Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wizard-cleric Wizard-bard

Sebvek

Wizard-Cleric vs. Wizard-Bard  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wizard-Cleric vs. Wizard-Bard

• Wizard-Cleric
      39
    • Wizard-Bard
      23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Chce sobie zrobić wizarda farmiąc go wcześniej na ongach. Nie wiem tylko jaką subklase mu dać. Moim zdaniem wizard z RD i tak jak podleca mu moby (kilka) to zaliczy deda a giganta to nie wiem czy wizard na sbocie by ubił (sbot nie ma opcji uruchamiania blessa przy spotkaniu jakiegos rodzaju potwora). Bard przekunuje tylko tym ze w razie deda po gigancie szybciej to odrobi i nie zlecą sie na niego moby. W odpowiedziach najlepiej uzasadnić dlaczego ten build itd... możecie też wypowiedzieć si o zbroi. Robe czy LA?

niewymiarowa sygnatura

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/index.php?showtopic=58174

Tu masz dużo powiedziane. Wizard na wyższym lvlu spokojnie bije giganta. Co co zbroi to lepsze jest robe (na pvp nie daje dużo LA bo albo ty giniesz szybko albo twój przeciwnik. I nie jest powiedziane, że wizard pada szybko. Tak mówią ludzie, co nigdy nie dobili 70+ i nie mieli setów lepszych niż +4.

Jakiś ludź usunął...

Opublikowano

Wizard cleric jest lepszy od barda. ja na 93 lvlu na swomi lvlu giancie nie padalem a mialem sredni set wiec sie nie martw. Sbot nie ma juz opcji rzucania blessa? jak gralem jeszcze na isro przed wakacjami na botcie to mi zarzucal blessa, holly spella itd ;)

sygna1o.jpg

Admin Cienia
Opublikowano

Jeśli to ma być główny char to wtedy wizz-cler, z jego buffami po 40lvl to niema bata, zaś z bardem równie dobrze się expi lecz jest on bardziej pod goldfarme.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Sbot wrzuca buffy ale tylko wtedy gdy sie skoncza bądź są załadowane i do użycia ale nie da sie tak ustawić żeby włązał blessa wtedy, kiedy bije giganta

@edit

Ta postać nie idze na GF'e

niewymiarowa sygnatura

Opublikowano

Wiz/bard tez wcale nie jest taki zły. Noise + moving i sie nawet szybko expi. Jeśli chodzi o gianty to na wyższym lvlku i lepszym siecie on npc to nawet gianta bot ubije.

76561198001815076.png
Opublikowano
Wiz/bard tez wcale nie jest taki zły. Noise + moving i sie nawet szybko expi. Jeśli chodzi o gianty to na wyższym lvlku i lepszym siecie on npc to nawet gianta bot ubije.

Owszem nie jest, ale tylko na male lvle. Po dobiciu wysokiego poziomu 90% graczy zaczyna żałować, że wzięło barda.

Jakiś ludź usunął...

Opublikowano

No fakt wizar clearic z bardem 80+ juz sobie nie radzi. na 85+ jak z fb setem ma sie 10khp+ to juz cler sie bardzo przydaje.

A ja mam pytanie bo dostalem warior/bard postac i sie zastanawiam nad reskilem na clera ale hrd chyba nie nadazy z helowaniem 25k hp?

PostalDude - Iris - 90

Opublikowano

@up

dokladnie duzo osob pisze o tym ze im sie nie przydaje recovery division w warriorze bo szybciej im poty dodaja hp ;P ale takie skille jak orbit albo bless zawsze sie przydaja ;)

sygna1o.jpg

Opublikowano
No fakt wizar clearic z bardem 80+ juz sobie nie radzi. na 85+ jak z fb setem ma sie 10khp+ to juz cler sie bardzo przydaje.

A ja mam pytanie bo dostalem warior/bard postac i sie zastanawiam nad reskilem na clera ale hrd chyba nie nadazy z helowaniem 25k hp?

rd odnawia tylko mały % hp ale dochodzi do tego orbit, heacling cycle i przerózne heale.

