Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć grę i stworzyć dobrą postać?

BBC37

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czytając niektóre podaniki nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać, więc postanowiłem napisać własny poradnik, gdyż gram w tą grę około 4 lat. Zapraszam do czytania.

Krok pierwszy:
Wchodzimy na stronę

http://gladiatus.pl

wybieramy prowincję, podajemy nick, hasło, maila i akceptujemy ogólne warunki umowy. 

272231400935459482790.jpeg

Po zarejestrowaniu się możemy od razu przystąpić do gry, lecz w ciągu kilku dni należy aktywować konto klikając link który dostaliśmy na podany przy rejestracji adres e-mail.
Krok drugi:
Wybieramy płeć postaci. 

382751400935459482790.jpeg

Gdy już wybraliśmy, przenosi nas automatycznie do podglądu postaci

874261400935603482790.jpeg

542971400935603482790.jpeg

, tam mamy 50 złota, na sobie miecz, w ekwipunku tarczę, trochę jedzenia i statystyki po 5. zakładamy tarczę, trenujemy za złoto które mamy, aby mieć taki efekt: 

872201400935695482790.jpeg

idziemy na wyprawę i atakujemy pierwszego przeciwnika, z początku jego nazwa to "????" ale gdy wygramy z nim kilka razy będzie nazwa "szczur" z takimi statystykami łatwo z nim wygramy, walczymy na wyprawach z innymi przeciwnikami aż wbijemy drugi poziom. (niestety po update trzeba wbić 5lvl żeby mieć rynek i resztę). jak mamy 5 poziom to już nasza nawigacja powinna wyglądać tak: 

446501400935782482790.jpeg

(może nie być Magusa, on się pojawia chyba od 8 poziomu). Idziemy do podglądu, ściągamy miecz i tarczę. sprzedajemy wszystko co mamy z wypraw u któregoś z handlarzy w zakładce "sprzedaj"

Krok trzeci:
Gdy jesteśmy już u handlarza wchodzimy na drugą stronę, tam mamy jedzenie. 

204151400935782482790.jpeg

(tu już mam wykupione, zostało tylko kto, za które trzeba zapłacić również rubiny) kupujemy to na co nas stać, zostawiając sobie około 100 złota.

Krok czwarty:
Idziemy na rynek (zakładka Rynek) wybieramy kategorię "Jadanle", "Filtr" i klikamy "cena". Pokażą się nam przedmioty od najtańszego do najdroższego. patrzymy ile życia dodaje nasze i szukamy w przedmiotach na rynku takiego co dodaje podobną ilość i wystawiamy nasze za cenę podobną do tego już na rynku (nie podam ceny gdyż na każdym serwerze są one inne więc cena na obrazku jest przykładowa) 

247241400935782482790.jpeg

Krok piąty:
Czekamy aż ktoś kupi nasze jedzonko, gdy tak się stanie dostaniemy wiadomość (koperta w lewym górnym rogu ekranu) 

787061400935858482790.jpeg

i paczkę (skrzynka obok koperty) w której będzie nasze złoto. I tak handlujemy dopóki nie skończy się jedzonko u handlarza.

Krok szósty:
Gdy już skończy się jedzenie (wszystko sprzedamy) wyciągamy całe złoto z paczek i idziemy trenować (zakładka "Trening") i trenujemy Charyzmę, Zręczność i Władanie Bronią. Gdy już będziemy mieli nowe towary u handlarza (nowe jedzenie) powtarzamy te czynności, czyli dalej sprzedajemy jedzenie na rynku.

Krok siódmy:
Szukamy gildii. Wchodzimy w zakładkę "Ranking", "Gildie" i szukamy gildii z minimum polem treningowym na 5 poziomie (pole treningowe obniża koszty naszego treningu o 2% za każdy poziom czyli w przypadku 5 poziomu to 10%, max to 15 poziom czyli 30% tańszy trening). Jak znajdziemy sobie jakąś gildie, składamy podanie i czekamy na rozpatrzenie. jeśli nas nie przyjmą powtórzamy tę czynność z inną gildią ( w między czasie cały czas handlujemy) najważniejsze żeby w podaniu pisać, że jesteśmy handlarzami (tak nazywamy osoby które handlując zarabiają złoto bez expienia*). gdy już znajdziemy gildię do której nas przyjmą dalej handlujemy i trenujemy do następującego efektu:
Siła: 30
Władanie bronią: 50
Zręczność: 60
Charyzma: 70/80
Budowa fizyczna: 10/15
Inteligencja: 10/15

