Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

język programowania

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Weteran
Opublikowano

@up

każdy kod przy większej ilości się plącze.

po to wymyślono komentarze, żeby przeglądanie, czytanie kodu było łatwiejsze...

Nieprawda. W dobrze napisanym kodzie opp nic nie ma prawa się plątać, nawet bez komentarzy.

W językach pełni obiektowych wszystko masz w krótkich metodach i klasach. Wystarczy, że dobrze je nazwiesz.

Komentarze mogą się jedynie przydać przy robieniu dokumentacji dla osób drugich.

Ofc. w takim języku jak assembler komentarze są niezbędne, żeby chociażby oddzielić sekcje kodu i pseudo funkcje.

Opublikowano

Nieprawda. W dobrze napisanym kodzie opp nic nie ma prawa się plątać, nawet bez komentarzy.

W językach pełni obiektowych wszystko masz w krótkich metodach i klasach. Wystarczy, że dobrze je nazwiesz.

Komentarze mogą się jedynie przydać przy robieniu dokumentacji dla osób drugich.

Ofc. w takim języku jak assembler komentarze są niezbędne, żeby chociażby oddzielić sekcje kodu i pseudo funkcje.

napisanie dłuższego kodu i potem poprawienia go po paru miechach, komentarze piszę się też z myślą o innych jeżeli ktoś będzie chciał edytować twój kod. ;p

może i masz rację.

@woBniaR

Python nie jest taki zły, po prostu nie opłaca się go wybrać jako pierwszy jezyk.

najlepiej wybrać jeden i w nim się szkolić, i się wyszkolić =P

Weteran
Opublikowano

A czemu dokładniej nie polecasz Pythona?

Ja również nie polecam.

Nigdy w życiu nie był mi on potrzebny, a jeżeli język skryptowy nie jest potrzebny, to nie ma sensu się go uczyć.

Jeżeli będę miał potrzebę się go nauczyć, to zrobię to w kilka dni. Natomiast dla początkującego zajmie to o wiele więcej czasu.

Dodatkowo, ucząc się pythona najczęściej robi się to w jakimś konkretnym celu. Jeżeli programista nie ma zamiaru wykorzystywać tego języka do pisania skryptów w grach(questy i inne pierdoły) lub innych programach(np. Blenderze) to ten język jest mu W OGÓLE NIEPOTRZEBNY.

I skończ już bronić tego biednego pythona, bo jeżeli komuś się będzie chciało, to się go nauczy, gdyż wiele programów z niego korzysta. Tymczasem są przydatniejsze języki od tego i to ich początkujący powinien się nauczyć jako pierwszych.

Opublikowano

@up

zgodzę się z tobą

dla większości użytkowników tego forum to chyba język używany jest wyłącznie do metin2.

btw.

zastanawiałem się skąd kojarzę twój avatar...

Visual Studio :rolleyes:

Opublikowano

Ja proponuje CMS;)

Googlowałem i nie znalazłem info o takim języku.

Opublikowano

System zarządzania treścią (ang. Content Management System, CMS) jest to aplikacja internetowa lub ich zestaw, pozwalająca na łatwe utworzenie serwisu WWW oraz jego późniejszą aktualizację i rozbudowę przez redakcyjny personel nietechniczny. Kształtowanie treści i sposobu ich prezentacji w serwisie internetowym zarządzanym przez CMS odbywa się za pomocą prostych w obsłudze interfejsów użytkownika, zazwyczaj w postaci stron WWW zawierających rozbudowane formularze i moduły.

Informacje ogólne

Podstawowym zadaniem platform CMS jest oddzielenie treści (zawartości informacyjnej serwisu) od wyglądu (sposobu jej prezentacji). Po wprowadzeniu nowych informacji przez uprawnionego redaktora system zapisuje je w bazie danych. Następnie system CMS generuje dynamicznie strony internetowe na podstawie treści pochodzącej z bazy danych oraz odpowiednich szablonów. Pozwala to na bardziej elastyczne a przede wszystkim wygodniejsze zarządzanie treścią niż ma to miejsce w przypadku zastosowania statycznych plików HTML.

