikowano

1. Healer czy smok - Smok. Smokiem lepiej ogarniesz expienie na koniu (przynajmniej ja tak miałem), wiadomo, że buffy robią swoje. Chociaż Healer ma ku po 5-20k, to po 70-tce zaczyna tracić szanse ze smokiem. Healer ma w dodatku słabsze nie co skille.

2. Buffowanie w PT - Tutaj nie ma co. Każdy praktycznie ma swojego buffa, więc nie będziesz miał komu buffować poza sobą i może podczas DT

3. Shinsoo czy Jinno - W Jinno jest najwięcej shopów, gra sporo polaków, są conajmniej 3 aktywne polskie gildie. Jednak ostatnio niebiescy mało % expa dostają na weekend.

4. Ile czasu zajmie mi wbijanie 75lvl? - Nie da się tego określić. Zapewne będzie Ci ciężko zdobyć nie co lepsze eq i będziesz zmuszony robić je sam lub z pomocą kumpli. Ale co do expa to można szybko wbić. Weekend exp + pd na 1h + biały lew i można śmiało iść expić :)

5. Czy dam radę bez IS? - Oczywiście, że tak, ponieważ prawie cały IS da się zakupić w grze. Prawie wszystkim da się tutaj handlować. Wystarczy znaleźć kogoś, kto się bawi w SponsorPayu.

143516sygna.png

Opublikowano

Jakie postanowienie na nowy rok szkolny :D Ciężko jest tak wytyrać szamana:P Te koxy raczje powyrastały razem z jakimiś ziomkami z gildii itd + masa farmienia do tego:P

Opublikowano

Wybieraj szamana smoka.Królestwo Jinno.Postać Szamana Sama w sobie jest bardzo dobra.Wbij 35lv i weź się za eq.Mówie tu o skilach +m5 oraz antyku +15 śr.Szaman z nieodpychaniem i dobrym eq jest bardzo cenioną postacią pod Pvm jak i PvP.Pozdrawiam.

nanicz.png

Opublikowano

Jak zrobisz tego woja do m2 i zrobisz dobre eq to exp nie będzie wcale taki trudny... Przy dużej ilości hp i pomocy oraz błogosławieństwie na G spokojnie z boja ogarniesz spota na BO... Jeśli będziesz chciał mało wydać na IS to żaden problem bo tam można wszystko z IS kupić w shopkach... A co do wojen gildii i PvP to obydwie klasy sprawują się tam wyśmienicie... ;)

Opublikowano

@Pawłoś. Ludzie grają na sg ze względu na to że wszystko co jest w is,jest również dostępne w grze.To nie nasz Polski gdzie chcą z nas

wyżreć ostatnią złotówkę.Aleeee... jeśli ktoś chce to zawsze może pyknąć z 7zł na is z tym że tam nie jest to aż tak bardzo konieczne =]

nanicz.png

Opublikowano

Heller czy Smok ? - hmm, Wydaje mi się że Smok będzie lepszy.

Buffowanie w PT to już przeżytek i stara bajka. A jak jest na SG, bierze ktoś jeszcze czy taki sposób odpada, bo z reguły każdy ma swojego buffa? - Buffowanie w PT to tylko na DT, raczaej każdy ma swojego buffa. Raczej EXP SOLO .

Shinno czy Jinno ? - W Jinno gra sporo polaków, a co do eventów nie wiem .'

Ile czasu zajmie mi wyexpienie 75 lvl ? - Tego się raczej nie da określić, trochę zajmie napewno zrobienie eq.

Bez IS dam radę ? - Tak, ponieważ prawie cały IS da się zakupić w grze.

Jeżeli masz jakiś problem i będę ci w stanie pomóc zapraszam na PW.   B) 

Opublikowano

Heller czy Smok ? - Hmm.. Skoro zaczynasz od 0 to smok będzie dużo lepszy.

Buffowanie w PT to już przeżytek i stara bajka. A jak jest na SG, bierze ktoś jeszcze czy taki sposób odpada, bo z reguły każdy ma swojego buffa? - Prawie all mają buffa.

Shinno czy Jinno ? - Na pewno Jinno, tam więcej osób w czym polaków ;)

Ile czasu zajmie mi wyexpienie 75 lvl ? - Zależy jak grasz, niektórzy wbiją taki lvl w tydzień, inny w miesiąc lub rok :)

Bez IS dam radę ? - Oczywiście że dasz! Wszędzie bez IS da radę grać ;) Is to tylko płatne umilenie gry :)

PS. Szukasz może osób do gry na sg.? Bo mam zamiar zacząć tam grać od nowa tylko samemu nudno :P

MW-800x200-banners-2013-8.jpg

Bitwa na paczenie ? Ania :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...