Krok ósmy:
Gdy mamy takie statystyki, kupujemy resztę ekwipunku u handlarzy, na runku bądź w domu aukcyjnym. gdy zbierzemy cały ekwipunek idziemy do areny 

675631400936102482790.jpeg

(atakując osoby z najlepszej 5 nie przesuwacie się w rankingu! chyba, że w niej jesteście.) i walczymy tylko tam, bez wypraw. zdobywamy tam złoto, doświadczenie, w małych ilościach 1, 2 lub 3 punkty i czasem honor. (nie zapominamy o handlowaniu i trenowaniu)

Krok dziewiąty:
Walcząc na arenie i handlując zdobyliśmy już 7 poziom i jesteśmy minimum w pierwszej dwudziestce areny. Mamy też następujące statystyki:
Siła: 40
Władanie bronią: 60/70
Zręczność: 80+
Budowa fizyczna: 20
Charyzma: 100+
Inteligencja: 20
Zostawiamy na chwilę trening i idziemy do domu aukcyjnego. tam kupujemy lepsze wyposażenie:
Broń: duże obrażenia + bonusy najlepiej do charyzmy, zręczności i władania bronią.
Tarcza: dużo pancerza + bonusy takie jak wyżej.
Napierśnik: tak jak wyżej
Hełm: tak jak wyżej
Rękawice: tak jak wyżej
Buty: tak jak wyżej
Pierścienie: bonusy: charyzma, władanie bronią, zręczność, pancerz, obrażenia.
Amulet: tak jak wyżej
Oczywiście podałem bonusy które najlepiej mieć, na małym poziomie ciężko znaleźć coś z wszystkimi wymienionymi bonusami w jednym przedmiocie. Przechodzimy do kolejnej zakładki w domu aukcyjnym:
Bonusy: do broni Kamień szlifierski (dodaje obrażenia na szóstym poziomie maksymalnie możemy dostać +2/3 obrażenia) tarcza, napierśnik, hełm, rękawice, buty: mechanizm obronny (dodaje pancerza, maksymalnie na szóstym poziomie to około +20/30) lub proszki (dodające do statystyk, najlepiej zielony, fioletowy i żółty czyli zręczność charyzma i władanie bronią) pierścienie i amulet proszki (zielony, fioletowy, żółty, niebieski czyli zręczność charyzma, władanie bronią i siła) jakie proszki wsadzicie to już wasz wybór.

Krok dziesiąty:
Dalej handlujemy, jeśli chcecie możecie poszukać gildii z polem treningowym na 11 poziomie lub większym, z takimi statystykami napewno was przyjmą. Walczymy na arenie, wchodzimi do pierwszej piątki. Czekami aż za mistrza nazbiera się conajmniej 5000 złota i go atakujemy. 

230911400936102482790.jpeg

(na małym poziomie nie macie co czekać na większą kwotę za mistrza.) wtedy jesteśmy mistrzem, dostajemy to co było do zgarnięcia (suma była obok nicku mistrza którego zaatakowaliśmy) + to co poszło nam z jego złota. Za to, że jesteśmy mistrzem dostajemy złoto nie jestem pewny dokładnie ile, na każdym poziomie jest to inna suma na arenie 2-9lvl to chyba 100 złota na godzinę. więc siedzimy sobie na mistrzu, dostajemy złoto, handlujemy i trenujemy najwięcej w charyzmę, później w zręczność i władanie bronią w resztę na razie nic. później możemy szukać sobie przeciwników, z takimi statystykami możemy pokonać nawet 20 poziom. wraz z poziomem kupujemy lepsze wyposażenie w domu aukcyjnym (co około 4-5 poziomów ważne by mieć duże obrażenia i dużo pancerza).