Wykorzystanie szablonów stron sprawia, że zmiana koncepcji graficznej całego serwisu sprowadza się do przygotowania i zamiany szablonu (tzw. skórki). Dzięki takiemu podejściu proces publikacji w Internecie staje się prostszy. Ponadto te same dane można prezentować jednocześnie w różnych formatach np. jako pliki PDF.

W ostatnich latach platformy CMS znacznie ewoluowały, dodając m.in. możliwość elastycznej i dynamicznej modyfikacji już nie tylko treści, ale i struktury.

Systemy zarządzania treścią zazwyczaj oparte są na bazach danych i językach skryptowych (server-side), lub specjalistycznym oprogramowaniu uruchamianym po stronie serwera. CMS może być formą oprogramowania klienckiego, które do aktualizacji strony może używać takich protokołów jak FTP. Coraz częściej wykorzystywane są złożone techniki opisu struktur dokumentów (np. XML).

Najczęściej systemy CMS są napisane w językach takich jak: ASP, JSP, PHP, Python.

Historia

Za rok powstania systemu CMS można uznać rok 1995. Założyciele amerykańskiej firmy CNET Halsey Minor i Jonathan Rosenberg stworzyli system PRISM (Presentation of Realtime Interactive Service Material). Zawierał on szereg rozwiązań stosowanych w obecnych systemach zarządzania treścią. Do szablonów wczytywane były dynamicznie treści z relacyjnej bazy danych. Rosenberg przypuszczał, iż znajdą się firmy chcące skorzystać z narzędzia jakie stworzyli. Plan biznesowy firmy CNET nie obejmował dalszego rozwoju oprogramowania. W tym samym czasie, Ross Garber i Neil Webber stworzyli firmę Vignette i przenieśli się z Anglii do Ameryki w poszukiwaniu rozwojowego środowiska publikacji witryn. Między firmami została podpisana umowa. Firma CNET miała otrzymywać 33% zysku ze sprzedaży.

Typy systemów CMS

W zależności od zastosowania systemy CMS podzielić można na kilka typów: na systemy zarządzania dokumentami (Document Management), wiedzą (Knowledge Management), zasobami cyfrowymi (Digital Asset Management), obiegiem treści (Enterprise Content Management), oraz na systemy zarządzania treścią znajdującą się na stronie internetowej (Web Content Management). Ostatni z wymienionych typów jest obecnie najpopularniejszy[potrzebne źródło].

Odmiany systemów CMS

• Content Management Framework: to szkielet (tzw. zbiór narzędzi, bibliotek) służący do budowy systemów CMS. Systemy zbudowane na CMF są zazwyczaj kosztowne i wymagają pracy grupy programistów. (Przykłady: Vignette, Documentum, Zope, RedDot, INQUISE)
  • Page-based systems: systemy o transparentnych konsolach. Pozwalają na edycję w ciele strony nie wymagają odrębnych konsoli do zarządzania treścią, są łatwe w nauce i nie wymagają dużego doświadczenia podczas wdrożenia. Bardziej zaawansowane aplikacje wykraczające poza tradycyjne zarządzanie treścią wymagają pracy programisty. (Przykłady: Plone, Typo3, Backend, TikiWiki)
  • Module-based systems: systemy CMS bazujące na modułach to takie, które do prezentacji treści wykorzystują napisane do tego celu moduły/funkcje. Typowy system może zawierać zarządzanie wiadomościami, fora dyskusyjne, etc. Zalety tego typu systemów to możliwość szybkiego uruchomienia portalu. W przypadku braku modułu lub niskiego stopnia jego zaawansowania trzeba pisać taki moduł od nowa. Oznacza to konieczność pisania kodu, co w znacznym stopniu ogranicza możliwości szybkiego rozwoju portalu. (Przykłady: Drupal, Extreme Fusion, Sienn, eZ publish, Joomla!, Mambo, Zikula (poprzednia nazwa: PostNuke), PHP-Fusion, PHP-Nuke, Easiest, XOOPS, Quick.Cms, Umbraco CMS, DotNetNuke, N2 ASP.NET CMS, AxCMS.net, Kentico CMS, mojoPortal, Sitefinity, Dolphin 7, RODcms).
  • Content object systems: systemy tego typu koncentrują się wokół tzw. obiektów, czyli małych części informacji, które można reprodukować w wielu miejscach strony WWW. Oprogramowanie tego typu wykorzystywane jest często jako systemy redakcyjne w czasopismach i wielkich wydawnictwach. (Przykłady: ActionApps, Rhythmyx, Quantum Content Managment)

benedictus qui venit in nomine Domini - błogosławiony, który idzie w imię Pańskie

Opublikowano

Бека з гимбоъв цо пишаъ а в огоълье ние знайаъ темату. БК и хуй.

