Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

język programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki jest najlepszy język do nauki programowania tzw najprzydatniejszy nie szukam łatwych i trudnych jaki jest taki jest podajcię mi nazwę najprzydatniejszego języka programowania

Ps.Może być to język zaawansowany

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem ;)

Proszę o podanie nazwy języka najbardziej przydatnego w programowaniu

Ps: proszę odpowiadać w wieku powyżej 16 lat i znajomością języka polskiego oraz czytania

Opublikowano

Chciałem być miały, ale to ty zacząłeś.

Czytaj ze zrozumieniem ;)

Twojego pierwszego postu nie da się przeczytać ponieważ jest napisany tak chaotycznie że sam diabeł by się go wystraszył.

Proszę o podanie nazwy języka najbardziej przydatnego w programowaniu

Nie ma czegoś takiego, każdy język ma swoje plusy i minusy.

Ps: proszę odpowiadać w wieku powyżej 16 lat i znajomością języka polskiego oraz czytania

Hehe, zarzucasz mi nie znajomość języka polskiego a sam nie używasz kropek na końcu. O powtórzeniach już nie wspomnę.

Edit: Pomiędzy klawiszem 'M' i slashem '/' masz dwa guziki, pierwszy od 'M' to przecinek ',' a drugi to '.'. Używaj ich, są naprawdę przydatne.

Dziękuję, miłej nocy.

Weteran
Opublikowano

Kolejny temat na ten sam temat. c++ i nie będę się rozpisywał dlaczego, bo już pisałem o tym pierdyljardy razy. Włóż w to trochę więcej zapału i spróbuj sam poszukać tego, czego szukasz, zanim zadasz kolejne pytanie na forum. :]

Opublikowano

jaki Ty zły :*

W Technikum informatycznym w pierwszej klasie uczyłem się Pascala, w 2 i 3 C++ w tym roku prawdopodobnie dalej C++

Sam do Programowania gier, używam C# oraz JavaScript.

Wybieraj.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Według mnie najlepszym językiem do programowania jest oczywiście C++

bo masz tam 100% samowolkę i możesz tam zrobić praktycznie wszystko

a na przykład w Basic'ku posługujesz się jedynie pętlą goto co nie jest dobrym nawykiem...

więc jeżeli chcesz się tym zająć na poważnie to najlepszym wyjściem będzie Kurs C++ :)

1379095800-U384748.png

ExMod | ExMentor | ExChampion | ExMoT | Blue Member | Tagger

Opublikowano

Kolejny temat na ten sam temat. c++ i nie będę się rozpisywał dlaczego, bo już pisałem o tym pierdyljardy razy. Włóż w to trochę więcej zapału i spróbuj sam poszukać tego, czego szukasz, zanim zadasz kolejne pytanie na forum. :]

Według mnie najlepszym językiem do programowania jest oczywiście C++

bo masz tam 100% samowolkę i możesz tam zrobić praktycznie wszystko

a na przykład w Basic'ku posługujesz się jedynie pętlą goto co nie jest dobrym nawykiem...

więc jeżeli chcesz się tym zająć na poważnie to najlepszym wyjściem będzie Kurs C++ :)

C++ dla początkującego? Dobre.

Wskaźniki i inne pierdoły utrudniają uczenie się.

Ja stawiam na C# i Javę.

Opublikowano

Jeśli chodzi o szybkość i efektywność aplikacji to: assembler, C++, delphi i inne kompilowane bezpośrednio do kodu natywnego.

Jeśli chodzi o szybkość pisania i ewentualną multiplatformowość jednej aplikacji: java, C#, vbnet.

Jeśli chodzi o szpan przed kolegami, iż potrafi się wyświetlić jakieś znaczki w konsoli: turbo pascal.

Jeśli jesteś masochistą i lubisz gnębić swój mózg: brainfuck i podobne.

@up: im wcześniej tym lepiej. Jeśli nie załapie to prędzej do niego dotrze, że to bez sensu i nie będzie się męczyć dalej. Chyba, że jest uparty to może w końcu to pojmie, ale jeśli nie jest to jemu pisane to lepiej by wcześniej się przekonał.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Weteran
Opublikowano

C++ dla początkującego? Dobre.

Wskaźniki i inne pierdoły utrudniają uczenie się.

Ja stawiam na C# i Javę.

Ta...

A potem taki "programista" nie będzie wiedział nawet czym jest alokacja zmiennych.

Tak naprawdę, jedynie programując w assemblerze jest się świadomym tego, co się tak naprawdę robi.