Krok jedenasty;
Taka gra z samym handlowaniem i trenowaniem szybko się nudzi więc po kilku dniach możemy wbić 10 poziom, wtedy odblokują się nam lochy i arena Circus Turma. idziemy znów do domu aukcyjnego, zakładka "Najemniik" i wybieramy sobie najemników. Najlepiej 3x Summita i Hoplomachus lub Elitarny Włócznik. gdy już ich mamy, wchodzimy w podgląd, po prawiej stronie naszego wyposażenia mamy dwie ikonki "standardowa walka" i "walka w lochach" wchodzimy w walkę w locham i tam, w lewym górnym rogu wyposażenia mamy cztery małe kwadraciki. tam wkładamy naszych najemnijków i kupujemy im wyposażenie. na Summitach najlepiej takie, by mieli duże obrażenia, i max władania bronią, zręczności i siły. na Hoplomachus/Elitarny włócznik takie, by mieć dużo pancerza, charyzmy, siły i budowy fizycznej. w domu aukcyjnym wchodzimy w zakładkę "Niezbędnik najemnika" i kupujemy wyposażenie które ma jak najwięcej uzdrawiania, krytycznego uzdrawiania i inteligencji. reszta nie ważna. wchodzimy ponownie na walkę w lochach, w prawym górnym rogu mamy małe kwadraciki, na walce w lochah dalemu uzdrawianie i zakładamy ekwipunek z uzdrawianiem, na summitach dajemy atakuj przeciwnika, a na Hoplomachus/Elitarny włócznik prowokój przeciwnika. zamiast jednego summity możemy kupić medyka i tam dać uzdrawianie, a na naszej walce w lochach atakowanie (przy naszych statystykach tak by było nawet lepiej.)

Krok dwunasty:
Gdy już mamy wyposażonych najemników i walkę w lochach, walczymy w lochach i na arenie Circus Turma (zwana w grze CT), ale nie zapominamy o zwykłej arenie, o handlowaniu i treningu. i tak gramy, pamiętając o kupowaniu nowego, lepszego ekwipunku co 5/6 poziomów. na poziomach 50+ można rzadziej, co 10 poziomów. na poziomie trzydziestym powinniśmy mieć następujące statystyki:
Siła: 80+
Władanie Bronią: 130+
Zręczność: 150+
Budowa Fizyczna: 40+
Charyzma: 180+
Inteligencja: max 50
oczywiście w podstawie, bez doładowań od przedmiotów.
Jeśli będziecie cały czas handlować, trenować i regularnie zmieniać ekwipunek, za każdej arenie będziecie mistrzami i pokonywać osoby z dużo większym poziomem.na wyprawy odradzam chodzić gdyż wtedy zbyt szybko zdobywamy doświadczenie i wbijamy poziomy, nie będziecie nadążąć z treningiem. chodząć na wyprawy nie będziecie najlepsi na serwerze. od 50 poziomu można zacząć chodzić do pracy (nie za często, gdyż to też daje nam doświadczenie), na wyprawy od 80 gdyż od tego poziomu nie expi się tak szybko.

najlepiej gdyby Wasza postać wyglądała tak:

728711400936183482790.jpeg

oczywiście to żart, nigdy takich statystyk nie zdobędziemy. :D

Pytania? pisać pod postem, tu na pw, lub na pw w grze, z chęcią odpowiem. Zapraszam na prowincję piątą, mój nick - KoKsIk:D lecz nie wiem jak długo jeszcze pogram na tej postaci, ale na pewno pozostanę na serwerze ;p

Poradnik estetycznie może nie najlepszy, ale nigdy nie byłem w tym dobry ;d mam nadzieję, że wszystko wytłumaczyłem zrozumiale.

Masz jakiś problem? Zachowaj go dla siebie i uszanuj moją pracę gdyż pisałem ten poradnik ponad godzinę.

Nie zezwalam na kopiowanie grafiki do innych poradników.

Zezwalam na kopiowanie poradnika na inne fora, jednakże musi zostać podane źródło (link do tego poradnika), lub autor (BBC37).

Pozdrawiam... ;)

@Edit

zaktualizowałem screeny.

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik! Like już poleciał! Kolor ładnie użyte, nie rzucające się w oczy. Co do samego poradnika, wszystko ładnie opisane, zgranie. Tylko jakbyś mógł, jak będzie pisał jeszcze kiedyś poradniki to please zdjątka jakieś! :) Ułatwia to czasmi sprawę oraz poprawia wygląd/estetykę samego tematu. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja zalozylem nowe konto, ale nie mam zakladki rynek.. Dawno w to nie gralem, ale zawsze to bylo po lewej na dole pod domem aukcyjnym ale jego tez nie mam ;/. Potrafi ktos pomoc ?

Opublikowano

Próbowałem kilka razy dodać zdjęcia, ale za każdym razem były linki, a nie obrazki.

Zdjęcia dodajesz w znacznikach [img*]http://... .jpg[/img*] bez *

Co do tuta. Daj mniej kolorów bo jest trochę oczojebne ;x

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Fozop, po update musisz wbić 2lvl żeby mieć rynek, dom aukcyjny etc. edytowałem to już, bo sam dopiero się dowiedziałem.

@up. wiem jak dodawać zdjęcia. teraz się udało bo wrzuciłem obrazki na inny hostning

Opublikowano

Gdzieś to widziałem...

http://www.mpcforum.pl/topic/689317-poradnik-gladiatus-podstawy/

Tylko szkoda, że są one częściowo podobne.

