Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Rombot

MrHex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Instalacja i Przygotowanie Bota

Tutaj możecie pobrać bota:

http://speedy.sh/h2H46/Rombot.rar

Skan:

virustotal.com/file/5f6ad25019b92e73e17bd977d8e70a0c9df6112ebdc9fe8de52203971646d666/analysis/1344330389/

Wykrywa trojany ,le to przez kod cheata.

Rozpakowujemy tam ,gdzie chcemy. Będziemy musieli pobrać jeszcze:

tortoisesvn.net/downloads.html

Zjeżdżamy na dół i wybieramy wersję 32 lub 64 bitową w zależności od naszego komputera.

Instalacja jest bardzo prosta, dlatego nie opiszę jej tutaj. Wystarczy cały czas wciskać dalej.

Bota włącza się klikając 2-krotnie na micromacro.exe. Wyskoczy nam wtedy konsola do której wpisuje się wszystkie komendy.

Gdy już mamy bota i zainstalowany ten program, upewniamy się ,że następujące czynności zostały wykonane:

• ppm na folder rom--->tortoisesvn--->revert--->select all--->ok
  • przeniesienie folderu rom/devtools/ingamefunctions do MiejsceGdzieZainstalowałeśGre/Interface/AddOns/ Jeżeli nie masz tych folderów to utwórz je.
  • upewnienie się ,że w grze Makrach pierwsze 2 górne pola są wolne lub 1 ma ikone ręki, a 2 dłoni. (w konsoli wpisać rom/macrofix)
  • wpisanie w konsoli rom/update i rom/svnupdate (aktualizacja do najnowszej wersji)
  • w grze, w ustawieniach interfejsu zaznaczyć Automatyczne Podnoszenie(jeżeli chcemy żeby bot zbierał loot) ,Rzucanie Czaru na Siebie i w ustawieniach video Tryb Okna(opcjonalne ale możemy łatwo przełączać pomiędzy botem, a grą)

Chyba tyle nie jestem pewien xD, jak ktoś ma problemy to punkt 4, potem post.

2.Konfiguracja Bota

Wchodzimy do folderu rom/profiles, kopiujemy Default.xml i zmieniamy nazwę na ImęTwojejPostaci..xml

Otwieramy go i konfigurujemy według własnych potrzeb. Jest to dosyć skomplikowane, więc poniżej zamieszczam opis funkcji.

W większości należy wpisać liczbę lub true-prawda lub false-fałsz. Nie jestem pewien wszystkich, nie sprawdzałem ich, moje adnotacje powstały na zasadzie tłumaczenia. Gdyby któreś się nie zgadzały, proszę mnie poinformować,

<profile>

<options>

<!-- Try the bot with a new char mage -->

<!-- At the pioneer village. Use demo.xml waypoint file -->

<option name="HP_LOW" value="85" /> Krytyczny stan zdrowia postaci.

<option name="MP_LOW_POTION" value="50" /> Przy tej ilości mikstur many bot je dokupi.

<option name="HP_LOW_POTION" value="50" /> Przy tej ilości mikstur zdrowia bot je dokupi.

<option name="USE_HP_POTION" value="best" /> Sposób wybierania potionów hp. Po wpisaniu best będzie pił najbardziej odpowiednie, a przy minstack te, których jest najmniej. Proponuję zostawić best.

<option name="USE_MANA_POTION" value="best" /> Sposób wybierania potionów many. Reszta jak wyżej.

<option name="USE_PHIRIUS_POTION" value="false" /> Czy bot ma używać Potionów Phirusa.

<option name="PHIRIUS_MP_LOW" value="40" /> Przy tej ilości mikstur zdrowia phirusa bot je dokupi.

<option name="PHIRIUS_HP_LOW" value="40" />Przy tej ilości mikstur many phirusa bot je dokupi.

<!-- Rest if HP or Mana is below that level -->

<option name="HP_REST" value="15" /> Przy tej procentowej wartości zdrowia bot wypije miksturke zdrowia.

<option name="MP_REST" value="15" /> Przy tej procentowej wartości many bot wypije miksturke many.

<!-- Shopping options, how many of what do you want to keep in your inventory -->

<option name="HEALING_POTION" value="99" /> Tyle bot kupi mikstur hp, gdy się skończą.

<option name="MANA_POTION" value="99" /> Tyle bot kupi mikstur many, gdy się skończą.

<option name="ARROW_QUIVER" value="2" /> Nie wiem, raczej nieważne

<option name="THROWN_BAG" value="2" /> Nie wiem, raczej nieważne

<option name="POISON" value="30" /> Tyle bot kupi trucizny.