76561198001815076.png
Admin Cienia
Opublikowano
Wiz/Cler.

Byś opisał chociaż dlaczego. :)

----------------------------------------------------

bo z harfą brzydko wygląda ^^

//ZiomQ

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Wiz/Cler

Dlaczego?

Na wyższym lvl tak czy siak nosimy set +4/5 FB, a z takim setem Wiz/Cler (FF Ofc.) daje radę przytankować nawet GP, w przeciwieństwie do Wiz/Barda, którego miałem 91 ff i padał, gdy dopadł go nawet 1 giant. Wiz/Bard niby szybciej expi, ale żeby nim expić, trzeba znaleźć dobry spot bez PT mobów, giantów itd., u Wiz/Clera można praktycznie na dowolnym spocie (ofc. z dobrymi itemami i powyżej 40lvl)

Opublikowano
Wiz/Cler

Dlaczego?

Na wyższym lvl tak czy siak nosimy set +4/5 FB, a z takim setem Wiz/Cler (FF Ofc.) daje radę przytankować nawet GP, w przeciwieństwie do Wiz/Barda, którego miałem 91 ff i padał, gdy dopadł go nawet 1 giant. Wiz/Bard niby szybciej expi, ale żeby nim expić, trzeba znaleźć dobry spot bez PT mobów, giantów itd., u Wiz/Clera można praktycznie na dowolnym spocie (ofc. z dobrymi itemami i powyżej 40lvl)

to chyba miałeś npcta i expiłeś na lt :>

76561198001815076.png
Opublikowano

zdecydowanie wiz/cler .

Nawet jak nie jesteśmy FF to magiczny skill recovery division jest wg. mnie odpowiednikiem snow shield . Jak się ma na ok 90 lvl 12k hp to z FF divisionem piersze obrażenia nie są widoczne dopiero po 2-3 hitach moba ubywa na hp , które i tak błyskawiczie powraca do normy . ps. ja mam 84 lvl i tankowałem ostatnio pt giga na 80 lvl wing tribe guardian (jak zaczął walić z phy attack) i ze 2 pt moby . Mam 9,5 k hp one mi odejmowały w sumie z 4k hp . mam clera ff do 70 lvl i mój recovery divison spokojnie uciągnął te obrażenia +2 razy użyłem grainów , bo są co 5 sec . tak więc zdecydowanie wiz/cler (a do taxi na niższych lvl-ach np. 100lvl wiz taxi na mobach 78-80 to tylko bard znaczna różnica jest , a jak jest battle bard to już całkiem bo dochodzi dodatkowo ong taxi ; ) )

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano
to chyba miałeś npcta i expiłeś na lt :>

niekoniecznie :)

set był +3/4 fb, nie expiłem na LT. Byłem FF, być może była wina bota - SROKing

Opublikowano

hmm mam wiza/cler 92 lv i spokojnie mogę bić giga na 92 lv i jeszcze parę mobów zwykłych na klacie , a jak się jakieś pt wpieprzy na spota to mobki pt bez problemu się bije a trochę ciężej z gigiem pt :D

xX_DevilGoku_Xx.png
Opublikowano
Tak ale ten phy def z pasywnego buffa jest tylko jak masz na sobie cleric roda ^^

Pasyw działą tylko z rodem w łapie. W LA moze i wiecej tego phy defa ale za to większe złuzycie many :P

76561198001815076.png
Opublikowano
Pasyw działą tylko z rodem w łapie. W LA moze i wiecej tego phy defa ale za to większe złuzycie many :P

A od czego masz pasywa Intelligence? :P

Jakiś ludź usunął...

Opublikowano
A od czego masz pasywa Intelligence? :P

mu chodziło o cleric, a Intelligence jest w wizard, więc nie wiem o co ci chodzi ;)

a jeżeli ci chodzi o zużycie many to z intelligence i tak jest ogromne ;)

Opublikowano

Ja tam gram na iSRO pure wizzem, i tak ledwo z sp wyrabiam (czyt. nie wyrabiam)

I gra się na prawdę konkretnie ;)

reklama RMCF1902

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...