Помеъчцьие сие троху абы то розшыфроваць зС.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Weteran
Opublikowano

Бека з гимбоъв цо пишаъ а в огоълье ние знайаъ темату. БК и хуй.

Помеъчцьие сие троху абы то розшыфроваць зС.

Kolejny następca osamy.

Weź się wyloguj i najlepiej nigdy więcej tu nie przychodź. Jesteś tak aspołeczny, że nie powinieneś mieć wstępu na żadne forum.

Idź programować te swoje zx spectrum sam zamknięty w piwnicy i daj ludziom święty spokój, bo tylko wkurwiać innych potrafisz.

Tak to jest, kiedy człowiek całe życie siedzi sam w domu i nie akceptuję tego, co się na świecie dzieje. :/

Najlepiej idź wmawiać swoim kolegom, te swoje beznadziejne, bezargumentowe stwierdzenia.

Opublikowano

Ja również nie polecam.

Nigdy w życiu nie był mi on potrzebny, a jeżeli język skryptowy nie jest potrzebny, to nie ma sensu się go uczyć.

Jeżeli będę miał potrzebę się go nauczyć, to zrobię to w kilka dni. Natomiast dla początkującego zajmie to o wiele więcej czasu.

Dodatkowo, ucząc się pythona najczęściej robi się to w jakimś konkretnym celu. Jeżeli programista nie ma zamiaru wykorzystywać tego języka do pisania skryptów w grach(questy i inne pierdoły) lub innych programach(np. Blenderze) to ten język jest mu W OGÓLE NIEPOTRZEBNY.

I skończ już bronić tego biednego pythona, bo jeżeli komuś się będzie chciało, to się go nauczy, gdyż wiele programów z niego korzysta. Tymczasem są przydatniejsze języki od tego i to ich początkujący powinien się nauczyć jako pierwszych.

Podam jeden prosty przykład, który non-stop przewija się na forum. Tworzenie stron internetowych. Python jest idealnym językiem do tego, nasza strona została również napisana w Pythonie. Ponadto, Google korzysta z Pythona na większości swoich stron, bardzo popularny Spotify pisze w Pythonie cały backend dla swojej usługi muzycznej, a też i Battlelog (Battlefield 3) został napisany też w Pythonie. Lekceważysz Pythona i go ludziom odradzasz, bo w życiu nie zrealizowałeś najprawdopodobniej żadnego poważniejszego projektu. Reklamujesz Pythona jako język tylko do pisania skryptów w grach i Blenderze, to świadczy o tym, że nie masz pojęcia o czym mówisz.

Python jest językiem wszechstronnym. Python jest znany jako jeden z najbardziej przystępnych języków. Więc "dodatkowo, ucząc się pythona najczęściej robi się to w jakimś konkretnym celu" nie zgadza się do końca.

Opublikowano

Tworzenie stron internetowych. Python jest idealnym językiem do tego

Sorry ale wolę już to biedne php niż płacić kilka razy więcej za jakieś serwery które oferują interpretowanie pythona.

I ten język zwyczajnie nie nadaje się do większych projektów. Dlaczego? Bo jest INTERPRETOWANY. A to oznacza że wszystko zajmuje więcej czasu i więcej używa podzespołów, przez co potem projekty są megazasobożerne i/lub mało stabilne.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Sorry ale wolę już to biedne php niż płacić kilka razy więcej za jakieś serwery które oferują interpretowanie pythona.

I ten język zwyczajnie nie nadaje się do większych projektów. Dlaczego? Bo jest INTERPRETOWANY. A to oznacza że wszystko zajmuje więcej czasu i więcej używa podzespołów, przez co potem projekty są megazasobożerne i/lub mało stabilne.

