Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

*XdeMoNT*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

--------------------------------------------------------------------------------

CINEMA 4D TUTURIAL

BY XDEMONT DLA MPCFORUM.PL

ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ MOJEJ ZGODY!

--------------------------------------------------------------------------------

Cześć , dzisiaj nauczę was importować świat Minecraft do Cinema 4d

F.A.Q

Co to Cinema 4d?

odp:Cinema 4D to profesjonalny pakiet do tworzenia wizualizacji oraz animacji 3D.

C4D oferuje zaawansowane możliwości będąc jednocześnie jednym z najprostszych w obsłudze programów tego typu. Cały pakiet jest podzielony na specjalne moduły o wysokiej funkcjonalności w skład których wchodzą Dynamics - ułatwiający odwzorowanie fizyki, MOCCA 2 - zaawansowane animowanie obiektów, BodyPaint 3D R2 - malowanie tekstur bezpośrednio w 3D, Advanced Render 2 - renderowanie z wykorzystaniem algorytmu energetycznego, efekty załamania światła, rozszczepienia, połyski i wiele innych. Najnowsza edycja programu wspiera procesory 64-bitowe, wielordzeniowe i systemy wieloprocesorowe.

źródło: dobreprogramy.pl

Skąd pobrać Mineways?

odp: Poniżej podałem link do niego.

Zrobisz mi animacje miencraft?

odp: Na razie nie mam na to czasu ^ ^ ale myślę że wejdzie niedługo taka opcja .

Zrobisz poradnik jak zrobić animacje minecraft?

odp: Tak jeżeli ten poradnik zbierze odpowiednią liczbę like , będę kontynuował pisanie owych poradników [ Jeżeli serio chcesz już te poradniki to niedługo będą one pojawiać się na moim kanale NICK XDEMONNT ]

Skąd pobrać Cinema 4d?

odp: Wejdzi na mój kanał youtube : XdeMoNT -> filmy i znajdziesz odpowiedni materiał.

Tutaj będą trafiać najczęściej zadawane pytania ;3

DOWNLOAD

Mineways

http://www.mediafire.com/?igqkttedp1avlod

SKAN PLIKU

Mineways

https://www.virustotal.com/file/783ac2ad9643aed8f19bc0297a80d1671570b92f81608b432f72e21ce3e67df0/analysis/

PORADNIK VIDEO

Brak video

----Nagrany będzie prawdopodobnie jutro---

PORADNIK (POLECANY!)

Więc przechodzimy do pierwszej część poradnika

:)

Przygotuj gorącą herbatę i dopiero zacznij czytać poradnik ;3

1. Ściągnij program mineways i rozpakuj go na pulpicie.

a ) uruchom mineways .

2. Kliknij File a następnie Open

a ) wyszukaj folderu z minecraft i otwórz folder saves

b ) wybierz save którą chcesz importować i kliknij w level.dat

następnie kliknij otwórz.

3. Przechodzimy teraz do Mineways i jak widzimy mamy podgląd na naszą mapke z lotu ptaka:

gxjrfa.jpg

a ) Max Height - najlepiej nie ruszamy ; LevelDepth - odpowiada za to czy kopalnie maja się zapisać itp mu ustawmy go na 30 .

4.Teraz prawym przyciskiem zaznaczamy co chcemy importować do c4d

rbedaj.jpg

a ) teraz przechodzimy do file i następnie exsport for rendering

b ) wybieramy miejsce gdzie to wszystko ma się zapisać i zapisz jago wybieramy:

ezed7d.jpg

i dajemy zapisz.

Super! przechodzimy już do 2 część poradnika .

1. Otwieramy Cinema 4d

a ) przechodzimy do folderu gdzie zapisaliśmy to robiliśmy w MineWays

b ) i wklejamy plik .obj do cinema 4d (SKALE USTAWIAMY NA 1000)

2.Jak widzimy mamy już naszą mapkę lecz ciągle nie ma ona tekstur.

cb50z5.jpg

a ) Zaznaczamy wszystkie materiały (kulę) i klikamy w tekstura "..."

b ) przechodzimy do folderu z naszą mapką 3d i zaznaczamy plik .RGBA i dajemy otwórz .

c ) jak widzimy nasza mapka ma już teksturki

xD teraz w "Próbkowanie" wybieramy brak i nasze teksurki ładniej wyglądają .

idx4jf.jpg

Jednak to nie koniec !!