<!-- either false or arrow or thrown -->

<option name="RELOAD_AMMUNITION" value="false" /> Ładowanie amunicji. False-nie ładuje, Arrow-ładuje strzały, Thrown-ładuje pociski np. noże do rzucania

<!-- Combat options -->

<option name="COMBAT_TYPE" value="" /> Rodzaj walki. Ranged-dystansowy, Melee-z bliska, można puste zostawić.

<option name="COMBAT_RANGED_PULL" value="true" /> Czy bot ma przyciągać moby atakując na dystans, poczekać aż przyjdą i zabić wręcz.

<option name="COMBAT_DISTANCE" value="200" /> Zasięg walki, polecam zostawić.

<option name="MAX_FIGHT_TIME" value="15" /> Maksymalny czas walki w sekundach.

<option name="DOT_PERCENT" value="90" /> Nie wiem, raczej nie ważne.

<option name="ANTI_KS" value="true" /> Bot będzie bił moby tylko z pełnym zdrowiem, żeby nie kradnąć mobów innym.

<option name="MAX_TARGET_DIST" value="225" /> Maksymalna odległość od moba.

<option name="PRIORITY_CASTING" value="false" /> True jeśli chcesz używać skill wg. priorytetu i łączyć je w sekwencje.

<option name="COUNT_AGGRO_ONLY" value="false" /> Nie polecam zmieniać, nie wiem.

<!-- Attack monsters 3 levels above or 10 below your level -->

<option name="TARGET_LEVELDIF_ABOVE" value="X" /> Atakuje moby o X lvl od nas silniejsze.

<option name="TARGET_LEVELDIF_BELOW" value="X" /> Atakuje moby o X lvl od nas słabsze.

<!-- Waypoint and movement settings --> Zostawiamy jak jest.

<option name="WAYPOINTS" value="" /> <!-- leave empty to show a list -->

<option name="RETURNPATH" value="" />

<option name="PATH_TYPE" value="waypoints" /> <!-- waypoints | wander -->

<option name="WANDER_RADIUS" value="500" />

<option name="WAYPOINT_DEVIATION" value="0" />

<option name="QUICK_TURN" value="true" />

<!-- Loot settings -->

<option name="LOOT" value="true" />

<option name="LOOT_ALL" value="false" /> Czy bot ma zbierać z pobliskich mobów po walce.

<option name="LOOT_IN_COMBAT" value="true" /> Czy bot ma zbierać podczas walki.

<option name="LOOT_DISTANCE" value="100" /> Odległośc lootowania, polecam zostawić.

<option name="LOOT_PAUSE_AFTER" value="0" /> Po jakim czasie przestaje zbierać loot. Nie zmieniałbym.

<option name="LOOT_SIGILS" value="" /> Nie wiem, nie zmieniałbym.

<option name="SIGILS_IGNORE_LIST" value="" /> Nie wiem, nie zmieniałbym,

<!-- Auto selling options when used with player:merchant -->

<option name="INV_AUTOSELL_ENABLE" value="false" /> Auto sprzedawanie.

<option name="INV_AUTOSELL_FROMSLOT" value="1" /> Z którego slotu ma sprzedawać.

<option name="INV_AUTOSELL_TOSLOT" value="60" /> Do którego slotu ma sprzedawać.

<option name="INV_AUTOSELL_QUALITY" value="white,green" /> Jakie przedmioty ma sprzedawać (białe, zielone, niebieskie, fioletowe - chodzi o zaawansowanie przedmiotów)

<!-- Harvest options -->

<option name="HARVEST_DISTANCE" value="120" /> Dystans zbierania surowców.

<option name="HARVEST_WOOD" value="true" /> Czy ma zbierać drewno.

<option name="HARVEST_HERB" value="true" /> Czy ma zbierać zioła.

<option name="HARVEST_ORE" value="true" /> Czy ma zbierać rudy.

<!-- Eggpet options -->

<option name="EGGPET_ENABLE_CRAFT" value="false" /> Czy zwierzątko ma craftować.

<option name="EGGPET_CRAFT_SLOT" value="1" /> Slot craftowania.

<option name="EGGPET_ENABLE_ASSIST" value="false" /> Czy zwierzątko ma pomagać.

<option name="EGGPET_ASSIST_SLOT" value="1" />Slot pomagania.

<option name="EGGPET_CRAFT_RATIO" value="1:1:1" /> Polecam zostawić, będzie craftować po równo.

<option name="EGGPET_CRAFT_INDEXES" value="" /> Nie wiem.

<!-- Log out and resurrect settings -->

<option name="LOGOUT_TIME" value="0" /> Czas po jakim postać się wyloguje w min, 0 wyłącza tę funkcję.