PHP jest interpretowane. Python jest kompilowany do bytecode. To nie wszystko! PHP jest interpretowane przy każdym, każdym requeście. Python + FCGI i masz aplikację strony, którą uruchamiasz tylko raz i ona przyjmuje requesty. Wydajnościowo różnica jest potężna, Python bije Waszego PHP na głowę. Python nie nadaje się może do aplikacji desktopowych (w sensie aplikacji desktopowych napisanych czysto w Pythonie), ale do backendowych zastosowań jest idealny. Wydajnościowo jest bardzo dobry, skraca też bardzo mocno czas developmentu względem języków typu C.

Sam widzisz, masz bardzo przekłamane informacje i wpychasz je ludziom do głów, a oni jak papugi powtarzają potem po Was dalej takie bzdury. Przykłady stron napisanych w Pythonie: Youtube, duże części wyszukiwarki Google, Reddit czy chociażby właśnie dobrze znany Battlelog. Idź powiedz tym wielkim korporacjom, że wybrali zły język, bo Twoim zdaniem jest zasobożerny i mało stabilny.

Opublikowano

@up

youtube najczęściej używa flesha, do odważania filmów itp.

python, python język jak język czy jest wydajniejsze tego nie wiem.

php przy kliknięciu przerabia/odświeża kod, dlatego jest do niego stosowany "AJAX"

co jest wydajniejsze niż sam kod, też wkorzystuje się javę itp.

nie umiem wam to dobrzę wytłumaczyć o co mi chodzi, ale python nie jest taki dobry.

PHP zawszę spełniało swoje wymagania, bardzo dużo stron chodzi na nich, ( np. Yahoo Bazuje na PHP + FreeBSD)

ja mam swoje zdanie o językach, ale zawszę jest tak że jeżeli ktoś programuję w jakimś języku to go broni :)

"bo ten język jest najlepszy"

"bo jest najwydajniejszy"

jako programista powinieneś wiedzieć że nie ma najlepszych języków, każdy spełnia inne zadanie co do niego był przystosowany...

Opublikowano

@up

youtube najczęściej używa flesha, do odważania filmów itp.

python, python język jak język czy jest wydajniejsze tego nie wiem.

php przy kliknięciu przerabia/odświeża kod, dlatego jest do niego stosowany "AJAX"

co jest wydajniejsze niż sam kod, też wkorzystuje się javę itp.

nie umiem wam to dobrzę wytłumaczyć o co mi chodzi, ale python nie jest taki dobry.

PHP zawszę spełniało swoje wymagania, bardzo dużo stron chodzi na nich, ( np. Yahoo Bazuje na PHP + FreeBSD)

ja mam swoje zdanie o językach, ale zawszę jest tak że jeżeli ktoś programuję w jakimś języku to go broni :)

"bo ten język jest najlepszy"

"bo jest najwydajniejszy"

jako programista powinieneś wiedzieć że nie ma najlepszych języków, każdy spełnia inne zadanie co do niego był przystosowany...

Jak czytam Twoją wypowiedź to mam mocne wrażenie, że w sumie nie wiesz, o czym mówisz. Ciężko mi dywagować z osobami, które nie mają pojęcia o czym mówią.

Mówimy o PHP i Pythonie, znam oba języki, więc nie faworyzuję tego, który znam, tylko ten, który uważam za lepszy. Nie mówię, że jest najlepszy tylko lepszy. Czytaj uważniej.

"youtube najczęściej używa flesha" o.O Do otwarzania filmików, tak. Cała strona jest jednak napisana w Pythonie.

Opublikowano

nie jestem webmasterem ja tylko stwierdziłem fakt,

"Jak czytam Twoją wypowiedź to mam mocne wrażenie, że w sumie nie wiesz,"

nie tylko ja, jak widać ty też nie wiesz o co mi chodziło :)

Weteran
Opublikowano

Podam jeden prosty przykład, który non-stop przewija się na forum. Tworzenie stron internetowych. Python jest idealnym językiem do tego, nasza strona została również napisana w Pythonie. Ponadto, Google korzysta z Pythona na większości swoich stron, bardzo popularny Spotify pisze w Pythonie cały backend dla swojej usługi muzycznej, a też i Battlelog (Battlefield 3) został napisany też w Pythonie. Lekceważysz Pythona i go ludziom odradzasz, bo w życiu nie zrealizowałeś najprawdopodobniej żadnego poważniejszego projektu. Reklamujesz Pythona jako język tylko do pisania skryptów w grach i Blenderze, to świadczy o tym, że nie masz pojęcia o czym mówisz.

