Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Propaganda Korei Północnej

RÓWNOKOGZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry.

Jak większości z was wiadomo w Korei Północnej istnieje taki sam ustrój polityczny jak w Polsce do roku 1989. Ważnym aspektem utrzymywania takiego reżimu jest propaganda. Namiastkę takiej propagandy można zobaczyć na rzekomo oficjalnej stronie rządu Korei Północnej(jest w języku polskim co budzi pewne moje podejrzenia, ale treść wygląda na w miarę prawdziwą) http://www.krld.pl/. Najciekawszy artykuł jaki udało mi się tam znaleźć to ten o uciekinierce, która opowiada jaka to Korea Północna jest bogata, świetnie rozwinięta i zapewniająca pełnie swobód obywatelskich, a Korea Południowa to zły i biedny reżim. Treść artykułu w spoilerze. Ten temat skierowany jest do osób, których choć trochę interesuje co działo się kilka(naście/dziesiąt) lat przed ich urodzinami w kraju.

Publikujemy zapis z konferencji prasowej z Pak Jong Suk, obywatelką KRL-D, która powróciła do kraju po uprowadzeniu do południowej Korei.

Na konferencji obecni byli przedstawiciele mediów z KRL-D, Organizacji Chongryon z Japonii, Chin, Rosji i Stanów Zjednoczonych.

Pak mieszkała w dzielnicy Ranam w mieście Chongjin w prowincji Północny Hamgyong. Tak mówiła na konferencji: "Nielegalnie przekroczyłam granicę w nocy 29. marca 2006 roku, kierując się fałszywą nadzieją na spotkanie z moim ojcem, który udał się na południe w trakcie wojny koreańskiej w obawie przez zrzuceniem bomby atomowej przez amerykańskich imperialistów. Miałam nadzieję na otrzymanie pieniędzy od niego.

Zostałam uprowadzona przez agentów południowokoreańskiego wywiadu, wszystko odbyło się wg przygotowanego przez nich scenariusza."

Dalej Pak powiedziała, że podczas 6 lat spędzonych w południowej Korei czuła się jak nędznik, zniewolony chęcią posiadania pieniędzy. Mówiąc o warunkach bytowych tzw. "uciekinierów z północy" powiedziała, że jedyne prace jakich się podejmują to sprzątanie śmieci, zmywanie naczyń oraz inne trudne i bardzo męczące zajęcia. Jak zauważyła procent samobójstw wśród tych osób jest aż 5.krotnie wyższy niż w pozostałej części południowokoreańskiego społeczeństwa. Jak mówi: "żarliwie chcą oni wrócić do KRL-D"

Po powrocie do KRL-D Pak powiedziała: "Zdałam sobie sprawę jak czuła i wspaniała jest dla mnie Ojczyzna. Teraz aż do śmierci nie będę miała żadnych życzeń. Drogi Szanowany Kim Dzong Un nie potępił mnie - osoby która dokonała tak wielu złych rzeczy, przeciwnie otoczył mnie gorącą opieką. Okazał mi swoją troskliwą miłość. Kim Dzong Un sprawił, że ja przepełniona winą, mieszkam teraz w Pjongjangu wraz z moim synem, który jest nauczycielem w konserwatorium Kim Won Gyuna oraz z moją synową. Nie jestem przecież ani patriotką ani bohaterką, która dokonała wielkich czynów dla kraju. Jestem zdrajczynią, która porzuciła Ojczyznę dla lepszego życia, w momencie kiedy cały naród buduje potężny kraj zaciskając pasa.

Zasłużyłam na karę. Jednak Kim Dzong Un nie potępił mnie, przeciwnie był tak wspaniały, że umożliwił mi życie pełnią życia. Nigdy nie zapomnę jego wielkiej miłości i łaskawości tak długo jak żyję. Świat nie zna innego Przywódcy o tak łagodnym sercu jak nasz Drogi Szanowany Kim Dzong Un.

Narodziłam się ponownie dzięki Kim Dzong Unowi, który jest taki sam jak dwóch Generalissimusów."

Na końcu konferencji Pak wraz z synem i synową zaśpiewała pieśń pt. "Moja niezapomniana droga", która miała zaprezentować jej lojalność wobec Kim Dzong Una - ojca narodu o dobrotliwym sercu.

Taka propaganda najprawdopodobniej miała miejsce i w Polsce przez 1989(chociaż patrząc na poziom większości dzisiejszej prasy ogłupianie społeczeństwa trwa nadal).

Piona.

I TAK TE WASZE NAJKI I ADIDASY SOM ROBIONE PSZES MAŁYH AZJATUW KTÓRZY PRACUJOM ZA MISKE RYRZU :C

P.S.

PAMEITAJCIE WALCIE KOKOSZA, ZBIERAMY PLUSY, POZDRO!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...