Reszta języków to bullshity i czysta abstrakcja. Nie żebym coś miał do hll`ów, bo sam w nich programuję, ale chcę podkreślić wagę tego, co się dzieje na niższych poziomach.

Opublikowano

Ta...

A potem taki "programista" nie będzie wiedział nawet czym jest alokacja zmiennych.

Tak naprawdę, jedynie programując w assemblerze jest się świadomym tego, co się tak naprawdę robi.

Reszta języków to bullshity i czysta abstrakcja. Nie żebym coś miał do hll`ów, bo sam w nich programuję, ale chcę podkreślić wagę tego, co się dzieje na niższych poziomach.

Nie wiem, czy tylko ja, ale z Twojego postu wnioskuje, że jedynym słusznym i dobrym rozwiązaniem jest utrudnianie sobie życia i pisanie w niskopoziomowych językach.

Weteran
Opublikowano

Nie wiem, czy tylko ja, ale z Twojego postu wnioskuje, że jedynym słusznym i dobrym rozwiązaniem jest utrudnianie sobie życia i pisanie w niskopoziomowych językach.

Nie wiem, czy tylko ja, ale z Twojego postu wnioskuje, że nie przeczytałeś tego zdania:

Nie żebym coś miał do hll`ów, bo sam w nich programuję, ale chcę podkreślić wagę tego, co się dzieje na niższych poziomach.

Właśnie przez takie ułatwienia, między innymi internet został zniszczony przez tsunami idiotów.

Gdyby również dostęp do komputera w tych czasach nie był tak prosty, to nie kojarzyłby się głównie z nałogowymi graczami metina, ale to już wychodzi zbyt daleko poza temat rozmowy.Chodzi mi o to, że tak naprawdę programista może programować w czym chce, ale odcinanie się całkowicie od tego, co się dzieje na niższym poziomie i "żyć" w abstrakcji jest złym pomysłem.Można to porównać z matrixem z filmu o tym samym tytule. Chcesz żyć w abstrakcji? To sobie żyj. Natomiast, jeżeli poznasz "prawdę", nadal nic nie będzie ci stać na przeszkodzie, aby wrócić do abstrakcyjnego świata, ale dzięki tej "świadomości" będziesz miał przewagę nad innymi.

Opublikowano

Nie wiem, czy tylko ja, ale z Twojego postu wnioskuje, że nie przeczytałeś tego zdania:

Właśnie przez takie ułatwienia, między innymi internet został zniszczony przez tsunami idiotów.

Gdyby również dostęp do komputera w tych czasach nie był tak prosty, to nie kojarzyłby się głównie z nałogowymi graczami metina, ale to już wychodzi zbyt daleko poza temat rozmowy.Chodzi mi o to, że tak naprawdę programista może programować w czym chce, ale odcinanie się całkowicie od tego, co się dzieje na niższym poziomie i "żyć" w abstrakcji jest złym pomysłem.Można to porównać z matrixem z filmu o tym samym tytule. Chcesz żyć w abstrakcji? To sobie żyj. Natomiast, jeżeli poznasz "prawdę", nadal nic nie będzie ci stać na przeszkodzie, aby wrócić do abstrakcyjnego świata, ale dzięki tej "świadomości" będziesz miał przewagę nad innymi.

Eee tam, mieliśmy powiedzieć chłopakowi jakiego języka ma się uczyć, a ty chcesz pouczać mnie.

Nie przeczę, należy korzystać z niskopoziomowych języków, ale idiotyzmem jest zaczynanie od nich. Lepiej popisać proste programy w przyjaznym języku, rozbudować wiedzę i dopiero wtedy próbować chociażby Assemblera.

Co do Twojego postu, to przeczytałem to zdanie, ale pisałem o MOIM odczuciu, że przekonujesz do tych niskopoziomowych języków.

Opublikowano

Ta...

Jeżeli wiesz, co się dzieje na niższych poziomach, to wiesz też, że nie mówi się o alokacji zmiennych, a o alokacji pamięci.

Opublikowano

Zacznijmy od tego że nie ma "najlepszych", "najpotrzebniejszych" języków,

każdy język jest inny,

Osobiści polecam vb lub c++,

dlaczego vb, język się szybko rozwija, dużo programów było w nim pisane takich jak microsoft office, a nawet sterowniki pod karty graficzne.

C++ o tyle dobry że jest wydajny i daje programiści możliwość tzw."pełnej kontroli nad programem", jednym minusem vb jest to że nie można w nim pisać takich programów gnutella, nalży do nich bearshare.

jaki język ci się spodoba w takim pisz, jeżeli nigdy nie miałeś styczności z programowaniem wybierz taki gdze jest dużo osób co w nim piszą, vb lub c++.