Python jest językiem wszechstronnym. Python jest znany jako jeden z najbardziej przystępnych języków. Więc "dodatkowo, ucząc się pythona najczęściej robi się to w jakimś konkretnym celu" nie zgadza się do końca.

Nie jesteśmy w dziale web, więc te argumenty nikogo nie obchodzą.

Python jest kompilowany do bytecode.

Co najwyżej jest kompilowany przed jego wykonaniem.

I chyba sposób wykonania bardziej zależy od jego implementacji, niż samego języka. Python z definicji(i założenia) jest interpretowany i tego się trzymajmy.

Python NIE JEST ZŁY, więc nie pisz, że go nie doceniam. Podałem wiele argumentów mówiących za tym, że są bardziej pożyteczne języki, od których programista raczej powinien zacząć. Jeżeli dla początkującego narzucasz pythona no to gratuluje pomysły.

@Edit

HAHAHAHAAHAHA

Lekceważysz Pythona i go ludziom odradzasz, bo w życiu nie zrealizowałeś najprawdopodobniej żadnego poważniejszego projektu.

Kolego, co ty ćpałeś? Ludzie programują po kilkanaście lat i mają w dupie pythona, a ty mi wmawiasz, że bez niego nie zrobię żadnego poważnego projektu?

To jakaś nowa religia? Tak, mam w dupie twojego boga pythona i weź już skończ temat, bo autor tak nas się przestraszył, że już tu nie zagląda.

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać.

Opublikowano

nie jestem webmasterem ja tylko stwierdziłem fakt,

"Jak czytam Twoją wypowiedź to mam mocne wrażenie, że w sumie nie wiesz,"

nie tylko ja, jak widać ty też nie wiesz o co mi chodziło :)

Jak pleciesz bzdury to nie oczekuj, że będę w stanie Cię zrozumieć. Sprecyzuj swoją poprzednią wypowiedź, nie oczekuj, że będziemy zgadywać, o co Ci tak naprawdę chodzi. Ja zrozumiałem Twoją wypowiedź tak: Youtube to nie Python tylko Flash. PHP przy każdym requeście przerabia kod, dlatego używa się AJAX-a i to jest wydajniejsze niż sam kod (WTF?). Dlatego Python nie jest taki dobry. PHP spełnia Twoje wymagania." W skrócie: stek nietrzymających się kupy bzdur.

Python NIE JEST ZŁY, więc nie pisz, że go nie doceniam. Podałem wiele argumentów mówiących za tym, że są bardziej pożyteczne języki, od których programista raczej powinien zacząć. Jeżeli dla początkującego narzucasz pythona no to gratuluje pomysły.

Python jest idealnym językiem dla początkujących. W czym będzie C lepszy od Pythona dla osoby nie mającej pojęcia o programowaniu? To, że człowiek będzie zmuszony współpracować bliżej z maszyną? Czy to jest faktycznie na plus? Szczerze mówiąc wątpię. Dla osoby zielonej w temacie takie coś skończy się tylko zniechęceniem do tematu, bo ani nie rozumie idei programowania, ani nie rozumie toku myślenia, który jest tutaj potrzebny, a do tego dochodzi jeszcze sam język C, który do najprostszych przecież nie należy.

Python jest kompilowany tylko raz przed wykonaniem pliku i jeżeli plik się nie zmienił, to do następnego uruchomienia będzie uruchamiany z tego właśnie bytecode'u, czyli omijamy proces interpretacji kodu. To, że z definicji jest interpretowany, nie oznacza, że powinno się pomijać tę zdolność Pythona, które jest jego integralną częścią.

To nie jest dział Web, a dział "Inne języki programowania", po czym łatwo wywnioskować, że autor tematu napisał o tym tutaj, bo szuka ogólnej opinii na temat języków programowania. Mamy do czynienia z człowiekiem, który chce się po prostu czegoś dowiedzieć, a nie uściślił czego dokładniej. Moje argumenty są więc jak najbardziej na miejscu.

Kolego, co ty ćpałeś? Ludzie programują po kilkanaście lat i mają w dupie pythona, a ty mi wmawiasz, że bez niego nie zrobię żadnego poważnego projektu?