3. Mamy już tekstury jednak nie wszystko wygląda dobrze i np liście nie są przezroczyste itp.

.a )Aby poprawić teksturki znów klikamy na materiały ( kule ) i przechodzimy w podstawowe i klikamy w alpha

b ) wyświetliło się nam "kanał alpha" wchodzimy w to i w teksturka klikamy w "..."

i znów importujemy ten sam plik (teksturki czyli RGBA).

c )w próbkowanie znów wybieramy "Brak"

To już koniec poradnika !

i oto efekt końcowy po renderingu :

7870yd.jpg

Jeśli poradnik dostanie 20 łapek w górę zacznę pisać nowe poradniki tego typu.

Czego możecie spodziewać się w następnych poradnikach?

Jak zrobić animacje minecraft, paczki z mobami i itemami i innymi,jak zrobić niebo , jak zrobić słonce , jak zrobić pohodnie , jak ustawić kamerę , jak zrobić realistyczną wodę , jak ustawić światło i wiele więcej..

Poradnik zrobiony specialnie dla mpcforum.pl przez XdeMoNT

proszę moderatora o zdjęcie kilku % .

Opublikowano

@up dzięki :> zagłosuj jeszcze w ankiecie motywujesz mnie swoim postem :)

To co przedstawiłem w tym poradniku to jest garstka tego co jeszcze mam do pokazania.

PS: Piszcie czego chcecie się dowiedzieć w następnym poradniku i ew. czy chcecie już żebym w następnym poradniku udostępnił przedmioty,moby i inne .

Opublikowano

@2UP nie, ponieważ nie ma działu "cinema 4d" więc bardziej pasuje do minecraft

ps: piszcie co chcecie się dowiedzieć w nowym poradniku ? jak zrobić animacje czy coś :)

Opublikowano

@up nie będę piał poradnika przez dwa dni będę robił party , ale jak robić animacje to w jednym pokaże..

to co chcecie w następnym? jak ustawić kamerę , zrobić animacje (Dać wam moby i itemy ? )

Opublikowano

ty masz ogarnięty cały program, tak ? więc rób poradniki tak jak uważasz za słuszne, tak aby po przestudiowaniu całego tuta każdy mógł zrobić swoją własną pełną pracę ;)

mca.png

Opublikowano

Szczerze? Nic ciekawego, export pliku do Cinema4D, sam siedziałem w tym programie z 2 miesiące, po czym zrezygnowałem dalszej nauki. Wracając do tematu, niby dobrze, że ktoś to zrobił, bo program może będzie trochę bardziej popularny, a dużo poradników pewnie znajdziecie na forach ew. youtube. Czy "lajki" to dla Ciebie jakaś motywacja, czy co? Jeżeli nie robisz tego bezinteresownie to równie dobrze mógłbyś w ogóle nie robić, chyba, że Ci zależy na "reputacji", której już chyba nikt nie ogląda. I szczerze niepotrzebny prefix "Mega-TuT", bo tak jak pisałem to tylko export pliku do innego programu i nałożenie tekstur.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Zacznij poradniki robić od podstaw mówię ci ludzie będą chcieli wtedy je czytać.

Bo siła to podstawa jak jej nie znasz to nic nie zrobisz.

Opublikowano

Dobrze zrobię od podstaw , jak chcecie to zrobie nawet jak obsługiwać cinema 4d .

W następnym poradniku będzie jak ustawić kamerę . zrobić animacje itp ( dam paczki )

2UP@ nie chodzi mi tylko o like,..

Opublikowano

Zaczynam cuś tworzyć w C4D więc może się przydać ; )

Dam Ci like ;f

Btw. mógłbyś poprawić troszkę to twoję FAQ'u bo w oczy pizga. ;f

he?

Opublikowano

ref# jutro postaram się zrobić mega tut w którym nauczę was : jak robić animacje minecraft , używać kamery , obsługiwać cinema4d i dam wam różne moby , przedmioty etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...