Opublikowano

Zdecydowanie najprostszym językiem do opanowania i najbardziej czytelnym jest Python. Kropka.

Nie wypowiadam się na temat jego wad i zalet i nie będę porównywał z innymi językami - nie oto przecież chodzi osobie rozpoczynającej ten wątek.

Od pythona warto zacząć. W czym będziesz pisał później - to już Twoja sprawa.

Python da Ci podstawy programowania w każdym jego aspekcie.

Nauczy Cię również dobrych manier w pisaniu.

Jeśli opanujesz pythona to każdy kolejny język będzie dla Ciebie łatwiejszy do nauczenia. Bez względu na to czy to będzie C++, Java czy C#

A czym więcej poznasz - tym lepiej. Sam będziesz mógł wybrać to w czym pracuje Ci się najlepiej a i Twoje szanse na rynku pracy będą większe.

Opublikowano

@up

nie ma języków tródnych, łatwych, pojebanych itp.

każdy język jest inny, można jednynie powiedzieć są trudne zadania np. w porówaniu do napisania gry logicznej lub przygodowej.

logiczne się najtrudniej piszę =p

każdy język jest łatwy i trudny do pewnego momentu .(prócz niektórych)

tzw, językach niskiego poziomu.

btw. na pierwszy jezyk napewno nie wybrał bym pythona, bardzej języka w którym jest więcej programistów,

"najbardziej czytelnym"

dla mnie vb jest bardzo czytelne,

jeżeli chcesz "czytelności" kodu, to po to wymyślono komentarze(i odstępy) ;d

Opublikowano

@UP

gadasz jak ślepy o kolorach. Komentarze nie poprawiają czytelności kodu... jeśli tego nie rozumiesz to po co komuś udzielasz rad?

Dam banalny przykład:

Python:

print( "Hello, World!" )

Java:

public class Main {
 public static void main(String[] args) {
   System.out.println("Hello, World!");
 }
}

C++

#include <iostream>

int main()
{
  std::cout << "Hello, world!" << std::endl;
}

Co jest bardziej czytelne?

Kolega wyżej pisze, że nie ma języków trudnych... to niech kolega napisze Hello World w assemblerze...

Czym język bardziej odległy od kodu maszynowego a bardziej zbliżony językowi naturalnemu tym łatwiej go opanować.

Weteran
Opublikowano

@Up

Wszystko jest jednakowo dobrze czytelne. Po prostu w c++ program zaczyna się wykonywać od funkcji main, w javie od metody main, a w Pythonie od początku do końca.

Java ma tą przewagę, że jej podstawowa biblioteka jest napisana obiektowo, więc wywoływanie funkcji i przewidywanie ich działania jest bardziej intuicyjne.

Jeżeli ktoś nie miał nigdy styczności z programowaniem, faktycznie składnia w c++ i Javie może wydawać się trudna, ale jej zrozumienie nie trwa dużo czasu

Tak w ogóle, nie wiem co wy macie do tego assemblera. Również bardzo łatwy język, trzeba zmienić jedynie trochę sposób podejścia do programowania.

push txt
call [printf]

mov esp, 8
ret

txt db "Hello, World", 0

Opublikowano

@eternalmt2

Prosty kod w vb.net, "witaj świecie" + "pętle" + komentarze,

Public Class Form1

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
	'powiedz halloworld
	MessageBox.Show("witaj świecie", "test")
End Sub

Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click
	ClearList()
	'pęłtla zagnieżdżona
	For a As Integer = 1 To 2
		For b As Integer = 1 To 3
			ListBox1.Items.Add(a.ToString & "," & b.ToString)

Next
	Next
End Sub

Private Sub Button3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button3.Click
	'Pętla Do Until... loop

'deklaracja zmiennech
	Dim c As New Random
	Dim d As Integer = 0

ClearList()

Do Until d = 10
		d = c.Next(25)
		ListBox1.Items.Add(d.ToString)
	Loop
End Sub
Private Sub ClearList()
	'usuwanie zawartosci listbox (nowa metoda)
	ListBox1.Items.Clear()
End Sub
End Class

łatwo się czyta ;d

@up

pojedyńcze żeczy łatwo napisać, ale tekie żeczy typu programowanie pralek np.

-szybkość wirowania

- suszenie itp

nie jest takie proste...

Opublikowano

Polecam wszystko byle nie pythona.

@up jest tak samo proste, jedynie się trochę plącze jak już za dużo kodu jest

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...