<option name="LOGOUT_SHUTDOWN" value="false" /> Nie zmieniałbym.

<option name="LOGOUT_WHEN_STUCK" value="true" /> Czy postać ma się wylogować gdy utknie.

<option name="CLOSE_WHEN_STUCK" value="true" /> Czy zamknąć grę gdy postać utknie.

<option name="RES_AFTER_DEATH" value="true" /> Odrodzenie po śmierci.

<option name="MAX_DEATHS" value="10" /> Postać wylogouje się po tej ilości śmierci.

<!-- Party Bot options --> Opcje party, radzę zostawić jak jest.

<!-- <option name="PARTY" value="true" /> -->

<!-- <option name="PARTY_ICONS" value="true" /> -->

<!-- <option name="PARTY_INSTANCE" value="true" /> -->

<!-- Healing options -->

<!-- <option name="HEALER_FIGHT" value="true" /> --> <!-- For party bot if you want healer to also fight -->

<!-- pvp -->

<!--option name="PVP" value="true" /> --> <!-- To enable PVP, with this set to true it will auto attack any players with red names -->

<!-- For more options and documentation see the RoM Bot Wiki: -->

</options>

<friends> Tych graczy/potworów bot nie będzie atakował.

<!-- names of friends we help fighting or enemys we don't want to attack -->

<!-- for umlauts use \129 (ue),\132 (ae),\148 (oe) e.g. K\132fer -->

<friend name="MyOtherCharacter1" />

<friend name="MyOtherCharacter2" />

<friend name="Elite_Mob_Name1" />

<friend name="Elite_Mob_Name2" />

</friends>

<mobs> Te moby bot będzie atakował. Polecam zostawić puste, będzie wszystkie atakował.(oprócz tych co wyżej wpisaliśmy)

<!-- names of mobs we want to attack -->

<!-- if no names defined we will attack all mobs -->

<mob name="" />

<mob name="" />

<mob name="" />

</mobs>

<hotkeys>

<!-- to communicate with the RoM API / define ingame dummy macro at place 1 -->

<hotkey name="MACRO" key="VK_0" />

Skille, będzie tu szkielet skilla i komendy używane do pisania. Linijka skilla wygląda tak:

<skill name="Nazwa skilla z rom/database/skills.xml" hotkey="MACRO" priority="100" hpper="50" />

hotkey="MACRO" zawsze zostaje

priority to priorytet, określający które skille są ważniejsze i podzczas używania zostaną użyte najpierw. Dla przykładu gdy w pewnym momencie bot musi użyć skilla do leczenia i do ataku to wybierze ten z wiekszym priorytetem. Włąsnie dlatego do skill leczących powinien być wiekszy priorytet niż do atakujących.

hpper to procentowa ilość hp postaci. Gdy spadnie poniżej tej wartości(w tym przypadku 50%) bot castnie spella.

inbattle – czy bot może użyć skilla w walce.

rebuffcut to czas w sekundach po jakim bot ponowie rzuci skilla. Używane do buffów.

pullonly – czy bot ma tylko przyciągać do siebie moby, a potem zabić wręcz, z pomocą tego skilla. Używany w np. Suprise Attack Wojownika.

autouse – auto używanie skilla co ile sekund np. summonowanie u wardena

Reszte niżej zostawiamy. Koniec konfiguracji bota.

<onload><![CDATA[

Reszte obciąłem, szkoda papieru xD

3.Waypointy

Waypointy to punkty po których porusza się bot. Do ich wyboru mamy dostęp po włączeniu bota.

Po wpisaniu w konsolo rom/bot(gra włączona), po kilku sekundach (jeśli dobrze skonfigurowałeś bota) wyskoczą ponumerowane zielone napisy. To właśnie lista waypointów. W mojej paczce jest ich około 30, lecz większośc jest bezużyteczna. Z tego forum można pobrać najprzydatniejsze skrypty, lecz nie wszystkie. Dlatego pokażę ci jak je tworzyć. Jest to bardzo proste.

Po włączeniu bota i gry wpisujemy do konsoli rom/createpath. Teraz możemy już stworzyć własny waypoint.

Chodzimy po mapce i używając klawiatury numerycznej zaznaczamy odpowiednie punkty.

(Num 1) Wprowadź nowy punkt nawigacyjny (na pozycji gracza)

(Num 2) Wprowadź nowy punkt wydobywczy (na pozycji gracza)

(Num 3) Zapisz i wyjdź

(Num 4) Wprowadź polecenie handlu (naprawa i zakup)

(Num 5) Wprowadź polecenie namierzenia/dialogu NPC (BN)

(Num 6) Wstaw polecenie 'ChoiceOption()'. (Przyjmowanie i konczenie questów)

(Num 7) Wprowadź polecenie kliknięcia myszą 'mouseclickL()'

(Num 8) Usuń ścieżkę i uruchom ponownie

(Num 9) Zapisz ścieżkę i uruchom ponownie

(Num 0) Wpisz komendę kodu lua

(Num Del) Wpisz komendę dla celu.