Dla dalszej pracy zbieraj plusiki ;)

1375884335-U390809.png

Blue Member

Opublikowano

to przepraszam, coraz ciężej za nimi nadążyć był od 1, 2 a teraz od 5. już edytuje i dzięki za poprawę, leci lajk. napisałem ten poradnik i polecam grę ale sam chyba zakończę grę po gladiatus schodzi na psy ;x

<Ubytek> - nie korzystałem z tego poradnika do którego podałeś link, pisałem wszystko sam.

niedługo może zrobię poradnik jak grać na wyższym poziomie, ale to jak znajdę czas którego mam niestety coraz mniej

Opublikowano

Hmm , mialem zaczac ale po waszych komentarzach stracilem chec. UP skoro twierdzisz ze gladiatus schodzi na psy to nie zaczynam. Ale poradnik bardzo ladny i Ci co chca mimo wszystko zaczac grac to przyda im sie. Leci Like.

Opublikowano

@up schodzi na psy dla osób które grają w to długo, ale nowych graczy nie brakuje. Ci co grają długo wiedzą, że kiedyś było lepiej,a teraz co uptade jest tylko gorzej. kiedyś było ciężej,a teraz gladiatus jest tylko do zarobku dla Gameforge, a nie do przyjemności gry tak jak jeszcze kilka miesięcy temu. ogólnie sporo graczy odeszło po dodaniu Magusa, dużo osób też odeszło po dodaniu tych kostiumów i skrzyń, ale ogólnie dużo osób gra bo dużo nowych przybywa

Opublikowano

up@ Wiem , ja gralem kiedys jeszcze jak bylo ok. 10 serwerow , na s9 gralem no i bylo fajnie , nie bylo jeszcze tyle dodatkow i wgl. Ale jako ze z kolega gralem raz u mnie na tym samym IP to zbanowali nas do 2025 r chyba :D . Donatello mialem nick czy jakos tak :D stare czasy :P .

TOPIC : zachecam do grania mimo wszystko . Poradnik bdb jest , troche ciezko mistrza pokonac xD

Opublikowano

heh, ja zacząłem gre jak było 5 serwerów ;p najpierw grałem na s1 później s7, s12 i teraz od roku, może dwóch s3 ;d w 2013 roku oddaje konto dla gameforge na licytajce wośp i tyle mojej gry w gladiatusa ;d

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

to przepraszam, coraz ciężej za nimi nadążyć był od 1, 2 a teraz od 5. już edytuje i dzięki za poprawę, leci lajk. napisałem ten poradnik i polecam grę ale sam chyba zakończę grę po gladiatus schodzi na psy ;x

<Ubytek> - nie korzystałem z tego poradnika do którego podałeś link, pisałem wszystko sam.

niedługo może zrobię poradnik jak grać na wyższym poziomie, ale to jak znajdę czas którego mam niestety coraz mniej

Dlaczego mówisz , że schodzi na psy? Lanie dostałeś i się sflustowałeś ?

Co do drugiej części zapraszam rób poradnik na wyższy lv chętnie się zapoznam czy coś mądrego wykombinowałeś :)

Grem tyle lat i dalej będę grać , bo dobra jest gra.

I zachęcam do Gry na serwerze 17 :)

Kończ waść, wstydu oszczędź

Opublikowano

@up nie, nie dostałem lania. po prostu teraz bardzo łatwo można wszystko osiągnąć, jest bardzo dużo dzieci które podkradają rodzicom kasę na rubiny i robią wszystko na purpure, kupują skrzynie itp. gdybym miał więcej czasu też bym pewnie założył nowe konto i grał od nowa na innym serwerze albo nawet i na tym samym.z tymi dodatkami ułatwiającymi grę, nic ciekawego się nie dzieje, gra nie jest do końca uczciwa. im więcej wydaje się kasy na grę tym jest się lepszym. na tym teraz to polega, a nie jak kiedyś, że za rubiny był tylko centurion, towary u handlarzy i w domu aukcyjnym... Poradnik chętnie bym zrobił, ale jak już napisałem nie mam czasu jestem w domu pierwszy raz od ponad dwóch tygodni i nie mam czasu siedzieć tyle czasu przy kompie. może pod koniec miesiąca coś wymyśle. Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja cały czas szukam kogoś kto zajmie się moim killerem na s11. Musi to być bardzo ogarnięty gracz (sam to ocenie) żeby postać się nie zmarnowała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...