To jakaś nowa religia? Tak, mam w dupie twojego boga pythona i weź już skończ temat, bo autor tak nas się przestraszył, że już tu nie zagląda.

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać.

Nie napisałem, że nie zrobisz bez tego żadnego poważnego projektu, ale osoby, które programują "po kilkanaście lat" znają lub wiedzą o Pythonie i nie zachowują się jak ignoranci Twojego pokroju. Autor mógłby się najwyżej przestraszyć Ciebie, bo szczerze mówiąc nie wiem, za co dostałeś tę rangę, ale raczej nie za umiejętności czy wiedzę. Przedstawiłem gościowi Pythona, a Wy się tutaj rzuciliście, że "Python to tylko do pisania questów w grach" i inne tego typu żałosne komentarze. A, tak swoją drogą, jak rzucasz takie dumne teksty typu "programują po kilkanaście lat i mają w dupie pythona" to proszę, zarzuć jakimś źródłem, bo słowa pochodzące z Twoich ust nie mogą być zbyt wiarygodne, patrząc na poziom Twojej wiedzy i umiejętności.

A, i nie oszukujmy się, ale czyż nie trafiłem w sedno sprawy? Brałeś kiedykolwiek udział w większym, powazniejszym projekcie niż pisanie amatorskich tutków o "serwerze TCP w QT", w którym popełniasz wiele podstawowych błędów, które świadczą o tym, że jednak nie masz do końca pojęcia o tym, o czym mówisz?

Opublikowano

@XAULIN

ale dziw, jak on uważa ze python jest taki "pro" to dlaczego większości profesjonalnych programistów stasuję php, dużo firm, dla których jest ważna wydajność.

ja sam nie uważam się za nie wiadomo kogo, może i ja też się pomyliłem,

ja nie mówię że python jest zły może jest dobry, np. bodajże NASA wykorzystuje go do swoich projektów,

@up

nie, nie o to mi chodziło...

temu przypadnie składnia C drugiemu nie, C/C++ jest o tyle dobry że daje programiście pełną kontrolę przy programowaniu,

składnia C++ może nie jest na pierwszy ogień, ale lepiej uczyć się na początku takiego języka, w którym jest dużo osob, a nie taki gdzie ledwo co znajdzesz na forum co umie go dosyć dobrze...

Opublikowano

@XAULIN

ale dziw, jak on uważa ze python jest taki "pro" to dlaczego większości profesjonalnych programistów stasuję php, dużo firm, dla których jest ważna wydajność.

ja sam nie uważam się za nie wiadomo kogo, może i ja też się pomyliłem,

ja nie mówię że python jest zły może jest dobry, np. bodajże NASA wykorzystuje go do swoich projektów,

Poczytaj sobie w Internecie dlaczego jest tak, a nie inaczej. Wiele projektów, np. Facebook, były kiedyś startupami, które były tworzone w czasach, gdy PHP było najpopularniejszym rozwiązaniem. Potem pojawił się np. RoR (dla Ruby), Django, Pylons (dla Pythona) i zaczęły powoli wypychać PHP z internetowego rynku. To, dlaczego PHP jest nadal tak popularny można przeczytać w wielu ciekawych artykułach w Internecie. Nie zarzucę Ci teraz źródłem, bo nie mam na to czasu niestety. Zostawię Ci jednak link do prostego benchmarku porównującego PHP z Rubym, Pythonem i Perlem. http://hentenaar.com/serendipity/index.php?/archives/27-Benchmark-PHP-vs.-Python-vs.-Perl-vs.-Ruby.html

Opublikowano

Silnik Pythona musi zinterpretować bytecode, więc jest językiem interpretowanym tak czy siak. A to spowalnia działanie.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

http://blog.matthew.org.pl/2010/03/23/dlaczego-nie-powinienes-testowac-wydajnosci-roznych-jezykow-programowania/

poczytajcie...

przytoczę se cytat

"Dla wydajności, oprócz tego w czym piszemy, jest ważne jak to piszemy"

ja bym to troszkę zmienił na,

"Dla wydajności, nie tego w czym piszemy, jest ważne jak to piszemy"

bo prosty program można spieprzyć tak że będzie łapał ścinkę na super kompie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...