Jest tego dużo , ale do zrobienia bota bijącego moby wystarczy używać tylko num1, a na koniec num3.

Jakby ktoś miał problem, zamieszczam videoporadnik autorstwa twórców bota jak to zrobić:

www.youtube.com/watch?v=mUe8g4Eplj4

Co prawda jest to starsza wersja, ale myśle ,że się przyda.

4.Zanim napiszesz temat o pomoc.

Kilka podstawowych kroków do naprawy bota:

• ppm na folder rom--->tortoisesvn--->revert--->select all--->ok
  • przeniesienie folderu rom/devtools/ingamefunctions do MiejsceGdzieZainstalowałeśGre/Interface/AddOns/ Jeżeli nie masz tych folderów to utwórz je.
  • upewnienie się ,że w grze Makrach pierwsze 2 górne pola są wolne lub 1 ma ikone ręki, a 2 dłoni. (w konsoli wpisać rom/macrofix)
  • wpisanie w konsoli rom/update i rom/svnupdate (aktualizacja do najnowszej wersji)
  • w grze, w ustawieniach interfejsu zaznaczyć Automatyczne Podnoszenie(jeżeli chcemy żeby bot zbierał loot) ,Rzucanie Czaru na Siebie i w ustawieniach video Tryb Okna(opcjonalne ale możemy łatwo przełączać pomiędzy botem, a grą)
  • skasowanie starego profilu postaci i zrobienie nowego
  • restart gry
  • powtórzenie jeszcze raz tych kroków(prawdopodobne ,że zrobiłeś coś źle)

Jeżeli to nie pomoże to dopiero wtedy pisz. To mój pierwszy poradnik, wię proszę o wyrozumiałość. Komntujcie, oceniajcie, hejtujcie.

~~~Rezerwacja~~~

Opublikowano

<skill name="Nazwa skilla z rom/database/skills.xml" hotkey="MACRO" priority="90" rebuffcut="CzasOdnowieniaSkillaWSekundach"

Nazwy skilli przekopiuj sobie z rom/database/skils.xml np jak masz coś takiego:

<skill name="MAGE_FIREBALL" id="490204" mana="30" manainc="3" range="225" cooldown="6" priority="65" type="damage" target="enemy" />

to tylko MAGE_FIREBALL potrzebne. Reszta według przykładu.

A macra nie rozumiem, nie ma takiej komendy Zwiadstrażak.

Opublikowano

A masz może gotowy skrypt na zbieranie ciastek millerów na farmie? Wiem, że od niedawna są przypisane, ale chce to robić na własne potrzeby, a nigdzie nie ma gotowego skryptu, a ten stary nie działa (bot nie akceptuje q, jak mu go zaakceptuje to zbiera białe jajka, aż ma 10 i znów czeka).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam pytanko :) da sei ustawic bota zeby podnosil tylko itemy fioletowe wyzej albo wogole napisac z ktorych mobow ma podnosic a z ktorych nie ^^ ? w sensie zeby bil wszystkie dookola ale podnosil tylko z jednego rodzaju mobow

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

<option name="INV_AUTOSELL_QUALITY" value="white,green" /> [color=#00FF00]Jakie przedmioty ma sprzedawać (białe, zielone, niebieskie, fioletowe - chodzi o zaawansowanie przedmiotów)[/color]

Znajdz sobie linijkę. Odnośnie rodzaju mobów do dropienia - nie można tak zrobić.

Opublikowano

Szkoda mialem zamiar zrobic bota na aishe i anselve po skiny :/ ale widze ze sie nie da bo nawet jak sie pokaze to cale eq bedzie zawalone i nie bedzie mial jak dropu podniesc. a i mam kolejne pytania ^^

1. Co zrobic zeby bot przy utknieciu respil sie przy pkt wskrzeszania a nie wylogowywal .?

2. Co zrobic zeby bot uzywal potki Szczesliwy cel gdy mu sie skonczy :)?

3. Da sie ustawic zeby bot zabijal wszystki mobki a nie tylko te co go zaatakuja bo na kalinie nie bije wszystkich :/ ?

4. da sie ustawic zeby nie podnosil runek strzal i innych badziewi :) ?

jezeli ktos juz pytal o to samo mozecie podac jakies linki ja szukalem i nic o tym nie znalazlem z gory dzieki :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...